Jump to content

vide vidde

Aktiv medlem
 • Posts

  118
 • Joined

 • Last visited

About vide vidde

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

vide vidde's Achievements

 1. hei, jeg planlegger tur i alpene (østerike, sveits, eller italia) har vært i tannheimer tal,øtztal, lechttal, og dolomittene på tur før. men jeg lurer på om det finnes områder som er mer øde og urørt? tips mottas med takk.
 2. Samekniv er mer en strømeng og helle, og trenger ikke være stor. Det vi kaller det dere kaller samekniv kaller vi storkniv/stuoranibbii.
 3. Reineier fikk ikke erstatning for dette nei, hvis det var så lett å få erstatning som enkelte tror, så ville vi alle vært millionærer
 4. Er vel mer trøkk i markedet sørpå.
 5. Jakter på to vall der kilosprisen er henholdsvis 45,- og 65,- kr
 6. Nordhauk: ser du skriver "Urfolk" istedenfor urfolk. Er inntresert i dine tanker om dette.
 7. Og folks oppfatning av samer er selvfølgelig ikke farget av oss å dem tenking. Ei heller av fornorskningens lange skygge.
 8. Og når det gjelder erstatning for tap av beiteland til forsvaret nordhauk, vet du hvor mange driftsenheter det er i denne sidaen? For hvis du deler summen på alle (summen går jeg ut i fra at du kjenner pga din intime kjennskap til reindrifta i alle landets beitedistrikt) så vil du se at det ikke er allverdens for det permanente tap av beiteland. mitt første ord var forresten motorsykkel, erstatning tror jeg var langt nede på lista
 9. Hmm rart... E same, involvert i reindrifta, men æ har aldri gjort noe sånt, e vel bare et tidsspørsmål, siden det tydeligvis ligger i min samiske natur?
 10. Har brukt lundhags syncro high i et år nå, jeg må si at dette er min nye favorittstøvel, de er merkbart lettere og en fryd å gå med, de tørker ekstremt mye fortere en andre fjellstøvler jeg har brukt, sålene er bra. det eneste minus for min del må være at på høstvinteren og vinteren er de litt kalde (gode lester kreves) men i kulde og ved postering og stillesitting så bruker jeg hovedsakelig forede fjellstøvler eller skaller. men alt i alt er de etter min mening helt konge, tror ikke jeg blir å kjøpe annet en lundhags for barmarksbruk. hvis de passer foten din så er det ikke noe å lure på..
 11. hillberg soulo hilleberg nallo 2gt hilleberg nallo 4gt
 12. det er vel i rettferdighetens navn ikke bare samenes ressurser i sapmi. jeg har ingenting imot verken nordmenn svensker eller finnlendere eller nasjonalstatene. det jeg derimot er kritisk til er statenes behandling av vårt folk, helt frem og inkludert til våre dager. noe av statens ''revitalisereing'' av samene, da særlig innlandssamene og reindrifta har etter mitt syn vært feilsslått og overdrevet. Da sjøsamene har vært nesten usynlig i dette arbeidet, og at fokuset har kansje vært for mye fokusert på næring og ressurser. dette kan jo også være av det gode, men ikke hvis man da må forskjellsbehandle familier på etnisk grunnlag som alle har levd i området i århundrer. det jeg opplever som vanskligst med å være same i dag er skammen mange spesielt eldre samer føler, følelsen mange har, av å være et mindreverdig menneske. samt rasismen som den dag i dag florerer og blomstrer i vårt samfunn, jeg har mange mange ganger blitt forulempet pga mitt etniske opphav. og at barn den dag i dag lærer av sine foreldre at ''finnluggene'' er skittne bedragerske og griske folk som man ikke kan stoe på'' hvorfor er det galt av meg å være stolt av å være same? på samme måte som nordmenn kan være stolte av å være nordmenn? Jeg har aldri hatt noen ambisjon om en samisk stat, og kjenner ingen som seriøst mener dette er gjennomførbart, men jeg har ambisjoner om at jeg en dag kan gå iført mine forfrdres drakt gjennom en by, uten å bli latterliggjort mistenkeliggjort og få slengt kommentarer etter meg. å få oppleve en tid da det samiske, norske, svenske og finske er likeverdige folk, med gjensidig respekt. en dag da storsamfunnene anerkjenner sine overgrep mot oss og legger for dagen en seriøs innsats for å redde det samiske språk og den samiske kultur mot utslettelse.
 13. jeg jobber endel med reindrift, men faren min jobber offshore... overhodet ingen problemer. jeg kunne vel helt klart jobbet som snekker, bonde , fisker, eller offshore, akkurat som mange andre men man kan jo som oftest bare velge et yrke. hva man egner seg til er vel mer et spørsmål om individet, og ikke om etnisk opphav.
 14. jepp jepp, ingen nordfra som jobbe i oljeindustrien, her e bare reindrift, fiske, og bønder... men alvorlig talt og forøvrig en digresjon så måtte man jo importere amrikanere for å få i gang oljeindustrien i nordsjøen? det må vel antas at alle folk har individer som ville vært egnet i oljeindustrien, gitt utdanning og opplæring. oljeutvinning ble i hvertfall ikke oppfunnet av verken nordlendinger søringer eller samer.
 15. 1l bensin=10 kwt en gjennomsnittlig brenner har vel en effekt på ca 2000-2500w altså på en liter bensin kan du brenne en primus på 2,5kw i i 4 timer. mener dette skal stemme godt med virkeligheten.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy