Gå til innhold
  • Bli medlem

Torkad kyckling hållbarhet


Håkan S

Anbefalte innlegg

Har torkat kyckling i varmlufts ugn och sedan lagrat i kyl i dubbla plastpåsar.

De är nu ca 18 månader luktar ej konstigt än men ska de provas omgående eller kan de hålla sig 6 månader till och användas på tur?

De kommer från helstekt kyckling med kryddning med gurkmeja och olivolja så lite fett och sedan delat i små bitar och sedan mindre med mixerstav före torkning.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvor godt den holder seg er avhengig av alt for mange faktorer til at noen kan svare med sikkerhet her.

1. Hvor god var kvaliteten på kyllingen når den ble stekt?

2. Hvor rent var området hvor kyllingen ble behandlet?

3. Ble det brukt noen preservativer? Feks litt høyt saltinnhold som kan stoppe bakterievekst?

4. Hvilken temperatur ble den behandlet på, og hvor lenge ble den holdt på den gitte temperaturen.

5. Hvordan var forholden når den ble pakket? En litt skitten stekefjøl eller bakterier fra et host kan gi store utslag. Ble det brukt latekshansker? Var latekshanskene godkjent for matbruk? Ble det brukt munnbind?

6. Ble den vakumpakket? Eller bare lagt i dobbel pose? Vakumpakking er selvfølgelig bedre.

7. Hvilke temperaturer har den blitt utsatt for i etterkant? Har den ligget i romtemperatur? Kjølig? Tørt? Fuktig?

 

Det er bare noen av spørsmålene man måtte hatt svar på, men det som går an å si er at hvis det blir behandlet i en industriell setting slik som feks Real Turmat blir så kan man ha holdbarhet på over 5 år.

 

Sikkert mange andre spørsmål også, jeg har litt erfaring med matsikkerhet og tørking men langt i fra nok til å kunne svare på spørsmålet med sikkerhet. Men bare det at du tar dem ut for å lukte på dem kan gjøre at de smittes av bakterier som kan bli farlige over tid. Det er mye tryggere å skaffe seg en vakumpakker og holde det lufttett og nedpakket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ju planerat att ätas på turen lite efter den torkats och är ju förpackad i portioner men blev ju magsjuk av amöbor i Glaciärvatten från Hardangerjökul och trodde det var från maten men det uteslöts av Svenska livsmedelsverket då kycklingen först stekts i minst 175 grader och sedan torkats länge.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må du ikke misforstå, jeg sier ikke at kyllingen din ikke kan spises, jeg sier at det for mange usikkerhetsmomenter til at noen her kan vite det med sikkerhet. Matsikkerhet er kompliserte greier og 18 måneder er lang tid.

 

Men for å utdype kort, for at kylling skal være trygg må den holde en viss temperatur over en viss tid.

image.png.fcc6a18cd25bb201c64a1468b0e4083b.png

Så kylling som holder 62.8c er trygg og spise etter at den har holdt den temperaturen i minst 9.8 minutter. Kylling som holder 67c er trygg etter 1.3 minutter.

Hvilken temperatur kyllingen ble stekt på har i utgangspunktet lite å si, det som betyr noe er den interne temperaturen i kjøttet og hvor lenge temperaturen holdes.

Det sagt så kan man gå ut i fra at når den er stekt på 175c, så var den sikkert helt trygg like etterpå. Men 18 måneder senere er en helt annen historie, spesielt når det ikke ble vakumpakket.

Den kan for eksempel fremdeles inneholde bakterier hvis den ble tatt på med skitne fingre, eller fikk en dråpe spytt på seg etter at den var ferdig. Det holder å snakke i området uten munnbind. Og da kan de bakteriane utvikle seg over tid, og jo lengre tid det går jo flere bakterier utvikler seg. Og når den har ligger i 18 måneder vil bakteriene ha hatt veldig god tid på seg til å utvikle seg.

Det kan være alt i fra at man har på krydder som ikke er sterilisert, til at man har brukt en litt for gammel oppvaskbørste som burde ha vert kastet. Eller at man har smittet den når man åpnet og sjekket.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

När jag lagar kött i ugn så använder jag Alltid stektermometer och sedan brukar temp öka något efter detta på stora köttstycken som hel kyckling.

Minst risk med nötkött, det är ju många som äter blodigt invändigt och det ska vara ok.

Den största anledningen till att jag använder termometer hemma är ju för att minska över stekning så att maten blir torr.

Tex fisk sätter jag ugnen på 125 gr och ca 50-55 gr invändig temperatur för tex torsk för att den ej ska bli lös och smaklös.

Vid kyckling så finns ju en minimal risk för salmonella om man köper Svensk men till exempel.

från Danmark så ökar risken markant.

Jag slänger omgående förpackningen i soporna och tvättar händer och ev skärbräda,jag lägger dock kycklingen direkt på ugnsplåt eller i lergrytan och kryddar på plats.

Någon enstaka gång luktar det ej bra från påsen då är det troligen påsen som ej varit 100% tät och ev skyddsgas läckt ut.

Om jag ska anv nämnda kyckling kommer jag ju prova hemma och ej på tur efter den mindre trevliga upplevelse att bli magsjuk med 10 mil till planerad hemresa och kollektivtrafiken (skulle det blivit livshotande kunde jag på flera ställen på turen över Hardangervidda fått hjälp med transport då väg finns tillgänglig för tex ambulans)

Jag fick dock en betydligt jobbigare tur än planerat då jag gick ned 8 kg på ungefär 5 dagar.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.