Gå til innhold
chiraque

Stengte buer på statskog grunn?!?

Det er 3125 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Jeg er såpass heldig at jeg bare bor en liten kjøretur fra femundsmarka, her har vi fine muligheter til jakt fiske og noen fine topper. Dette er noe jeg setter stor pris på og vet det er mange med meg. Det er noen skår i gleden dog, i høst under jakta så begynte det å regne og jeg og en kammerat tenkte å søke ly i en bu som står på kartet og skal være åpen. Men når vi kommer til bua er det stengt! Javel, er det slik at noen har lov til dette? Bua er privat eid men i kontrakten som kom seinere med statsskog står det at bua skal være åpen, dette var vel ek krav for at den skulle få stå...

Men det endte ikke der

Etter 5 minutter kommer de som holder til i bua, 3 karer med hunder. I 50-60 årene lokale karer. Vi fikk ikke akkurat en varm velkomst av disse karene. Først sa de ingenting, så slengte ene karen en kommentar "dere tenkte dere skulle ha kaffe dere nå kanskje" vi svarte ikke noe spesielt, men jeg tenkte at det hadde vært greit det mens vi står her i regnet, men vi ble ikke bedt inn, det var bare en kommentar for å sjekke ståa tror jeg.... Så mens karene holder på å koke seg vann inne (vi står på trappa for å ikke bli altfor bløte under det lille taket som er...), kommer den ene som har hentet vann og står ute foran oss, skuler på oss rett og slett. Jeg spør om de har sett noe fugl, "nei lite" får jeg kontant til svar og repliserer " ja den skulle kanskje vært stoppet jakta før den begynte i år?" da svarer mannen " dere kan jo stoppe å jakte selv om forvaltnings organene ikke stopper det, bare tull å jakte nå sier han" skikkelig surt, men hallo? han jakter da selv også... Javel tenkte jeg, her er dere tre mann med tre hunder som kunne gjort det selv... Men svarer ikke for stemningen er litt trykket... Så kommer han ene som var inne ut, og mumler litt først før han sier " kamuflasje klær ja... vanskelig å se det sier han (jeg bruker forvarets feltdress av ny typen for den er veldig god), nesten umulig å se legger han til, da hadde de tydeligvis speidet etter folk mens de jaktet rundt der. Må man finne seg i slike idioter? som tror de eier visse plasser, det skal legges til at disse karene ikke eier bua! så nok om det, vi drar for vi følte oss ikke velkommmen i hele tatt. men hadde det vært meg hadde jeg bedt de som kom innom på kaffe ihvertfall og låse en bu som skal være åpen er uhørt for meg. Hva mener andre om dette?

Så jeg tenker på saken etter jeg kommer hjem og snakker med en kontakt fra statskog oppå røros her. Spør hvordan det ligger an. Da får jeg til svar at det er nå slik det har vært i jakten i 30-40 år. Å så? det er jo fortsatt ikke rett! Jeg sa at det er jo ikke rett for ingen kan gjøre krav på noe sånn, det er jo å ta fra allemannsretten!

Han ble skikkelig snurt denne mannen fra statskog og når jeg nevner denne historien for en kar seinere får jeg til svar at han fyren der fra statsskog låser ei annen bu uti femundsmarka i jakta... Er det virkelig slik vi vil ha det? Hva om noen hadde blitt skadet og søkte hjelp/ly i bua? jeg har funnet ut at disse karene låser bua ca en mnd før jakta! Skuffende at folk holder på sånn synes nå jeg, hvilke synspunkter har andre på dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det må vel stå svart på hvitt et eller annet sted hva det er som gjelder. Står det at de kan låse så er det vel ikke annet å gjøre enn å akseptere. Vet om enkelte buer og hytter som er åpne hele året, bortsett fra i rensjakten da de er reservert for rensjegere.

Hadde dere vært i livsfare hadde de hatt plikt til å ta dere inn uansett, og hadde de ikke vært der kunne du hogd deg gjennom døren med øks.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det skal være mulig å sjekke vilkårene i den dispensasjonen. Det høres uhørt ut, særlig når bua er merket på kartet som åpen! At noen privatpersoner tar seg til rette vil vel skje her og der, men at Statskog sin egen representant låser ei anna bu synes jeg er langt mer graverende.

Den beste metoden er etter min mening å bruke lokalavisen. Få dem til å skrive om saken.

EDIT: SNO fører oppsyn. Det burde kanskje være mulig å be dem se på saken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alle Statskog sine åpne buer er ikke lov å okkupere over tid.

Kommer det nye besøkende skal man gjøre sitt beste for å gi husly.

Bruker man av veden, så hogger man opp nytt og gjør klar til neste besøkende.

Har ikke vært ved den bua du snakker om, men ble hjertelig mottatt både ved Muggsjølia

og Lortholbua i sommer.

Greit nok med "private meldinger" på forumet, men gi gjerne svar tilbake til tråden om det kan ha

allmenn-interesse - om enn noe moderert om privatmeldingen ikke tåler dagens lys.

--

Bjørnene

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Beklager at jeg ikke har kommet med noe nytt i saken, kom nettopp hjem etter å ha vært utenlands i en stund.... Vil sjekke opp opplysniinger og ta kontakt med nye personer... Så fort jeg vet noe kommer det hit, så sant det kan legges ut...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Dere må ha med dere den store røde universalnøkkelen i ryggsekken :)

Den ser slik ut:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3125 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.