Gå til innhold

Jennypenny

Passivt medlem
 • Innholdsteller

  32
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Spiterstulen: Som allerede nevt, opptatt av penger og våge deg om du kommer nærmere enn 1 km med teltet ditt uten å betale! (fikk faktisk låne teltleirkjøkkenet til å lade mobilen gratis etter å ha brukt litt penger i resepsjonen....) Varierende grad av service er konklusjonen. Glitterheim: Jeg og en venninne+ hunden kom subbende inn kliss våte langt etter stengetid og spurte pent om teltplass og tørkerom, og møtte en kjempehyggelig resepsjonist. Rent og ryddig, gode priser, koselig stue, og ikke minst hjelpsom betjening. Vi kommer tilbake! * Besstrond Seter: -får en stor stjerne av meg. Vi kom gående fra Glitterheim, og fikk flott mottagelse selv sent på kvelden. Enda de ikke leier ut til telt, hjalp den hyggelige mannen i skranken oss med å finne en fin teltplass og vi fikk låne toaletter og internett. Rett etterpå skulle jeg dit på skoletur, og kan derfor legge til at hyttene er passe autentisk gammeldagse inni, fantastisk flotte å se utenfra, og servicen både i resturanten og på hyttene er flott. Kjempegod mat til OK priser! Hunden fikk ligge inne på rommet mitt. Hyttene koster fra 300kr. Som et lite ekstra pluss er det en koselig Krambod rett over veien med (bl.a.)lokalprodusert mat. NAM!
 2. Tusen takk for gode råd, da drar vi på shopping når vi kommer til lavlandet! Jenny
 3. Hei! Vi (jeg og vesla) har en 7 år gammel rottweilertispe som vi har fått fra min onkel for 6 mnd siden. Fra å være en ganske lubbenog daff avlstispe er hun nå i superform! ...om enn litt sårbeint etter en uke i Jotunheimen.... Vi toppet Galdhøpiggen og Glittertind! Hun en bunnsnill, og til forskjell fra en del andre rottiser jeg har vært borti, er hun ikke sjalu. I kløven bærer hun 6-8 kg, stort sett sitt eget for, pluss litt av mitt småtteri. Hun liker å være på tur, foretrekker å være løs, helst i jevnt terreng, i hvert fall med kløven. Til hverdags løper/sykler vi to mil/dag, av og til mer... Og inne sover hun. Hun er en ekspert på å "overta" soveposer og liggeunderlag, og før man vet ordet av det ligger en selv og fryser, mens hun har det som plommen i egget! PS- vil gjerne ha tips om gode potesokker! Som henger på i kratt...
 4. Besstrond seter tar i mot hund i noen av hyttene sine, det samme gjør Spiterstulen (hvis jeg husker rett). På Glitterheim (DNT)har de egne hundebur som jeg tror er inne. Vi overnattet alle stedene i telt, hunden var med, og det var helt uproblematisk. God tur!
 5. En veldig lett måte å lage ferdigblanding selv på er: X antall dagsrasjoner små havregryn (1 kg rekker til ca 10-12 porsjoner hvis man er glad i grøt....) + 2 spiseskjeer tørrmelk x X porsjoner + tørket frukt i biter + 1 ts kanel x X porsjoner (+ litt sukker) = lett og grei blanding. Tilsett kun kokende vann på tur. Jeg foretrekker Bjørns små havregryn (økologiske) og forslag til tørket frukt: rosiner, mango, pære, jordbær, eple, ananas, aprikoser, tranebær, blåbær. Frukt kan man tørke selv, eller kjøpe En kjempegod leverandør av tørket frukt er tropical whoolefoods (uten sukker og kons. midler), som selges fra www.friendsfairtrade.no. Og Urtekram som man finner i mange velassortere butikker.
 6. En liten forklaring: Enzymer er proteinstrukturer som bryter ned spesifikke forbindelser, feks proteaser tar proteiner, ligaser tar fett osv. Enzymer består av organiske forbindelser (bortsett fra enkelte kofaktorer) og brytes relativt lett ned i naturen. Saponinene som bryter ned fett har et aktivt sete der man tidligere brukte fosfat, med den følge at avfallsvann->elver og innsjøer fikk veldig mye næring og dette er grunnen til at feks Årungen er full av (giftige)alger. Man har gått over til sulfat, men nå begynner man å se negative konsekvenser for dette og... Andre utgaver bruker syntetiske erstatninger i det aktive setet, men langtidsvirkningene av disse er ukjente og flere er bevist å bruke lang tid på å brytes ned, og lagres i sedimenter. Kan for øvrig nevne at alle såper bryter overflatestrukturen på vann, og spesielt amfibier er sårbare for såpe i vannet, tror slimlaget den har rundt seg skades. Det beste er å bruke minst mulig såpe, og gjerne med enzymer. De er effektive selv i lunkent vann (det forskes på enzymer som er effektive selv i iskaldt vann, fra torsk, men desverre er noen allergiske mot disse....)
 7. Jeg tror de beste å kontakte er Jøklagutane, Jeg fikk ikke opp hjemmesiden deres, men her er kontaktinfo. http://www.nettkatalogen.no/firmainfo/joeklagutane_as/1961832438.htm På mobilnr kommer man til Kjell Magne. (Vet ikke etternavnet, men kjenner han og kona her fra Finse) Det er Jøklagutane som arrangerer alle breturene til Blåisen, og de vet sikkert om sikre traseer og eventuelt guidede turer tvers over.
 8. Jennypenny

  GPS

  Jeg har brukt ulike modeller fra Garmin og de fungerer godt. De beste modellene er veldig nøyaktige, også på høyde (+/- 1 meter) dersom du får inn nok satelitter.
 9. Stort sett bart, enkelte snøleier! (selvsagt mest i nord-hellende leier) Jeg har ikke vært helt øst, men har god utsikt bortover!
 10. Bor her oppe i sommer og tok toget fra Finse til Myrdal tur/retur for noen dager siden, og det er stort sett helt bart. Enkelte snøleier ligger ennå, men ikke mer enn 20-25 meter å trille. Regnet tar vel siste resten nå.....
 11. Klart de kan! Bare jeg som er litt for engasjert miljøpoliti..... Men siden nå fjellet er både nært, flott og miljøvennlig, så syns jeg nordmenn bør oppmuntres til å bruke det mer, og at det må legges til rette for alle slags brukere (og lommebøker). Fra et bevaringsbiologisk synspunkt er det bedre med "sentrert" bruk ved hytter og på oppmerkede stier, enn randomisert spredning og slitasje i hele fjellheimen. Jeg er ganske sikker på at Røde Kors er enig, sett fra et hvor-mange-blåøyde-turister-uten-kart-og-telt-har-klart-å-gå-seg-vill-i-dag synspunt!
 12. Jeg kjenner tilfeldigvis tidligere bestyrer av Finsehytta (DNT) og selv om jeg personlig syns at prisene der er relativt stive dersom man skal ha "full pakke", spesielt dersom man reiser med familie og vil bli en stund, så er prisen speilet av faktiske kostnader ved å ha betjening og full servering. Finse ligger jo rett ved jernbanen, og slipper helikoptertransport, men der er mye materialer, utstyr og proviant som fraktes opp og ned hvert år. Det er jo også slik at noen hytter er mer brukt enn andre, men alle hyttenes utgifter skal dekkes inn i løpet av året. Da blir det sikkert slik at de betjente hyttene med full sesong er med og bidrar til at hele hyttenettverket opprettholdes. Og det er i hvert fall jeg glad for! Nå vet ikke jeg hvordan denne hytta i Stavanger er organisert, den faller jo utenfor Oslo og omegns prisbbestemmelser, men på Finse kan man velge å sove på sovesal til 185 kr. En ulempe er at det er dårlig tilrettelagt for å lage mat selv og man må bestille minst 2 overnattinger. Det var nevnt ovenfor at i Sverige finnes en "full pakke" avdeling og en mer nøysom avdeling med sovesal og mulighet for egen mat (?), og dette burde kanskje DNT gjennomføre for flere av sine betjente hytter. Men dersom man ønsker å påvirke DNTs tilbud, så er det nok mer effektivt å sende enn mail direkte til dem, enn å diskutere her... Det blir likevel feil å sammenligne DNTs betjente hytter med høyfjellshotell - Finse 1222 tar ca 1200 + kr/natt. Det blir også trukket frem at man kan få en chartertur til syden for samme pris, og det stemmer nok, men skal det automatisk være slik at det er billigere å oppleve Norges fjell med full pensjon enn sydens strender? Mange av de som overnatter her oppe ser på den norske fjellheimen som et eksotisk reisemål som de er forberedt på at det koster noe å oppleve. Charterturer nyter for øvrig godt av lave avgifter på flybensin, og man må jo kjøpe mat i utlandet også. Dersom man (som jeg) ikke har råd til å påkoste seg full pensjon på betjent hytte, eller ønsker en turopplevelse nærmere naturen, så finnes det mange alternativer (hvorav flere sikkert er nevnt): - Lån/lei en hytte av venner/familie/via jobben - inatur.no har hytteformidling, og det finnes sikkert masse på finn.no og lignende - Bo på sovesal og lag maten selv (Finnes egen tråd om turmat her på forumet) - Kjøp telt m.m. og dra på ordentlig telttur! Det trenger ikke være lengre borte enn i en hundremeterskog i nabolaget for at ungene skal synes det er spennende,i hvertfall hvis de er under 10 år..., og ellers er det fritt fram å kampe overalt i Norge innenfor allemannsrettens bestemmelser. - Bli medlem i DNT og få rabatter både på hytter og kundekort hos nsb. - litt vag kanskje.... bli student hos UiB eller UiO og gjør feltarbeid ved hyttene deres (Det gjør jeg!) God tur og hjertlig velkommen til Finse!
 13. Bør vi ikke være glade for at folk drar på ferie i fjellet i stedet for flyturer til Syden? Ser at noen vil ha fjellet for seg selv, men hvis man ser på forurensingen og holdningene til forbruk og natur, syns jeg absolutt fjellferie er å foretrekke.
 14. Jeg vet ikke om handysize finnes andre steder en Byporten på Oslo S, men der har de i hvertfall svanemerket reisesåpe, også til tekstil, som kan brukes i kaldt vann. De har også en såpe som kan brukes i saltvann. Ullklær trenger ofte kun å luftes godt for å friske seg opp, mens syntet kan trenge en vask....
 15. Å fiske måke er veldig morsomt! Man binder et fiskehode eller noe annet lignende (måker tar egentlig hva som helst, men beholder interessen lengre hvis det er "ekte vare") til senen, og kaster ut (blant måker fortrinnsvis, de finns jo stort sett over alt!) og venter til man får "napp". Måken prøver å fly av gårde med byttet sitt, men kommer ingen vei..... Det syns i hvert fall vi var veldig spennende da vi var små! Gratuler vesla med fisk! Vi prøvde oss her oppe på Finse, men fikk ikke noe... Ikke så rart egentlig, isen ligger over store deler av vannet ennå og gjennomsnittet er vel omtrent som den dere fikk.... Angående fiskekort, så har jeg lest litt på inatur, og ble litt forvirret: Det står at alle under 16 år er unntatt fra å betale fiskelisens (med unntak osv), men må de alikevel registrere seg og få en "gratislisens"?
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.