Gå til innhold

Gbfjell

Aktiv medlem
  • Innholdsteller

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Om Gbfjell

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Gbfjell

    Ny skallbukse og skalljakke

    Kan varmt anbefale arcteryx alpha sv. Min egen ble kjøpt i 2009 og blir brukt året rundt i all slags vær både til hverdags og høyt til fjells. Nesten flaut at den ser fortsatt helt ny ut i stoffet!! (bortsett fra noen slitemerker fra hoftebelte til ryggsekk)
  2. Vet ikke helt om jeg ville kalle en helt tradisjonell/klassisk lærstropp for en patent.... Stroppe metoden kommer tydelig fram (selv om han drar barberkniven feil vei) i "sweeny todd :the demon barber of fleet street", for de som har sett den Selv baksiden på en skriveblokk (papp siden) kan brukes til å vedlikeholde en hvilken somhelst knivegg. Man kan også lime fast læret på en stiv planke/fjøl for og slippe å stramme lærstykket, gir nesten det samme resultatet.
  3. Gbfjell

    hvilken kniver bruker dere.

    Valget faller som regel alltid på en av mine Chris Reeve Sebenza (CPM S30V rustfritt). Sebenzan har jeg som regel alltid med meg i lomma også til hverdags. Skulle det være behov for noe større enn en foldekniv så blir det en Busse SAR4 (kortere enn en stor samekniv men fungerer godt til samme bruksmål pga tykkelsen på stålet og overlegen stål kvalitet). Siden jeg samler på spyderco foldekniver så hender det at jeg plukker med meg en av disse. 1. Sebenza 2. Spyderco (ulike modeller til ulikt bruk) 3. Busse SAR4 Vil også nevne at jeg er en stor tilhenger av de gode gamle sveitsiske lommeknivene (victorinox og Wenger).
  4. Gbfjell

    LedLenser X21

    HID ( high intensity discharge) lykter er sinnsyk lysterke og er sikkert kjekt for de som trenger å sveipe hagen sin ....og resten av nabolaget med en lys kjegle som ligner lyskasteren til Batman om kveldene. Jeg har ikke sett noen 35W HID lykter til den prisen du sikter til, de er som regel langt langt dyrerer. Hvis du har nok penger å brenne så tror jeg den lykten på finn vil gi deg mye morro for pengene men personlig foretrekker jeg LED lykter. HID lyktene bør brukes med varsomhet... Du har sikkert allerede funnet fram , hvis ikke så er dette en link til HID entusiastene sitt forum på candlepower : http://www.candlepowerforums.com/vb/forumdisplay.php?f=7 (Med mindre penger ikke betyr så mye så ville jeg kjøpt LED/HID lykter fra USA til en brøkdel av prisen i Norge
  5. Gbfjell

    LedLenser X21

    Så lenge du ikke forventer 950lumens i 300t så tror jeg ikke du blir skuffet... Tipper den holder 950 lumens 30-60min og deretter vil den raskt dale i styrke: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=242369&highlight=led+lenser+x21 Siden man regulerer stråle fokus så er det viktig å vite at den ikke er 100% vanntett! Her har du en anmeldelse x21 på candlepowerforums: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=232079 Det virker som du ser etter en lykt med høy intensitet og et godt lyskast så vil jeg anbefale at du tar en titt på denne linken også http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=241392&highlight=olight+M30 Ledlenser markedsføres over en lav sko i Norge men personlig så foretrekker jeg kvalitetslykter fra bla. Surefire,Fenix, Olight og Jetbeam. Det er ingen hemmelighet at Ledlenser har elendig elektronikk i lyktene sine..
  6. Gbfjell

    spørsmål om skarphet av diverse kniver

    Ta gjerne en titt på denne videosnutten : Den forklarer godt hva som skjer med eggen under sliping på fast jigg som den du har. Selv bruker jeg et annet system hvor bare slipe brynene er låst i fast vinkel og ikke kniven som på smith og en rekke andre jigger. Dermed kan jeg alternere slipe sidene for hvert drag uten at det blir veldig tungvindt slik som på smith settet. Da ungår jeg også at eggen "ruller" over og gir en egg slik som du beskriver. Men hvis du tar en titt på videon så gir den gode instruksjoner på bruk av en smith type jigg og hvordan man fjerner råeggen (burren). Når det gjelder vinkelen på jiggen så har du 15 og 20 grader og velge mellom (hvis jeg ikke tar feil). Jeg antar at du bruker 20 grader og ikke 15 på Coldsteelen ? Et tips er å bruke markørpenn langs eggen. Da ser man om man treffer riktig vinkel slik at man sliper eggen og ikke skulderen. Det kan godt hende at Master huntern din er såpass "sløv" fra fabrikken at du bør bruke grovere bryner. Start derfor med medium og avslutt med fin. Tilslutt, som MH nevner, ikke bruk for mye kraft! (jeg bruker samme kraft som når jeg barberer meg).
  7. Gbfjell

    spørsmål om skarphet av diverse kniver

    Er enig med det meste av det MH skriver. Vil bare nevne at helle kniven din har det vi kaller for "scandi grind" og er et knivblad som utmerker seg først og fremst i treskjæring. Dette knivbladet er ekstremt enkel å slipe skarp, da eggen er en eneste stor skråflate som kryper ca 1cm +/- opp knivbladet og kan dermed legges flatt mot brynet. Coldsteelen derimot har en flat grind med 2 skråflater (kontra 1 hos helle). Her er den (sekundære) skråflaten som utgjør selve eggen, en flate som strekker seg kun 1mm +/- opp knivbladet. Denne skråflaten(eggen) har som regel en vinkel på 20 grader (til hver side) og er det MH kaller for en brattere egg og vil også yte mer motstand i det mediumet som press kuttes i. Dette kan være noe av forklaringen på hvorfor Helle kutter bedre enn Coldsteelen ,fordi Coldsteel har en "skulder" som yter mer friksjon i telefonkabelen. Så vil jeg si at du tester ikke skarpheten i knivene dine men hvor godt de kutter telefonkabler. Selve skarpheten til en kniv defineres rundt eggen og sier ingen ting om kutte egenskapene i ulike materialer. Vi snakker da om hvor gjevn og tynn man klarer å få selve tuppen av skjæreflaten på kniven( noe man ikke kan se med det blotte øye). Skal du teste hvor skarp en kniv er så holder det med å bruke fingerneglen , andre måter er å barbere hår på underarmen og "push" kutte papir. (Ekstrem metode for latterlige skarpe kniver er å splitte hårstrå , sjekk youtube...) Hvor godt en kniv kutter/skjærer/snitter i tau, tekstiler, trevirke, avispapir, skinn, kjøtt...telefonkabler osv avhenger av geometrien (flat, konveks, konkav(hollow) ant skråflater etc) og tykkelsen på hele knivbladet. Profilen spiller naturligvis inn på hvor godt kniven flår og fileterer.
  8. Gbfjell

    ET KNIVMYSTERIUM

    Gratulerer med "fangsten" ! SOS? fortell mer...
  9. Gbfjell

    ET KNIVMYSTERIUM

    Denne er kanskje fortsatt til salgs. De er som regel skeptiske til å sende "overseas" på bladeforums men det skader aldri å kontakte selger å høre http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=662915 (Fra "buck knives for sale" underforum ...et alternativ til ebay http://www.bladeforums.com/forums/forumdisplay.php?f=798)
  10. Gbfjell

    ET KNIVMYSTERIUM

    Skal titte litt rundt etter en buck 120 for deg. Men jeg tror jeg ville gjort som erys og gått for ebay.
  11. Gbfjell

    Hvilken kniv skal jeg velge?

    Burde være noe for enhver smak Selv har jeg handlet et par ganger fra True north knives. På TNK bruker de fedex til internasjonale bestillinger, det koster litt extra men så får du også pakka som regel innen 3-5 dager levert på døra (med pakkesporing på nett). Fortolling av varene skjer på etterskud og de fakturerer for moms som regel etter 4-6 uker alt ettersom.
  12. Gbfjell

    Hvilken kniv skal jeg velge?

    For de som vil lære litt mer om ulike grinds : Gode illustrasjoner og kort fortalt om egenskapene til ulike grinds ( scandi, hollow, flat, convex etc). http://www.zombiesurvivalwiki.com/page/In-Depth+Look+at+Knife+Grinds Litt teori : http://www.knifeart.com/cusknifen.html http://www.knifeart.com/bladgeomfaqb.html En god diskusjon om konveks grind : http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=556467 Uansett så er det opplagt en smaksak og bør prøves for de som er interesserte.
  13. Gbfjell

    Kvessing av kniv

    Det høres kanskje litt voldsomt ut men det er nok heller litt "overkill" (typisk amerikansk?) for å være sikker på at alle og en hver mann gjør det på en korrekt måte. Sharpmaker er en universal sliper som også kan brukes til alt fra fiskekroker til div kjøkkenredskap, ikke bare kniver. Og siden det er en manuell sliper og ikke automatisk så er det greit med litt veiledning. Forøvrig så er dvdn bare en bonus, hefte er alt man trenger for å komme igang med kvessing av kniver.
  14. Gbfjell

    Kvessing av kniv

    Når det gjelder toll gebyr: Har gått gjennom kvitteringer fra det siste året... Bestillinger med USPS express har ingen toll gebyr mens frakt med USPS priority har rundt 200kr i toll gebyr. Det kommer litt ann på vekt men det skiller ca $15 på express og priority, man sparer da inn både tid og toll gebyr. (Må innrømme at jeg ikke har tenkt på dette før du spurte om det ) Sharpmaker kan fint brukes til både bittesmå lommekniver og samekniver. Det kan med fordel være lurt å velge et bryne system med låst vinkel da ikke alle kniver har har en egg som er like lett å spotte vinkelen på (spesielt ikke små kniver med full flat grind). Søk gjerne på youtube, det finnes et hav av videoer med sharpmaker (Som nevnt følger egen dvd + instruksjons hefte med sharpmaker).
  15. Gbfjell

    Kvessing av kniv

    Jeg har brukt sharpmaker fra spyderco i flere år nå og jeg er MEGET fornøyd. Den er super enkel i bruk og gir det vi på godt norsk kaller "hair popping sharp" knivegg . Med sharpmaker kan du velge mellom 15 og 20 grader (hver side) knivegg. Det følger med to to middels grove og to fine keramiske staver som settes i en fast vinkel. Det følger med en DVD samt et instruksjons hefte. Når du først har en skarp egg er vedlikehold kun 10-20sec ( dvs 4-6 drag på hver side på den fineste slipe staven). Den har en ganske heftig pris i norge men kan enkelt og greit bestilles fra en rekke nettbutikker i USA. Har selv bestilt den herfra : http://newgraham.com/store/product/795/Triangle-Sharpmaker-Kit-SC204MF/ = $49.97 Så med frakt og moms kommer den på (49.97+15)*6*1.25= 375kr , Legger du til $15 så får du den med USPS Express som tar max 2 dager pluss tollen. Stavene som følger med varer "til evig tid" og rengjøres enkelt med såpe og vann.
×

Viktig informasjon

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.