Gå til innhold
  • Bli medlem

Visbretind Nord 01.07.2007 - Småplukk av smågodt på nordryggen


eaa

Anbefalte innlegg

Småplukk

Etter gårdsdagens travers over Semelholstindene (https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=9108) var dagens mål litt mindre ambisiøst. Vi hadde planer om å være hjemme i tide, så vi tenkte kun å plukke litt smågodt på Visbretindens nordrygg, nemlig Visbretind N-2/2010 og N-1/2040. (toppene er i "bibelen" (begge opplag) på s. 543 også listet med andre høyder, som nr 40.2/2020 og 40.1/2050. Feil kanskje?)

Etter frokost på Leirvassbu, tok vi atter iveg inn Kyrkjeglupen, og været var stadig godt, akkurat som dagen før, og fortsatt stikk i strid med værmeldinga. Vi tar en femminutter før vi forlater Visdalstien, og nyter utsikten mot den mektige nordveggen på Visbretind/2234. Ingen andre er å se noe sted, selv om klokka allerede er 10 på formiddagen. Vi ville følge ryggen helt fra rota, så vi tok peiling på barrabbene nederst langs kanten av Visbreen. På snøflatene øst for Kyrkjetjønne/1465 krysser vi faktisk spor etter to hjort (nei - ikke reinsdyr!). Mye hjort nede i Bøverdalen, og noen streifer tydeligvis opp Visdalen og helt inn hit. Nordryggen er fin å gå, mye fast fjell, og først litt oppe må man inn på sidemorenen i brekanten, like før den første hammeren langs ryggen steiler rød og fin opp av snøen. Under hammeren må en håndfull meter med bratt snø krysses, før et artig lite strekk med fin klyving følger opp hammerfronten. Variert fjell med ymse bergarter, men fast og fint hele vegen. Fine partier med fyrstikkrød lav på rødt berg ser spesielt ut!

Kjennsfolk

Etterhvert som vi vinner høyde, gråner også været litt mer til. Litt før den nederste av de tre markerte toppene på nordryggen (den med PF<10), ser vi plutselig tre personer oppe på ryggen 100 meter foran oss. Bakerste mann hilser med et kort vink, og jeg hilser tilbake. "Jøss, hvor kom de fra?" spør Robert undrende. Vi studerer så snøleiene under oss i retning Kyrkja, og ser et sporslep som kommer ned fra Kyrkjeoksle sør for Kyrkja/2032, krysser sør for Kyrkjetjønne, og kommer opp mot ryggen omtrent der vi står. "Jøss, det var da et uvanlig veivalg", bemerker vi. I ettertid ser jeg at det var jo ranglerne fra Tinderangling.no (http://www.tinderangling.no/Tur/tur070701.php), som vi jo har truffet før. Og utfra deres turrapport fra Bukkeholstinder 30/6 (http://www.tinderangling.no/Tur/tur070630.php), så vi nok dem da vi selv sto oppe i Nordre Semelholstind dagen før også! Men jeg somlet med litt fotografering her, så vi kom ikke mer i kontakt oppetter ryggen. De forsvant til hovedtoppen, mens vi kun skulle opp til sekundærtoppene.

Innunder hammeren nedenfor N-2/2010 skjærer en tårnfalk hann forbi oss, venger ut i retning Visbreen, og slukes av skodda som nå slipper seg ned og allerede skjuler hovedtoppen på Visbretind/2234. Et lite regnyr gror også ut av gråa, men dette gir seg heldigvis raskt. Berget er alt overveiende fast og fint, og med god friksjon. Noen artige klyvepassasjer passeres, og like etterpå står vi på den røde hammeren før N-2, som sees kun 100 m unna. Videre må vi ned noen få meter, før ny trivelig klyving opp på N-2/2010. Virkelig en tiltalende rygg dette! :lol: Vel oppe på dagens første første 2k (PF10) tar vi en liten rast, og suger inn utsikten ut over Kyrkjeglupen, Visdalen og Semelholstindene. Artig å memorere gårsdagens etappe der oppe, sett i profil herfra! Men neste topp venter jo like bak oss, så vi klyver først ned et artig lite skar mot denne (PF11), før de siste metrene mot dagens andre og siste kryss unnagjøres, Visbretind N-1/2040.

Mission accomplished

Flott utsikt imot nordveggen på stortoppen derfra! Det er også brattere ned igjen til egga mot stortoppen herfra enn det er fra N-2. Vi ser nå atter tinderanglerne på ryggen nedunder stortoppen, og bemerker at de vil nok ikke få rare utsikten i dag, idet skydekket jamt sleper nedpå der oppe. Vi knepper noen bilder i ymse retninger, før vi så snur skosålene i motsatt retning, og slipper oss ned på et langt snøleie som kommer opp imot bandet mellom N-1 og N-2. Dette følger vi så nesten helt til dals. Snøen er mjuk og våt, men vi synker ikke i mer enn ei skodjubde, ihvertfall hvis vi holder oss unna kantene og evt. steinøyer ute i snøflata. Men der er bratt, så tråkket går mer ned enn fram, og gamasjene fylles med snø så de står som digre kuler rundt anklene. Vi merker en klar temperaturøkning mot dalen, og sola stikker også fram igjen. Solbrente etter gårsdagen svir det godt på halssidene og i nakken, men heldigvis sløres himmelen litt til igjen mens vi trasker tilbake innover Kyrkjeglupen. Vel 6 timer etter avmarsj er vi tilbake på Leirvassbu, meget godt fornøyde med helgas innhold, en spennende travers over Semelholstindene, og endelig en "ferdigstillelse" av Visbretind! :D Nordryggen anbefales så definitivt istedet for normalruta over Langvasshø, eller aller best rundturen normalruta/nordryggen! Ikke noe lenger heller, men mer variert, samt to artige PF10'ere som bonus! Ihvertfall for de som liker smågodt..! :lol:

På hjemtur ble det som vanlig "junking" på Otta, samt løsprat om hva som blir neste trekk. Det vites ikke ennå, for værgudene er ikke nådige over østlandet for tida. Og en erklært fellesferie pleier vel ikke å gjøre det forholdet noe bedre heller akkurat..! :wink:

Og takk for turen, Robert! :D

post-51-133474476868_thumb.jpg

post-51-133474476885_thumb.jpg

post-51-133474476898_thumb.jpg

post-51-13347447691_thumb.jpg

post-51-13347447692_thumb.jpg

post-51-133474476929_thumb.jpg

post-51-13347447694_thumb.jpg

post-51-133474476949_thumb.jpg

post-51-133474476958_thumb.jpg

post-51-13347447697_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.