Gå til innhold

bernt

Blogger
 • Innholdsteller

  580
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

bernt vant dagen sist 30. juni

bernt hadde mest likt innhold!

Om bernt

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Blåfjella-Skjækerfjella. Der treffer dere ikke mange mennesker (hvis noen i det hele tatt)
 2. Gapahuken nedom Schivevollen ved Hestsjøen (Parkering f.eks. på Saksvikvollen). https://www.openstreetmap.org/?mlat=63.3196&mlon=10.6200#map=13/63.3196/10.6200 Var der for noen uker siden (https://berntsturer.wordpress.com/2020/06/21/6-dagers-feiring-av-bryllupsdag/)
 3. Dag 3 bruker være den verste for meg, så ikke gi deg, det blir som @Snartur sier bedre etter hvert. Vår erfaring er at det er viktig med hviledager på en så lang vandring. For oss har 6 dagers vandring og en dags hvile vist seg å fungere (niks, ikke noe religiøst bak dette. Kun erfaring ). Riktig god tur!
 4. Jeg sier egentlig det motsatte. Hvis det er en sti som finnes på OSM, men ikke i N50 (altså Kartverket sine data for 1:50000-kart) så er det nesten 100% sikkert at det er en sti i virkeligheten der. Men, siden N50-data er importert til OSM for mange kommuner, kan det hende at stier som finnes i N50-data også finnes OSM selv om de ikke finnes i virkeligheten. Data til Garmin sine Topo-kart over Norge kommer fra Kartverket.
 5. Jägermeister (eller Underberg, men da ikke i lommelerke). En god vin er heller ikke å forakte. Kjøper ofte Belles de Sud Blend No 4 Marselan 2018 som er på plastflaske (kombinasjonen saklig pris, lav vekt på emballasje og en god vin er ikke ueffen).
 6. frikart.no bruker data fra Openstreetmap. Det gjelder nok ikke 100% at du kan stole på det der heller, siden N50-data fra kartverket er lagt inn i Openstreetmap. Men er det en sti der som ikke er i kartverket sin database, kan du banne på at det er en entusiast som har gått der med GPS og så lagt det inn på Openstreetmap og da finnes den. (Jeg gjør det stadig vekk, har lagt inn data i Opesntreetmap i 15 år nå).
 7. Den gangen på rullesteinstranden på Helgeland brukte jeg en Synmat 7
 8. Hun gikk Stiklestad-Lillehammer bitvis (mangler en bit, Hjerkinn-Otta, som vi skal ta sammen i år). Fra Lillehammer gikk hun i ett strekk til Roma. Startet 29. april og var framme 16. november. Se https://bettystjernen.no/pilegrimsvandring/
 9. Alle kart inneholder feil. Også kartverket sine (seneste på forrige tur måtte vi endre rutevalg da stien som stod på kartet ikke fantes). Men generelt sett er jeg enig i at Kartverket er mer til å stole på enn Google (Openstreetmap er også veldig bra, spesielt i forhold til stier i områder der mye folk ferdes, men det varierer veldig fra område til område).
 10. mapant.no er standard O-kart farger. Hvitt er løpbar skog, så er det forskjellige avskygninger av grønt for skog med nedsatt løpbarhet. På samme måte er åpent lende gult, men med forskjellige avskygninger for løpbarhe. Se http://www.orientering.no/media/filer_public/c2/4a/c24a6531-fe95-452f-84c3-4f1a396f0ff5/nof_karttegn_2010.pdf. O-Kart er primært designet for at brukeren skal kunne velge raskeste vei mellom to punkter i et LØP. Å navigere i terrenget på tur er en beslektet men litt annen øvelse, derfor er topografiske kart annerledes. Jeg har ikke noe i mot noen av dem, men til hvert sitt bruk.
 11. Jeg synes det er rar problemstilling. Det vakre med Norge er jo at det kan være lyst døgnet rundt til tider. Har aldri hatt problemer med å sove tilstrekkelig når det er lyst om natta, selv om en våkner litt innimellom. Soloppgang i sommernatten såpass vakkert at det er helt kult å være litt våken og oppleve det også.
 12. Har en slik selv. Bruker den som pakkpose til tørre rene klær. Skal jeg bruke den som ryggsekk må jeg være i virkelig nød
 13. Kikket på mapant.no og mener det ikke er brukbart til turbruk. Det er jo egentlig et gigantisk O-kart. Jeg har sprunget mye O-løp og den formen for navigasjon er urolig nærsynt og en konsentrerer seg om deler av terrenget mellom der du er og neste post, og da fungerer detaljgraden godt. Jeg har flere ganger løpt O-løp og blitt overrasket hvor jeg er i det store bildet hvis rutevalget tilfeldigvis går forbi et sted hvor jeg er kjent (f.eks. en av serveringshyttene i marka). Det som kanskje hadde vært en tanke er å få dette kartgrunnlaget tilgjengelig i digitale kart slik at en kan velge det når en zoomer langt inn (altså trenger å være "nærsynt"). Utsagnet "det vil endre måten folk går i naturen på" mener jeg er tull.
 14. Kjenner meg igjen Jeg har i barndommen "reist" i hele verden ved hjelp at Det Bestes Verdensatlas. Jeg har alltid med meg papirkart (1:50000) og kompass på tur, men jeg bruker digitale kart stadig mer. Det viktigste er den siste setningen din: "Under vandring bruker jeg kartet flittig og ser på terrenget rundt meg så jeg hele tiden har oversikt". Når jeg har holdt navigasjonskurs i Trondhjems Kajakklubb (kart & kompass på sjøen har noen ekstra utfordringer) har jeg prøvd jeg å hamre inn følgende budskap: 1) Du må bruker kartet alltid. Det er når du bruker kartet der du er kjent, og i ukjent terreng i finvær, at du lærer skikkelig å relatere kartet og terrenget mentalt. 2) Du må ha som vane å alltid vite hvor du er på kartet. Når tåka kommer er det a) for sent å lære å bruke kart og kompass, og 2) for sent å finne ut hvor du er.
 15. Min kone gikk fra Norge til Roma i fjor med den sko-løsningen. 5 grader langs Mjøsa og 35 grader i Sør-Tyskland. (Riktig nok slet hun ut 3 par Hoka-sko på turen).
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.