Gå til innhold
  • Bli medlem

Sein høsttur i Troms


Jone

Anbefalte innlegg

Får i midten av november endelig perm, og tenker på å benytte fridagene på å bli kjent med nytt lende her oppe i nord siden jeg nå allikevel er plassert her. Planen er å fly til Tromsø og ta det derifra. Er det noen som har erfaringer herfra og forslag til tur-ruter? Har ca 5 dager til disp og hadde i utgangspunktet tenkt å hovedsaklig overnatte i hytter. Er det noen som veit om det er skiføre i lyngen på denne tida? Er også villig til å endre fly-destinasjon - forsvaret betaler!, men tanken er hovedsaklig i troms...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hei! Det er vel lovlig sent å gå i november, men jeg tror ikke du har så mange valg dersom du skal gå i 5 dager og bo i hytter. Da må du gjøre det jeg gjorde. Du tar bussen til Helligskogen, eller Kilpisjaervi, og går sydover derfra så langt du kommer før du går ned til bygds. Er vær og "føre" bra kommer du lett til Dividalen og ned til Frihetsli. Gå inn på www.turistforeningen.no og klikk deg fram til Troms Turlag sin hjemmeside hvor du finner alle nødvendige opplysninger.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da må du gjøre det jeg gjorde. Du tar bussen til Helligskogen, eller Kilpisjaervi, og går sydover derfra så langt du kommer før du går ned til bygds.

En god idé, men bussen opp Skibotndalen til Helligskogen og mot Finland går dessverre bare om sommeren (midt juni - midt september). Eneste alternativ hvis du skal opp denne veien utenom på sommeren og ikke har bil selv er taxi eller haiking.

Planen er å fly til Tromsø og ta det derifra. Er det noen som har erfaringer herfra og forslag til tur-ruter? Har ca 5 dager til disp og hadde i utgangspunktet tenkt å hovedsaklig overnatte i hytter. Er det noen som veit om det er skiføre i lyngen på denne tida? Er også villig til å endre fly-destinasjon - forsvaret betaler!, men tanken er hovedsaklig i troms...

Indre Troms er et bra område, men du må nok belage deg på taxi for å komme inn til / ut av utgangspunktene (OBS: mobildekningen kan være dårlig). Kilpisjarvi, Signaldalen, Rostadalen, Dividalen og Altevatn er alle naturlige utgangspunkt som alle har til felles at det ikke går rutebuss til dem. Du kan ta rutebuss det meste av veien fra Tromsø, men de siste milene må du bruke taxi. Det utgangspunktet som har best mulighet med offentlig transport (tog fra Narvik) er Tornehamn i Sverige. Skal du til Indre Troms bør du også sjekke ut de åpne hyttene til Statskog, da det er mange av dem i dette området (http://www.inatur.no).

Tre alternativ til fem-dagers hyttetur i Indre Troms er:

  • Signaldalen - Gappohytta - Rostahytta - Dærtahytta - Dividalshytta - Frihetsli.
    Torneham - Lappjordhytta - Altevasshytta - Gaskashytta - Vuomahytta - Frihetsli.
    Kilpisjarvi - Goldahytta - Gappohytta - Rostahytta - Dærtahytta - Frihetsli

Rett utenfor Tromsø er det også et lite fjellområde med mange turisthytter. Dette er et undervurdert område som kan nås på godt under en times busstur fra Tromsø sentrum. Dette området kalles bare for Tromsø fastland. Her går det fint å ha ihvertfall en firedagerstur. Hyttene (Trollvassbu, Nonsbu, Blåkollkia og Skarvassbu) ligger ikke for lagt ifra hverandre heller, noe som er en fordel når dagslyset er begrensa. Her er det dessuten litt større sjangs for at snøen ikke vil være et så stort problem hvis du vil gå til fots, da området har mer kystklima.

Et annet alternativ er Narvikfjella. Det er også et bra område med mange hytter du kan bruke. Men da er det nok enklest å fly til Evenes, busse til Narvik, for så å ta jernbanen videre. Katterat stasjon er et bra utgangspunkt for turer. Med fem dager til disposisjon kan du enten ta en rundtur i fjella for å ende opp igjen på Katterat, du kan ta turen inn i Sverige og ende opp i Abisko (hvor toget går tilbake til Narvik), eller du kan ta turen gjennom fjella og ende opp nedi Skjomdalen (men da må du ta taxi tilbake til Narvik). Dette er bare noen forslag, finnes mange andre alternativ også.

Det kan godt være skiføre i Lyngen på denne tida, men dette er ikke et område som egner seg noe særlig hvis du ønsker en sammenhengende tur i flere dager. Det er for mange bratte fjell og daler til at dette er særlig praktisk. Men fint hvis du vil ha sporadiske toppturer her og der.

Det største problemet du vil ha på denne årstida her oppe i nord er mangel på dagslys og stor fare (nesten garantert i Indre Troms) for snø i fjella. I midten av november er det kanskje fem-seks timer med dagslys (inkludert skumringstimer). I Tromsø forsvinner sola ca 21.november. Dette er forøvrig en veldig fin årstid å være ute i fjella på, da det er mange fine farger i soloppgangene og solnedgangene. Hvordan snøforholdene vil være er umulig å forutsi. Jeg har selv noen år gått på ski her i fjella rundt Tromsø i oktober, mens det andre år er for lite snø til ski i november. Men skal du inn i indre Troms er jeg rimelig sikker på at du kan forvente snø. Men skal du bruke ski bør du ikke være for redd for å få riper i dem...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk for fyldige svar! Det har vært til stor hjelp. Heller for tiden mot forslaget ditt om hyttene i nærheten av Tromsø i og med jeg ikke har skia mine her oppe. Permen min starter også rett etter en 11 dagers øvelse, så det er mulig at jeg er en smule trøtt når turen starter, så di relativt små distansene nær Tromsø kan derfor passe bra :mrgreen:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heller for tiden mot forslaget ditt om hyttene i nærheten av Tromsø

Høres ut som et bra valg!

Jeg vil da anbefale å ta buss ut til Snarbyeidet og gå inn til Trollvassbu (buss 11, http://www.tromsbuss.no). Deretter Nonsbu, (kanskje Blåkollkoia), Skarvassbu og ned Tromsdalen. Du kan jo kanskje vurdere en tur opp på Tromsdalstind også hvis været tillater det.

Du kan se noen bilder fra dette området på nettsida til Fjellgruppa TSI (Tromsøstudentenes idrettslag):

Tønsvika - Nonsbu - Skarvassbu - Tromsdalen (sen oktober 2004)
Tromsdalen - Skarvassbu - Tromsdalen (september 2005)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.