Gå til innhold

trulte

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  52
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Har selv Svalbard 5 teltet. Tror ikke høyden på teltet vil utgjøre den helt store vindfangsforskjellen. Svalbard 5 er jo bare 5cm høyere en Svalbard 3high... Hovedgrunnen til at du ser mer omtale av Svalbard 3-teltet enn 5-teltet er nok at 3 teltet er mer egnet til vinter for ekspedisjoner med 1-2 personer. Det har mindre vekt. 5-teltet er rett og slett unødvendig stort for 1 eller 2 personer. Jeg gjorde også en vurdering mellom 3 og 5 teltet etter at jeg hadde bestemt meg for Svalbard modellen: Vind I utgangspunktet tror jeg siden konstruksjonen av teltene er like 5 er bare utvidet litt i alle kanter at teltene tåler omtrent like mye vind. Det sier seg jo selv at 5 vil fange mer vind - men tror likevel forskjellen er minimal i praksis. Nå har jeg ikke prøvd begge teltene og det "barskeste" jeg har vært med på med 5er teltet er Hardangervidda med sludd og stiv kuling i november. Teltet ble slått opp i mørket mens det sludddet. Også fort man hadde fått opp kryssbuene og et par bardunder stod det støtt. Når hele teltet var oppe stod det fjellstøtt, og vi lå ikke i noe spesiell le - selv om vi trodde vi gjorde det - vi oppdaget først dagen etter at vi lå rett øst for et vann (vestavind) og ikke bak en liten åsrygg. Navigere i mørket med vind og sludd er nesten umulig. Plass og vetk. Hovedgrunnen til at jeg valgte 5-teltet fremfor 3-teltet er plassen. 5-er teltet veier "bare" 450 gram mer enn 3-er teltet. Og siden jeg tilnærmet aldri drar alene på vintertur, men som regel er 2 eller fler blir det straks mer komfortabelt. Vinter er pulk - uansett for meg - og da har ikke 450g så mye og si. For vintertur er 5-er teltet som en katedral for 2 og passe for 3. Kan ikke forestille meg noe serlig mer enn 2 i 3-er teltet. For sommer tur vil jeg stort sett velge ett lettere telt. Men Svalbard 5-teltet er perfekt til sommer tur for mor, far og to barn. Noe særlig mer enn 4 voksne på sommeren tror jeg må bli veldig intimt.. Ellers kan teltet anbfalles. God gjennomlufting - samt at hotell-loft (tørke-nett) er standard. Kvleden med stiv kuling og i novmber fyrte i forteltet og temperaturen steg raskt til 15-16 grader. Fyring i innertelt gir fort opp mot 30 grader. Så teltet er ikke for stort til å få opp varmen selv om det blåser godt.
 2. Eneste som duger på vinteren er bensin, renset bensin - aldri noe annet enn renset bensin. Bruker du renset bensin er det ikke noe problem for oppvarming av telt. Ellers hør på det de andre skriver her om å være våken under fyring. CO2 er et problem under all fyring. 4-sesongers gass funker dårlig under 2-3 minus, med mindre du driver med "forvarming" av gass-boxen, selv da vil effekten avta dramatisk etter noen minutter, når gassen og boksen blir kjølt ned.
 3. Måtte teste dette - var en tur i kjellern igår. Brenneren går ikke helt nedi kjelen, lokket på kjelen blir liggende litt på skrå. Men den går langt nok nedi til at du får pakket sammen stormkjøkkenet på vanlig vis. For meg har ikke dette vært en problemstilling. Jeg bruker å ha kaffe, fyrstikker o.l. i kjelen under transport. Nova-brenneren frakter jeg i en pose sammen med bensinflasken, reservedeler og rep-verktøy. Alt untattt bensinflasken burde gå greit nedi kjelen om man ønsker det. > Hvordan transporterer dere som regel selve pumpa - i flasken eller tar man den ut av fuel-flaska under transport? Transporterer pumpa i flasken under transport - har ikke hatt noen lekasjer så langt
 4. Jeg fikk jo SIM-kortet sammen med telefonen. Men vil jo anta at du kan få kjøpt det. Ring +353 1299 0770 mellom 10-18 hverdager og legg igjen en beskjed (på engelsk) med telefon nummeret ditt så ringer de deg opp igjen. Spør etter "Starter plan" En vikitg ting å merke seg er at GlobalStar ikke har roaming med Telenor eller Netcom. Dvs. du kan ikke ringe via GSM med GlobalStar sitt SIM-kort i Telenors eller Netcoms nett, men du kan selvfølgelig ringe til både Telenor og Netcom over Satelitt. Dette er i og for seg ikke noe problem i det hele tatt, siden jeg alltid har med en vanlig GSM telefon på tur der Telenor SIM-kortet sitter i. GlobalStar SIMen sitter i GlobalStar telefonen - så er det bare å skru på 550 når man ikke har dekning via GSM. Alternativet som Ragnar beskriver er jo fortsatt tilstede. Dersom man er lenge uten for GSM-dekning og vil sjekke etter meldinger. Da dytter jeg bare Telenor SIM-en inn i 550-en
 5. Har svært nylig gått til anskafellse av en GlobalStar SAT 550-telefon (den er diger..) Fungerer utmerket, men nå har jeg ikke testet noen andre heller da. Det kan ta noen minutter før man får satelitt dekning, men stort sett dreier det seg om sekunder (Sør-Norge). Telefonen sender SMS. Den støtter også data-overføring som e-post, men dette har jeg ikke testet. Det fine med GlobalStar er at du får en "Starter plan" med SIM-kort fra GlobalStar der du ikke betaler noe som helst i faste avgifter, kun for bruk. Og da er brukern 0,80 Euro per minutt (ca. 6,50 NOK). Telefonen støtter også Telenor SIM-kort men da stiger bruksprisen opp i 14-30 kroner per minutt. (Telenor var selv litt usikre på hvor mye det egentlig kostet). Jeg gav 400 Euro (3300 NOK) inkl. frakt og den kom på 2 dager !! Ikke billig - og du kan få den billigere ifra USA, men jeg sleit litt med penge-overføringen til USA - så jeg gav opp.
 6. Jeg har Svaldbard 5. Den er en hangar i forhold til 3-ern. Meget god tak høyde, 115cm og romlig for 3 på vinter-tur men ikke fler... Valgte 5 istedet for 3 da vekta "bare" er 0,6 kg mer. Uansett er både Svaldbard 3 og 5 pulk-telt. Mitt veier 5,1 kg totalt med plugger og stenger. I tillegg er forteltet svært romlig til å være et telt som tåler såpass mye vind.
 7. Selv har jeg en Primus Nova (multifuel) som passer inn i Trangia sitt stomkjøkken. Det gir en ekstra sikkerhet fordi du da fyrer opp i et stormkjøkken og det er svært lett å dekke til primusen dersom flammene skulle bli skremmende høye. Det fins sikkert mange her inne som har sterke meninger om hvorvidt Primus Nova i en Trangia er en ræva brenner. Men sikkerhetsmessig syns jeg det er en god løsning. Jeg er også svært glad i den komforen et stormkjøkken gir under kokkeleringen. I tillegg er denne brenner svært enkel å forvarme, siden man bruker bensin fra fuel-tanken til både forvarming og fyring.
 8. Tror du i tillegg til de som er nevt kommer deg inn på Rauhelleren med DNT nøkkel nesten hele året. De fleste selvbetjente hyttene åpner ikke før godt ut i februar.
 9. Som du ser på bildet over er du avhengig av to hull i stromkjøkkenet et til justerings hendelen som må være forholdsvis stort og et mindre hull til drivstoff tilførselen. På nyere modeller av Trangias stormkjøkken er disse hullene allerede på plass. Mitt stormkjøkken er ifra 2005. Det er et kjøkken i 25-serien. Tviler på at Nova brenneren passer i 27-serien. Et stort pluss med Nova brenneren er forøvrig at du bruker bensin til forvarmingen. Dvs. du pumper opp trykk for så å slippe ut drivstoff i noen få sekunder for så å stenge tilførselen. Tenner på og lar det brenne til det nesten har slukket (20 sek), så åpner du tilførselen igjen. Fikk fin blå flamme på første forsøk.... Man slipper sølet med å forvarme med rødsprit - som etter min erfaring også krever lengre forvarming - siden effeketen er lavere på reødsprit enn på bensin.
 10. Fyring i telt. Her varmes kaffen.. Frokost grøten er klar:
 11. Som lovet kommer noen bilder som forhåpentligvis illustrerer føret i området rundt Dyranut. Blidene er fra 17.november:
 12. Som skrevet over - er det helt unødvendig og farlig å fyre i teltet mens du sover. Soveposen din bør være god nok til å holde på varmen. Men ellers - så lenge du er våken er det utrolig deilig og koselig og fyre i telte. Dersom du fyrer i forteltet med en primus er det stort sett ikke noe problem å få temperaturen i telt opp i 15-20 grader. Enda varmere blir det dersom du fyrer i innerteltet - men det er atskillig mer risikabelt. Det er viktig å trene litt på å forvarme primusen - 15-30 sekunders formvarming er som regel mer enn nok litt avhengig av primus og utetemperatur. Det er under forvarming de høyeste stikk flammene oppstår. Jeg pleier å grave en 60-70 cm dyp kludegroup der primusen står på et platå ca. 30 cm over "gulvet" i kuldegroupa. Jeg får da en ca. 1,20 cm høyde fra primus og fortelts taket (i et Helsport Svaldbard 5). Et meger godt tips er å ta forvarmingen utenfor teltet til å du føler deg komfortabel / trent nok til å ta det inne i forteltet. Selv har jeg en Primus Nova som passer inn i Trangia sitt stomkjøkken. Det gir en ekstra sikkerhet fordi du da fyrer opp i et stormkjøkken og det er svært lett å dekke til primusen dersom flammene skulle bli skremmende høye. Det fins sikkert mange her inne som har sterke meninger om hvorvidt Primus Nova i en Trangia er en ræva brenner. Men sikkerhetsmessig syns jeg det er en god løsning. Jeg er også svært glad i den komforen et stormkjøkken gir under kokkeleringen. Så: Tren på fyring i trygge omgivelser - fyr opp utenfor teltet de første gangene. Vinter telturen blir en helt annen opplevelse når du kan ha 15-20 grader i teltet.
 13. Turen ble noe redusert. Det var svært varierende snøforhold på Hardanger vidda, så vi tok ikke sjansen på og gå fra Finse til Dyranut, selv om vi visste at forholdene skulle være greie på Finse var vi usikre på området imellom. Derimot tok vi utgangspunkt fra Dyranut og gikk en rundtur der istedet, vi så at det var nok snø rundt Dyranut. senorge.no sine kalkulerte snødybde virket noe overdrevet, men vil anta at det var en gjennomsnittlig snødybe på ca. 40 cm i Dyranut området. Kan dermed bekrefte at i Dyranut området og et par mil sørover var det godt skiføre. Litt slalom mellom steinen må pregnes men absolutt ikke noe problem og ta seg frem med både pulk og ski. Snøen har og blåst i dynger så det er ikke noe problem å finne leirplass - med muligheter for en god kuldegrop. Så vintersesongen er definitift igang på vidda, men man må nok holde seg godt vest nå, samt over ca 1100 meter. Bilder kommer så fort jeg får lurt de ut av kameraet.
 14. Årest første ismelding fra NVE ligger ute. http://www.nve.no/ismelding/ Den maner til fortsatt forsiktighet. Skal selv gå fra Finse til Dyranut i helgen - så er litt spent på isforholdene.
 15. Det skal jeg gjøre - det blir mest sannsynlig en tur fra Finse til Dyranut.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.