Gå til innhold
  • Bli medlem

Forferdelig regnvær søraførr


Anbefalte innlegg

Videre blir det jo litt komisk når en som raser over Oslofolks dårlige geografikunnskaper tror at NRKs hovedkontor ligger på "Marielyst"..

Jeg skrev Marienlyst tre ganger. "Marielyst" skrev jeg en gang og den trykkfeilen har jeg selvfølgelig rettet opp i. Og jeg raser ikke.

Det jeg lurte på panda var om "vi" eller "vår" betyr at du jobber i NRK Marienlyst. Eventuelt er vi "Oslofolk", alle på Fjellforum eller i denne tråden, du og jeg eller rett og slett vi som tar fly og kjører bil og skaper drivhuseffekten, varmere klima og mer regn. Beklager hvis du føler deg støtt panda, men jeg er fremdeles ikke særlig imponert over NRK Dagsrevyen sine geografikunnskaper. Selv om det kryr av Sunnmøringer der hjelper det ikke så mye på mitt hovedinntrykk. Christian Borch gjentok forøvrig i dag nok en gang at det er mer regn i vente mens mesteparten av Norges areal enten har meget bra vær eller tålelig bra vær i vente. Til overmål er det stor skogbrannfare mange steder.

Overfor folk jeg kjenner i Oslo pleier jeg å si at det er tre ganger så langt fra Oslo til Drammen som motsatt vei. For en del mennesker i hovedstaden representerer en tur ut av Oslo nærmest som en ekspedisjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Joda, men jeg synes det er litt for lettvint å skylde på oss som bor i Oslo hver gang noe er galt i distriktene.

Jeg vil tro i denne konkrete saken at journalisten snakket om Drammen eller Drammensområdet ettersom det er et sted de fleste vet hvor ligger. Øvre Eiker er det nok verre med..

Og hvor du har det fra at Oslofolk skal være dårlige i geografi skjønner jeg heller ikke helt. Stiller gjerne opp mot deg i en geografiquiz med en flaske cognac i premie for å si det sånn :x

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hvor du har det fra at Oslofolk skal være dårlige i geografi skjønner jeg heller ikke helt. Stiller gjerne opp mot deg i en geografiquiz med en flaske cognac i premie for å si det sånn 8)

Jeg tipper at både du og jeg ligger langt over gjennomsnittet hva gjelder geografikunnskaper om Norge. Det ligger vel i sakens natur siden vi begge er natur- og fjellinteresserte.

Jeg har bodd i kortere eller lengre tid i ni av landets fylker og dekker alle landsdeler bortsett fra sørlandet. Det gir meg nok noen fordeler, men hvis du er geografilærer slår du meg nok ned i støvlene likevel. Hvis vi treffes på tur en gang kan vi jo finne frem en spørrebok :x

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nettopp, ikke dårlig vær. Flom blir det pga store nedslagsfelt og få vannutløp. Men flom/naturkatastrofer kan det også bli av ekstremt fint og varmt vær.

Jeg følger med på http://www2.nve.no/h/hd/plotreal/Q/0012.00534.000/index.html for å sjekke vannføringen i Drammenselva ved Mjøndalen. Jeg har fått vite at grafen viser omlag 200 m3/s for lite, hvilket vil si at det var 1600 m3/s før helgen og at det etter en dipp i helgen igjen er ca 1600 m3/s. Ulempen nå er at den nye nedbørsrrekorden på Nesbyen (52,5 mm på ett døgn) gir enda mer vann i Drammenselva utover i denne uka.

Jeg tror regnværet må omdefineres til en ganske stor naturkatatrofe i norsk målestokk nå. Særlig med tanke på hva som kan skje i Nedre og Øvre Eiker og langs Tyrifjorden. Mulige leirras etter alt vannet er heller ikke lystelige utsikter.

Jeg bor heldigvis godt oppe i Åssiden i Drammen og har god utsikt ned på Drammenselva. Nå er den skikkelig skittenbrun og så stor jeg aldri har sett den før.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

52mm er sikkert mye på et døgn der de ikke er vant til at det regner litt.

Det her handler ikke om at folk på Nesbyen (siden du skriver "de") ikke er vant til "litt" regn. Det handler om at naturen ikke er dimensjonert for slike nedbørsmengder og at det fører til jordras og flom.

Det gikk et jordras i Bergen i fjor eller forfjor høst også hvor det gikk menneskeliv. Det regnet nok mer der, men i forhold til årsnedbøren kom det mer på Nesbyen i forgårs, det kom faktisk 10 % av normal årsnedbør på ett døgn der - det har det aldri gjort i Bergen :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er klar over følgene av flom, men kommenterte 52mm siden tråden handler om dårlig vær i sør. Massiv snøsmelting gir også flom, hvem husker vel ikke 1995?

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_hedmark_og_oppland/vesleofsen/4774184.html

Flom og dårlig vær er to forskjellige ting. Jeg husker også at det for ikke mange årene siden var en tv-reportasje fra Finnmark. Der gikk ungene mer eller mindre i vinterklær i hele juli, 5 grader og regn. Da kan man begynne å snakke om drittvær.

Det handler om at naturen ikke er dimensjonert for slike nedbørsmengder og at det fører til jordras og flom.

Naturen er vel dimensjonert for det, det er vel bare det at vannføringen endrer landskapet. Slik breer og vannføring alltid har gjort :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er klar over følgene av flom, men kommenterte 52mm siden tråden handler om dårlig vær i sør. Massiv snøsmelting gir også flom, hvem husker vel ikke 1995?

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_hedmark_og_oppland/vesleofsen/4774184.html

Husker meget godt 1995 ja. Var så "heldig" å bo i Elverum da, men bodde heldigvis i trygg avstand fra Glomma.

5 grader og regn i juli i lavlandet må helt klart kalles drittvær, som Svein nevner. Da liker jeg bedre drittværet vi av og til opplever når en kraftig tordenbyge slår til, slik som den vi opplevde i juli 1990 i Elverum:

30 mm nedbør er ikke spesielt mye over litt tid, men trykker man dette ned iløpet av 15 minutter, er det temmelig heftig regnvær. En voldsom tordenbyge feide over oss og Elverum sentrum. Der vi bodde regnet og haglet det i 15 min, og på de minuttene kom det nøyaktig 30 mm nedbør. Regner man dette om i døgnnedbør, blir det temmelig mye. :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.