Jump to content

TheFlorux

+Sponsor
 • Posts

  33
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by TheFlorux

 1. Tusen takk for godt og grundig svar! Jeg får litt motstridende råd på bredden, men ser ut som 96 treffer godt. Trenger definitivt lette ski, da mitt primærmål er å komme meg opp, og det å stå ned nesten blir et "nødvendig onde". Nå er det bare å glede seg til vinteren!
 2. Hei, Jeg skal omsider kjøpe mine første randonneeski, og håper å få litt tips her så jeg ikke fremstår som altfor grønn og lettlurt når jeg står i butikken. Mitt primære bruksområde for disse, og grunnen til at jeg har bestemt meg for å kjøpe dem, er at jeg er veldig glad i å komme meg til topper. Og skiene kommer kun i betraktning fordi det er lettere å stå på ski enn truger ned. Jeg har aldri vært hverken glad i eller flink på slalom, og har nok ingen ambisjoner om å kjøre hardt. Jeg har imidlertid store ambisjoner om å komme meg opp uten altfor vondt i føttene, så ut fra alt jeg har lest på nettet (og ja - jeg vet hva de sier om å stole på alt man finner på nettet 🤪), så kan det se ut som støvlene er betydelig viktigere enn skiene. Det kan foreløpig se ut som Dynafit har noen støvler som kan passe min bruk ganske greit, men jeg håper altså det finnes folk her med noe peiling som kan tipse om hvor "myke" støvler som trengs, fordeler og ulemper ved disse etc. Når det kommer til ski kan det se ut som jeg trenger noen som er 5-10cm kortere enn meg, som er ganske tilgivende. Kan det stemme? Alle tips og innspill mottas med tusen takk!
 3. Takk skal du ha! Den Fjällräven er super - har allerede sett på og ønsket meg den, men innbiller meg at det er litt annet bruk. Ser nok ut til at min gut feeling med Brynje nok er det rette ja, men hadde jo ikke lyst til å bli en vandrende reklameplakat for dem heller 🙂
 4. Hei, Jeg er på jakt etter bedre midlayer etter litt for mange turer med "hyttefleece". Har forelsket meg litt i Brynje først i baselayer, men nå også Brynje Expedition Jacket 2.0 som ytterjakke når det er mye vær. Er litt var for å gå all in på bare ett merke, og vurderer derfor både Norrøna Trollveggen Thremal Pro Jacket (https://www.norrona.com/en-GB/products/trollveggen/trollveggen-thermal-pro-jacket-m/?color=5630) samt Brynje Polar Expedition Jacket (https://www.brynje.no/polar-bug-jacket). Sistnevnte kommer forøvrig i ny og forbedret versjon om 2-3 uker, men samme funksjon og prisnivå. Noen som har erfaringer med enten Brynjen eller Norrøna-jakken, eller kanskje til og med begge? På forhånd tusen takk for svar!
 5. Fryktelig gammel tråd, men hvis noen andre søker opp denne tråden for hjelp med å blokke ut sko, kan jeg nå varmt anbefale Everest Sko på Majorstuen. Se http://everestsko.no. Fantastisk service og nærmest latterlig billig. De har skikkelig utstyr, god peiling på sko siden de lager sine egne, og kunne dermed gi gode råd om hvor mye det var trygt å blokke og også hjelpe med en søm på hælen på den ene skoen som ga unødig friksjon på lange turer.
 6. Supert - takk igjen! Rådet om minkolje kom fra både Oslo Sportslager da jeg kjøpte Impactene og folk i militæret. Alt du foreslår er jo logisk og fornuftig, så jeg stikker innom og kjøper en slik impregnering og ekstra flaske med Alfas egen "melk" etterpå. Antar det er denne du bruker - https://www.oslosportslager.no/produkt/grangers-footwear-repel-sprayimpregnering-for-sko-40709.aspx
 7. Tusen takk! Så Grangers erstatter minkolje? Eller kan jeg eventuelt ha minkolje mellom Grangers imrregneringsspray og Alfas medfølgende olje? Antar det er Grangers Footwear Repel sprayimpregnering for sko du bruker? Når det gjelder Alfa leather care så har jeg gått over med det på det meste 6-7 ganger, men det trekker alltid litt til, og selv etter det, merker jeg at støvlene blir raskt mørke i fargen når jeg tråkker i vann med dem. Håper det er fordi jeg ikke har impregnert først. Kjøper det etterpå og prøver den. På Oslo Sportslager mente de at oljen som fulgte med er nok, i militæret sier de minkolje alene er nok, så derav spørsmålet.. Takk igjen for tålmodigheten for en som måtte ha dette inn med teskje 😀
 8. Hei igjen, Oppfølgingsspørsmål etter å ha gått de første 20 milene i både høyfjell (Galdhøpiggen, Glittertind m.fl) og i Østmarka (mye myr) og Setesdalsheiene. Alt i alt fornøyd med skoene, men har ikke funnet noe skikkelig vedlikeholdsregime. Så langt har jeg kun brukt den lille flasken med "melk" som kom med støvlene. Har imidlertid lest at minkolje er bra, og også fullimpregnering er bra. På forskjellige tråder her leser jeg både det ene og andre, usikkerhet om hva som skal først etter grundig vask etc... Alfa har lite klar info på sine sider rundt vedlikehold og svarer oppsiktsvekkende vagt på e-post om emnet. SÅ - Er det noen her som har peiling på støvler som Impact som kan gi noen gode råd om hva man bør gjøre innerst til ytterst? Impregnere? Minkolje? Mer av Alfa's olje som de også selger i større flasker? Hva bør man gjøre hvor ofte? Tusen takk for forhåpentligvis grundige svar!
 9. Takk for svar - det ser ut som en super-tur! Ser på kartet at det er nesten 2.5t å kjøre hjemmefra, så det blir nok litt langt for en dagstur, men området ser jo helt perfekt ut for en 2-3 dagers vandring, og mange fine heier innover med mye natur og lite folk! Fant en tilsvarende tur på UT, og har lagret den i håp om at jeg får til en overnattingstur dit!
 10. Hei, Er det noen som har noen gode tips til turområder i "rimelig avstand" (30-45 min kjøring) fra Lillesand / Kristiansand for å få gått 2-3 mil uten å snuble borti bebyggelse og altfor mange tegn på menneskelig aktivitet? Kan gjerne krysse en grusvei eller to, men ønsker mest av alt stier og færrest mulig folk, litt type Østmarka på langs. Jeg har sett på en del alternativer ut fra Birkeland, i området mellom Birkeland, Myrvang, Vassbotn og Dalane. Det ser imidlertid ikke så veldig stort ut, så med en overnatting eller to kommer man vel fort borti en del veier og bebyggelse? Er det fint også videre nordover derfra forbi Djupedalsvannet og Dalansvannet ved Ogge? Er i passe god form og går gjerne 2-3 mil per dag med sekk i ulendt og kupert terreng. Om nødvendig kan jeg selvfølgelig kjøre en times tid for to-tre-dagers turer, men i hvert fall for dagstur ønsker jeg å kunne maksimere tiden utendørs og ikke bruke mer enn 30-45 minutter på kjøring hver vei. Alle tips og erfaringer mottas med tusen takk!
 11. Hei igjen, Da har jeg vært i kontakt med superhyggelige Even Saugstad, Østmarka A-Å, og det viser seg at GPS-angivelsen på Riksantikvarens kart høyst sannsynlig kun er ment som en generell angivelse av myren de siktet på, og ikke refererer til et bestemt funn. Dessuten ble kontainerene spredt over et område fra Pølseberget til Steinsjøen, og Max Manus synes også å hoppe litt fra vann til vann i boken sin. Konklusjonen blir nok at jeg til høsten tar en ny tur til skråningen øst for Steinsjøen og tar en titt i bratthengene der, og så parkerer prosjektet for denne gang. Tar også kontakt med Riksantikvaren for å fjerne GPS-anvisningen da den definitivt er misvisende. Håper dette kan spare eventuelle andre for en bomtur. Vel - bomtur og bomtur - ethvert påskudd til å komme seg ut i marka er jo positivt.
 12. Godt innspill. Er dog ingen fan av Facebook, så ville heller spørre her. Sjekker med ØX og et par andre
 13. Nei, dette er en annen, der Max Manus også ble sluppet ut. Også referert i Østmarka fra A-Å, side 178. Se https://www.kulturminnesok.no/kart/?q=&am-county=&lokenk=location&am-lok=&am-lokdating=&am-lokconservation=&am-enk=&am-enkdating=&am-enkconservation=&bm-county=&cp=1&bounds=59.83192591728339,10.987207889556885,59.83009270553835,10.989353656768799&zoom=18&id=f6d6eefb-c229-11eb-a3a5-005056bf50a4 Kåterudmåsan også på listen, men denne gangen skulle vi altså på (bom)tur til myren øst for Steinsjøen.
 14. Hei, Tok en tur til myren øst for Steinsjøen i Østmarka i helgen for å se etter spor etter luftslippet da Max Manus ble sluppet i fallskjerm med en del utstyr i april '43. Riksantikvaren skriver så fint at "Rustne konteinere kan fortsatt sees i området" og angir også GPS-posisjon 10.988280773163, 59.831008605293 som er litt øst i myren øst for Steinsjøen. Etter å ha gått manngard gjennom myren og området rundt med en kompis måtte vi innse at det var bomtur - ikke en eneste rest etter konteinere fra luftslippet i 1943 var å finne, på tross av meldingen hos Riksantikvaren. Er det noen som har funnet disse, og vet om vi i det hele tatt var på riktig myr? Fant frem til nøyaktig punktet som var angitt hos Riksantikvaren sjekket med Garmin GPS, og der var det definitivt ingenting. Ettersom meldingen der er oppdatert nylig så synes det heller ikke sannsynlig at de har forsvunnet i myren på så kort tid. Her er loggen over mitt søk - kompisen min tok vestsiden. GPS-koordinatene nevnt over er til høyre i myren på bildet under der jeg har surret mest frem og tilbake. Jeg begynner å gå tom for nye koller, tjern og stier å besøke i Østmarka, så nå står historiske steder for tur, og denne her kunne det vært gøy å få loggført. Alle tips mottas med stor takk!
 15. Da har jeg fasiten 😎 (for mine føtter) Kom akkurat hjem fra Oslo Sportslager hvor jeg har prøvd både Impact og Holt i flere størrelser. Impact er suverent bedre på absolutt alle områder, med mulig unntak for demping i sålen. Har ikke fått testet hvor bra den puster over tid selvfølgelig, men da begge har Goretex inni er nok det ganske likt. Impact er noe bredere foran og passer sådan foten min bedre. Den er den første turskoen jeg har vært borti som var behagelig selv i butikken - tror knapt den trenger å bli gått inn. Nå må jeg få flyttet rundt på en del avtaler slik at jeg sporenstreks kan komme meg ut i marka og ta Impact skikkelig i bruk. Har til og med fått lov av kona å gå inn skoene inne ..
 16. Takk for godt innspill! Kan jo kjøpe Impact og eventuelt bytte sålen inni også. Og så vurdere Holt til jul. Får vurdere hvilken som passer best på foten. Må innrømme at jeg håper det blir Impact. Som DNT-medlem får man jo hyggelig pris også, om enn ikke så mye som 30%..
 17. Takk for svar. Det minner meg om at jeg sannsynligvis må bite i det sure eplet og få meg to par turstøvler selv i tillegg til to par tursko. Går 2-5 mil per uke, ofte lenger 2-3-dagers turer med opp til 20kg sekk, og da er gode, stive støvler viktig. Ser ut som idealet ville være Holt til de kortere turene og Impact til de lenger, men da snakker vi jo nesten 9.000 kroner for tursko. Skrekk og gru!
 18. Hei, Nå har Oslo Sportslager endelig fått inn Alfa Impact igjen, men oppdaget akkurat Alfa Holt som beskrives som en sko med ekstra god demping. Er det noen som har rukket å få noen erfaring med Holt enda? Det jeg liker med Impact er den positive omtalen her på fjellforum og andre steder, at den kan repareres og at det er en skikkelig skinnsko. Imidlertid har jeg et par skader som gjør at jeg trenger ekstra god demping i skoene mine, og sånn sett kunne Holt være interessant, samtidig som den også ser ut til å puste bedre, og jeg har nok en ikke ubetydelig fotsvette på lange turer både i skog og fjell. Har forsøkt å spørre Alfa, men der er det ingen svar å hente for tiden.. Noen som har noen innspill før jeg handler i morgen? Har gledet meg til dette i et par måneder nå Tusen takk for alle svar
 19. Ser ut som en super tur. Har også merket meg en nærmest enorm økning i antall folk selv langt inne i marka som her. Ut fra ren nysgjerrighet - så dere noen folk ved Høgkolltjerna eller var de fleste rundt Krolvannene og Tappenbergvann?
 20. Det er flere steder som egner seg for telt, både ved sørenden av Tappenbergvann, ved Krokvannene og også faktisk ved Høgkolltjernene. Når jeg sier "egner seg for telt" så betyr det at det er plass til det, ikke at det er 100% vannrett og jevnt 😉 Jeg ville imidlertid anbefale hengekøye + tarp (og eventuelt en ekstra hengekøye til sekk og sko under sovehengekøyen, hvis du har en ekstra lett en i tillegg)
 21. Høgkollen besteget, gikk opp fra nord og ned sørvest. Fant ingen tegn til sti annet enn noen elgtråkk. Litt mer detaljert rute - gikk til sørvestlig hjørne av Tappenbergvann, fulgte deretter dalen sørover før brakk østover for å følge ryggen angitt på kartet oppover. Ikke noe klatring av noe slag, men bratt nok til å øke pulsen litt. Ingen utsikt å nevne fra toppen, men godt å ha vært der - enda et kryss på listen. Gikk sørvestover ned igjen, kom ned ca midt på Midtre Høgkolltjern og fulgte stien derfra til Søndre Høgkolltjern og videre rundt igjen til Borkedammen og hjem. Merk: Høgkollen er feil avmerket på kartet (OSM). Selve toppen er helt lengst øst i bildet. Største overraskelse på turen var en hel teltleir med folk ved Krokvann på en fredag morgen.
 22. Ja, har gått gjennom Tonekolldalen 6-7 ganger bare i år, og det var mye bedre i vinter med sne enn nå som man synker til kness i myr og gjørme. Er nok over snittet sta, så har bestemt meg for at samtlige turer skal gå fra vest, samtlige stier og vann i Østmarka skal besøkes, og får meg vel ca en 2-milstur i uken. Men akkurat forbi Tonekollen har jeg rett og slett ikke klart å finne en eneste alternativ vei som funker med tung sekk uten å enten bli gjennomvåt før overnatting eller risikere liv og lemmer ved å falle ned på veien (eller begge deler). Grusvei er ikke tema (juks), og bil til Losby blir dessverre også litt juks. Det er som du helt riktig sier, helt vidunderlig med steder som dette hvor man selv en helg midt på sommeren nesten ikke ser folk. Ganske så fornøyd med at det ikke er mer tilgjengelig
 23. Når vi først er inne på gjengrodde stier - jeg kommer alltid østfra, oftest Bysetermåsan eller subsidiært Krokhol eller Sandbakken. Eneste fornuftige vei jeg har funnet til Krokvannene derfra er via Vangen, Tonevann, og så opp Østre Tonekolldalen. Problemet er at den er veldig myrete og våt å gå med tung sekk. Eneste alternativet jeg vet om som ikke involverer klatring (igjen ikke noe jeg ønsker med tung sekk) er helt nord via Røyrivannskoia, som er vesentlig lengre... Noen alternative ruter fra de som er enda mer kjent? Har også gått nesten opp til Tonekollen, rundt på baksiden og ned derfra et par ganger, men det er bratt, vått og glatt og igjen ikke noen vinner med tung sekk.
 24. Jepp, det var en slik rute jeg også lurte på. Har også lest i annen tråd her på fjellforum om en sti sørover fra Tappenbergvann, så tok en tur dit i for noen uker siden, men fant ganske naturlig ikke noe under sneen der jeg surra rundt til fots 🙂
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy