Gå til innhold
  • Bli medlem

djem

Aktiv medlem
  • Innlegg

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av djem

  1. Takker for svar. Det er krylliske tegn på rattet så dette er vel en rusisk kopi. Jeg testet den med bensin og den fungerte utmerket.
  2. Hei. Jeg har fått en brenner som jeg ikke vet noe som helst om. Den ligner på Optimus 111, men er mindre og mangler pumpe. Jeg antar at dette er en bensin-brenner, men tenker at det er smart å spørre først for å unngå brannskader. Jeg har lagt ved bilde av brennere ved siden av en Optimus 111T. Er det noen her som kjenner igjen brenneren?
  3. Utifra designet så vil jeg gjette at brenneren var ferdig designet da en fra markedsavdelingen foreslo å inkludere mulighet for å brenne parafin. Istedet for å redesigne hele brenneren så skrev de heller i bruksanvisningen at du kan bruke spritgelé. Det er sikkert ikke helt slik det gikk for seg, men enten så kom bestemmelsen om å lage brenneren "muti fuel" veldig seint i designprosessen, ellers så var det noen som mente spritgelé var et veldig bra alternativ til en forvarmingskopp. Jeg vil gjette at å designe reflektorskålen med en liten fordypning under varmebøylen muligens hadde løst problemet. Jeg så litt på om det var en god måte å bruke glava til å fange opp rødsprit på. Eneste praktiske løsningen jeg kom på var å stappe litt under forvarmingsbøylen, men dette må i så fall fjernes etter opptenning da det vil isolere forvarmingsbølen fra flammene. Jeg kom derfor fram til at det ikke var en god løsning, droppet hele ideen om å bruke parafin på brenneren og kjøpte meg en 111T.
  4. Hvis pakken har verdi under 200,- så slipper du unna både moms og fortollingsgebyr. http://www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=131803&epslanguage=NO#avgiftsfri Men det er vel forsatt et problem med fraktkostnad og hvorvidt posten faktisk vil frakte gass.
  5. Eksponenten er nyere modell enn Peak1 ellers er visstnok identiske med unntak av farge og produksjonsland. Den eldre Peak1 var produsert i Amerika mens 550B nå blir produsert i Kina. Jeg må si meg enig med dsk, 550B er en fornøyelse. Den er nesten like rask å tenne opp som gass (ingen forvarming og flammen er blå og fin på sekunder). Det eneste negative er at den lukter litt når du slukker den. Jeg har aldri prøvd min med parafin, men ser for meg at forvarmingen blir et problem hvis du ikke bruker spritgelé.
  6. Står på http://www.terra-nova.co.uk/ at de sender Worldwide.
  7. Spørs om du kan konvertere 84EU89 til NGO1948 kun med en formel, det er mulig du trenger et bibliotek å slå opp mot. Ellers er det noen formler her: http://en.wikipedia.org/wiki/Geographic_coordinate_conversion . Men den siden forklarer vel egentlig bare at det går 60 sekunder i et minutt og 3600 sekunder i en grad som gir deg, fra eksemplet dit i første post, 66.4968478 x 13.065245278
  8. Er tesilen du bruker rustfri? Med nok varme så vil oksidert jern brenne med en gulaktig flamme.
  9. Justeringsmulighetene er nok noe begrenset i forhold til hva du mener burde være med. Ryggputa er sydd fast i sekken og kan ikke flyttes på noen måte, hoftebeltet kan kun strammes og ikke justeres på noen annen måte. Høyden på ryggen justeres ved å flytte bærereimene opp og ned. Vinkelen på sekken kan justeres slik du beskriver mens du har sekken på. Det er stropper for å feste fiskestang el.l. på utsiden (drikkeflasken min henger fra en av disse på bildet jeg tok) og det er god plass til liggeunderlag der hvor jeg har festet jakka på bildet. Bunnen på sekken kan åpnes og du har tilgang til hovedrommet. Det er også en mellombunn som kan snøres igjen slik at åpningen i bunn blir et eget rom (ganske tynt stoff så jeg ville ikke lastet stor vekt på denne mellombunnen). Det er sidelommer som kan romme en 1.5l flaske når sekken er full. Det er også god plass i loket til ting. Ellers er det to kompresjonsstropper på hver side av sekken du kan feste ting i. Det er også en remse nedover med små åpninger (daisy chain) (synlig på dette bildet.) Jeg vet ikke hva den er ment for, men du kan feste karabinkroker i den. Siden jeg skal ha sekken med på flyet etter turen så kan jeg vel ikke ha så mye festet på utsiden av sekken uansett. Stålplatene som stiver opp sekken kan også tas ut, regner med at det er for å kunne stappe sekken i vaskemaskinen. Ellers så vil jeg nok si at sekken ikke er komfortabel nok til å gå lange turer med, men det er heller ikke planen min, jeg skal bare frakte den fra nærmeste bussstopp og ned til vannet hvor jeg skal sette opp leir og slappe av noen dager. EDIT: To ting til: Det er et lite hull øverst på ryggen for å stikke slange til vannblære igjennom og en stor lomme inni sekken til å ha blæra i. Det er også to stropper nederst på sekken til å feste liggeunderlag og lignende i tillegg til stroppene som holder lokket.
  10. Siden Clas ohlson har et 30dagers åpent kjøp ordning så kjøpte jeg sekken og testet den ut. Jeg fylte sekken med alt som jeg trur jeg kan trenge på en kort 5 dagers tur. Sekken veide da 16kg (har en maks grense på 20kg siden jeg skal rett på fly etter turen) og tok den med på en kort tur opp deler av fagernesfjellet (ca 400 høydemeter oppover). Jeg fikk ikke helt samme inntrykket som Tim gjorde. Det skal det sies at min erfaring med store tursekker er svært begrenset (en tur i militæret er vel det eneste) så det er jo mulig sekken er søppel uten at jeg vet det... men 16 kg var i hvertfall ikke et stort problem komfortmessig, jeg merket det litt i skuldrene men det er vel kanskje mest mangel på trening. Det er godt med polstring mot ryggen og høyden er justerbar. Jeg er dessverre ikke veldig flink til å se hvordan kvaliteten på stoff, sømmer, spenner og glidlåser er, men alt minner om det jeg har sett tidligere på billigprodukter så jeg tviler på at sekken tåler hard bruk over lengre tid, men til prisen å dømme så vurderer jeg å beholde den. Siden jeg forsatt kan levere tilbake sekken så er jeg forsatt åpen for forslag
  11. Er det noen som har erfaring med (eller en mening om) ryggsekken til Clas Ohlson 34-8857 Asaklitt 65 l Jeg trenger en ny ryggsekk for en planlagt fem dagers telttur i Nordland i slutten av juni. Sekken jeg har nå er på 35 liter, og selv om det er nok til å romme telt, liggeunderlag, sovepose, stormkjøkken, mat og diverse småting så får jeg et problem med å få plass til ekstra klær, noe som jeg vil trenge på en 5 dagers tur. Jeg kommer til å være nær sivilisasjon og jeg har ikke planer om å bevege meg mer enn nødvendig (skal finne et fint vann å bo ved et sted i Evenes kommune). Så jeg lurer på om dette er en sekk som vil holde for mitt formål. Til 350,- så tar jeg det som en selvfølge at dette ikke er en sekk dere vil anbefale, men jeg trenger en billig sekk og vil helst ikke ut med flere tusen kroner. Alternativet mitt er å kjøpe en brukt sekk enten fra privat person eller forsvaret, men jeg vil holde prisen så lav som over hode mulig da jeg allerede ligger i minus. Det jeg er mest redd for er kvaliteten på sømmer, glidelåser og spenner. Bærekomfort er ikke så veldig viktig. Biltema har også en sekk link, men det er langt til biltema så den er kun aktuell hvis den er mye bedre. Takker for alle innspill.
  12. Coleman etterligningen i den siste linken er testet her. Prissammenligning:Coleman 550B og TK111. $3 forskjell...
  13. Har allerede kjøpt meg en coleman 550B, men gasstanken jeg har er stadig full.
  14. Jeg har et kokeapparat fra bilteam. art.nr 17-616. Jeg har brukt dette til å varme opp mat totalt to ganger og jeg regnet med at det skulle tåle en del mer bruk forsatt, men når jeg tok en titt på plastikken på innsiden så jeg at den hadde boblet opp og smuldret sammen når jeg tok på den. Jeg skrudde av plastikk dekslet og tok et bilde av skadene. Som dere kan se så er det vesentlige varmeskader på plastikken der den ligger inntil ventilen, mens lengre oppe der den ligger inntil luftehullene ved dysa så er det mye mindre skade. Det lukter også gass av apparatet hvis jeg lar det stå på gasstanken med ventilen skrudd igjen, noe som øker min misstanke om en lekkasje, muligens fra o-ringen som ligger mot gassflasken. Siden plastikken ikke har tatt fyr så er jeg litt redd for at den muligens inneholder klor eller annet flamme kvelende middel som vil være usunt for meg å puste inn (plastikken er ikke merket). Bør jeg anse dette apparatet som farlig? Kjenner jeg biltema rett så lar de meg nok bytte den inn mot en ny, men vil en ny være noe anderledes eller bør jeg kaste hele driten?
  15. Da har jeg fått coleman brenneren og fått prøvd den. Jeg får starte med å si takk for tipset, jeg tror denne er mer egnet til mitt behov enn en slangebrenner. Størrelsen på den var overraskende liten, mindre enn gassbrenneren jeg hadde fra før (biltema 17616). Jeg hadde absolutt ingen problemer med å fyre den opp. Den tente med en gang og hadde nesten ikke noe gul flamme til å starte med og gikk over til jevn blå flamme på under 30sek. Dette var ut i -9'C, men bensinen hadde +16-17'C da den stod i boden. Brenne nivået gikk utrolig langt ned (kunne holde hånda helt inntil metallet uten å brenne meg på det laveste). Jeg skal få prøvd den når bensinen holder minus grader også etter hvert, men den vil nok bli mest brukt på sommerhalvåret. Brenneren var merket 10 99 som, hvis jeg ikke tar feil, betyr at brenneren er 10år gammel. Synes det er litt rart at den var avertert som "Brand NEW", men den så i hvertfall ubrukt ut. Den er også merket "made in USA" mens på Coleman siden står det at den nye 550B serien er laget i Kina. Jeg lurer litt på hvem som er best laget, den fra Kina eller den fra USA.? Alt i alt veldig fornøyd, så takk for at dere overtalte meg til ikke å kjøpe kinabrenneren. PS: Den hadde også et serienummer 550G467, sier den noen noe? Fant ikke noe når jeg søkte etter nummeret, men brenneren ser identisk ut med 550B499.
  16. Hvordan gjør 92 oktan bensin seg på primusen? Hvis jeg ikke er helt på jordet så liker man miljøbensin fordi det ikke inneholder alle de farlige stoffene som er tilsatt bensin for å hindre selvantenning under kompresjon (slik som benzen og isooktan). Siden oktantallet er en målestokk for hvor mye kompresjon bensinen tåler så betyr vel det at 92 oktan bensin inneholder færre slike tilsetningsstoffer og er dermed nærmere miljøbensin enn f.eks 95/98 oktan. Nå skal det nevnes at jeg ikke har noen planer om å bruke primusen inne i telt eller andre steder med dårlig ventilasjon da jeg er klar over at benzen er meget helseskadelig. Men i friluft så kan det vel ikke være stort farligere enn å sitte i kø med bilen?
  17. På http://zenstoves.net/Fuels.htm#FuelComparisons er det en enkel oversikt over energi potensialet til forskjellige brennbare stoffer. Utifra den så må man pakke ca 40% mer vekt i drivstoff hvis man bruker rødsprit framfor gass/bensin/parafin. Faktiske forskjellen vil selvfølgelig avhenge av effektiviteten til brenneapparatet da ting som fullstendig/ufullstendig forbrenning og varmetap til omgivelsene vil ha betydning. En tregere brenner vil bli utsatt for mer varmetap fra nedkjøling (hvis nedkjølingen fra omgivelsene blir større eller lik varmeenergien til brenneren blir koketiden uendelig). For å si det på en annen måte så vil varmen som forsvinner til omgivelsene være konstant* slik at energien som går med til å kompensere for varmetapet vil være direkte avhengig av tiden du bruker på oppvarmingen *Varmetapet er ikke faktisk konstant men mer eksponentiell da varmetapet øker med temperatur differansen og mengden vann som fordamper. For å ta utgangspunkt i dataene til skeptikern: Du trenger ca 360BTU for å varme 1L vann fra 0 til 100'C (1080BTU for 3liter) pluss energien som går med til kompensering for varmetap. Sett at 1dl rødsprit holder til koking av 3liter vann, 1dl=78g*26btu/g=2000BTU så er det faktisk bare halvparten av den potensielle energien som når vannet. Da jeg ikke har både spritbrenner og bensinbrenner så kan jeg dessverre ikke gjøre et praktisk eksperiment og gi dere mere reelle data. Dette ble kanskje litt mer teoretisk enn nødvendig og virkeligheten må du spørre noen andre om, men i teorien sparer du 40% vekt i drivstoff på å bruke gass/bensin/parafin framfor rødsprit.
  18. Jeg fant den ikke der, men det ligger en bruksanvisning på coleman sine sider også http://www.coleman.com/coleman/manuals/ og http://www.coleman.com/coleman/parts/ProductImage2.asp?product_id=550-499 pluss at jeg fant denne videoen som sikkert er til hjelp når brenneren ankommer
  19. Klar over det. Modellen jeg har bestilt er dessuten uten delene som må byttes for å kjøre den på parafin (bulk utgave).
  20. Da har jeg bestilt denne, en Coleman 550B. Håper på å få den i løpet av to til tre uker. Prisen var den samme som for den kinesiske så jeg så ikke noe poeng i å tenke meg om. Så da er det bare å vente og se. For under 400,- inkl frakt (pluss evnt. toll/mva) så kan jeg vel alltids selge den uten mye tap hvis jeg ikke liker den. Vinn, vinn situasjon. Fyren solgte den i to farger, men jeg regner med at den blanke er bedre i forhold til strålevarme fra kjele. Så for alle som håpet at jeg skulle være testkanin for kinabrenneren så beklager jeg.
  21. Hvis det dsk sier stemmer så skal jeg holde meg unna kina versjonen. Liker coleman brenneren da integrert tank virker praktisk. Svea 123 frister ikke akkurat selv om dere påstår at den er bra (kan ikke helt sette fingeren på hvorfor). Har tydeligvis blitt feilinformert når det gjelder optimus 111 serien, jeg trodde 111 var kun parafin, 111T var for parafin og bensin, mens 111C var en stilleversjon av 111T. Til borgern: Oslo er ca 1400km unna, så for bensinforbruket fram og tilbake dit så kunne jeg vel kjøpt to av de brennerene til fullpris.
  22. Takk for tipsene. Skal følge med på coleman auksjonen og kjøpe den hvis den går billig. Hvordan skiller 111T fra den modellen som kun tar parafin? Vet 111C har rattet på venstre side og perforert flammespreder.
  23. La merke til en ting til med denne brenneren, det er kun regulering ved tanken. Jeg ser de fleste brennere har regulering ved dysen som skal være for å regulere svak varme. Vil dette gi problemer ved varming av boksmat? Å ha full styrke konstant er jo ikke noe problem når jeg skal koke kaffe, men jeg vil jo ikke svi lapskausen min.
  24. Hei, jeg har planer om å kjøpe en multifuel brenner og i min søken etter å finne et godt tilbud så fant jeg en kinesisk en på ebay (link) til under 500,- inkl porto. Siden kinesiske versjoner av ting kan variere fra å være brukbare alternativ til rent søppel så lurte jeg på om dere her på fjellforum har noen erfaringer med billigbrennere. Nå skal det sies at jeg ikke er et turmenneske og har i hovedsak planer om å bruke brenneren på MC/bil/båt turer og har lyst på en brenner som kan gå på bensin og ikke bare gass. Jeg trenger ikke en brenner som takler super kaldt miljø og full storm. Jeg har prøvd å gjøre litt research, men alt jeg har funnet ut er at det ser ut som denne brenneren går under mange navn (Booster+ og CE-019 er to av dem) og ingen har skrevet noen reviews som jeg kan finne. Bør jeg holde meg unna denne, eller er den brukbar å bruke fram til jeg kan sette av penger til en bedre en? Alternativet er vel å kjøpe en optimus 111C hvis jeg finner en til salgs.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.