Gå til innhold
  • Bli medlem

Marius Engelsen

+Støttemedlem
  • Innlegg

    5 595
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    129

Alt skrevet av Marius Engelsen

  1. Ser ut som en ganske standard krabbekoker? Ganske lik - men noe mer solid stativ - enn de billigste variantene man får på obsen og mekk.
  2. Er det stor forskjell i bråk og flammeregulering på XKG EX og XGK II? Jeg synes flammereguleringen på XGK II er god nok til at det ikke begrenser hva jeg kan lage på den, og bråket er som en vanlig bråkebrenner. Pumper bare til medium trykk, slik at jeg kan både steke og koke. Man må riktignok være meget fintfølelse på ventilen i det helt nederste effektområdet. Til fyring for tørk i innerteltet har man vel sjeldent brenneren på full guffe, for da blir det jo fort ulevelig varmt. Og da er bråket som for en hvilke som helst bråkebrenner: Slitsomt i lengden, men absolutt ikke behov for hørselvern.
  3. Ja. Gode poeng. Da legger vi den død Er helt enkelt vannfilter, må være rikelig på tur i Norge. Mye beitedyr er vel eneste reelle problemet.
  4. Jeg har sett på Stellar selv. Rask, lett og helt riktig skrogform for ror. For min del måtte det blitt 18R da, men den har sikkert for stor volum i sittebrønnen til en liten kar som ikke er EU-størrelse.
  5. Hvorfor brukes ikke dette mer? Virker genialt.
  6. Jeg har som kjent masse erfaring med Hilleberg Unna og tarp i kombinasjon. Men jeg har mer eller mindre gått helt over til å bruke Exped Orion Extreme 2 på kajakktur, og da blir behovet for tarp noe mindre. Jeg har den allikevel med, fordi det er utrolig kjekt med tak over inngangen. Men på orion kan man ordne seg med en liten baldakin ved hjelp av en snor og døren. Fungerer svært bra, og er kjapt og enkelt å sette opp. Det blir akkurat nok til at jeg kan sitte i Ground Chair i forteltet og nyte usikten i regnet, og det holder regnet unna innerteltet når jeg har døren åpen for utsikt og luft
  7. Jeg kommer aldri unna Unna. Snota 1 var det eneste jeg så på som en mulig verdig erstatter. Men den gang ei Perfekt sammen med tarp!
  8. Jeg tenker dette må være en perfekt løsning til bruk på tur i Norge. En slik flaske, og en vanlig drikkeflaske på 0,5-1 liter. Det er jo ikke alt man trenger å filtrere. Fyller man vann fra rene kilder kan man fylle begge flaskene. Fyller man vann fra usikre kilder kan man fylle filterflasken, og bruke denne til å fylle den andre flasken. Null stress tenker jeg.
  9. Ahh. Interessant. Kan du utdype litt ?
  10. Reklamer! Denne var blitt brukt lite! Jeg er ikke i tvil om hvilke tørrdrakt jeg vil anbefale, men først hva jeg synes er viktig: 1: Helst frontglidelås. Ingen krise om den er bak, om du klarer å åpne/lukke selv. 2: Ingen dobbelt liv! Særlig i kombinasjon med frontglidelås! Det gjør at glidelåsen må være kortere, og at vinkelen blir slik at glidelåsen gjør drakten stivere. Man skal ha FULL bevegelsesfrihet, og dobbelt liv blir bare stamt og trangt. Spruttrekk med tybne skulderstropper trenger ikke å være stramt og trangt. 3: Sokkene må være i samme stoff som drakten! Latexføtter er skjøre, kalde, klamme og glir ikke like lett ned i padlesko. Så bør de være noenlunde rett størrelse. Enkelte drakter ha størrelse 48 på alle sokker - helt håpløst. 4: Ingen ekstra dilldall. Det blir mer vekt, mindre bevegelighet, dyrere og drakten tar større plass sammenlagt. En regnhette har jeg savnet noen ganger. Men lue/caps/sydvest/neoprenhette er kanskje enda bedre. 5: Tisseglidelås om du er mann på tur! Dette er dog ikke så vanskelig å sette inn selv, eller få noen til å gjøre for deg. 6: Gode mansjetter. Det finnes latex som er tett, og det fungerer bra. Dog er tynne neoprenmansjetter av god kvalitet det aller mest behagelige og slitesterke. 7: Stoffet må være kraftig, slitesterkt, pustende og ikke for stivt. Jeg anbefaler derfor Ursuit AWS! Den er kanonbra, og har markedets lengste glidelås, som er skråstilt slik at den ikke gir padlemotstand. Sokkene er i fin størrelse i forhold til drakten, og det eneste den har av dilldall er en 100% vanntett lomme på armen (fin til bilnøkler). Den mangler dessverre tisseglidelås, det må du sette inn selv eller bestille på en skreddersydd drakt fra Ursuit. Drakten er også bra på langtur, fordi den er så lett å komme inn/ut av og vrenge for å henge til tørk i trærne. Jeg har snart slitt ut min, og jeg har prøvd mye annet for å erstatte den. Ingenting annet når opp, og er like bra å padle med. Og det blir derfor en skreddersydd fra Ursuit nå til 40 års dagen. Jeg kan si at Nemo force drakten må du styre langt unna. Den er ca like slitesterk som plastfolie.. Og etterhvert vil det oppstå små lekkasjer i drakten din, særlig sokkene, uansett hva du har. Vreng da drakten, heng en fot på hver side av en stang, og fyll bena med kaldt vann, og marker hullene med en sprittusj. Ta en dråpe lim på hullene når drakten er tørket. (NB! Kaldt vann er viktig. Lunkent og varmt vann svetter gjennom membranstoff, og det kjennes ut som hele stoffet trekker fukt. Det har jeg forsøkt flere ganger).
  11. Jeg har ikke Juvass eller Impact, men jeg har Holdt. Juvass er vel en topptursko? Altså en sko beregnet til litt lett klatring/klyving og stiv slik at den er godt egnet til å trakke på små «lister» og bruke med stegjern. Slike sko pleier vel å være veldig stive? Alfa Holdt er mine topptursko, jeg har de derfor i ett nummer mindre enn mine andre sko, slik at de skal sitte tight på bena når jeg klatrer. De er lette, relativt lave/halvhøye, og mer enn stiv nok i både sålen og ankelen til at jeg trenger. Antagelig en del mykere/lettere enn Juvass (ut i fra produktbeskrivelsen). Jeg synes Holdt er en knallsko. Men på grunn av at det er en sugende tekstilsko, og den ikke er så høy, går goretex-sokken bare til rett over ankelen (som på alle andre halvhøye fjellstøver). Derfor bruker jeg gamasjer sammen med slike sko om jeg skal gå lenge i veldig mye regn, da suger ikke vannet over skokanten/goretex-sokken. En helt super sko, med rikelig stivhet og støtte, synes jeg. (om du vil ha størrelse 42 kan du få kjøpe mine, slik at jeg kan kjøpe størrelse 43).
  12. Jeg synes faktisk en terning-app fungerer bedre i telt enn fysiske terninger. Høres lite sjarmerende ut, men veldig praktisk i telt.
  13. Hvorfor ikke en liten led lykt, som kan lades fra powerbanken? De er knøttsmå, og lyser rævva av dioden på en powerbank. Olight har nøkkelknippemodeller som lyser svært bra. Sport outlet sin lille «Jarle» er også veldig bra lys i.
  14. Barents har UL 4-manns utgaver av tunneltelt, som kanskje kan funke? Marmot Vapor 4p har plass til 4 gode liggeunderlag, og er litt lettere enn Wiglo (men fortsatt ganske stort og tungt sammenlignet med overnevnte tunneltelt.
  15. Det er mange gode og populære engelske produsenter i dag også. Citus 55/60 er mer som en treningskajakk enn en havkajakk. Den har ikke vanntett skott framme, så man bør ha flytepose i tilfelle velt. Trolig vanskelig å komme oppi dersom man velter, mangler deksrigg, og ingen lårstøtter (gjør rullen nesten umulig). Har også underliggende ror, så da er der veldig uegnet til tur hvor man går i land i fjæra. En bred kajakk blir kanskje mer stabil på flattvann. Men det er ikke ustabilt å padle på flattvann, det er i bølger man trenger stabilitet. Og da er det en fordel med en kajakk som har lavere primærstabilitet og ikke vil følge bølgene så mye. VKV beskriver dette bra med sine rundere bunnprofiler. En bakebolle fyllt med litt vekt vil bare duve opp og ned i bølger, og hole seg mer eller mindre vannrett. En isboks vil rugge fra side til side i bølgene, men føles mer stabil på flattvann. Alt med måte, selvsagt. Jeg har forresten også tro på VKV kajakkene om man vil padle med ror, og samtidig ha god bagasjeplass (men hvor mye skal du egentlig ha med da??). De har racing-kajakk inspirert sits og åpning, slik at man virkelig kan dra på og padle effektivt. Antagelig litt mer krevende i veldig grov sjø, og å rulle med. (Man tilpasser sittebrønnen litt hvis man vil ha rullevennlighet på disse. Jeg antar med litt padding/skum for lårgrep). Jeg har ikke prøvd disse, det er noe ganske annerledes enn den trange Njorden jeg padler i dag. Kajakker må uansett testes, og aller helst på vannet!
  16. Jeg padler nok havkajakk mer enn de fleste. Egentlig ca. hver dag nå om sommeren. Jeg har padlet fra Bergen til Sandnessjøen. Stykket fra Bergen til Selje var i en kajakk med ror (Norse Freyja): Resten av strekningen i en kajakk med senkekjøl, en Njord som jeg har laget selv: De som sier at ror er dritt, eller senkekjøl er dritt, prater bare dritt. Det må du ikke høre på, begge deler fungerer like bra, og har litt fordeler og ulemper. ———- Freyja kunne aldri hatt noe annet enn ror, for det er en retningsstabil kajakk som reagerer svakt på kanting. Den trenger ror for å svinge i vind og varierte forhold. Kan fint padles med roret oppr når man padler mot vinden eller det er vindstille. Njord reagerer bra på kanting. Den har for så vidt nok retningsstabilitet til at et ror kan fungere, men da må man padle med svakt skråstilt ror i eks. sterk sidevind og sidestrøm, så her er senkekjøl det rette og utvilsomt mest energieffektive. Den er relativt nøytral i vinden, men dras selvsagt litt imot vinden. Med senkekjølen kan jeg finjustere kursen, og den går snorrett uten å kante mot vinden. Jeg vil ikke anbefale hverken det ene eller det andre (ror vs. senkekjøl), fordi begge deler fungerer helt eksemplarisk i alle forhold når det er montert på den rette kajakken! Du blir en like god padler med begge deler. ———— Når det gjelder stabilitet: ikke bekymre deg for det. Omtrent Alle vanlige havkajakker med bredde over 50 cm er så stabile at du blir vant med kajakken din uansett. Jeg har 51 cm bred kajakk, og tar både bilder og spiser lunch i urolig sjø. Rundbunnete havracere kan nok være utfordende. ————- Det jeg kan si er at jeg anbefaler absolutt å velge en kajakk som har passelig volum for deg. Ikke for stort! Med din vekt og høyde, og ønske om en rorkajakk, kan jeg varmt anbefale Norse Freyja. De er relativt lette i vekt, selv for glassfiberkajakker å være (finnes og i carbon). Den er rask, har smalt åreisett og lavt fordekk, glir gjennom krappe bølger uten å miste fart og rett og slett en utrolig god havkajakk for både tur og trening! Bagasjeplassen er ikke den største (fordi den har lavt volum). Men jeg klarer å pakke alt jeg trenger for en liten uke på tur i den, medregnet mat og 10 liter vannpose (fyller vann hver tredje dag, har da 2 liter camelbak på ryggen i vesten, og en liten drikkeflaske til bruk i camp og ved pauser ila dagen slik at jeg slipper å dra fram hele vannsekken når jeg skal lage mat/kaffe underveis). Den er dog veldig retningsstabil på godt og vondt. Skal du bare sitte og humpe og bumpe i bølger, og ikke er ute etter å komme så langt avgårde, er nok en kortere og mer manøvrerbar kajakk bedre. Da kan eks. søsteren, Norse Idun, være et godt valg. Den er kortere, mer lettsvingt, reagerer bra på kanting, og har derfor senkekjøl. Den går mer over bølgene enn gjennom, så det blir mer opp og ned som gjør at du ikke får like god framdrift mot korte krappe bølger, men så dykker den heller ikke like lett i medsjø. Den surfer enormt lett i medsjø, noe som er gøy. Har også noe mer volum og bredere åreisett. Ikke samme glid og effektivtet som den mye lengre og litt slankere Freyja. Gode kajakker begge to, men jeg liker personlig Freyja best av de to. For jeg liker å komme langt avgårde med minst mulig energiforbruk og ha en effektiv padlestilling. Det er nok mange andre merker som har lettsvingte kajakker som er minst like gode som Idun, utvalget her er ganske bra. Men det er ikke mange lavvolum-kajakker som er både raske og effektive på lange distanser som slår Freyja, synes jeg! 😀
  17. Jeg har pleid å bruke flyfoto, og da har jeg ofte funnet fram til noe som ser ok ut. Det pleier å stemme langs kysten i hvert fall. Ellers er fjellene på vestlandet (bergsdalen, stølsheimen) veldig enkelt å finne teltplass. Jeg pleier egentlig bare å se meg rundt når jeg går, og da blir jeg kjent nok med topografien til at jeg får en formening om hvor jeg bør gå for å finne teltplass. På flyfoto ser man gjerne noe som kan ligne på gressmatter nedi dalene, skoggrensen og ved vann. Oppe i bratt steinur er det hel lite hensiktsmessig å stoppe for en overnatting.
  18. Nei, jeg tenker på en tuilik Lignende: https://www.chillcheater.com/collections/tuiliqs/products/aquatherm-ocean-cockpit-tuiliq-tent-style Neoprentuiliken fra Brooks er for så vidt langt i fra tett. Alle sømmen lekker (jeg fikk byttet den første), så jeg har gått over ALT med aquasure. Hetten er også dårlig. For det er neopren med stoff på innsiden rundt ansiktet, så det trekker vann inn langs fjeset, og jeg blir alltid våt. Den holder en 5-10 ruller før jeg kjenner vannet sive inn rundt ansiktet. Comfort-paddling (Paulo Oullet), lagde den perfekte tuilik. Akkurat slik skal jeg lage den
  19. Jeg tenkte jeg skulle sy meg en tuilik til å padle med. Jeg trenger noen råd Jeg har en neopren tuilik, men kunne tenkt meg en i pustene teknisk stoff. Tenker det er et prosjekt som er overkommelig for en amatør. Den kan sys litt romslig/posete, så der er et ganske tilgivende design. Rundt håndleddene limer jeg på latexmansjetter. 1: Hvor får jeg tak i lett og slitesterkt 3-lags membranstoff? 2: Jeg har en helt enkel Singer symaskin. Hvilke type som bør jeg bruke, og hvordan skal jeg sy. Dette må nok inn med teskjé. Gjerne bilder, link, video 3: Rundt ansiktet og cocpit skal jeg ha neoprentetting med en strammesnor. Slik at den blir rulletett. Jeg har lett overalt etter den neoprenen som er glatt på ene siden, og har stoff på andre siden. Men jeg har ikke lykkes å finne. Noen tips her? Jeg tenker egentlig bare å legge noe stoff oppå den neoprentuiliken jeg har, og begynne å klippe og sy. Hetten må jeg vel ta å forske litt på for å få til.
  20. Har forresten en vidda Camper også. Fant den ute, og fant aldri eieren. Skikkelig vond å sitte i en stund. Spilene stikker inn i ribbena. Førts umerkelig, deretter uutholdelig. Og det å sitte helt nede på bakken, i en stol som klapper sammen hver gang du reiser deg, er bare noe dritt. Den er ok å ha i forteltet på vinteren, dersom du har bena i en fotgrop.
  21. Jeg tok noen sprøyter på apoteket. Enkelt og greit. Null bivirkinger.
  22. Har hatt til min exped. Synes ikke det er noe bra. I teltet er det bare styr å drive å bruke den, og man sitter ikke så bra. Utendørs eller i forteltet er en Helinox stol mye bedre. Helinox ground chair bruker jeg mye i innerteltet også, med et skumunderlag under.
  23. Nei, det er feil. Det er T-extreme du henviser til. Ikke T-limit. Selv må jeg gå for t-comfort. Og det holder kun i optimale forhold med helt ren og tørr pose for min del.
  24. Jeg har prøvd AI litt det siste halvåret. Både på jobb og privat. Både ChatGPT og CoPilot. På spørsmål av generell karakter, der man ofte kan synse seg fram til svar eller der hvor det ikke bare finnes ett fasitsvar som er rett, så svarer den greit. Men der man trenger litt mer detaljerte svar spyr den ut meget velformulerte svar som virker helt spot on dersom man ikke vet bedre selv. Men det er som regel fullt av feil, og helt på jordet, om man har kunnskap om emnet. Det er litt skummelt, rett og slett. Folk overbevist til å tro de har fått rett svar… Jeg observerer også at flere bruke AI som kilde i diskusjoner, og da kan man like gjerne bruke Donald Trump som sin kunnskapsbase. Man får i hvert fall et selvsikkert svar på det man spør om…
  25. En tynn lett zip-off bukse. Og en skallbukse i sekken. Da har man til alt av vær
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.