Gå til innhold
  • Bli medlem

Jennypenny

Passivt medlem
  • Innlegg

    32
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Jennypenny

  1. Spiterstulen: Som allerede nevt, opptatt av penger og våge deg om du kommer nærmere enn 1 km med teltet ditt uten å betale! (fikk faktisk låne teltleirkjøkkenet til å lade mobilen gratis etter å ha brukt litt penger i resepsjonen....) Varierende grad av service er konklusjonen. Glitterheim: Jeg og en venninne+ hunden kom subbende inn kliss våte langt etter stengetid og spurte pent om teltplass og tørkerom, og møtte en kjempehyggelig resepsjonist. Rent og ryddig, gode priser, koselig stue, og ikke minst hjelpsom betjening. Vi kommer tilbake! * Besstrond Seter: -får en stor stjerne av meg. Vi kom gående fra Glitterheim, og fikk flott mottagelse selv sent på kvelden. Enda de ikke leier ut til telt, hjalp den hyggelige mannen i skranken oss med å finne en fin teltplass og vi fikk låne toaletter og internett. Rett etterpå skulle jeg dit på skoletur, og kan derfor legge til at hyttene er passe autentisk gammeldagse inni, fantastisk flotte å se utenfra, og servicen både i resturanten og på hyttene er flott. Kjempegod mat til OK priser! Hunden fikk ligge inne på rommet mitt. Hyttene koster fra 300kr. Som et lite ekstra pluss er det en koselig Krambod rett over veien med (bl.a.)lokalprodusert mat. NAM!
  2. Tusen takk for gode råd, da drar vi på shopping når vi kommer til lavlandet! Jenny
  3. Hei! Vi (jeg og vesla) har en 7 år gammel rottweilertispe som vi har fått fra min onkel for 6 mnd siden. Fra å være en ganske lubbenog daff avlstispe er hun nå i superform! ...om enn litt sårbeint etter en uke i Jotunheimen.... Vi toppet Galdhøpiggen og Glittertind! Hun en bunnsnill, og til forskjell fra en del andre rottiser jeg har vært borti, er hun ikke sjalu. I kløven bærer hun 6-8 kg, stort sett sitt eget for, pluss litt av mitt småtteri. Hun liker å være på tur, foretrekker å være løs, helst i jevnt terreng, i hvert fall med kløven. Til hverdags løper/sykler vi to mil/dag, av og til mer... Og inne sover hun. Hun er en ekspert på å "overta" soveposer og liggeunderlag, og før man vet ordet av det ligger en selv og fryser, mens hun har det som plommen i egget! PS- vil gjerne ha tips om gode potesokker! Som henger på i kratt...
  4. Besstrond seter tar i mot hund i noen av hyttene sine, det samme gjør Spiterstulen (hvis jeg husker rett). På Glitterheim (DNT)har de egne hundebur som jeg tror er inne. Vi overnattet alle stedene i telt, hunden var med, og det var helt uproblematisk. God tur!
  5. En veldig lett måte å lage ferdigblanding selv på er: X antall dagsrasjoner små havregryn (1 kg rekker til ca 10-12 porsjoner hvis man er glad i grøt....) + 2 spiseskjeer tørrmelk x X porsjoner + tørket frukt i biter + 1 ts kanel x X porsjoner (+ litt sukker) = lett og grei blanding. Tilsett kun kokende vann på tur. Jeg foretrekker Bjørns små havregryn (økologiske) og forslag til tørket frukt: rosiner, mango, pære, jordbær, eple, ananas, aprikoser, tranebær, blåbær. Frukt kan man tørke selv, eller kjøpe En kjempegod leverandør av tørket frukt er tropical whoolefoods (uten sukker og kons. midler), som selges fra www.friendsfairtrade.no. Og Urtekram som man finner i mange velassortere butikker.
  6. En liten forklaring: Enzymer er proteinstrukturer som bryter ned spesifikke forbindelser, feks proteaser tar proteiner, ligaser tar fett osv. Enzymer består av organiske forbindelser (bortsett fra enkelte kofaktorer) og brytes relativt lett ned i naturen. Saponinene som bryter ned fett har et aktivt sete der man tidligere brukte fosfat, med den følge at avfallsvann->elver og innsjøer fikk veldig mye næring og dette er grunnen til at feks Årungen er full av (giftige)alger. Man har gått over til sulfat, men nå begynner man å se negative konsekvenser for dette og... Andre utgaver bruker syntetiske erstatninger i det aktive setet, men langtidsvirkningene av disse er ukjente og flere er bevist å bruke lang tid på å brytes ned, og lagres i sedimenter. Kan for øvrig nevne at alle såper bryter overflatestrukturen på vann, og spesielt amfibier er sårbare for såpe i vannet, tror slimlaget den har rundt seg skades. Det beste er å bruke minst mulig såpe, og gjerne med enzymer. De er effektive selv i lunkent vann (det forskes på enzymer som er effektive selv i iskaldt vann, fra torsk, men desverre er noen allergiske mot disse....)
  7. Jeg tror de beste å kontakte er Jøklagutane, Jeg fikk ikke opp hjemmesiden deres, men her er kontaktinfo. http://www.nettkatalogen.no/firmainfo/joeklagutane_as/1961832438.htm På mobilnr kommer man til Kjell Magne. (Vet ikke etternavnet, men kjenner han og kona her fra Finse) Det er Jøklagutane som arrangerer alle breturene til Blåisen, og de vet sikkert om sikre traseer og eventuelt guidede turer tvers over.
  8. Jeg har brukt ulike modeller fra Garmin og de fungerer godt. De beste modellene er veldig nøyaktige, også på høyde (+/- 1 meter) dersom du får inn nok satelitter.
  9. Stort sett bart, enkelte snøleier! (selvsagt mest i nord-hellende leier) Jeg har ikke vært helt øst, men har god utsikt bortover!
  10. Bor her oppe i sommer og tok toget fra Finse til Myrdal tur/retur for noen dager siden, og det er stort sett helt bart. Enkelte snøleier ligger ennå, men ikke mer enn 20-25 meter å trille. Regnet tar vel siste resten nå.....
  11. Klart de kan! Bare jeg som er litt for engasjert miljøpoliti..... Men siden nå fjellet er både nært, flott og miljøvennlig, så syns jeg nordmenn bør oppmuntres til å bruke det mer, og at det må legges til rette for alle slags brukere (og lommebøker). Fra et bevaringsbiologisk synspunkt er det bedre med "sentrert" bruk ved hytter og på oppmerkede stier, enn randomisert spredning og slitasje i hele fjellheimen. Jeg er ganske sikker på at Røde Kors er enig, sett fra et hvor-mange-blåøyde-turister-uten-kart-og-telt-har-klart-å-gå-seg-vill-i-dag synspunt!
  12. Jeg kjenner tilfeldigvis tidligere bestyrer av Finsehytta (DNT) og selv om jeg personlig syns at prisene der er relativt stive dersom man skal ha "full pakke", spesielt dersom man reiser med familie og vil bli en stund, så er prisen speilet av faktiske kostnader ved å ha betjening og full servering. Finse ligger jo rett ved jernbanen, og slipper helikoptertransport, men der er mye materialer, utstyr og proviant som fraktes opp og ned hvert år. Det er jo også slik at noen hytter er mer brukt enn andre, men alle hyttenes utgifter skal dekkes inn i løpet av året. Da blir det sikkert slik at de betjente hyttene med full sesong er med og bidrar til at hele hyttenettverket opprettholdes. Og det er i hvert fall jeg glad for! Nå vet ikke jeg hvordan denne hytta i Stavanger er organisert, den faller jo utenfor Oslo og omegns prisbbestemmelser, men på Finse kan man velge å sove på sovesal til 185 kr. En ulempe er at det er dårlig tilrettelagt for å lage mat selv og man må bestille minst 2 overnattinger. Det var nevnt ovenfor at i Sverige finnes en "full pakke" avdeling og en mer nøysom avdeling med sovesal og mulighet for egen mat (?), og dette burde kanskje DNT gjennomføre for flere av sine betjente hytter. Men dersom man ønsker å påvirke DNTs tilbud, så er det nok mer effektivt å sende enn mail direkte til dem, enn å diskutere her... Det blir likevel feil å sammenligne DNTs betjente hytter med høyfjellshotell - Finse 1222 tar ca 1200 + kr/natt. Det blir også trukket frem at man kan få en chartertur til syden for samme pris, og det stemmer nok, men skal det automatisk være slik at det er billigere å oppleve Norges fjell med full pensjon enn sydens strender? Mange av de som overnatter her oppe ser på den norske fjellheimen som et eksotisk reisemål som de er forberedt på at det koster noe å oppleve. Charterturer nyter for øvrig godt av lave avgifter på flybensin, og man må jo kjøpe mat i utlandet også. Dersom man (som jeg) ikke har råd til å påkoste seg full pensjon på betjent hytte, eller ønsker en turopplevelse nærmere naturen, så finnes det mange alternativer (hvorav flere sikkert er nevnt): - Lån/lei en hytte av venner/familie/via jobben - inatur.no har hytteformidling, og det finnes sikkert masse på finn.no og lignende - Bo på sovesal og lag maten selv (Finnes egen tråd om turmat her på forumet) - Kjøp telt m.m. og dra på ordentlig telttur! Det trenger ikke være lengre borte enn i en hundremeterskog i nabolaget for at ungene skal synes det er spennende,i hvertfall hvis de er under 10 år..., og ellers er det fritt fram å kampe overalt i Norge innenfor allemannsrettens bestemmelser. - Bli medlem i DNT og få rabatter både på hytter og kundekort hos nsb. - litt vag kanskje.... bli student hos UiB eller UiO og gjør feltarbeid ved hyttene deres (Det gjør jeg!) God tur og hjertlig velkommen til Finse!
  13. Bør vi ikke være glade for at folk drar på ferie i fjellet i stedet for flyturer til Syden? Ser at noen vil ha fjellet for seg selv, men hvis man ser på forurensingen og holdningene til forbruk og natur, syns jeg absolutt fjellferie er å foretrekke.
  14. Jeg vet ikke om handysize finnes andre steder en Byporten på Oslo S, men der har de i hvertfall svanemerket reisesåpe, også til tekstil, som kan brukes i kaldt vann. De har også en såpe som kan brukes i saltvann. Ullklær trenger ofte kun å luftes godt for å friske seg opp, mens syntet kan trenge en vask....
  15. Å fiske måke er veldig morsomt! Man binder et fiskehode eller noe annet lignende (måker tar egentlig hva som helst, men beholder interessen lengre hvis det er "ekte vare") til senen, og kaster ut (blant måker fortrinnsvis, de finns jo stort sett over alt!) og venter til man får "napp". Måken prøver å fly av gårde med byttet sitt, men kommer ingen vei..... Det syns i hvert fall vi var veldig spennende da vi var små! Gratuler vesla med fisk! Vi prøvde oss her oppe på Finse, men fikk ikke noe... Ikke så rart egentlig, isen ligger over store deler av vannet ennå og gjennomsnittet er vel omtrent som den dere fikk.... Angående fiskekort, så har jeg lest litt på inatur, og ble litt forvirret: Det står at alle under 16 år er unntatt fra å betale fiskelisens (med unntak osv), men må de alikevel registrere seg og få en "gratislisens"?
  16. Bor i Ås, så det er jo overkommelig hvis jeg får lurt med noen på Harrytur. Har ikke bil, og tror ikke jeg sykler dit sånn i forbifarten Tusen takk!
  17. Spinnere og sluker - der tar jeg bare det jeg har. Møre-tipset over høres bra ut! Tror sølv er en populær farge i havet. Og har lest at sluken bør bevege seg litt som en skadet småfisk - enten "hoppe langs bunnen" eller i rykk og napp langs overflaten, 1-2 meter under vann. Boka Ut på tur har noen flotte sider om fiske - og masse annet man kan gjøre ute! Andre ting man kan gjøre ved sjøen er å grille blåskjell og kamskjell om dere finner (sjekk alge-varsel først), Fiske måker - selvfølgelig uten krok - med fiskehode el.l. og finne ut hva blomstene heter (ta med flora). Makrell og sei er pelagiske fisk som lever i de frie vannmassene, mens torsk m.fl. lever på bunnen. Hvordan man fisker (og sluk) avgjør hva man mest sannsynlig får. God tur i morgen!
  18. For at det skal bli lettest mulig for henne å fiske selv med stangen, bær dere kjøpe en med innebygd snelle og "trykkeknapp". Datteren min på fire håndterer sin helt greit alene, og jeg husker jeg slet med min bøylestang da jeg var liten. De billige modellene kan henge seg litt opp, og må da skrus fra hverandre, men dette er ikke noe problem med mindre man har ti tommeltotter! (hvordan de dyre er, vet jeg ikke ) Det finnes ulike fiskepakker- også til barn, og da følger det gjerne med helt fine sluker og annet utstyr. Vi har Elias-settet, som egentlig er til ferskvann, men spyl snella etter bruk, så er ikke det egenlig noe problem. OBS- snøret kan bli for tynt dersom dere får stor fisk Svaberg med lite stein under vann er fine å fiske fra, hvordan forholdene er hos deg vet jeg ikke. Brygger og moloer kan også være fine. Spør eventuelt noen du kjenner, og som fisker i området, om tips. Man trenger ikke fiskekort for havfiske, men på fjellet må alle over 16 år ha fiksekort. Hvordan dette blir for deg som ledsager, vet jeg ikke. Sikkert noen her som kan mer.... Ellers er stikkordene for en koselig fisketur: godsaker, mat (dersom man ikke får fisk), krydder (dersom man får fisk og har tenkt å spise den på stedet), en fiskebok (slik at man vet hva man har fått på kroken - jeg holdt på å ramle i havet første gang jeg dro opp en blåstål....), kniver, bærepinne, plastpose. En innstilling til at turen er vellykket uansett resultat er også god å ha i baklommen. Hvis dere får med dere flere øker sannsynligheten for det siste..... Det er for øvrig også mulig å fiske med mark og dubbe/flyte i havet, og da tror jeg stille farvann er best, og med åtet langt ned mot bunnen. Håper dette var til litt hjelp, men er nok ingen ekspert! JP
  19. Pålegg man kan lage underveis er vel en liten utfordring, bortsett fra syltetøy/rørte bær. Til dette kan jordbær, blåbær, blokkebær, multe, bringebær, krekling og bjørnebær brukes (og kombineres), Røres rå med sukker (nytes samme dag)eller kokes opp med sukker (holder dersom sterilt pakket). Eplemos er kjempegodt dersom man finner epler, og på sørlandet vokser kirsebær fritt. Rognebær og rips gir god gele, har naturlig pektin. Man kan dessuten bruke skvalderkål som salat, stornesle (brennesle) i supper/stuinger/te roten av fjellsmelle som rotgrønnsak, Rosenrot som kosttilskudd (ginkenoider) Fjellkarse som krydder (Fjell) Kvann som krydder/te (Fjell) Marikåpe som te/grøtomslag på sår Fjellsyre som krydder og c-vitaminkilde Grannålskudd til te/saft løvetann som ruccola Harerug som kornerstatning Røsslyng til te Bjørkeblader til te Det var det jeg kom på nå, men finnes masse gode bøker om dette. Fisk (og kjøtt) kan røkes og holder seg da lengre. Finnes bøker med metoder på dette (håper ikke pappa leser dette siden det er bursdagsgaven hans...!) Sopp finner man nesten over alt, og tørket holder den seg lenge og er lett å ta med. Det finnes en blåmuggost på tube som er god, og en del guloster holder lengre - prøv vokspakket nøkkelost eller jaktost fra Den Blinde Ku. Dersom man vil holde noe kaldt i leiren, så pakk et fuktig/vått klede rundt - avdampningen av vann reduserer temperaturen på det som er pakket inn. Eller flett en kurv og senk maten ned i vann. Ellers kan jeg anbefale tørket frukt fra Tropical wholefoods - uten tilsatt sukker og konsv.m. Leveres av friendsfairtrade.no ev i butikken i storgata ved Prindsens Plass i Oslo. Har funnet EN gang juicekonsentrat på kartong (og husker ikke hvor)- hvis noen vet hvor dette selges, vær så snill å la meg få vite det.
  20. Hei! Jeg vet at det allerede er en tråd med turrapporter, men jeg vil gjerne få starte en ny om spesielle minner man sitter igjen med. Selv husker jeg godt en langtur jeg og lillebroren min tok alene da vi var ca 9 og 6 år. Vi la i vei inn i skogen bak gården og gikk i mange timer. Skogsveien ble til en sti, og stien ble til et tråkk, og tilslutt var der ingen ting å følge. Vi besteg et fjell (nå ville jeg kalt det en hei) og der spiste vi nisten vår, mens i skuet ut over riket vårt. På nedturen krysset vi en enorm myr. Da vi kom hjem sent på kvelden hadde vi mistet en regnjakke, som aldri kom til rette. Har ridd og gått i disse heiene hele barndommen, men fant aldri igjen det "fjellet" vi besteg. Jenny
  21. Hei! Kan bare legge til at man kan få litt stramme bøyesener av å sykle mye, husk å tøye jevnlig, gjerne yoga. Det værste jeg har sett var en tysk syklist som ikke kunne ta på knærne sine..... Gikk i fjellet i hele fjor sommer, tok det rolig i beynnelsen - og på slutten løp jeg med letthet rundt med jaktstøvler og ca 8 kg sekk! Lykke til
  22. Vi vurderer å dra til Galdhøpiggen i sommer, Det tror jeg kan bli en fin tur, tar med en venninne, og så bytter vi nok på å bære sekk, og vesla når hun trenger en pause. Ofte er et par minutter på ryggen nok til at hun kan gå videre selv et godt stykke.
  23. Friluftsjente ----kan jo risikere at ungene blir møkka lei av å gå da.... Datteren min gikk fra Finse stasjon til Sandalsnuten og tilbake da hun var tre år, brukte ca 2 timer opp og 1 time ned, fikk sitte på skuldrene innimellom. Hun er tøff og går stort sett på, spesielt hvis hun får velge vei selv, og får gå foran og "lede an". Men hun liker aller best pausene og leken underveis, dette varierer sikkert fra barn til barn. Det siste jeg vil er å dra henne med seg slik at hun begynner å vegre for å dra på tur. Jenny
  24. Boka " Ut på tur" er også veldig bra, delt inn etter sesonger med masse tips til hva man kan finne på!
  25. # Lag pinnebrød! Du finner foskjellige oppskrifter, men den til DNT har jeg brukt mye (men sløyfet en god del av sukkeret) 500gr mel, 2 ts bakepulver, 1 ts salt, 1 dl olje, ca 2 dl lunkent vann og 5! ss (jeg bruker 1/2) sukker. Blandes tørt + tilsett væske. Tilsett ingredienser ettersom hva ungene liker, selv har vi ofte revet ost, soltørkede tomater, oliven og urter (datteren min spiser alt..), men ellers er det også godt med kanel og rosiner (litt mer dessert). Deigen legger du i en pose, stekes surret rundt en pinne. # Pannekaker har alltid vært populært hos oss, stekes i panne eller på en flat stein over bål. Lag røre på plaske hjemme før du går. # Ta med fiskestang og krydder (fisk uten salt = æsj!) Men husk reserveproviant dersom fiskelykken uteblir. # Ved sjøen kan man koke blåskjell rett på grill/i panne. # Frukter som ananas og eple er kjempegodt grillet, og banan+sjokolade i folie er min favoritt # Selv om det er lettvint å lage ting klart hjemme, er det ekstra stas å få være med å putte ting i gryta ute på tur. Legg ingrediensene i hver sin pose og spe på med sopper (kun trygge) og urter dere finner underveis. Fordelen er at man slipper å bære på så mye væske. Neslesuppe: Unge stornesleblader (bedre kjent som brennesle), gulrot, purre, sellerirot, buljong og eventuelt annet man har liggende. Linsesuppe: Kokte linser eller røde linser (20 min koketid) + div grønnsaker og gjerne hokaido, smør og buljong. Små biter blir raskere ferdig. # Det gøyeste datteren min vet er å lage mat av ting vi finner i naturen, det finnes flere bøker om dette, vi har akkurat kjøpt "Plukk ville matvekster", der stor det mye bra, også mye nytt for meg. I helgen laget vi neslesuppe og granskuddsaft. # Å få lov å bruke kniv er også veldig stort, # Bygg en leir dere drar til flere ganger med bålplass, do, gapahuk, og eventuelt en ferdighetsløype. Følg opp fugler som hekker i nærheten og se etter sportegn. # Ha sportegnbøker og enkle artsoppslagsbøker i sekken. Husk- det er ikke hvor lang bort man drar som er avgjørende for om turen blir en suksess, slå opp teltet i hundremeterskogen i nærheten! Dersom det blir uvær/skjer noe galt er det fint å kunne dra hjem. God tur!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.