Jump to content

PrimusMotor

Aktiv medlem
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by PrimusMotor

 1. 1 stk. Coleman 533 2 stk Radius 21, type liten i metallboks 1 stk. 111H (hjemmebygget) 1 stk 111 m/bråkebrenner, ikke komplett 1 stk Svea, kjøkkenmodell av ukjent typenummer 1 stk Optimus 5, ikke komplett 1 stk Fyrmeister, ikke komplett I tillegg har jeg ett Trangia stormkjøkken med gassbrenner, ett par andre gassbrennere og en parafinloddelampe fra Høvik Verk. Har innsett att stormkjøkkenet er best egnet til matlaging om sommeren. Har akkuratt brukt det på tur etter å ha kjøpt det og er svært fornøyd. Til teltfyring og kaffekoking er de andre godt egnet og brukes litt på omgang. Sveaprimusen skal på hytta som reserveløsning til gasskomfyren. Skal prøve å fikse opp Optimus5'en og Fyrmeistern etter hvert.
 2. Nei, hullet suger ikke inn luft når pumpen trekkes ut. Det går fint å holde fingeren over hullet hele tiden. Det er en ventil på stempelet som slipper inn luft når pumpa trekkes ut.
 3. Ny har jeg fått meg en ny Coleman 533 fra statene. Har prøvefyrt flere ganger, og begynner å venne meg til at det blir litt bål i starten. En ting jeg lurer litt på er pumpa. Det er ett hull i midten på knotten i enden av håndtaket. Denne må tettes med fingeren når man pumper for å få trykk. Er det greit å plugge dette hullet? Ser mest ut som en slags idiotsikring, men det blir kansje vanskelig å få stanga helt inn hvis det er tett p.g.a. mottrykket. Er det noe annet som er lurt å vite om disse? Ser ut til at det bare er å smøre pumpa litt i blandt. Det er sikkert også greit å slippe ut trykket av tanken etter bruk, men ikke når den er varm? Hvor lenge bør den kjøle seg ned før tanken etterfylles? Den brenner litt etter at ventilen stenges, så den bør nok stå et par minutter så det ikke er noen brannfare. Ikke noe problem så lenge den ikke trenger forvarming. Dette var en kompakt og fin primus som brant stille og rent. Det eneste negative jeg har å si så langt er at kjeleholderen var litt vel billig, og ligger å skramler oppå kun holdt på plass av generatoren. Resten av blikket rundt brenneren ser også litt billig ut, og festebøylen til generatoren er litt skakk. Så kunne den godt vært lettere, men da er vel 422 e.l. et bedre alternativ. Uansett skal den nok bare være med på motorisert telttur, så det viktigste er at den er grei å bruke og stødig å koke på. 533 er vel i utgangspunktet en billig modell og da kan man nok ikke forvente optimus-kvalitet. Dette er greit nok, særlig siden jeg byttet den til meg nesten gratis:)
 4. Se hva jeg fant på ett loppemarked i Danmark! Jeg har aldre sett lignende primus før, og synes denne hadde et stilig design. Helt klart ment for storkjøkken, ikke noen turprimus. Er det noen som kan si meg hvilken modell det er? Det står bare Svea på tanken, og et nummer på brenneren(som er delenummeret til selve brenneren). Skulle den egentlig hatt spritskål under brenneren, eller er det meningen å ha sprit på den store skåla i bunnen? Det blir stort bål når jeg prøver det og det virker ikke riktig. Den trenger et par nye pakninger, men jeg skal jeg bestille nå. Skal gi oppdatering når den er prøvefyrt.
 5. Jeg har to stykker! En 111 og en 111H (min selvbygde variant med ymse deler som er beskrevet på forumet tidligere). Den sistnevnte har en 111C brenner, tror jeg.
 6. Du trenger en spesialnøkkel får å bytte kuleventilen bak pumpa, Art nr 2561. Denne får du f.eks her: http://www.uniflamesupply.no/opt_baat.htm Så trenger du en ny ventil. SIkkert den samme som de andre primusene.
 7. Da er det fordel å ha en lokal MC klubb der vi kan stå å prøvefyre inne uten innblanding fra våre bedre halvdeler:) Primus 96'en var forresten en artig sak. Den var forkrommet eller forniklet og kom i en flat, grønn eske på størrelse med en stor matboks. Det sto "Primus 96 Sport" på fronten.
 8. Da den var fikk vi prøvefyrt 96'en. Den brant helt fint etter at den var blitt skikkelig forvarmet. Problemet var nok bare litt lite sprit eller litt mye vind på den forrige prøvefyringen.
 9. Likte du den, Rune? Tenkte meg det:) Her er arbeidstegning og deleliste! Kun deler fra Clas Ohlson. Det er ikke umulig at jeg kan lage noen ekstra plater og med kjeleholdere etter vært hvis det ser uoverkommelig ut å lage dette selv. Ellers er det svært enkelt hvis man har tilgang på platesaks, gjengeverktøy og skrustikke. Bare send meg en PM.
 10. Prøvefyrt! Fylte på tennveske og godt med rødsprit. Spriten brant lenge, sikkert p.g.a. veken. Tente på toppen og det brant med litt gul flamme. Pumpet en del og lot det stå. Når brenneren fikk opp varmen var det masse fine, blå flammer:) Litt gulere når den fyrer på lav effekt. Så den store testen: Fylte 1.0l vann(15 grader) i en gammel kaffekjele av aluminium. Satte på og startet klokka. Etter 3minutter og 15 sekunder kokte vannet! Det skal jeg si meg fornøyd med. Mye raskere enn den gamle Radius'en. Neppe mange brennere som koker særlig raskere? Jeg skal helt sikkert la varmesjoldet stå. Etter at jeg hadde kokt kaffevann var sjolded blått på midten. Tanken ble også ganske varm. Den korte stangen med lite ratt fungerer også bra. Slipper å tenke på pakningen når jeg pumper. Vindskjermen på brenneren står nesten nede på bunnplaten, bare 2-3 mm klaring. Dette fører forhåpentligvis til at forvarningen på brenneren blir bedre. Jeg har kortet ned avstandsstykke mellom brenneren og spritskåla med ca. 10mm for å få den plan og så lav som mulig. Det eneste som jeg tror jeg må endre er å flytte den ene stanga som kjelen står på. Den kom så nærme brenneren at den sto inni flammen og ble helt rødglødende. Ikke sikkert at det har noe og si. Konklusjonen er at dette ble en glimrende primus, uten at den er prøvd på annet drivstoff eller i mye vind. Vind er neppe noe stort problem med så stor vindskjerm. Hvis noe lurer, så kan jeg innrømme at jeg er ingeniør:) Liker å bygge og teste ting. Jeg er også en ekte primusentusiast.
 11. Fin løsning for koking utendørs med mye vind, men et stort minus at du ikke får plass til brennerdelen i kjelen lenger. Regnet med at jeg ikke var den første som gjorde noe slikt. Jeg skal nok ikke bruke denne på høyfjellet, så vind er neppe noe problem. Det var heller et poeng å lage noe som ser bra ut i tillegg til å virke.
 12. Jeg har lenge tenkt på å lage en mindre og letter primus basert på en Optimus 111. Nå er prosjektet endelig realisert! Dette inngår i versjon 1: - Brenner nr. 223, erstattning til 206(bråkebrenner) og 221(stillebrenner) - Ståltank (gjengene på brenneren går ikke på messingtanken. Den finnes også med gjenger som passer på gamle tanker) - Varmesjold fra gammel Optimus 111 - Løse stenger for kjele - Løst reguleringsratt - Festeplate i 1.5mm aluminium Totalvekt: ca. 850g Grunnen til at jeg valgte den nye brenneren var at jeg hadde lyst til å prøve den. Vil også ha en primus jeg kan fyre på bensin. Er jeg ikke fornøyd setter jeg bare tilbake den gamle bråkebrenneren med en ekstra vindskjerm. Den er også 100g letter(uten vindskjerm). Ståltanken og messingtanken veier det samme. Motivasjonen for å bygge denne primusen var at jeg liker 111 godt, men har aldri likt metallboksen. Den veier nesten 900g og er sikkert fin som fotball i militæret. Jeg trenger ikke denne. Skal heller se om jeg kan putte primusen i en kjele, eller lage et deksel i tynn aluminium. En annen grunn til å bygge dette var at jeg hadde lyst:) Jeg kan poste arbeidstegning etter hvert hvis noen andre er interessert. Nå skal den fylles og fyres i kveld, så skal jeg ta tiden på et kaffekok med det samme. Lurer på om den slår min gamle Radius? Spørsmål til slutt: Må varmedekselet på tanken være der? Er det trykt å fyre uten?
 13. Nå har jeg dobbeltskjekket. Den er naglet. Ingen skrue. Helt sikkert! Skal banke litt forsiktig med en liten kulehammer, så blir det bra tenker jeg. Skal også lage veke med litt ovnsdørpakning.
 14. Jeg tror ikke dette stemmer for min brenner. Kan ikke skjønne at skåla skal kunne ha "hunngjenger". Den ser bare ut til å ha en liten "tapp" eller nagle i midten. Jeg hadde skjønt det hvis det sto fast en bolt "eller hanngjenger" på skåla som var skrudd opp i brenneren. Skal forsøke demontering veldig forsiktig og se hva som skjer. Synd å ødelegge noe.
 15. Jeg kunne ikke se noe skruespor, så jeg anntok at den var naglet. Kansje den bare har blitt misshandlet. Skal prøve å skru den løs med en tang. Dette er en gammel 111 med bråkebrenner, som på mystisk vis har funnet veien ned i kjelleren min.
 16. Jeg har en gammel Optimus 111 med løs spritskål. Dette er vel slikt som skjer når disse primusene blir pumpet vel hardt. Er det noe lurt triks for å reparere dette? Det ser ut som skåla er naglet fast, så det beste er vel bare å banke litt forsiktig på den med en hammer?
 17. OK. Da vet jeg mye mer om primus 96 enn for noen timer siden. Jeg skal skjekke at alt er på plass før vi tester. Gir rapport etter hvert. Takk for hjelpen!
 18. Jeg har ikke sett denne primusen enda, men den ser rimelig enkel ut. Det er godt mulig at dysa rett og slett er brukt opp. De er også mulig at noen har montert en feil dyse på den en gang for å prøve å kjøre den på bensin? Vi renser den, blåser den rein og prøver på nytt med ny tennveske.
 19. En kamerat har en gammel Primus 96. Han har prøvefyrt den på parafin, men det virket som dysa ikke var beregnet til dette. Så ut som den fikk for mye fuel og brant med masse gul flamme. Kan denne ha dyse for bensin eller sprit? Ellers er det sikkert noe annet som ikke er i orden. Skal bli med å fyre den opp en dag, og starte med å stake opp dysa grundig. Hvordan er disse primusene ellers? Det er jo en gammel førkrigsmodell.
 20. Jeg er ny på forumet, og har noen primusrelaterte spørsmål: Har en gammel Fürmeister jeg har lyst til å reparere. Er det noen som hvet hvor jeg kan få tak i deler til slikt? Det hadde vært artig å fikse den opp etter hvert. Jeg lurer også på om noen vet om en nettbutikk som selger primusdeler. Jeg har ellers en liten og en stor Radius pluss en optimus. Den lille, sammenleggbare Radiusen med orginal metallboks er nok favoritten. Nå har jeg laget spesialverktøy får å skru dysa ut og inn. Problemer med soting inne i brenneren, så jeg måtte ta ut dysa for å rense den skikkelig. Nå er den friskemeldt igjen. Hva er optimalt drivstoff til gamle primuser for å unngå soting/koksing inne i brenneren? Selv har jeg fått sansen for tennveske, men jeg vet ikke om det er optimalt. Har sluttet å bruke lampeolje. Er den noen her som kan tipse meg om det finnes noen andre norske primusforum, eller er dette det eneste? Venter spent på svar.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy