Jump to content
Vømmøl

Tiur og lyd

Recommended Posts

Noen som vet om/hvordan tiuren reagerer på lyd?

Jeg vet jo at tiuren hører, men vet også at man kan skyte forbi tiuren uten at den letter. Det her jeg selv sett, da min bror fyrte av 3-4 skudd mot tiur i topp uten at den fløy. (Da han hadde fått mange nok sjangser, så satte jeg meg ned i snøen, pustet et halvt minutt og skjøt den ned. 8) ) Men vi opplevde også å støkke store tiurkull med bomskudd.

En annen gang oppdaget jeg tiur på 100m, som fløy imens jeg prøvde å "rope stille" på broren, som gikk i egne tanker. :roll:

Så jeg lurer på om det er dumt å snakke for å påkalle andres oppmerksomhet? Er det bedre å plystre? Psst!?, Andre lyder?

Link to post
Share on other sites

Jeg er ingen jeger selv, men jeg liker godt å dra ut på tiurleik på våren. I den forbindelse har jeg blitt fortalt flere ganger at tiur er ekstremt var på lyder, til den grad at man burde ikke snakke eller lage noen hørbare lyder etter solnedgang når man har kommet fram til leikplassen på kvelden. Dette er fordi tiuren ofte kommer og slår seg ned i trærne i området rundt leikplassen på kvelden, og tilbringer natta der mens de lader opp til leik neste morgen :) Hvis de hører en hvilken som helst lyd utenom det 'vanlige', risikerer man at de flyr avgårde og ikke kommer tilbake neste morgen.

Generelt er det vanlig at skogsfuglene 'trykker', dvs. at når de hører noe(n) i relativ nærhet trykker de seg ned mot bakken og sitter helt stille i håp om å ikke bli oppdaget, og flyr ikke opp før i siste øyeblikk. Jeg har selv vært på skogsfugltelling hvor jeg måtte kaste meg til siden for ikke å kræsje med en orrfugl som fløy opp to meter ved siden av meg. Det er mulig dette er grunnen til at broren kunne avfyre flere skudd mot tiuren i treet. Selv om lyden var høy, var dere antageligvis fortsatt ganske langt unna, hvis fuglen satt i toppen av et tre? Godt mulig tiuren ikke regnet med at dere kunne ta den hvis den satt helt stille der oppe :) Samtidig, hvis tiuren hører deg når du er 100m. unna, er det nok større sjanse for at den flykter enn at den starter å trykke, ettersom den da har god nok tid og stort nok forsprang til å komme seg unna.

Generelt sett vil jeg altså si at jo mindre lyd, jo bedre. Men når det gjelder om noen lyder er bedre enn andre, har jeg ikke stort å bidra med :P Det må da være jegere her inne som kan noe om dette?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • By GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • By Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy