Jump to content

Fellefangst


Guest Anonymous

Recommended Posts

  • 1 month later...
Annonse

Skaff deg, eventuelt kjøp deg ei "Mårfelle" bruksanvisning følger med, eller få instruks hos forhandler hvis du ikke har prøvd dette før. Monter den med åte, og heng den opp i et tre på dertil egnet plass. Felle bør henge 1,5-2m høyt i treet med åpningen nedover. Festes godt! Du bør være litt kjent i terrenget, eller bør vite litt om hvordan mår opptrer og hvor den har mest trafikk. Den bør settes litt utenfor alfarveg.

Sjekk om når å eventuelt hvor du kan sette opp fella for fangst, lokale regler kan finnes her. Sjekk med viltnemnda, og grunneiere.

Nb: du må se til fella en gang eller to for uka.

God jakt. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Ok, dette var nyttig informasjon! Bor på en plass utafor alfarvei med måren rett utafor sturvinduet, og er grunneiger, så det er i orden :)

I.B.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Hei

Noen som har tips om fangst av mår? Skal sette av ei uke i januar som skal i sin helhet gå til jakt og fangst.

I.B

Som grunneier ser du vel på mårfangsten som en pleie av skogsfuglbestanden? Og det er bra!

Men, jeg er sterkt i tvil om ei uke i januar er tilstrekkelig til mårfangst ved bruk av feller? Kan jo være heldig, men ofte krever ei fangstrute gode forberedelser. Plassering av fellene på strategiske, "typiske" steder i terrenget kan være viktig. Typiske steder er vanskelig å forklare, men tenk på hvordan trekken/luftdraget går i terrenget. Tenk både høyt og lavt, i bekkedaler og skard osv. Ofte, for å gjøre bra fangster, bør man ha fulgt med mårens bevegelser gjennom sporing vinterstid. Den pelskledde har nemlig sine faste ruter som den "patruljerer" og kommer gjentatte ganger innom strategiske punkter på denne ruten. Egne erfaringer sier at slike runder kan ta fra 2-3 til 14 dager (kanskje lengre). Som andre nevner, er honning bra åte. Kjenner du en birøkter har vel han/hun noe avfall fra høstens slynging av honning som er supert i fellene. Selv setter jeg fellene ut i terrenget jeg vet måren ferdes i på vinteren, allerede på sommeren (ikke oppspent). Er jeg i området hvor fellene står på sommeren og utover høsten kliner jeg litt syltetøy, honning eller annet søtt på trestammene slik at krabaten skal venne seg til og assosiere luktene med snadder. Når sesongen er i gang røkter jeg fellene to til tre ganger i uken ved vått og mildt vær og kanskje en gang i uken i vintervær. Brukes honning renner denne raskt av i mildvær, men lukter da bedre enn i kaldvær da den holder seg lenge i fellen (avhenger av felletype). Tynne strømper (damestrømper :wink: ) kan være kjekt å bruke til å ha honningen i.

Alle fangstmenn har nok sine egne måter. Jeg har delt noen av mine tips. Kunne skrevet mye, men det viktigste for meg å komme meg ut hele året. Mårfangst er slik et godt alternativ. Og det er virkelig spennende å gå "traplinen" en vinterkveld med hodelykt og få se to og to parallelle fotavtrykk i snøen - med retning mot fella...

Lykke til.

Hilsen L

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy