Gå til innhold
  • Bli medlem

Jaktrettigheter


Hunter123

Anbefalte innlegg

Hei

Jeg lurte på om noen har en god oversikt over grunneiers jaktrettigheter. Var innom lovdata, men fant ikke data som jeg så etter. Jeg vet grunneier kan begrense bruk av hund og begrense jakttiden. Finnes det et kompendium eller en god sammling av data på dette området. Og hvor mye skal det til for at grunneier kan kaste ut noen som har jaktrettigheter på eiendommen, finnes det noen rettsaker eller lignende der dette er berørt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hei,

Etter viltlovens § 27 har grunneier enerett til jakt og fangst på sin eiendom. Dette betyr i korte trekk at grunneier, innenfor lovens rammer, bestemmer hvilken jaktmetode som skal utøves (med/uten hund, baglimit osv), hvem som skal jakte og når det skal jaktes. Grunneiers enerett er så sterk at dersom vedkommende ikke liker trynet ditt kan han kaste deg ut av jaktterrenget, forutsatt at det ikke er avtalerettslige hindre i veien. Unntaket er dersom grunneier er med i et grunneierlag/utmarkslag og jakta reguleres gjennom denne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prinsippet er fortsatt at jaktretten skal følge eiendommen. Etter viltlovens § 28 annet ledd " Jaktrett kan ikke skilles fra eiendommen for lengre tid enn 10 år om gangen, uten når jaktretten følger bruksretten til eiendommen." Jaktrett kan ikke skilles fra den øvrige bruksretten for mer enn 10 år. Avtaler av lengre varighet skal derfor nektes tinglyst. For å kunne tinglyse en jaktrettighet av varighet utover ti år må bruksretten til eiendommen følge med, og dette vil typisk være forpaktningsavtaler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.