Jump to content

bernt

Blogger
 • Posts

  642
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

bernt last won the day on February 21 2021

bernt had the most liked content!

About bernt

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bernt's Achievements

 1. Nå vet ikke jeg hva slags filer kartmannen lager, men med .img-filer fra frikart.no fungerer det helt fint å kopiere fila inn GARMIN-katalogen på klokka og aktivere i menyene.
 2. Joda. Hvis det er .img-filer du får fra kartmannen (på samme måte som frikart.no) må du inn i "Instillinger for Kart" og videre til "Konfigurer Kart" for å aktiverer kartet etter at du har lagt .img-filen på riktig sted på klokka,
 3. Lenge siden jeg har lagt inn her, men det har da blitt noen turer siden sisit. Her er helgens bravader: [Hidden Content]
 4. Det er naivt å tro at naturen er sikret ved et vernevedtak. Vedtak kan oppheves, dessverre, så det er ingen grunn til å sove på vakt. Og det er ikke første gangen. Når Nesjødammen skulle bygges måtte vernet av Nedalsmyrene fra 1917 oppheves. Det greidde Stortinget helt fint i 1968.
 5. Da er Italiaturen over og vi er vel tilbake i Trondheim. Blogger fra turen finnes her: [Hidden Content]
 6. Kommer an på hvor og hva. Alltid papirkart og kompass med i fjellet. Gode gamle Garmin 60Csx også i fjellet. Garmin Fenix 6X er alltid med selvfølgelig. Mobil med Locus Map på dagsturer og i urbane strøk. Slik som f.eks. akkurat nå når jeg er på fottur i Italia.
 7. Driver og rusler med sekk langs Via Francigena i Italia. Flere detaljer her: [Hidden Content]
 8. Lenge siden jeg har postet her (jeg har blogget flere ganger siden sist altså), men en tur på andre siden av Trondheimsfjorden kunne kanskje interessere: [Hidden Content]
 9. For meg ser det ut som punktet må være Rr1 på Hisøya - Hisøyrøysa. Antar kartverket eller utenriksdepartementet kan gi meget nøyaktige koordinater på den. Forøvrig er ideen om en linjal og 45° slett ikke dum, fordi på en Mercator-projeksjon vil en rett linje skjære en hvilken som helst meridian (nord-sør-linje) med samme vinkel, altså 45°. Det kommer av at det er slik projeksjonen ble definert av Gerardus Mercator i sin tid. Han laget en projeksjon for sjøfolk som var slik at en rett linje på kartet er en linje med fast kompasskors og som gjorde navigasjon over store havstrekninger mye lettere enn det hadde vært tidligere. Denne linjen kalles en "loksodrom" og vil ikke være det korteste linjen mellom to punkter. Den korteste linjen er (hvis du antar at jorden er en kule) på en stor-sirkel. I en sfærisk geometri er det stor-sirkelen som er en rett linje. På et merkator-kart vil den fremstå som en bue. Se f.eks. flyrutene fra f.eks. Oslo til Tokyo som går over Arktis og ikke langs en rett linje på et Merkatorkart (som vil gå igjennom Sibir). I daglig navigasjon i terrenget med et 1:50000-kart vil ikke forskjellen på en loksodrom og en rett linje være signifikant, så den er ingen grunn til å ta med seg denne kunnskapen på tur
 10. Da har jeg fått blogget sommerens langtur: [Hidden Content]
 11. MSR Mutha Hubba NX Exped Mira II En gammel Helsport Karasjok 8-10-manns lavvo. Et Alpkit tarp kan vel også regnes med.
 12. Lenge siden jeg har postet her, men denne må jeg nesten dele: [Hidden Content] (NB: Retten på bildet er IKKE kamskjell .....)
 13. Sorry for at jeg var litt uklar. Det var ikke meningen å benekte at man har redusert antall soner brukt sivilt i Norge. Poenget mitt var egentlig å få fram at 32V har vært "utvidet" 3° vestover siden 50-tallet og at akkurat det ikke var noe som ble vedtatt i 2009.
 14. Nåja. I 2009 ble EUREF89 UTM det offisielle koordinatsystemet i alle norske kommuner. Men, UTM-sonene har vært slik i alle fall siden jeg var i stand til å lese et kart. Slik jeg tolker dette dokumentet: [Hidden Content] så skjedde definisjonen av 32V med 3° ekstra vestover i 1951-1952.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy