Gå til innhold
  • Bli medlem

TheFlorux

Aktiv medlem
  • Innlegg

    90
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

TheFlorux vant dagen sist 24. oktober 2022

TheFlorux hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

92 Good

Om TheFlorux

  • Bursdag 16. februar

Profil

  • Min blogg 📰: https://florus.no/

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Interests
    Fjellklatring, fjellturer, ekspedisjoner

Nylige profilbesøk

1 645 profilvisninger
  1. Takk for gode innspill @Marius Engelsen! Ser at Helium-sekken får fantastiske reviews. Har prøvd den tidligere og opplever at den passer godt til ryggen min. Takk for bekreftelse at skiene sitter godt, det er viktig på turen opp. Jeg er nesten avhengig av vannreservoar - svetter som en gris selv i god form, og da må væsken erstattes. Har isolasjonssett til Osprey-reservoarene mine, og de funker suverent ned i relativt mange minus. Når det gjelder vekt, så klarte jeg å gjennomføre MASSIV med 7.6kg total vekt, uten noe kompromiss med komfort, men med god planlegging og passet på at alt som var med ble brukt og gjerne kunne brukes til flere ting. Ble derfor utfordret om jeg kunne gjøre noe tilsvarende på Josten, og da er det jo vanskelig å si nei til det. Dog uten å ofre hverken sikkerhet eller komfort nevneverdig. Skal til og med ha med min lille Exped powerbank/pumpe til underlaget, og en god, varm sovepose for å nevne noe. Er jo også litt bevisst på at alt jeg bærer både skal bæres opp på breen ved Fåbergstølen og ikke minst sitte på ryggen mens jeg skal komme meg ned til Flatbrehytta. Da er tung sekk med høyt tyngdepunkt lite gunstig 🙂 Ellers ser forholdene veldig gode ut de kommende ukene - ligger an til å bli en fantastisk tur. Jeg går uken før deg, så sender en kort rapport her når jeg kommer frem.
  2. Hei, Har blitt utfordret til hvor lett oppakning vi klarer oss med for Josten på langs uten kompromiss med sikkerhet. Ett område jeg sannsynligvis kan spare en del på er sekk. Som et absolutt minimum må den ha feste for skiene til klatring opp på breen, samt støtte et vannreservoar tilsvarende Osprey. Og så er det jo greit at den sitter nogenlunde greit på ryggen. Har vurdert et par fra HyperLite Mountain Gear, spesielt kanskje denne: https://www.hyperlitemountaingear.com/products/3400-ice-pack eller https://www.hyperlitemountaingear.com/products/3400-porter. Begge veier under 1kg Disse er imidlertid relativt kostbare, og synes ikke å ha støtte for vannreservoar. Et godt alternativt er kanskje Bergans Helium V55, også under 1kg, slett ikke dyr, og med vannreservoar. Har dårlige erfaringer med Bergans fra tidligere, men denne er kanskje bra? (https://www.bergans.com/no/ryggsekker-1/mellomstore-tursekker-3265-l/helium-v5-55-dark-shadow-grey-black-golden-yellow) Noen som har noen bra vintersikker å anbefale? På forhånd takk!
  3. Hei, Skal en 3-4-dagers tur Josten på langs i begynnelsen av mai, og skal ettersom jeg har oppdaget litt tendenser til rustflekker på fjellskiene ta dem inn for slip og prepp. Har Åsnes Otto Sverderup ski som jeg er svært fornøyd med. Spørsmålet er: Hvor skarpt bør jeg slipe kantene for en slik tur over Josten? Jeg er *IKKE* noen mester på ski (men går helt greit 2-3-4 mil på ski på en dag) og har en ny hofte som ikke spiller helt på lag når jeg skal ploge. Er slipen av stålkantene i det hele tatt relevant? Hvis så - hvilken bør jeg velge? På forhånd tusen takk!
  4. Dette er en av flere grunner til at jeg er så begeistret for fjellforum. Tusen takk til både @zimwalker, @aico og @Grimner for innsiktsfulle og skikkelig nyttige svar! Jeg fulgte rådene deres om å i det minste avvente Zoomer, og benyttet sjansen til å overta en nesten ubrukt Femunden kniv fra Øyo for noen et par hundrelapper. Den er ikke perfekt, men i forhold til prisen er den (nesten) uslåelig. Den er vesentlig bedre enn multi-tool-kniven jeg tidligere har brukt, og mens jeg nok kommer til å fortsette med en ultralett skeleton-kniv på langturer, er den lett nok til at jeg gidder ta den med på kortere turer hvor det skal fyres bål. Igjen - takk for supre innspill. Nå har jeg i det minste kjøpt meg et år eller mer til å forske på både stål, egg og mye annet før den "ultimate" kniven skal kjøpes.
  5. Gullsvar! Tusen takk! Jeg tror det blir en Insta360 festet til sekken med fjernkontroll på håndleddet, og GoPro på hjelmen og på håndleddet. Og på turkameraten blir det GoPro på brystet. Jeg har ingen proffe ambisjoner, men vil gjerne ha gode minner. Det er en spektakulær tur, og da er det jo gøy å få et godt resultat. Har meldt meg på et kurs i Adobe Premiere og ser man kan gjøre mye moro der. Selv for en glad amatør som meg. skal se igjennom en del av filmene dine som inspirasjon!
  6. Hei, Er på jakt etter den ultimate bushcraft-kniven til når jeg skal noen dager i bushen. Trenger en solid kniv til å lage bål og shelter. Etter en del forskning har jeg kommer frem til en het kandidat - Spyderco Zoomer. Bra, gjennomgående stål, godt håndtak, solid egg etc. Jeg liker å kjøpe kvalitet som varer, så pris har ikke noen særlig betydning. Er det noen her som har erfaring Spyderco Zoomer, eller forgjengeren Bushcraft G10? På forhånd takk for innspill!
  7. Hei, Jeg trenger gode tips og erfaringer med hvordan best feste kamera og få best mulig film og bilder til alpint fjellklatring og tinderangling. Til sommeren skal en venn og jeg opp på Gjertvasstind og følge tindene vestover til vi avslutter på Store Skagastølstind. Dette er jo en av de mer luftige traversene vi har her i landet, og hvis vi er heldige med været er det jo en spektakulær utsikt. Spørsmålet er hvordan man best får filmet dette, fortrinnsvis uten å dille så mye med kamera at vi ramler ned. Jeg har et par relativt nye GoPro-kamera, et Insta360 og litt forskjellige fester. Liker Insta360 X3-kameraet best, og har mulighet til å feste det på håndledd og hjelm. Har også en «unicorn-mount» og selfiestick. Sistnevnte er jeg relativt lunken til å veive rundt med i fjellet, og unicorn-mount kan vel også være i veien hvis vi f.eks skulle tatt oss opp Heftyes renne (selv om vi sannsynligvis ikke kommer den veien nå). Så - til andre som er glad i luftig klatring og få fine bilder: Hva har dere best erfaring med? Hvordan får jeg det aller beste resultatet på film og bilder etter en slik supertur? Alt fra kamera-innstillinger til utstyr og anbefalt plassering mottas med kjempetakk!!
  8. Hei, Jeg er også helt enig med @Lompa, og tok en del kurs for å bli tryggere i fjellet selv i fjor. Jeg gjorde ganske grundig research og endte etterhvert opp med en helt fantastisk pakke fra Bre og Fjell, der jeg tok både skredkurs, brekurs og alpint klatrekurs. Det er den beste investeringen jeg har gjort i meg selv noen sinne. Det var en del nytt på kursene, men det aller viktigste for meg var vesentlig økt trygghet i de valgene jeg tar både i ferdsråd og underveis. Jeg har skrevet litt om min erfaring rundt dette her, dersom det kan være nyttig for andre også: https://florus.no/skills/from-visitor-to-mountaineer/ Har skrevet det meste på engelsk fordi jeg har bodd og jobbet mesteparten av mitt voksne liv i utlandet. Jeg var såpass fornøyd med de tre ukene jeg tok hos Bre og Fjell at jeg nå holder på med runde to - å bli enda tryggere på alpin klatring slik at jeg kan komme meg på topper som Store Skagastølstind og Store Austanbottstind både uten å dø, uten å sette i gang en redningsaksjon, og uten å være avhengig av guide. Kjempemoro!! For meg var det viktig å snakke med litt forskjellige Tindevegledere før jeg bestemte meg - dette er en person du bokstavelig talt skal legge livet ditt i hendene til, så god kjemi der kan nok ikke skade
  9. Hei, takk for gode innspill. Turen er vel gjennomført, og jeg endte med en pakkeliste med noen endringer fra utgangspunktet i første innlegg i denne tråden. Den pakklisten jeg endte med å ta med på tur er her: https://florus.no/trips/massiv/massiv-planning-tools/ Min "Post-Expedition Debrief" av pakklisten finner du her: https://florus.no/trips/massiv/massiv-post-expedition-debrief/ Kort oppsummert valgte jeg en litt tyngre sekk jeg visste passer svært godt til ryggen/kroppen min, da den tross alt skulle brukes hver dag. Etter 400km over 3 uker på tur uten ett eneste gnagsår etter sekken er jeg fornøyd med det valget. Toalettspaden ble med, ettersom den veier bare 12g og jeg sterkt misliker alle som legger igjen drit i naturen 🙂. Gorilla-tape ble med, da jeg har dårlige erfaringer med tensoplast til å tape staver med, og stavene er jeg avhengig av på lange turer. Tensoplast funker bedre mot gnagsår enn sportstape, og på sikkerhet/førstehjelp er jeg lite kompromissvillig. For kortere turer er jeg forøvrig helt enig. Angående vann hadde jeg de fleste dagene under en halv liter i sekken, men f.eks opp på Fannaråki hvor det ikke er vann var det godt å ha med halvannen liter. Tripod funka bra - viktig med gode bilder - beltet også, da de fleste ultralette belter enten har klem-spenne og/eller strikk, og jeg vil ha noe som sitter godt men ikke for trangt. Komforten vant For lading klarte jeg meg med en ultralett powerbank, én ladekabel og én ultralett kontakt. inReach alltid av i camp ja. Jeg droppet forøvrig tøfler helt, og tok heller med meg et par fjelløpesko til å bruke på de letteste strekningene i stedetfor Alfa Impactene som er store og tunge, men helt vanvittig gode og stabile å gå i. Eneste jeg opplever å måtte revurdere i pakkelisten er at jeg reiste på en 3-ukers tur med bare den boxeren jeg gikk i. Den ble brent da jeg kom hjem. Tankegangen der var vel at jeg uansett ikke kunne drasse med én per dag, og er man på tur, så er man på tur. All in Takk igjen for gode innspill og god diskusjon rundt pakkelister!
  10. Jeg er ganske sikker på at 5X har samme funksjonen - du skrur den på i Connect, og må ha minst en kontakt registrert som nødkontakt. Deretter kan du relativt enkelt skru den på når du er ute på f.eks Walk, Hike eller Run. Den funker allerede litt som du beskriver - først og fremst funker den bare når den kjenner puls, og altså sitter på et menneske (kunne vært moro å sette på katta en gang og se hva slags puls den registrerer....), og så slår den altså ut på kraftig bevegelse etterfulgt av bråstopp på akselerometeret. Som f.eks når man børster bøss ut av hengekøya, eller hopper ned en skrent uten umiddelbart å gå videre. Alt i alt synes jeg den funker bra, ettersom den også vibrerer, piper og får helt rød skjerm når den detekterer noe, og det da bare er å skru den av. Så langt er dette vesentlig bedre enn iPhone, hvor min iPhone 13 i fjor høst ringte 112 på egenhånd da den lå i lomma mens jeg prøvde et kompressorbor for første gang, og jeg ikke skjønte noen ting da nødsentralen ringte meg opp for å spørre hvorvidt alt var bra. Alt jeg egentlig ber om er at Garmin kobler den eksisterende funksjonaliteten til incident detection sammen med eksisterende funksjonalitet på inReach-pairing og sender en satellitt-melding når den detekterer noe og jeg ikke skrur av.
  11. Jeg gikk denne turen i august, og klarte meg uten papirkart for å spare vekt. GaiaGPS med abonnement kommer med kartene fra Statens Kartverk der man også kan legge inn GPX-ruten man planlegger å følge. Vær forresten oppmerksom på at GPX-tursporene man laster ned fra ut.no ofte er misvisende og sporene rett og slett ikke følger stien skikkelig. Det synes jeg er fryktelig irriterende. Hvis du har GPS, vil jeg anbefale å laste ned kartene fra kartmannen.no. De er til enhver tid oppdatert fra Statens Kartverk, og finnes i både klokke- og GPSformat. Skikkelig bra. Hvis du vil ha nøyaktig GPX-spor for den ruten du beskriver, så har jeg publisert de jeg laget for MASSIV-turen i sommer på nettsiden min. De er helt nøyaktige og følger de nyeste merkede stiene. Link til disse er her: https://florus.no/trips/massiv/massiv-planning-tools/
  12. Jeg tenker først og fremst koblet til meldingstjenesten, slik at den sender samme type melding via inReach som den gjør over mobilnettet for Incident Detection. Grunnen til at jeg vil ha det er på alene-turer utenfor dekning i tilfellet man skulle være så uheldig å falle og enten slå seg bevisstløs, eller bare bli sittende fast så man ikke kommer til inreach/telefonen, f.eks med armene ned langs siden i en myr (dårlig eksempel, I know...). Hvis kona hadde fått en melding om incident detection, gått inn og sett på kartet at jeg ikke flytter meg, og ikke svarer på meldinger, og hun samtidig vet at jeg har gått i vanskelig terreng / krysset en bre eller noe sånt, kunne jo hun tatt en avgjørelse basert på hennes kjennskap til meg, mine veivalg, min erfaring og været og ringt redningstjenesten med mine koordinater for meg. Det hadde vært vesentlig bedre enn å drukne i en myr eller fryse ihjel alene. Jeg har flere ganger utløst incident detection med både Fenix 6 og 7Xen min, men den begynner jo å pipe og vibrere og gir en 30-sekunders grace periode for å skru av slik at man ikke roper Ulv! unødig. Å børste bøss ut av hengekøya er forøvrig den sikreste måten jeg har funnet til å utløse alarmen 🙂 I en ideell verden burde det vært en funksjon for å sende automatisk SOS til redningstjenesten når man f.eks 1: er i ekspedisjonsmodus, 2: på forhånd har fylt ut et samtykkeskjema hos Garmin, og 3: eksplisitt må skru på funksjonen hver morgen/tur. Men risikoen for falsk alarm er fremdeles betydelig og jeg skjønner godt at dette neppe er ønskelig. Det er imidlertid alltid lov å drømme/håpe...
  13. Takk for svar alle sammen! Jeg er veldig lite begeistret for lommebokdeksler som @Ziggy Stardust foreslår, selv om jeg ser at de kan virke. For ordens skyld - jeg har skrudd av tap to wake, men det forhindrer ikke problemet i fuktig vær. Som @sneakyowl bruker jeg heller aldri deksel eller noe annet over glasset, da jeg også opplever at det endrer sensitiviteten på trykk. Det jeg HAR merket er at f.eks Patagonia regnjakken min helt tydelig har materiale på innsiden av lommene som er veldig likt materialet hanskene mine har for at jeg skal kunne bruke telefon med hansker på. Siden regnjakker fortrinnsvis brukes i regnvær, og lommen blir som en diger hånd på innsiden, så utgår den. Utfordringen synes å være når telefonen slenger i lommen, tror den er snudd, ikke finner ansiktet mitt (naturlig nok), og så ber om kode. Takket være innlegget til @Ikigai kom jeg på at jeg har en "thermosokk" til telefonen som jeg opprinnelig kjøpte for bruk i Midtøsten og Afrika for at den ikke skal overopphetes. Dette funker selvfølgelig også i mindre varme forhold, og burde hjelpe både på batteriets levetid i kulden, og forhindre at jeg enten tar en dullion bilder, eller blir låst ute i timesvis eller dagevis.
  14. Hei, På lenger turer, spesielt når det er regn eller fuktig luft, har jeg et problem med at min iPhone prøver å låse seg opp i lommen, være seg jakkelomme, bukselomme eller hoftebeltelomme på sekken. Det som skjer er at telefonen sannsynligvis kommer borti sideknappen, skjermen aktiveres, og så gjør fuktigheten at innsiden av lommen mot skjermen oppfattes som en finger, og dermed ender jeg enten med tusenvis(!) av bilder (bokstavelig talt) av innsiden av lommen, eller at iPhonen er låst i alt fra timer til dager fordi den har gjort en dullion forsøk på å låse opp telefonen i lomma. Begge deler er svært irriterende. Finnes det noen innstillinger på telefonen som gjør at man på tur kan kreve at man f.eks trykker på-knapp, volum opp, volum ned, og på-knapp igjen før skjermen aktiveres? Eller noen andre gode ideer? Jeg har skrudd av "rise to wake", men dette gjorde marginal forskjell. Har hatt samme problem med iPhone 12, 13 og 14, og med et utall jakker, bukser og sekker, så det er ikke bare å bytte klær eller telefon. (Nei, bytte til Android-telefon er ikke aktuelt) Anyone?
  15. Jeg har både Fenix og inReach mini, og har tidligere brukt dem sammenkoblet. Det er som Skogens Stønn skriver riktig at idéen er at man kan aktivere SOS fra klokken dersom inReach f.eks henger på sekken og man ramler nedi en bresprekk e.l. Samtidig er det også nyttig å få varsel på klokken når man mottar en melding. Det jeg imidlertid savner VELDIG, og har åpnet flere support-tickets til Garmin på, er hvorfor i all verden Fenix-klokkenes fall-alarm ikke kobles til inReach når den er parret og tilgjengelig. Hvis man tryner med de fleste Garmin-klokker sender den via mobiltelefonen et varsel til forhåndsdefinerte pårørende at det har vært en "Incident", og legger ved posisjonen. At denne funksjonen ikke er programmert til å bruke inReach når den er tilgjengelig er rett og slett så dårlig av Garmin at jeg ikke finner ord. Jo lenger jeg er fra folk, jo mer trenger jeg funksjonen.. Et annet irritasjonsmoment med å parre inReach og klokke er at det er en super måte å tømme klokkebatteriet på rekordtid så fort man skrur av inReachen. Da fortsetter klokken å søke, litt på samme måte som en mobiltelefon søker basestasjon mer og mer aktivt når den mister dekning, og hvis man ikke husker å gå inn på klokkens innstillinger og deaktivere inReachen fullstendig så vil batteriet tømmes raskt. Jeg har derfor sluttet å ha dem sammenkoblet unntatt i spesielle tilfeller.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.