Gå til innhold
  • Bli medlem

Alpinutstyr


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Håper noen kan hjelpe en fersk amatør med å forklare noen basic ting om ski. Vi skal kjøpe ski som er egnet i slalombakken til hele familien, vi har vanlige turski som vi bruker ofte, så vi er ikke ferske med ski på bena, men vi er helt grønne når det gjelder alpinski.

Jeg lurer på hva slags ski man bør bruke i alpinbakken? Sist jeg sto på slalom for 25 år siden het skiene bare slalomski. Hva er carvingski?

Hvor bruker man telemarkski da? Og hva er forskjellen på fjellski, telemarkski og carvingski?

Er telemarkski ok å bruke i slalombakken?

Hva betyr å kjøre i parker? Og hva er twintip? Se eksempel her: http://www.xxl.no/xxl_templates/Produkt____38837.aspx

Hva er bra å kjøpe til minsten på 5? Jeg regner med at han kommer til å få lyst til å kjøre andre steder enn i slalombakken også da det er et stykke å dra for å komme seg dit.

Kom gjerne med tips til skityper/pakker, bindinger og støvler som passer til ferskinger som oss. Vi har ikke tenkt å ruinere oss på dette med altfor proffe ski, men det som er viktig er at minsten ikke får dårlige ski som han blir misfornøyde med.

Far er 182 cm og veier 100 kg, mor er 169 cm og veier 67 kg og sønnen vår er 5 år, 115 cm og 22 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

carvingski er en revolusjon innen alpinski! men egentlig er det bare vanlige slalomski med et enormt innsving, som gjør dem lettsvingte og artige,,, stort sett alle slalomski idag er carvingski... det er ganske artig...

twintip har skitupp i begge ender, så man kan kjøre baklengs. dette er mest aktuelt for hopping og slikt... en park er rett og slett et område med masse hopp og annet moro, et perfekt sted for de med twintip! men kanskje ikkje stedet der hele familien pleier å slå seg løs... men gir du minsten på 5 sjansen, og han er glad i ski, så ender han vel i parken en dag han og...

selv kjører eg telemark i både alpinanlegg og på topper,,, selvsagt med carvingski her og... men telemarkpakker er ofte dyrere enn alpinpakker...

for vanlig "familiealpint" finnes det sikkert rimelige pakker som er tilfredsstillende, dyrere utstyr kan en jo evt kjøpe seinere hvis det skulle vise seg at det er interesse for det...

lykke til i jungelen! hjelm er forresten ikkje dumt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Takk for svaret Jarle.

Jeg glemte en ting i første innlegg, nemlig dette med lengde på skiene.

Hva er "rett" lengde på carvingski for noen som er 182 cm, 169 cm og 115 cm?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg glemte en ting i første innlegg, nemlig dette med lengde på skiene.

Hva er "rett" lengde på carvingski for noen som er 182 cm, 169 cm og 115 cm?

Vi gjorde noe så uvanlig (for oss) som å ta en helg i alpinbakken sist lørdag og søndag, og da måtte jeg leie utstyr. Jeg er 183 cm, og ble da anbefalt ski med lengde 160 cm. Mulig det er rett skilengde i alpinbakken? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Når det kommer til hvilken lengde på alpinski, så avgjøres dette av svingradiusen.

Som nybegynner bør du velge en ski med radius rundt 15m til 18m dette gjør skiene lette å svinge med. (Verken for krappe eller for lange svingbuer)

Da kan du velge en ski mellom 15 til 25 cm lavere enn deg selv.

Hva du velger innen dette intervallet må avgjøre iforhold til om du vil ha en ski som er stabil i fart (lange ski) eller lett /rask å svinge (kortere ski). Jeg holder en knapp på det siste for en nybegynner.

Det er også viktig å ta hansyn til vekten når man skal velge ski, du bør velge en ski som er litt stivere enn de fleste nybegynner pakker. Dette vil gjøre skiene mye mer stabile for deg.

Det finnes også rene dameski, disse har ofte en mykere fremski enn bakski, dette gjør de enklere å svinge. I tilleggg er ofte bindingsplaten vinklet slik at du får hjelp til å komme frem i støvlene.

Velg gjerne ski med oppbygde bindinger, dette gjør at det blir enklere å kante skiene. Du vil da lettere få til gode carvingsvinger.

Når det gjelder minstemann så er det viktig at han ikke har for lange ski, der bør skiene rekke til haken. Det er svært viktig at barn vokser ut av ski og ikke inn i skiene. Han bør heller ikke stå med staver.

Når det kommer til støvler vil jeg anbefale deg å velge støvler som er relativt myke i flexen. Dette gjør at støvlene bare overfører de største beveglesene til skien, samt at de ofte oppleves som mer komfortable.

Valg av støvelstørrelse er også viktig. Der bør du kjenne at du er fremme i støvelen når du står rett opp og ned, men når du bøyer i kneet og presser leggen frem i støvelen skal foten gli bak slik at det er litt plass til tærne.

Pakke priser i butikk ligger for barnepakker til ca 2000,- og voksne rundt 3000,-

Håper dere får mange fine dager i slalombakken :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hallo

Skal prøve å svare best mulig på spørsmålene dine.

Hvilke ski bruker man i alpinbakken? I alpinbakken er det fint å ha stålkanter på skiene (kanskje litt for basic, men tar det fra bunnen av nå).

Hva er carvingski? Carvingski er ski med innsving, altså smalere under foten enn tupp og baktupp. Dette hjelper deg til å svinge lettere. Dvs at når du kanter skia må du trykke litt til for å få hele skia ned i snøen og da danner skia en bue som hjelper deg å svinge. De fleste alpinski i dag er carvingski.

Hvor bruker man telemarkski? Telemarkski bruker du over alt.

Hva er forskjellen på fjellski, telemarkski og carvingski? Forskjellen mellom fjellski og de to andre er at fjellski er smalere, men har stålkant. mindre innsving, lettere og da mer beregnet til å gå med. Forskjellen mellom telemarkski og carvingski er omtrent ingen. Carvingski er bare navn på en type utforming på en ski. Altså man kjører telemark på carvingski. Det som kan være spesielt for telemark ski er at de er konstruert letter og mykere, men med samme fasong. Mange tror at caving ski er de skiene med ekstremt mye innsving, det er feil. Carving er innsving.

Er telemarkski OK å bruke i slalombakken? JA, mange velger å kjøre løssnø men telemark, da velger men en brei ski, men om man skal kjøre i slalombakken velger man en med mer carving (innsving)

Hva betyr å kjøre i parker? Å kjører i parker betyr at man kjører i en terengpark med elementer som hopp, hafe pipe og rails (rør av metall som man skil sidelengs på). http://www.skifernie.com/terrain_park/index.asp Bla gjennom bildene her for å se hvordan en park kan se ut.

Og hva er twintip? Txintip er en ski med tupper i begge endene, slik at man kan kjøre både framlengs og baklengs. Slik at man kan lande baklengs etter hopp eller kjøre baklengs inn på hopp osv.

Hva er bra å kjøpe til minsten på 5? Det finnes mye innen barne ski. Tenk barne ski, ikke ski til å vokse i.

Valg av ski: Skiene bør ikke være lengere enn ca 10cm lavere enn kroppshøyde, ikke for bred baktupp, ikke alt sor stiv.

FAR:

ski: ca 165-170 cm lange

bindinger: bør gå til DIN12 (dette er i forhold til vekt)

sko: Kommer ann på om foten er bred, smal, høy osv her må det prøves, viktig å få de tilpasset.

MOR:

ski: ca 155 cm lange. Nå lager de ski spesielt for kvinner...

bindinger: Bør gå til DIN10

sko: Kommer ann på om foten er bred, smal, høy osv her må det prøves, viktig å få de tilpasset.

SØNN:

Altså finn en barneski som passer, finnes masse å velge mellom ikke kjøp for lange ski eller for store sko.

Håper dette kan være til hjelp

mvh

Marius

Butikker dere kan besøke er:

Oslo sportslager (finnes også på internett)

Om det er flere spørsmål kan dere også sende meg en mail: [email protected]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det mye rart å lese..

Moderne turski (les: Alpine turski - randonee) er akkurat så lette eller tunge du vil ha dem, velger du et par lette sko og relativt lette ski har du utstyr som er lettere og mer komfortabelt å gå med enn det meste av telemark-alternativene.

Og når det gjelder kjøring nedover, vil det være overlegent.

For de aller fleste vil alpinski gi mye mere ski-moro, fordi du får bedre kontroll på forskjellig slags føre.

Og vil du kjøre bratte og utsatte linjer, vil du kjøre mye sikrere på alpinski.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.