Jump to content

Lavvo om vinteren


Magnus312

Recommended Posts

Hei!

Lurte på om noen her har noen erfaring med det å bo i lavvo vinterstid, har hørt at lavvo takler sterk vind ganske dårlig og er vanskelig å varme opp. Vil varmetap være ett problem selv om man varmer med primus og legger snø over skjørtene på teltet?

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Har ikke prøvd å bo i lavvo, men har liggi i en et par netter vinterstid. I 10-15 minus var det ikke noe problem å brenne 3 sekker ved pr kveld, men det var på åpent bål. Kanskje bedre med lavvo-ovn? Dette var også inne i skogen, så egenskaper i sterk vind vites ikke..

Link to comment
Share on other sites

Som alt annet kommer nok dette an på flere faktorer. Har sovet i en Varanger lavvo i 15 m/s (det var det værmeldinga sa, om det var mer vites ikke, men på innsiden av lavvoen virket det definitivt som mer, for å si det sånn). Hvilken lavvo skal du sove i? Noen har flere bardunfester enn andre, og noen er laget i stødigere materialer enn andre. Lavvoen tar vinden dårligere enn et lavere telt, men for våre netter gikk det veldig fint, selv om kastene kunne virke skremmende (det blafret godt i duken).

Jeg ville nok heller satset på en pose som klarer de gradene man forventer, enn å ta med en pose man regner med skal fungere om man varmer opp lavvoen med en liten brenner. Å varme opp et mindre innertelt er definitivt enklere enn å varme opp en lavvo. Så ja, varmetap er et issue.

Det er alltid en vurderingssak, skal du ha base camp eller gå fra punkt til punkt?

Det er også lurt å vurdere hvor du setter opp lavvoen. På topper eller i vinddaler vil vinden, selvfølgelig, være sterkere. Lurt å finne en plass med litt ly, dersom mulig.

Men det viktigste er nok å ha med seg det som trengs dersom noe skulle gå galt. Om du tenker lavvo på fjelltur, så tipper jeg at du går med pulk. Hiv oppi en sommerpose, slik at du har noe back up om noe skjer. Ta med fjellduken også, om du har. Alltid digg å vite at man er klar for what ever.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy