Gå til innhold
vilut

Trøndelag på langs på ski med to hunder og pulk vinter 2017

Anbefalte innlegg

Heisann,

Prøver her også jeg. Tenker ta en langtur med overnatting i bade telt og åpne hytter i løpet av vinteren.

Fra Oppdal til Grong (Geitfjellet)

Skal ha med to huskyer og dertil egnet pulk.

Start er Oppdal og skal gå i mål i Grong etter å ha vært oppom Geitfjellet som ligger  i kommunen.

Jeg ser at det mange steder er mulig å finne gode ruter langs turistforeningens løypenett eller etter skogs/fjellvei traseer.

Litt mer usikkert veivalg i skjækerfjella og over Snåsa mot Geitfjellet.

Jeg er også litt usikker på om jeg skal gå innom Røros og mot Sylan, og svenskegrensen, eller om jeg skal gå mer mot  og krysse Haltdalen, og Meråker .

Jeg har fått bra tips ang. Forolhogna,- dog rute mot Røros,- da det var det jeg forespurte.

Noen som har noen tips. Kanskje noen har gått NPL og har erfaringer ?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Personlig ville jeg valgt en rute som gikk mest mulig langs svenskegrensen for å unngå mange kryssinger av daler med granskog, større bilveier og bebodde områder nordover. Altså for din del da gå i retning Røros-Sylan og noenlunde følge riksgrensen oppover.

Selv ville jeg ha startet turen ved Femunden, kanskje gått opp Røavassdraget mot Rogen og så fulgt riksgrensen. Med Røa som utgangspunkt får du startet fra fylkesgrensen om det er et poeng.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er enig med Gisle Uren. Sett kurs mot Sylan når du kommer til Røros. Mye daler lenger vest. Det er nesten ikke noen stigning hvis du går på svensk side. Etter Storlien burde du gå inn i Norge igjenn, mer fjell der. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av OleHenrik
   20+ ørret på under 24 timer. Mange fine. 
   Turen gikk fredag 03.07.2020 fra Steinkjer og østover. Fremme på kvelden og fisket i utoset nedenfor parkeringen øst i Lustadvatnet. Fikk flere fine der, men vanskelig å fiske med sluk da det var lett å bli sittende fast i gamle stubber. Sov i bilen  fredag til lørdag. Fra parkering ved Lustadvatnet gikk turen østover langs den brede grusa stien ett stykke før jeg skar mer sørover langs en liten sti. Målet var i første omgang Ragnhildholet, for så å ta ruten via Franktjønna, Langtjønna og Skjellivatnet. Skjellivatnet ga turens største på rundt 600 med flott kondisjon. Avsluttet ved Vintertjønna hvor det var stor interesse for spinner og turens nest største på rundt 500 ble den andre som ble med hjem til middag. Filmet mest denne turen og siden jeg har ferie om dagen tok jeg meg tid til å lage en liten film. Håper du vil ta en titt. 
    
    
  • Av arbe
   Historien om en mann som dro på en lenge etterlengtet fjelltur. En hyllest til Skæhkere, til naturen, og om et kjærkomment møte med en god gammel venn.

   Dette var målet - stillhet, ro, lokkende vann og flotte fjell.
   Gjennom en tøff vår, på godt og vondt, med mye arbeid, studieinnspurt, stress med frivillige verv og familieforøkelse hadde jeg hele tiden hatt en solid gulrot liggende langt der fremme i horisonten - den årlige langturen på fjellet. Nå var tiden endelig inne, årets egotripp skulle gjennomføres. En kjapp gallup i familierådet tilsa at den åttedagers langturen som opprinnelig var planlagt kjapt ble redusert til fem dager. Behøver ikke tøye strikken unødvendig. Etter mye om og men angående hvem som kunne bli med ble det til slutt en kompis, la oss kalle ham Storfiskeren, som fikk skaffet seg nok fri til å være med. Trivelig å få med seg selskap!
   Turens mål var Skæhkere, eller Skjækerfjella som det heter på norsk. Nasjonalparken skulle angripes fra vest, med utgangspunkt i Lustadvannet i Steinkjer kommune. På grunn av turens begrensede varighet ble det lagt opp til en lengre marsj første dag for å komme seg bort fra DNT-nettet, og forhåpentligvis bort fra folk! Første etappe fra Lustadvannet til Setertjønnhytta går på merket sti. Det vil si, merket er den strengt tatt ikke, men hver bidige meter er klopplagt. En endeløs rekke med sviller snirkler seg gjennom landskapet, noe som har gitt stien navnet "svillestien"

   Dette er utsikten den første milen på turen.
   I det man har gått noen kilometer og nærmer seg området rundt Sottjønnin har man de stupbratte Grønlihøen på venstre side. Bakkene nedenfor Grønlihøen kalles gjerne "Apoteket" på grunn av den fruktbare rasmarken her som gir grobunn for en rekke planter og urter som kan brukes i medisinsk henseende. Stien er med jevne mellomrom akkompagnert av benker og grillplasser. Må være en drøm for småbarnsfamilier som ønsker en godt tilrettelagt tur i naturen. Personlig har jeg et ambivalent forhold overfor slikt. På en side er det et brutalt naturinngrep som skjemmer litt, samtidig gjør det slike transportetapper ut til den virkelige marken enkel.
   Etter pausen ved Sætertjønnhytta (ubetjent DNT-hytte) mistet vi stien, men orienteringen er overkommelig. Vi siktet på nordøstre hjørne av Skæhkerenjaevrie for deretter å følge lien vest for Storbrenta oppover mot Reinhorntjønna. Her var planen å finne en gamme. Gammen fant vi aldri, men i det fine været var telting null problem. En nydelig liten leir ved turens første vann!

   Fornøyd med å ha krysset grensene til nasjonalparken. Til venstre for fjellfussen skimtes Huvhpie.
    

   Svært lite multe i området, men en neve her og en neve der ble det.

   Relativt tørre forhold også her, selv om det kom regn 4 av 5 dager på vår tur.

   Ahhh, lite slår følelsen av å få etablert første leir! Her ved Reinhorntjønna.
    
   Marsjen ble lang for utrente bein (og skuldre). Skal ikke skryte av at finorienteringen på 50.000-kart gikk HELT smertefritt heller, men dette er jo småtteri man glemmer det sekundet man slenger sekken i lyngen og bestemmer at HER skal teltet stå. Da senker pulsen seg, man er på plass inne i fjellheimen og kan koble av. Fisket behøver vi ikke snakke all verden om, jeg valgte den siden med mye siv, mens Storfiskeren var betydelig mer rutinert og fikk betalt for det. Eneste nedtur denne kvelden blir at fisken tilberedes på gass og ikke bål, selv om det ikke er totalforbud her oppe må man bruke hodet. Gass var definitivt eneste alternativ for å få varme i skrotten i denne leiren.
   Kveldens øyeblikk: jeg vaser rundt på «feil» side av vannet på desperat jakt etter fiskbart farvann. Når Storfiskeren får på en sprelsk fjellaure setter jeg meg nedpå. Kveldssolen farger fjellene bak meg i de flotteste farger, bak Storfiskeren passerer en flokk elegant tamrein i rolig tempo. Roen jeg føler er komplett. Naturen er stor. Naturen er mektig, og vi er bare en bitteliten del av den. Det får være det samme med fisken, å få være en del av dette er bare så deilig.

   Det ble noen fine kveldsstunder i lag med solnedgangen.

   Ikke som et godt bål, men det gjør da nytten.
    
   Som vanlig når jeg har med meg kompiser på tur får jeg en lengre morgenstund alene. Dette bruker å være blant de beste stundene. Hjemme er det stress med å få i litt mat i en morgengretten unge før levering på barnehage og videre råkjøring til jobb. Er man heldig rekker man et kjapt sveip over en nettavis eller to. Her, ved Reinhorntjønna, kan jeg i ro og mak ordne meg en kaffekjele. Deretter kan jeg slappe av litt, før jeg tar den harde jobben med å skifte sene på fiskestangen, avslutningsvis kan jeg lene meg tilbake og bare se på naturen rundt meg. Aaahhh LIVET!
   Plan for dagen var at leiren skulle flyttes opp i terrenget. Vi skulle bakse oss opp til Hattjønna, en liten lekkerbisken klemt inn mellom Snåsas høyeste fjell Huvhpie og den alpine Gihperegaejsie. Turen er få kilometer, men det er 200 høydemeter på om lag 500 lengdemeter et stykke der. Det tar godt i lårene!
   Vi finner fin leirplass nordøst i vannet. Og vi fisker. Og fisker. Og fisker. Prøver ALT. Ingenting nytter. Kvelden brukes derfor til en flott utflukt til Gihperegaejsie. Mye kliving, og noe klatring, vips så er man på toppen. Fenomenal utsikt, herfra ser man MYE fjell og vann! Man skaper seg jo et indre bilde av hvordan terrenget er når man ser på kartet, men her er jeg for dårlig trent skjønner jeg. Det er betydelig mer alpint enn hva jeg trodde på forhånd.

   Mye bedre med luftig fjelltur enn resultatløs fiske! I bakgrunnen f.v: Skæhkerenjaevrie, Skjelbreien og Åsvatnet.

   Hattjønna sett fra oven. Med høye støvler kan man komme seg ut på den største holmen. Idyllisk, men tregt fiske.
   Mye tamrein i dette området. Vi ble sågar overrumplet av et nærgående helikopter, sannsynligvis noen som så etter husdyrene sine. Hattjønna ligger i kjerneområdet til Skæhkeren sijte, en sørsamisk siida. Visstnok er det samling av rein ved Hattjønna på tidlig sommer, og også en sommerboplass for samer i området.

   Den bratte lien som markerer starten på Skjækerfjella, her gikk vi både opp og ned. Reinhorntjønna i bakgrunnen.
   Neste post på programmet var det sagnomsuste Fjellskjækra. Skjæker-ekspert Kvernmo sa at vi MÅTTE innom der om vi var i området. Og det er vanskelig å si seg uenig i at dette vannet er vakkert. Usikker på hvor mange timer jeg brukte på å bare SE det døgnet vi lå der, men det var mange. Steile gresslier i øst, hvor sauene beiter i hopetall, rundere hauger i vest, og et fascinerende vann med dype og grunne partier i rekke og rad. Fisken måtte naturligvis prøves, og her fikk også jeg tilslag. En meget sprek halvkilos ørret ble dagens matbit. Et praktfullt eksemplar av arten med et mønster de fleste fisker vil være misunnelige på, og et kjøtt med farge som en perfekt moden multe.

   Ved utløpet av Fjellskjækra har naturen ordnet en bro til oss fjellfanter, utrolig hva den naturen får til.

   Et sjeldent vakkert eksemplar av arten Salmo trutta

   Lite å si på kvaliteten på fisken, mer å si på kvaliteten av filetøren.
   Stappmett ruller jeg meg ut i lyngen. En god General No.1 og varmende ettermiddagssol gjør meg dorsk. To fiskere på motsatt side av vannet blir dagens «pausefisker». Balsam for kropp og sjel!

   Det er vel dette turlivet handler om? Kaffekopp, sjelefred og null stress.

   Fjellskjækra
   Kveldens øyeblikk: i kveldingen er det solen som skal stå for underholdningen. Fra orkesterplass i den tørre lyngen blir jeg vitne til et makeløst skue. Jeg ligger vest for vannet, i skygge, på motsatt side av dalen lyssettes de irrgrønne liene slik bare en fager kveldssol kan lyssette. De gresskledde liene blir enda grønnere, det grå fjellet enda gråere og kontrasten til sauene som beiter blir enda skarpere. Dette stedet er uendelig vakkert.

   Kveldssolen ordner lysshow, det ble ikke tatt flere (eller bedre) bilder da jeg var travelt opptatt med å se. En klok prioritering synes jeg.
   20 minutter senere kommer en siste krampetrekning fra solen som er i ferd med å gå ned. Igjen lyses motsatt side av dalen opp, denne gang i solnedgangens karakteristiske rød-lilla lys. Konturene av åsene bak meg tegner seg som tydelige bølgende linjer bortetter dalsiden. Jeg sitter i «mørke», men ser bort på de blankskurte bergene som bader i lys. Det er som en gigantisk jotun har tatt på seg sin fineste skjorte i glødende purpur. Og på hodet har jotunen tatt på seg en glødende krone - Huvhpie skinner, sterkere enn jeg kunne tro at grått fjell kunne skinne.
   Et mektig skue. En beskrivelse yter det ikke rettferdighet, og det ville heller ikke et bilde (som jeg heller ikke tok, jeg prioriterte å nyte). Men alle som har vært ute i naturen og tatt seg tid til å observere har nok hatt slike opplevelser. Det var et slikt øyeblikk hvor jeg kan skjønne at noen mener det finnes «noe større» som har skapt alt dette flotte.

   Morgenstund har gull i munn, for en gangs skyld.
   Natten ble tilbragt under åpen himmel for en gangs skyld. Godt med frisk luft og en annen utsikt enn gul teltduk! I dag skal nesen vendes hjemover, med leir ved Nåvatnet. En liten stans ved Djuptjønna i stekvarmen gir resultatløst fiske, ved et for øvrig fint og interessant vann.

   Snedige formasjoner mellom Fjellskjækra og Djuptjønna. Vi gikk på tvers av samtlige søkk og daler.

   Noen bær tåler tørken bedre enn andre, i år må det være "kreklingår".

   Påfyll av viktige antioksidanter.
   Kort tid etter ankomst Nåvatnet skifter været. Heldigvis har vi lært av tidligere blundere og slått opp teltet FØR regnet kommer. Et par timers søvn mens regnet dunker på teltduken og vips så er det oppholdsvær. Jeg hiver meg rundt for å ta en siste fiskerunde, men så kommer jeg på noe. Forholdene tillater for første gang i sommer et BÅL! Vi telter på en blautmyr, og har et steinete nes, og fralandsvind. Hurra! Fiskestangen kastes unna i hui og hast og jeg formelig løper til nærmeste granklynge.
   Kveldens øyeblikk: store delvis rå kubber legges nederst, før mindre pinner stables oppover, med noe smått og knusktørt på toppen. Fyrstikken ripes av og føres inn blant tørrkvisten. Første forsøk mislykkes. Men så – små skjøre flammer tar tak. En liflig duft av brent gran finner veien til nesen, mens alt konsentrasjon går på å pleie og beskytte disse skjøre små ildtungene som jobber seg stadig større. Stadig grovere virke varmes opp og tar fyr og den velkjente knitringen til granveden tar til. Snart er de små flammene vokst seg store, til brølende dyr som roper etter mer virke. Jeg legger på noen større pinner og lener meg tilbake. Kjenner varmen bre seg i ansiktet, på hendene og nedover føttene. Jeg setter på svartkjelen og nyter selskapet av en god gammel venn – bålet!

   Mine kjære gode gamle venn - bålet!
    
    
   ydmyk
   vise 
   ydmykhet
   ærbødighet
    
   vise
    
   ærbødighet
   TIL LIVET
   NATUREN
    
   Áillohaš, "Eanni, eannázan", 2006
    
    
    
    
  • Av Mountain noodle
   I helga gikk turen fra Ismenningen i Snåsa til Vera i Verdal.
    
   Første skidag startet etter arbeidstid på fredag i sludd med dårlig føre. Vi kom ikke langt den dagen. Når vi endelig kom oss i teltet var vi våte og en liten smule motløse. Det gjensto fortsatt omtrent 6 mil. Neste dag gikk turen videre i sol, snø, stille og vind om hverandre. Skiføret var mye bedre, men det ble mange smørestopp. Vi passerte mellom Gaundalen og Skjækerfjella og holdt høyden oppunder dem helt ut til vannskillet mot syd. Så dreide vi sydøstover og fant en fin teltplass før vi på siste dagen holdt høyden helt ut til Vera som var målet. Super tur med alt slags vær og føre. • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.