Gå til innhold
  • Bli medlem

Jan Erik Hansen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    1 092
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    17

Innlegg skrevet av Jan Erik Hansen

  1. AlexanderKristiansen skrev (1 time siden):

    Takk for mange gode tips. Ser en del har misforstått og tipset meg om HVILKE snøplugger jeg bør bruke. Har sikkert 30-40 lange snøplugger. Det jeg lurte på er hvor mange jeg skal ta med. To stykk har foreslått 16, takk for det! En annen alle plugg- og bardunfester. Det er vel en del mer enn 16? Og er det virkelig nødvendig når en kan spa snø over mattene?

    Jeg har to par dampsperresokker. Dette er tydeligvis veien å gå. Lurte på om noen av dere tar skoene i bunn av soveposen for å hindre de i å fryse. Eller alternativt varme de med små plastflaser med varmt vann.

    Er godt kjent med problemet med at sko fryser. Er ikke videre begeistret for dampsperre i skoene, så bruker det sjeldent selv. Bruker det i leir når sko er våte, men ikke under lengre bevegelse. 

    Har sovepose med godt med plass i bunn, så ofte legger jeg skoene i en vanntett pakkpose nederst i soveposen. 

    Har også med to små nalgeneflasker som passer i skoene for å tine/varme de om morgenen. Har du tid før du skal ut så er en halvtime med varmeflasker i skoene gull verdt. Da har du varme sko før du stikker beina ned i de. Dette trikset er verdt bruk uansett om en bruker dampsperre eller ikke. 

  2. Godt med snø i Indre Troms for tiden. Har vært kjølig med snøvær siste par ukene. Litt fuktig snø i lavlandet i helga, og mildere denne uka. Om værmeldingen holder seg vil det nok være tendenser til råtten snø i skogen rundt 17. mai, men vinterlig i høyden. Husk forlenger til isborret. 

    Har vært både vind og snø de siste ukene, så greit å tenke på skred når mildværet svekker binding i snøen. Bør være greit å unngå skredterreng i området om en legger ruta fornuftig. 

    • Liker 1
  3. bjørnulv skrev (7 timer siden):

    Det virker helt klart fornuftig å få litt lunk i teltet før man begynner å skrape. Dette vil nok redusere rimdrysset en god del. Dette skal jeg teste på neste tur.

    Det fungerer når en får det til, men fortsatt en fordel brette sammen soveposen, og gjerne ta ting litt ut fra siden av teltet. Blir jo varmere i toppen av teltet, enn det blir på siden, så litt timing for å skrape akkurat før det smelter i toppen.

  4. Prøver å være forsiktig så det ikke drysser rim ned fra teltet når jeg står opp. Fyrer opp primusen så det blir en liten lunk i teltet. Når rimet begynner å bli mykt tar jeg en liten skjærefjøl (type myk skjærefjøl fra Clas Ohlson) og bruker den som isskrape. Da drysser det ikke ned, og er lett å skrape av. Utfordringen er å unngå at det drysser ned rim før det er en liten lunk i teltet. 

  5. Freebird skrev (17 minutter siden):

    Jeg har alt annet enn de to ytterste leddene til Beastmaster STC AX 270 L. Den er så gammel at erstatningsledd ikke var å få tak når jeg kontaktet Normark for et par år tilbake.

    Er ikke mange år siden jeg fikk kjøpt nytt toppledd til stanga. Tok med ledd, og Jaktia i Molde sjekket nr og skaffet delen. 4 år siden kanskje. 

    Den stanga jeg har (240/270 L), så om ikke Anders trenger leddene, så har jeg de delene til overs. Hos meg er det de to nederste som er så slitt at det er greit med litt duct tape for å få stanga til å henge sammen. Resten er sånn ok stand. Men står i sørnorge, så har ikke mulighet for å sende før i juli en gang. 

  6. Anders Eriksen skrev (1 time siden):

    Shimano beastmaster fra 2013:) Hvor selges det?

    Har den gamle 240/270 stående, så om delen du trenger er i brukandes stand på den kan du få den neste gang jeg er sørpå. Er to nederste som er mest slitt på den, mens tre toppdelene er ok.(AX, men passer muligens til BX også)

  7. Som @Nordhauk skriver kan det være isfritt eller nesten full vinter så tidlig i juni. Gikk sørover fra Nordkapp i juni i 2008. Da var det ikke like mye snø, men kald vår. Var mye råtten snø med overvann på myrer og vann til midten av juni. Fra ca. 15. juni var det full vårløsning med overvann i myrer og elver i sti og att spor. Fort gjort at det blir mye orientering for å finne de stedene med snø for ski eller tørre forhold for å kunne bruke beina. Starten fra Kvænangen er jo et område med mye nedbør og vær, så ville nok ventet til midten av mai minst før jeg bestemte meg for en plan. 

  8. Kjell Iver skrev (23 minutter siden):

    Jeg tror nok de har innsett at hytteforbudet har hatt sine sære utslag. Slik som at folk har kjørt att og fram flere dager for å kaste snø av taket på hyttene uten å kunne sove på hytta, eller bor i telt utenfor hytten eller bobil eller hva det var. Privat har jeg startet de fleste turene mine fra dørstokken eller i kort nærhet til hjemmet den siste tiden.

    Ellers har jo dette med sunn fornuft vært en slager, og jeg tror det kan fungere her også. Jeg vil i hvertfall ikke benytte meg av noen butikk i en annen kommune enn den jeg bor i selv uansett, men det er kanskje et valg den enkelte får ta.

    Jeg har lest en del om pandemien i 1918, og det er en del paraleller. De som ble skjermet mest i første bølge (folk som dro i fjellet f.eks.), ble rammet mye hardere i bølge 2. Det var noen ekstreme utslag - byer som ikke hadde hatt Spanskesyken ble fullstendig radert ut til slutt, så å skjerme samfunnet 100% er kanskje heller ikke veien å gå. 

    Men er det sånn at denne hytteforskriften blir fjernet fra 20 april?

    Er av samme oppfatning at sunn fornuft er det beste. Unngå situasjoner som kan spre smitte, og ellers være snill og grei :)

    For egen situasjon så er det ikke så vanskelig. Bor jo i en av Norges største kommuner, som attpåtil ligger i Indre Troms. Så gode muligheter for nærtur. Blir gjerne en kort kjøretur, men dropper å fylle kaffekoppen underveis (drastisk personlig tiltak). Noen vil kanskje kalle det unødvendige fritidsreiser, men er jo forskjell på å klippe neglene og å kappe av seg hånda.

     

     

    • Liker 2
  9. Roaas skrev (10 minutter siden):

    Alle innland-og utlandsreiser som ikke er strengt tatt nødvendig, er ansett som fritidsreiser. Rent faglig mener jeg det er helt talentløst at det skal være opp til hver enkelt å bedømme noe som helst vedr dette, fordi det er vi åpenbart ikke i stand til. Skulle hatt litt mer Koreansk regime på akkurat dette området, faktisk. 

    Skal ikke kverulere på det du skriver her. Det faglige overlater jeg til relevante fagfolk. 

    Rent objektiv så er det vel ikke annet enn å handle mat (og tilsvarende) som er nødvendige reiser? Uavhengig av om du reiser med buss, fly, bil, sykkel eller på beina. For å sette det på spissen.

    Det som kan være relevant er jo at ting må være tydelig, oppleves som fornuftig, for at folk skal respektere det som gjelder. Uklarhet er jo at det sies at fritidsreiser skal unngås, samtidig som det legges tilrette for parkering og fritidsaktiviteter. Det som er fornuftig er vel skjermbildet @Miamariadelte over. Selv om jeg ikke helt skjønner hva en fritidsregion er heller. 

  10. Hva er egentlig definisjonen på fritidsreise i nåværende sammenheng?

    Sies og skrives mye, så får nesten inntrykk av at det er snakk om sammenhenger der en møter folk (fly, buss, tog og andre kollektive måter). 

  11. Tom42 skrev (11 minutter siden):

    Kan jeg lovlig krysse en kommmunegrense, etablere en leir langt fra folk og overnatte?

    Kort svar: Ja.

    litt lenger svar. Naturen har ikke blitt farligere, så Ta hensyn til det som sies om å begrense smitte, fritidsreiser og risko for å måtte ha hjelp. kos deg på tur :)

     

    • Liker 2
  12. Anders_G skrev (10 minutter siden):

    "Forskerne peker på at det finnes mange kilder med skadestatistikk i Norge, men at kunnskapsgrunnlaget er fragmentert og dekker ikke de ulike temaområdene like bra."

    Det er mange mangler med denne statistikken. De sier blant annet ingenting om hvor mye tid folk oppholder seg i hjemmet kontra driver med sport/idrett.

    Det blir litt som å si at det er farligere i Oslo enn på Mount Everest fordi det totalt skjer flere ulykker i Oslo.

    Ble nysgjerrig og tok et kjapt søk. Denne fra FHI sier litt https://www.fhi.no/nettpub/hin/skader/skader-og-ulykker-i-norge/

    Kan være noe i hypotesen du har om tid i hjemmet, og da spesielt for barn og eldre:

    Sitat

    Hjemmet er det vanligste skadestedet, spesielt for de yngste barna og de eldste i befolkningen. Rundt 30 prosent av alle ulykker skjer i hjemmet (FHI, 1989; Helsedirektoratet, 2016a). 

     

    • Liker 1
  13. Tenker det greieste er å puste gjennom nesen, og lese og prøve å forstå offisielle rådene.

    Turer i frisk luft på steder det ikke er mange andre er sunt for både kropp og sjel. Så velger turer i egen kommune, og minimerer kjøring (Den største risikoen for uhell er fortsatt langs veien, og ikke mens en er på tur). 

    • Liker 3
    • Takk 2
  14. tonymakkaroni skrev (50 minutter siden):

     

    @Jan Erik Hansen vi skal sjekke buss til skjold, og drosje videre. Drosja har kanskje base i Bardufoss uansett? Men kan uansett spare noen kroner hvis tidene passer. Og mobildekning, eller manglende ved Frihetsli, veldig nyttig info 😊 

    Kan være vi tar med telt som en ‘reserve’, men ser an værmelding/snøforhold i dagene før

    Er litt usikker på om det er taxi i Øverbygd, men kanskje noen andre kan svare på det. En ting deres kan sjekke ut er skolebussen, og om det er mulig å være med der. Skal gå skolebuss inn både Rostadalen og Dividalen på skoledager. https://www.tromskortet.no/midt-troms/category3311.html Rute 312 og 313.

    • Liker 1
  15. Vanskelig å si sannsynligheten for at det er ledig på hytta. Slikt varierer jo med vær og føreforhold. Men på helg er det nok stor sannsynlighet for at det er folk både på Moskanhytta og Storrostahytta. Som @Kjell Iver kan det være greit å tenke på hva dere gjør om det er fult på hytta. Er ikke langt til Dærta, men litt kjedelig om dere vil fiske på isen. 

    Som dere har funnet ut er det ikke helt enkelt å basere seg på buss i Indre Troms. Skulle gjerne hjulpet dere med transport, men har dessverre bare to seter i bilen. Enkleste er jo om dere får kontakt med noen som kan hjelpe dere. Har dere sjekket om det er mulig med buss til Skjold, og så taxi/annen transport derfra? Det vil nok være litt rimeligere. Når dere skal ut dalen fra Frihetsli så kan det være greit å huske på at det ikke er mobildekning så langt inne i dalen. Sjekk gjerne medlemskortet som Kjell Iver nevner, og se om noen andre lokal kan hjelpe.

  16. 4 minutter siden, Ignifer skrev:

    Takk for tips, men det blir en deg omvei for meg. 

    Blir fort litt ekstra om det er Trollheimen eller lenger nord du har tenkt deg ja. Kan jo være en mulighet å høre på FB om det er noen som kjører strekningen og kan svinge innom. 

    Fungerer jo ofte bra med kunstig maggot o.l. også.

    • Liker 1
  17. 5 minutter siden, Ignifer skrev:

    Nordmøre her. 
    Tenker å prøve akkar, reker, blåskjell, ost og bacon i første omgang. 
    Andre forslag?

    Har maggot i Molde hos Jakt og Fiske spesialisten om det ikke er for lang omvei. Forbehold: Spurte for et par uker siden, og da hadde de plenty, og har ikke vært mye kaldt isfiskevær siden det.

  18. 2 minutter siden, Larsdx skrev:

    Nå banner jeg sikkert i toppturkirka, men jeg er notorisk allergisk mot kurs basert på gruppeundervisning etc. Led meg gjennom et våtkortkurs i høst. Satser på at den lille skredboka+bok om trygge toppturer fra samme forlag + et par guidede turer på slutten av sesongen kan gjøre noe av samme nytte. 

    Skal ikke gå i skredterreng som sagt, men leser meg til at det kan være en fordel med skredsøker om man skal offpiste i heisannlegg og populære fjell, da man kan risikere at andre utløser skred+ at man evt. kan hjelpe noen som er utsatt. 

    Helt enig med deg når det gjelder mange kurs. Typiske skredkurs blir for korte for å lære å vurdere skredfare. Da må det erfaring med ulike forhold til. Lærer nok mer om vurderinger av aktuelle forhold den dagen på en tur med guide (still spørsmål). Det beste er å være med noen med erfaring, og så lære underveis. Er ikke det mulig, så er kurs et alternativ, i tillegg til mye egentrening. 

    Kan banne litt i toppturkirka selv, og si at jeg ofte både går alene på topptur, og dropper skredsøker når jeg går turer uten skredterreng. Har alltid med spade og søkestang. Men helt klart nyttig med en skredsøker om du observerer at andre utløser et skred. 

  19. 1 time siden, Larsdx skrev:

    Fint. Ikke at det er noe stort problem å kjøpe et ekstra par trinser, men alltid deilig slippe å bytte frem og tilbake. 

    Skredsøker: Regner med det er lurt å kjøpe to av samme type? Dama skal nok ikke ha eget randoutstyr, men kan leie eller låne ved leilighet. 

    Spade - vanlig spade som brukes til vinterturer holder vel? 


     

    Du er ikke avhengig av å ha samme type skredsøker for at de skal fungere sammen. Viktigste med skredsøker er at du kan å bruke den, så kurs i søk er anbefalt (sammen med kunnskap om å unngå å få bruk for den). Et annet spørsmål er om du har planer om å starte med så bratte turer at du har behov for skredsøker. Det beste er å velge trygge turer.

    Er ikke så nøye hvilke spade du har, så lenge den er solid nok, egnet til å flytte snø fort og får plass i sekken. 

    Trinse er smak og behag. Har brukt både store og små trinser. Store trinser er fint når det er dyp snø på vei opp. På hardere underlag nedover subber de mer enn mindre trinser. Begge deler fungerer. 

    Ønsker deg god tur og mye løssnø i året som kommer :)

    Ang bredde på ski:

    20170312-IMG_7063.thumb.jpg.a2dffd56acb89f0382a1a29371254ed0.jpg

    85 vs 115 på tur opp

    20170331-IMG_1064.thumb.jpg.9c8ae6b09be1ad192dcd194e97cfa47c.jpg

    85 vs 115 på tur ned - stor forskjell på flyt.

    20071127-1701.thumb.jpg.b7dcbae92a7433b78bc6d479f218d916.jpg

    95 mm kan av og til være for smalt...

    • Liker 1
  20. 20 minutter siden, tshansen skrev:

    Da er dere veldig gode... for jeg må si jeg sliter mange ganger å skille mellom mobilbilder og kamera bilder. Å nesten uten unntak, så feiler de fleste når man tar en "blindtest" på akkurat dette. Men mulig det er tilfeldigheter? 

    Her begrenser det seg veldig på hvor mange bilder som faktisk blåses opp på lerret eller skrives ut i større format. Men jeg liker det fototekniske og er langt mer kreativ med et kamera hvor jeg kan leke meg med innstillinger. Men en proff fotograf vil klare å ta bilder med en mobil dere ikke hadde klart å skille, selv om dere fikk en digital skjerm å pixel peepe på :-P 

    Bildet jeg skrev ut i 1x1 meter er godt nok. Man kunne sikkert fått noen skarpere detaljer osv, men når man presenterer bildet som henger på veggen er det ingen som skjønner at jeg har fått til det bildet med mobilen. Hadde jeg tatt to identiske bilder, og skrevet de ut hadde man kanskje sett noe forskjell, men det gjør man sjeldent :-P 

    Veldig mange turbilder, om man ikke er spesielt interessert havner på face, insta, forum eller en blogg online. Så hva er et godt turkamera? kamera og optikk på mellom 50 og 100 tusen? eller en rx100 VII til 13.000,- som også er veldig mye penger ? 

    En proff fotograf vil nok klare å ta særdeles gode bilder med en mobil ja, og enda bedre bilder med det kameraet han helst vil velge selv. Hvordan kameraet (som med alt utstyr) brukes er viktigere enn hvilke kamera. 

    Vil si jeg ser større forskjell på bildene på skjerm enn på trykk. Men som utskrift holder jeg meg som regel til A4, så da er det ikke maks oppløsning uansett. Der mobilen kommer til kort er etter min mening bilder med detaljer (som løv, lyng, furunåler, o.l.) som har en tendens til å flyte sammen og bli litt vannmaling aktig. Er vel det som kalles difraksjon fra de små objektivene, og tette pikslene på brikken. På bilder med enklere/renere motiv, som teltbilder ved vannkanten og slikt blir resultatet bra. Er det ting i bevegelse, da blir det litt vanskeligere med mobil enn med kamera.

    Har selv et kamera som ikke koster mer enn at jeg kunne kjøpt både kamera og en rimelig mobil for mindre enn det toppmodellene koster i dag. Mobilen er foresten dyrere enn kameraet mitt, men får som regel bedre bilder med kamera :)

    Det viktigste for meg er uansett at det oppleves som mer moro å ta bilder med et kamera enn med mobilen. 

    • Liker 1
  21. 1 time siden, Espen Ørud skrev:

    Overraskende mange, selvsagt med unntak av noen tusen bilder av ungenes fotball- og håndballkamper der de fleste bare deles med alle foreldre og spillere i lukkede fora, men de aller fleste er meget takknemlig for at noen stiller med kamera og glass til 60.000 og lager "voksenfotballkvalitet"-bilder i closeup action og minner av ungene deres som ingen er i nærheten av å matche med mobil....

    Nå ser jeg stort sett forskjell på om et bilde er tatt med fullformat eller "vanlig" brikke så dersom man ikke ser kvalitetsforskjell på et bilde i 1x1 tatt med fullformat og kvalitetsglass og et mobilbilde så er det antakelig ikke mobilens fortjeneste... 😉

    Skriver ikke ut så mange bilder som tidligere, men blir noen i løpet av året. Helt enig i at det er null problem å se forskjell på bilder tatt med kamera eller mobil (med forbehold for noen få motiver i godt lys). Så 99 % av utskriftene er av bilder fra kamera og ikke mobil.

    Har helt grei mobil (Iphone 11), som tar helt greie bilder for dokumentering. Men selv om mobilen tar greie bilder har jeg bedre bilder fra speilrefleks jeg kjøpte i 2007. Små objektiv takler rett og slett ikke detaljer, så ting som furuskog blir grøtete. For den som liker å ta litt bilder, så er det også mer inspirerende å ha et skikkelig kamera mellom hendene enn en liten mobil. 

    • Liker 2
  22. Har ikke prøvd de der fra exped, men ser at sålestoffet er det samme som på de fotposene jeg har fra exped. Der har jeg irritert meg over at det lett kan sette seg litt is på sålen. Har du overtrekksposer, så er ikke det et problem. Da har du et par tøfler som også er topp om du skulle snike deg inn på en koie eller hytte. 

    Her er foresten mine erfaringer med de exped fotposene jeg bruker (Exped down booty WB). Der er det bilde av hve jeg mener med is som fester seg i stoffet: https://www.tursiden.net/2018/01/testet-exped-down-booty-wb-dunsokk-med-fotpose/

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.