Jump to content

undreren

Aktiv medlem
 • Posts

  52
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by undreren

 1. Litt enig, men tilbake til mitt spørsmål Fungerer sportsbriller med styrke fra extraoptical når det er fare for riming/dugging? Er det flere som har erfaringer med dette?
 2. Dette var interessant, når de ikke er godkjent som vernebrille må en ta det alvorlig. Jeg tenker likevel, vernebriller med styrke må ha sine positive sider, for jeg har forsøkt å benytte vernebriller utenpå vanlige briller, og dersom forholdene er slik at brillene dugger blir dette bare trøbbel. Et par briller som dugger er ille, men to par utenpå hverandre er ti ganger verre. Enden på visa er at vi med sterke briller kutter ut vernebrillene, og det er en dårlig løsning. Da må det være bedre å benytte vernebriller med styrke. Jeg lurer på om arbeidstilsynet og lignende etater er klar over dette problemet. De sier at vernebriller kan benyttes utenpå vanlige briller, men det fungerer greit bare så lenge en ikke har problemet med dugging.
 3. Dette er interessant for meg. Jeg er nærsynt og bruker briller styrke minus 6. Jeg ser nå at det er tilbud på sportsbriller fra extraoptical. Jeg lurer på om noen har erfaring med å bruke sportsbriller fra extraoptical med styrke når det er virkelig kalt og generelt store problemer med dugging eller riming. Fungerer sportsbriller med styrke fra extraoptical når det er fare for rimming/dugging?
 4. Fant på nett at det er noe som heter Fit over Solbriller, en solbrille som en har utenpå de vanlige brillene. Syntes dette så litt interessant ut. Jeg er helt ukjent med denne typen briller, men jeg antar at de tetter bedre mot sidelys enn vanlige brilleforhengere. Generelt er jeg litt skeptisk det å ha et par briller inne i et annet par briller på grunn av problemet med dugging. Min erfaring er nemlig at par briller som dugger er ille, men to par briller som dugger er ti ganger verre. Har noen noe erfaringer med slike "utenpåsolbriller"? Er de gode nok i sterkt lys slik som påskesol og snø?
 5. Kvitknekt anbefaler briller fra smartbuyglasses. Jeg har vært inne på www.smartbuyglasses.no og sett på brillene. Finner ikke noen solbriller som ser ut til å gi tilfredsstillende tetting mot sidelys (lys som kommer utenom brillene). Det er viktig når det virkelig er skarpt lys slik som snø og sterk sol. Er brillene fra smartbuy egnet ved ekstremt sterkt lys?
 6. Fikk lyst til å ta opp igjen denne mer enn 3 år gamle tråden. Nå har det vært påske, og før påske var rådet: Bruk gode solbriller i påska som beskytter mot UV-stråling fordi da unngår du å bli snøblind. Det er viktig at brillene tetter godt slik at de også beskytter mot lys fra sidene. Jeg er av de som er helt avhengig av briller eller kontaktlinser, en skitur med bare vanlige solbriller er utenkelig for meg. Tidligere benyttet jeg mine vanlige briller og satte på forhengere i sterk lys. En gang ble jeg nesten snøblind på grunn av at for mye lys kom inn fra sidene. De siste årene har jeg benyttet engangslinser og skikkelige solbriller. Det fungerer brukbart, men det er ikke alltid like hensiktsmessig med linser. Jeg vurderer derfor å kjøpe et par solbriller med styrke, men synes de er relativt dyre. Er det noen som vet om slike solbriller til en relativt overkommelig pris? Jeg ser godt med briller og føler ikke at min nærsynthet er noe stort problem. Likevel føler jeg i blant at vi som er avhengig av sterke briller blir tatt lite hensyn til, det forutsettes for eksempel at vi bare kan ta på oss vanlige solbriller og gå på tur. Det er litt mer komplisert for oss, og vi er en ganske stor gruppe.
 7. Jarledb skriver at det er UV beskyttelsen som er viktig for å unngå snøblindhet og at øynene ikke tar skade av sterkt lys, uten at en dermed bør sette kikkerten rett mot sola. En bør bruke den mørkhetsgraden på solbrillenesom en selv synes er mest komfortabel. Det var i grunnen dette jeg lurte på, nå i påska benyttet jeg kontaktlinser og Cebe solbriller og følte det om en svært bra kombinsajon. Cebe brillen skal i tillegg til UV-lyset fjerne 91 % av det synlige lyset, og med sol og snø følte jeg at brillene heller burde vært ennå mørkere enn lysere. Dersom jeg tok av meg solbrillene var det synlige lyset ubehagelig sterkt, og var glad jeg hadde så mørke briller. Den eneste ulempen med Cebe solbriller og kontaktlinser (engangs) er at det noen ganger er litt problematisk å få satt på linsene, jeg bruker briller i det daglige (minus 5,5). Jeg kunne derfor tenke meg i tillegg å ha et par solbriller med styrke. Nå vet jeg at selv om solbrillene er relativt lyse så er det ingen fare for snøblindhet dersom UV beskyttelsen er god nok. Det er da viktig at solbrillen tetter godt slik at en ikke får for mye lys utenom brillene. Jeg har tidligere fått ømme øyne med bruk av vanlige briller og forhengere i sterk sol. Det kom antakelig av at jeg da får fikk for mye sidelys uten om brillene. Vanlige briller tetter dårlig til sidene, og forhengere hjelper ikke på dette. De kan faktisk gjøre vondt verre, fordi forhengere reduserer det synlige lyset og pupilen utvider seg .
 8. Nå har det vært påske med sterk sol og noen har blitt snøblinde. For å unngå snøblindhet er det slik jeg har forstått det viktig at brillene beskytter mot UV-stråler (ultrafiolet lys), herunder at de tetter godt slik at en unngår lys utenom brillene. Jeg benytter et par Cebe solbriller kjøpt av DNT og føler at de fungerer bra og de er relativt mørke, og skal ikke benyttes til bilkjøring. Når det er snø og sterk sol føler jeg at det er mest behagelig med skikkelig mørke solbriller. Men kan også lyse solbriller gi øynene tilfredsstillende beskyttelse bare de hindrer UV-stråling? Eller bør en av hensyn til øynene også ha briller som fjerner mye av det synlige lyset når det er sterk sol? Kan lyse all-round solbriller også benyttes i sterkt lys?
 9. Dette er kanskje en vill ide, men jeg har nå tenkt på om det går an å benytte svømmebriller med styrke. Det finnes slike briller som en får med ønsket brillestyrke, de skal gi beskyttelse mot ultrafiolet lys og noen svømmebriller har også en vanlig solbrilleeffekt. Dessuten er de billige. Jeg vet ikke om linsene er mørke nok, men det må en kunne finne ut. Slike briller er i alle fall tettenok, en må bore på noen hull på hensiktsmessig sted for å få lufting og unngå dugging. Dugging kan likevel bli et problem. Jeg fikk likevel lyst til å prøve. Svømmebrille med UV-beskyttelse må da være bedre enn ingen brille i alle fall, men neppe den ideelle løsningen.
 10. Jeg er kraftig nærsynt (brillestyrke minus 5,75) uten at det plager meg til vanlig. Jeg ser godt med briller eller kontaktlinser. Tidligere benyttet jeg mine vanlige briller med forhengere på skiturer med sol og snø, men jeg fant ut at forhengere gir for dårlig beskyttelse når det virkelig er sterk sol, og jeg ble nesten snøblind. Vanlige briller med forhengere slipper inn for mye lys fra sidene. Nå benytter jeg engangslinser og Cebe solbriller. Det fungerer bra. Cebebrillen gir god beskyttelse og tetter godt til sidene. Den beskytter mot ultrafiolett lys og fjerner 91% av det synlige lyset. På fjellet med sol og snø er det passe. Men noen ganger kunne jeg tenke meg å slippe å sette inn kontaktlinser. Finnes det solbriller med styrke som virkelig gir god beskyttelse nå det er ekstra sterkt lys? For eksempel snø og påskesol. For meg virker det som om mange av solbrillene med styrke gir dårlig beskyttelse mot lys fra sidene. .
 11. undreren

  Ansiktsmaske

  Jeg har ikke noe erfaring med ColdAvenger, men jeg synes den ser svært interessant ut. Mitt poeng er at når det er virkelig kaldt så bør en beskytte både ansiktet mot forfrysning og luftveiene mot skader fordi en trekker inn kald luft. Mange langrennsløpere er jo plaget med kuldeastma. Vanlige ansiktsmasker gir ingen eller liten beskyttelse av luftveiene. Jeg har derfor noen ganger benyttet Gator ansiktsmaske og Lungplus samtidig, det fungerer bra. Tror likevel det er bedre med en alt i ett maske som Cold Avenger, og vurderer å kjøpe en. Noen synes kanskje slike masker ser rare ut, men det må da være riktig å beskytte seg mot kald luft når en er ute i kulda. Ulike former for værneutstyr er jo vanlig når det er nødvendig, f. eks å benytte hørselvern på støyfylte arbeidsplasser. Særlig tidligere var det mange som ikke ville benytte hørselvern, og de fikk dårlig hørsel. Jeg mener det er like dumt å gå ute i kaldt vær uten beskyttelse, og risikere å få forfrysninger eller luftveislidelser.
 12. Dette virker interessant. Særlig det at:"en er tilpasset over nesen slik at dugging på brillene hindres" høres svært bra ut dersom det virkelig fungerer. Med min løsning har jeg litt problemer med dugging på brillene, maska har en tendens til å sende lufta en puster ut oppover, og fuktig luft på brillene fører til riming. Forøvrig enig med FjellKari i at det er morro å endelig kunne gå i fjellet (og andre steder) uavhengig av kulda. Jeg er kanskje litt sprø (mange sier til meg at nå må det være for kaldt til skitur), men jeg koser meg når jeg kan gå på ski i 30 minus og ha det behaglig. Da må hele hodet være tildekket, og en bør beskytte luftveiene mot kald luft slik som Cold Avenger tydeligvis gjør. Ellers må en være godt kledd, særlig på hender og føtter. Eneste betenkeligheten jeg har for å gå på tur i sterk kulde er da, hva om en skulle skade seg å bli liggende ute i slik temperatur , huttetu.
 13. Jeg mener jeg har funnet en løsning som fungerer bra for meg se: https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=19226&highlight=ansiktsmaske her på dette forumet. Jeg kan i tillegg opplyse at jeg ofte kutter ut Lungplus dersom turen foregår i moderat tempo. Men i høyt tempo i kaldt vær mener jeg det er viktig å bekytte både lunger og ansikt mot kald luft, derfor både neoprenmaske og Lungplus. Førøvrig bra at dette temaet tas opp, mange flere burde beskytte seg bedre mot kulda. Se f.eks: http://www.kondis.no/skirenn-i-sterk-kulde.4714912-127708.html om langrenn i sterk kulde.
 14. Jeg forsøkte å ha med primus med bensinflaske i den vanlige bagasjen på fly. Jeg visste at alt flytende var forbudt å ha i håndbagasjen, men også den vanlige bagasjen som blir undersøkt for brennbare væsker. Flaska med bensin ble derfor tatt fra meg. Har noen noe råd for hvordan man kan få med seg en primus på fly?
 15. Jeg har dårlig erfaring med å benytte de 5 liters kannene for grønn miljøbensin fra Statoil. Korken er ikke tett, og lett å få søl av bensin på alt en har med seg. Det finnes bedre kanner å få kjøpt til en overkommelig pris.
 16. Jeg vurderer å kjøpe meg en ny vintersovepose, tenker blant anna på ajungilak tyin 5. Denne finnes i to størrelser en for personer på 180 cm og en for de på 195 cm. Jeg måler 182 cm på strømpelesten, og relativt slank. Er da den minste stor nok til meg, eller bør jeg velge den største?
 17. Nei, men jeg aner ikke hvordan dette har havnet under turrapporter
 18. Noen vil si jeg er gal, men jeg liker å gå på skitur når det er skikkelig kaldt. Nå har jeg vært på flere turer og temperaturen har vært ned til minus 35. Med å benytte riktige klær og å dekke til hel kroppen har jeg kost meg! Det gir meg en mestringsfølelse. Er det på samme måten hos noen andre?
 19. Prinsippet i alpinbakken som ellers i kulda er vel tilstrekkelig antall lag med isolerende klær innerst og skikkelig vindtett ytterst. I går var jeg i alpinbakken og temp i bunnen av bakken var omlag minus 25, men ikke fult så kaldt oppe i høyden. Jeg hadde opptil fem lag med klær, og hadde det behagelig i syv timer. Det er ellers viktig å dekke til hodet, jeg benytter neoprenmaske, skjerf, briller og god lue (burde kanskje hatt hjelm). Hele kroppen skal være tildekket. Det slo meg ellers at alpinistene er flinkere til å dekke til hodet enn de på bortoverski, kanskje alpinistene her har noe å lære bort til andre som er ute i kaldt vær? Jeg er glad i min neoprenmaske, og mener flere bør benytte slik maske. Det slo meg at mange i alpinbakken benyttet slik maske, og hadde dekket til hele hodet, noe som er fornuftig. Mange av de med neoprenmaske var russere, og de er jo vant til kulde. Kanskje vi nordmenn her har noe å lære av russerne? Konklusjon: I kulde bruk tilstrekkelig antall lag med klær, og dekk til hele kroppen, også hodet.
 20. Nå har jeg vært på flere skiturer hvor temperaturen har vært omlag minus 25 til minus 30. Da mener jeg det er viktig å kle seg godt, ikke minst hodet bør en kle på. Jeg benytter en ansiktsmaske av neopren fra GATOR. I den har jeg laget et hull ved munnen og der inne har jeg plassert en pustemaske fra LUNGEPLUS (SPORT). I tillegg benytter jeg alpinbriller, og en god lue, jeg har også benyttet to luer utenpå hverandre! Neoprenmasken beskytter ansiktet mot forfrysninger, pustemaska luftveiene mot kald luft og alpinbrillene øyene og øvre del av ansiktet. Hele hodet og kroppen ellers er dekket til. Med denne påkledningen kan jeg ha det behagelig på skitur i minus 30, og føler meg rimelig trygg mot frostskader. Det eneste som bekymrer meg litt er hva dersom en skulle bli skadet f.eks. i bena og blir liggende ute i minus 30, det er livsfarlig. Ellers ser ikke jeg noen grunn til å sitte inne selv om det er skikkelig kaldt. Når det gjelder anstrengelser i kulde viser jeg til følgende artikkel: http://spindel.oslonett.no/weblisher/weblisher//view.php?base=kondis&cat=sjef&aid=49787 Er min påkledning overdrevet, eller bør en alltid være varsom med turer i så sterk kulde? Ser slik ut:
 21. Jeg benytter god gammeldags bomulsanorakk og bomullvindbukse. Slikt stoff skal puste. Men når det er så kaldt som nå, dvs omlag minus 25 så blir jeg fuktig under vindtøyet. Har noen noe råd mot dette? Kanskje klær jeg på meg for mye, men når det er så kaldt må en ha endel klær. Er de nye, moderne materialene noe bedre med hensyn til pusting når det er så kaldt?
 22. I går var jeg på skitur, første del av turen var det mellom minus 25 og 28, senrere ble det "bare" omlag minus 20. Jeg prøvde da briller med bedre lufting, tok utgangspunkt i noen billige Europris alpinbriller og fjernet noe av skumgummien over luftehullene, det fungerte bra. Jeg hadde betydelig mindre rim enn på tidligere turer. Jeg bør kanskje fjerne litt mer for å få enda bedre lufting, det er bedre med luftige briller enn å måtte gå uten briller på grunn av at brillene er ubrukelige på grunn av rim. Men brillene må ikke bli for luftige. Forsøkte også dette med engangs desinfeksjonsservietter, men det fikk jeg ikke til å fungere. Det beste er å forebygge rim.
 23. Jeg takker for tipset med desinfeksjonsservietter med sprit på. Jeg har allerede tenkt på at dette med lufting av brillene er viktig, kanskje en skulle lage ekstra luftehull i brillene, men en kvier seg for å gjøre noe slik med kostbare alpinbriller. Det er kanskje lurt likevel?
 24. Nå har det vært ned til minus 30 der hvor jeg går på ski. Jeg benytter da ansiktsmaske av neopren og alpinbriller for å unngå frostskader. Eneste problemet er at alpinbrillene rimer på innsiden. Har alpinbriller med antiduggbelegg, men likevel rimer de. Rim er i motsetning til dugg vanskelig å fjerne fordi det fryser fast til brillene. Har noen noe råd mot riming på skibrillene i kaldt vær?
 25. Lagfører skriver altså:"Ser slik ut", se bildet over! Men i tillegg til balaclava så har lagfører her på seg ansiktsmaske og alpinbriller. Jeg har en ansiktsmaske i neopren fra Gator og synes den er kjempedeilig å benytte når det virkelig er kaldt. Ansiktsmasker i neopren har den fordelen at de dekker nesetippen og kinn uten at stoffet i masken blir våt ( maska blir bare våt på innsiden). Det går an å trekke en balaclava av ull opp over munn og nese, men da blir stoffet i balaclavaen fuktig på grunn av at luften vi puster ut inneholder mye fuktighet, mer enn balaclavaen kan absorbere. Dersom jeg skal ut i virkelig streng kulde eller kald vind vil jeg benytte ansiktsmaske av neopren, den er behagelig og beskytter mot forfrysninger. Men det er mulig at det er lurt å benytte balaclava i tillegg, men det har ikke jeg prøvd. Jeg har benyttet god lue og skjerf.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy