Gå til innhold
  • Bli medlem

Bretau/klatretau


500fjell

Anbefalte innlegg

Annonse

Bretau er statiske, men klatretau er dynamiske.

Klatretau kan brukes på bre, mens bretau ikke skal brukes til klatring.

Forskjellene ligger hovedsaklig i at klatretau må ha en dynamisk effekt (strikk) for å redusere belastningen ved et eventuelt fall. Dette gjelder både belastningen på klatreren og på sikringene (mellomforankringene). Det regnes med at en klatrefall gir vesentlig høyere dynamikk enn et fall i en bresprekk.

Ved et fall på bre vil det være mer elastikk fra den som bremser fallet, da de vil bli dratt mer sidelengs for å stoppe den fallende brevandreren. Derfor er det ikke samme behov for dynamikk i selve tauet. Ved redning på bre er det også klart lettere å få heist den falne opp dersom man har et statisk tau.

Bretauet kan med fordel være godt impregnert, men det kan jo også et klatretau være. Bretauet blir dratt mye langs bakken og blir mer slitt på den måten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for et meget godt svar "vertikal" :lol:

Selv har jeg 2*30 meter 12 mm tau, som jeg vil tro er et bretau. Klatretauene er vel vanlig å ligge rundt 8-9 mm og mer elastiske? Det må settes opp på handlelista.

Det holder vel å kjøpe 2*30 meter klatretau?

30m kan fort bli litt i snaueste laget både for bre og klatring.

På bre må man beregne en viss distanse mellom personene samt en taustump i hver ende. Det kommer altså litt an på hvor mange dere i taulaget.

Ved klatring må man ta hensyn til at 30m tau kan gi litt kort klatre- og rapellengde.

Det greieste er å prøve ut ulike taulengder og tykkelser før du kjøper noe. Hvis du skal på klatre- og/eller brekurs til våren hadde jeg ventet til etter dette før noe blir kjøpt inn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tau til klatring, randonnee og bre er merket i enden av tauet med en lapp som indikerer bruksområdet. Men man må kjenne kodene for å kunne lese ut informasjonen.

Klatretau som brukes enkeltvis i dag er mellom 9 og 10,5 mm tykke, og det mest vanlige er mellom 10 og 10,5 mm. 12 mm brukes ikke til klatring. Tau som brukes dobbelt kan være mellom 8 og 9 mm tykke. Vanlig lengde på klatretau er mellom 50 og 70 meter.

Dobbelttau brukes av to grunner. Det ene er mulighten til å sikre hvert tau separat på høyre og venstre side, for å unngå taudrag og få redusere fallpotensialet. Den andre grunnen er at det gir mulighet for lengre rappeller.

Du vil ha mest bruk for et vanlig enkelttau i begynnelsen. Det holder fint til klatring på klipper i lavlandet og til toppturer og ryggtraverser i fjellet. Samtidig er det også de billigste klatretauene du får, fordi det er dette som er mest etterspurt. Et klatretau på 60 meter på 10,2 eller 10,3 mm er vel mest standard per i dag og fås i Norge til priser på 12 - 1300 kroner. Noen ganger på tilbud under dette også. Og det fås selvfølgelig billigere i land litt sør for Norden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med 2 stk 30 meters tau som skjøtes så får du en knute som ikke går gjennom karabinere. Dermed er den praktisk brukbare lengden i klatring fortsatt 30 meter. Et 60 meters tau gir deg mulighet for opptil 60 meters taulengde og fortsatt 30 meters rappell. Den eneste bakdelen med så langt tau er de turene du IKKE har bruk for så lange taulengder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.