Gå til innhold
  • Bli medlem

Hestmannen i Nordland


Molby

Anbefalte innlegg

Annonse

Selvfølgelig ønsker vi det!!

Jeg er ikke så sikker på at Hestmannen er kjent blant de fleste. Ihvertfall hadde aldri jeg hørt om fjellet før jeg kjørte Kystriksveien (RV 17) i fjor sommer. Kanskje vil du i samme slengen fortelle oss om sagnet? Det om Vågakallen, Suliskongen, Hestmannen, osv.?

Stig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tatt fra http://www.sagavegen.com/sagor/sagnet%20om%20torghatten.html :

Nord i Hålogaland satt to mektige konger: Vågakallen og Sulitjelmakongen, med Vestfjorden mellom seg. Begge hadde sine sorger: Vågakallen sin ulydige sønn Hestmannen og Sulitjelmakongen sine syv viltre døtre, som han hadde sendt til Landego, hvor Lekamøyen var.

En kveld får Hestmannen se Lekamøyen og de syv søstre bade i sjøen ved Landego. Et eneste blikk tenner hans heftige attrå til Lekamøyen, som han beslutter å røve ved høstnatt. Til hest i full rustning, med bølgende hjelmbusk og kappen slengt om de sterke skuldre, jager han sørover på sitt midnattsritt. Jomfruene oppdager ham, og flykter i all hast til de ikke orker mer. De syv søstre oppgir flukten og kaster seg ned ved Alstahaug. Bare Lekamøyen fortsetter flukten mot sør, mens kongen i Sømna-fjellene ved Brønnøysund står og iakttar den ville jakt.

Da nærmer dagen seg på gylne skyer. Sømnakongen ser den skuffede beiler legge pilen til buen, men da slenger han sin hatt i veien for pilen og redder Lekamøyen. Ti pilen suste fra strengen i samme stund og gikk så vidt gjennom hatten som falt ned ved Torgar, idet solen rant. Alt ble til stein. Slik lyder sagnet.

Det er artige fjell, samt imponerende hvor god fantasi Nordlendingene har hatt for her er det sannelig avstander det er snakk om fra Vågakallen i nord til Lekamøyen i sør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.