Gå til innhold
  • Bli medlem

Gradering ?


Dag G - Evje

Anbefalte innlegg

Annonse

Traverser i teknisk klatring har ingen egen graderingsskala. Vankselighetene i traversene får inkluderes i de vanlige skalaene som tar hensyn til hvor teknisk vanskelig det er å få til flyttene, og hvor risikabelt det blir - > hvor lange og stygge fall man risikerer.

Kun innen buldring er det noen som gir en litt egen skala for lange, utholdenhetskrevende traverser, for å skille disse fra kortere, mer power krevende buldere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en kopi fra wikipedia

Såvidt jeg vet er det ingen spesiell gradering ved traversering, denne graderingen gjelder uansett om det er horisontal eller vertikal klatring.

Gradering

Graderingsskalaen for teknisk klatring inkluderer vanskelighetene med å plassere sikringene og konsekvensene ved fall. Ulikt graderingsskalaen for friklatring, er skalaen for teknisk klatring lukket: fra A0 til A5. Ettersom prestasjonsnivået innen klatringen har økt, har man valgt å gjøre skalaen tettere, heller enn å utvide den oppover som innen annen type klatring. Derfor vil en moderne rute av en gitt grad, som regel innebære betydelig hardere klatring enn en tilsvarende gradert rute fra f.eks. 1970-tallet.

En grov oversikt over tekniske grader:

A0 innebærer å trekke i en sikring for å komme opp.

A1 innebærer bruk av stiger, men alle plasseringer er solide, det er tett mellom dem og de tåler alle vekten av et fall.

A2 innebærer kortere partier hvor klatringen kan være utsatt, og et fåtall sikringer som ikke tåler mer enn kroppsvekt. Begrenset fallengde.

A2+

A3 innebærer flere plasseringer etter hverandre som ikke tåler mer enn klatrerens kroppsvekt. Mange vanskelige sikringsplasseringer og evt. lange fall.

A3+

A4 innebærer lange partier med dårlige sikringer, hvor ingen tåler mer enn kroppsvekt. Ofte klatring på løst eller råttent fjell. Seriøs og tidkrevende klatring med lange fall som kan medføre skade på klatrer.

A4+

A5 innebærer først og fremst fare. A5-klatring betyr opptil hele taulengder uten borebolter eller andre, gode sikringsmuligheter, med mange sikringer som ikke engang tåler kroppsvekt og som må utlignes i komplekse sammenkoblinger av flere ulike plasseringer. Et fall under A5-klatring kan innebære å falle hele taulengden ned, og sjansene for å treffe hyller og utspring underveis er overveiende. En taulengde gradert A5 kan bety konstant og reell dødsfare, ofte over mange timer i strekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.