Gå til innhold

turbobjørn

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  14
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om turbobjørn

Nylige profilbesøk

568 profilvisninger
 1. Hei igjen! Jeg endret ikke bestillingen, fikk skiene i begynnelsen av mars og var på tur noen dager senere, oppsettet med sko + bindinger funket fjell, veldig fornøyd. Men ene skien sprakk opp i tuppen og har vært i kontakt med dem jeg bestilte hos så det blir en reklamasjonssak. Men i den anledning fikk jeg mulighet til å skifte lengde dersom jeg ville det, noe som igjen har fått meg til å tenke og gruble over om jeg skal forandre til 200 cm. Håper jo på at dette er ski jeg kommer til å ha over lengre tid som gjerne vil føre meg ut av nybegynnersegmentet etterhvert. I tillegg ser jeg en trend på vekten som tilsier at jeg kanskje vektmessig hvertfall vil nærme meg 200 cm i vekt.. Går man da får den lengre modellen for å "sikre" seg i fremtiden eller kan det medføre at man egentlig aldri får inn en skikkelig teknikk? Dette blir veldig spekulativt merker jeg, men kjekt hvis noen har råd her. Selv tenker jeg jo nesten at +/- 5 cm umulig kan bety mye, men hva vet jeg.
 2. Takk for tipset om Dermizax gamasjene, kjøpte meg et par, de funket fjell! Takk for tips, valgte å kjøre denne ruten til en viss grad. Var noen ting jeg absolutt trengte (ullsett, gamasjer), mens f.eks bukse prøvde jeg bare med den jeg hadde og fant vel egentlig ut at det bare var tull å investere i noe nytt inntil jeg har mer peiling på hva jeg evt. savner / mangler. Takk for tips! Gikk for et sett med Devold Hiking og må si jeg er storfornøyd!
 3. Hei! Jeg er på utkikk etter følgende: Ullundertøy Jeg har ett sett fra før som jeg bruker til alt mulig inkludert hverdags, men dette begynner å bli litt slitt. Det jeg sliter med er å vurdere hvor mye ull/m2 det trenger å være i settet. Nå holder jeg til på Vestlandet og kommer nok ikke til å gå mye tur i Finnmark og slike områder med intens kulde med det første. I utgangspunktet blir det et par skiturer i stølsheimen, bergsdalen og vossefjellene resten av denne sesongen. Og så blir det likt, men i tillegg lofoten og hardangervidda på vår/sommer. Høsten blir nok mye det samme. Jeg skulle gjerne hatt et ullsett som fungerer hele året, men ser jo den at det kanskje er litt vanskelig. Jeg har sett at Brynje rangerer sin classic serie til -15/15 og jeg har sett på Devold sin hiking serie som også er 190g/m2. Men er dette godt nok for bruket jeg har beskrevet over? Hvis ikke, er det en ide å kjøre hiking serien til 3 sesongs og så ha et sett med netting til vinter evt. to sett med ull? Bukse Jeg har fra før en Bergans Okla Pants som jeg egentlig bruker til alt nå. Lurer litt på å skaffe en egen vinterbukse, men lurer jo og på om dette strengt tatt er nødvendig for bruket over(?) Gamasj Har sett folk anbefale alt fra standard Bergans til Berghaus Yeti. Det er litt på grunn av dette jeg lurer på å skaffe meg en ny vinterbukse, om det i stedet for å kjøpe gamasjer hadde vært like greit å kjøpe en dedikert vinterbukse med gamasjer. Funker det bra? Har aldri brukt gamasjer en gang, men fikk beskjed av han jeg skal på skitur med til kiellandbu at jeg burde ha det til turen. Balaclava Ser at DNT anbefaler at dette er med på pakkelisten for vinter. For bruket jeg skisserte over, er det nødvendig? Og i såfall, noen tips?
 4. Kan på det varmeste anbefale Arcteryx Alpha. Lommene sitter perfekt i forhold til å ha sekk på seg og hetten har gode justeringer som gjør at du bevarer mye av synsfeltet selv med hetten på.
 5. https://www.swix.no/produkter/Skismoering/Feste/V-voks Snakker du da "V40 Blue Extra Grip Wax, 45g" og til venstre?
 6. Nå ble det veldig mye dunjakke snakk over så har ikke lest alt, men har prøvd å skimme over for å se at ingen har foreslått det jeg foreslår. Rab Microlight Alpine Jacket har jeg og er veldig fornøyd med. Denne har dog "kun" 750FP dun. Finnes også i en long versjon. Arcteryx Cerium LT Hoody er et annen alternativ som har 850FP dun. Har du ikke noe i mot blå har de denne på salg hos Platou nå. Ellers må du ha lykke til videre med turplanlegging, høres utrolig spennende ut!
 7. Takk for tips angående støvel @THU, har vært i butikk og prøvd litt forskjellig. Men følte Svartisen satt godt på! Takk for tips angående plastspenner og feller @Omnilite, hadde ikke tenkt over at det kan være mer behagelig å gå på den måten, det skal jeg prøve! Nå har jeg lagt inn bestilling på det jeg nevnte over, men kan forandre dette i løpet av helgen. For jeg la inn Nansen ski på 195 cm, og er litt usikker på lengden. Jeg ringte faktisk Åsnes og spurte hva de anbefalte mtp det samme jeg skrev tidligere i tråden; Her fikk jeg svar at jeg burde velge 195 cm pga. høyde/vekt og at jeg er nybegynner. De sa dog også at jeg burde gå for Ingstad til de type turer jeg har beskrevet tidligere da, men tar det med en klype salt. Er dere enig med lengden eller skal jeg gå 5 cm ned/opp?
 8. Takk for veldig god og grundig forklaring, @Omnilite det hjalp godt. Jeg har vært en runde i butikker og sett og prøvd litt forskjellige skisko og er enig med at Crispi Svartisen virket veldig god å gå med. Jeg syntes jeg kjente dette lille "fallet" i Crispi Svartisen BC, men er mulig jeg innbiller meg det etter jeg leste posten din. Det som får meg til å helle mot BC nå er at, som du sier, gåmotstanden og utstyret er litt lettere. I tillegg har jeg vanskelig for å vurdere om hva slags turer det vil bli mest av og hvordan de forskjellige turene egentlig kan defineres, uten om hardangervidda såklart. Er litt redd for å ende opp med utstyr som passer for mye, men er tyngre (75 mm) når det jeg egentlig vil ha behov for er lettere (BC). For som du sier er det en forskjell i hvor tungt det er å gå med BC vs 75 mm utstyr, men naiv som jeg er tenker jeg at dette vil gå greit (?) og at 75 mm kanskje blir det mest anvendelige (?). Det høres ikke ut som allverden forskjell (mtp vekt og motstand). Poenget er at jeg vil ha litt alt-i-ett, selv om jeg selvfølgelig skjønner at det er umulig. Skulle gjerne hatt ett par for bortover og ett par for litt brattere, men det blir litt overkill, hvertfall til å begynne med. Det jeg er ute etter er utstyr som ikke bremser gleden ved hverken en hytte til hytte over vidden eller opp i fjellet. Slik jeg tenker nå er: Åsnes Nansen, VOILE 3-Pin Cable Traverse og Crispi Svartisen 75 mm. Gjelder det komboen jeg nevnte over?
 9. Jeg er 185 og 78. Ser på siden til Åsnes Nansen at de da i utgangspunktet anbefaler 195 cm. Men dette er da vekten uten klær, skal man egentlig måle med klærne man går med på tur? Det og det faktum at jeg sjelden vil gå tur uten hvertfall en dagstursekk på kanskje et par kg putter meg jo i 80+ kg og dermed 200 cm.. Hytte til hytte i en påske så er jeg jo gjerne 78 kg + 14 kg = 92 kg og dermed vektmessig på 205 cm. Ser også at det ofte anbefales at kortere ski er bedre for både nybegynnere og ulendt terreng. Jeg er jo nybegynner, men håper jo å ikke være det etterhvert. I tillegg har jeg litt vanskelig selv å definere hva ulendt terreng vil si i forhold til de turene jeg snakket om øverst i tråden. Noen formening her? Slik det er i dag synes jeg det er litt vanskelig å få til annet enn å ploge, men så er ikke løyper så breie at det er lett å øve heller. På sikt vil jeg gjerne kunne kjøre slik som Gamme gjør her da. Synes det ser litt kjekkere ut å kjøre en slik stil enn å veksle mellom å renne og ploge. Hva ville du valgt av BC og 75 mm til de turene jeg beskrev over? Ser at BC er billigere og hører at de er mindre belastende å gå med over avstander, i tillegg ser jeg at veldig mange får anbefalt og velger BC bindinger i slike typer tråder som dette. Men har liksom en liten ide om at det bli kjipt å kjøre ned med, uten at jeg helt vet hvorfor og jeg er litt nervøs for å ende opp med noen ski/bindinger som gjør at jeg kvier meg for å dra på tur. Samtidig er jeg nysgjerrig på om det samme kan gjelde for 75 mm og gåmotstand, men har som sagt ikke noen særlige referansepunkt på noen av delene så finner det vanskelig å vurdere. Sliter egentlig med å se hvorfor det er to typer bindinger i det hele tatt. Blir kanskje litt overtenking her, men er kjekt å forstå litt konseptet med hvorfor man velger hva, og så er det jo ski jeg forhåpentligvis skal bruke mye fremover.
 10. Hei! Jeg trenger litt hjelp til valg av fjellski. Jeg har noen smale Åsnes Holmenkollen fjellski med standard langrennsbindinger og sko som jeg har stått med hovedsaklig i løyper de tre siste årene med varierende mengde fra år til år. I tillegg har jeg tidligere stått litt på slalom (eikedalen, furudalen, bavallen), men dette begynner å bli noen år siden. Nå har jeg gjerne lyst å bevege meg ut i dette segmentet av tur og lære meg å gå på fjellski. Jeg har prøvd å lese meg litt opp om ski, bindinger og sko både på forumet i lignende tråder og andre steder på nett så jeg har fått litt bedre oversikt om hva som er hva, men har ikke sjangs til å vurdere hvilken kombinasjon som vil passe mitt bruk best. Jeg har tross alt ingen erfaring med klassiske/brede fjellski eller den type tur man gjerne bruker disse til fra før av. Jeg bor i Bergen og vil nok hovedsaklig, hvertfall i utgangspunktet, gå turer her på Vestlandet. Turer jeg tenker i nærmeste fremtid. Kiellandsbu Her skal jeg på en dagstur om noen uker med en kompis som har litt erfaring fra fjellski for å komme litt inn i det. Turer generelt i områdene stølsheimen, bergsdalen og vossefjellene Hytte til hytte på hardangervidda Tenker det er disse type turene jeg må ta utgangspunkt i når jeg skal velge ski, og ikke alt mulig annet slags terreng jeg en gang i fremtiden kanskje får en interesse av å bevege meg i. Ski Slik jeg har sett har flere her på forumet som har lignende behov som meg ofte fått anbefalt Åsnes Nansen for litt mer kupert terreng og Åsnes Amundsen for flatt terreng (hardangervidda) og jeg heller derfor litt mot Nansen uten at jeg kan forsvare det nevneverdig utenom hva andre har fått anbefalt. Del gjerne tanker og forslag om dette. Sko/Binding Har sett folk anbefale å velge sko før man velger binding, men dette forvirrer meg forferdelig. Min naturlige tanke er jo velge binding ut ifra mitt bruk og så finne en sko som passer til denne type binding. Slik jeg har forstått det velger man BC dersom man prioriterer turen og det å gå bortover mens man velger 75 mm dersom man skal kjøre telemark og vil ha mer stabilitet ved nedkjøring. BC kan man kjøre telemark med, men er man ikke påpasselig med teknikk/trykk kan man ødelegge bindingen. 75 mm er tyngre å gå med, men man kan få enda større stabilitet i nedkjøring ved å bruke bindinger med avtagbar kabel. Noen spørsmål til dette MÅ man kjøre telemark dersom man har 75 mm? Hvilken kjørestil kjører man dersom man har BC? slik? Kan det være et godt kompromiss å kjøre slik man gjør med BC med 75 mm med avtagbar kabel for ekstra stabilitet nedover og ofre litt krefter for å komme seg bortover? Igjen, her er jeg helt på bærtur.. innspill ønskes hjertelig velkommen. Kjøpe på nett Jeg har sett at fjellsport har en kampanje hvor de tilbyr -30% på skipakker. Jeg har sett i andre tråder at folk er veldig uening om det er lurt å kjøpe på nett eller ikke ift spenn. Tråden jeg leste litt i ble litt for teknisk for meg, noen som har innspill her? Takker og bukker for innspill.
 11. Takk for raskt, enkelt og oppklarende svar. Takk for tips!
 12. Hei! Jeg har nylig gått til innkjøp av noen nye fjellstøvler og kjenner jeg ikke vet mye om vedlikehold av disse. Jeg har googlet litt og sett på sider som denne og denne, men jeg vet ikke engang hvilket type lær skoene jeg har kjøpt er av, har lett litt på nett, men finner ikke noe om det. Noen som kan se dette eller eventuelt vet det? Ser det skrives om skokrem, voks, olje osv. men har lite erfaring med dette, så håpte noen kunne dele erfaringene sine med meg. Hvordan bør jeg impregnere og behandle disse støvlene før og etter tur for å ta best mulig vare på dem?
 13. Hei igjen og takk for så mange hjelpsomme, gode svar. Jeg må begynne med å beklage; jeg lagde denne posten og fulgte spent med på svar de første dagene og hadde intensjon om å svare, men jeg ble litt mer opptatt enn vanlig med jobb og skole dagene som fulgte og glemte det rett og slett. Jeg er egentlig ganske fersk til den type friluftsliv jeg er blitt interessert i. Derfor har jeg f.eks ikke noe telt, brenner eller liggeunderlag. Sovepose har jeg, men den er gammel og stor, får se om den skal byttes ut etterhvert. Jeg har vel egentlig begynt å innse det som du sier at man gjerne trenger et par sekker. I utgangspunktet er jeg nå interessert i å klare meg med en foreløpig, til jeg er kommet litt mer inn i det og ser at interessen vedvarer. Kjenner jeg blir litt nervøs når jeg leser deres svar i forhold til hva jeg kjøpte, men ble litt skremt av de store tallene, så jeg valgte å safe meg på en litt mindre størrelse. Tenker jeg kommer mest sannsynlig til å trenge 70L-100+L oftere enn jeg kommer til å trenge 65L-90L. Da tenker jeg det er greiere å starte med 88L for å så heller komprimere på kortere turer og eventuelt investere i en sekk nummer to som er større dersom behovet melder seg. Jeg valgte å kjøpe sekk litt i denne ånden. Mtp. hvor ny jeg er i denne type friluftsliv synes jeg det blir litt mye å kjøpe flere sekker til å begynne med. Helgeturer nå i vår kommer nok til å bli de første overnattingsturene jeg legger ut på. Da kan jeg, som du sier, se an videre behov. Barn er det forhåpentligvis mange år til jeg trenger å tenke på, men er nok ikke kun jeg som trenger sekk som leser denne tråden så det rådet er det nok noen som kommer til å få bruk for. Takk for tipset. Vi er ikke vant til å bære tungt, men håper på å trene oss litt opp de kommende månedene med varierende dagsturer i fjellene omkring. Valget falt på en Osprey Xenith 88L. Var i butikk og prøvde litt forskjellig og det stod mellom denne og Gregory Baltoro 85L. Syntes Ospreyen satt bedre på ryggen, spesielt i bevegelser til siden og hoftebeltet føltes umiddelbart mye bedre. Satser på å bruke denne på helgeturer utover våren og se an videre behov etterhvert når jeg får litt turerfaring og kjøper inn resten av utstyret jeg trenger.
 14. Hei! Jeg har nylig fått vekket en stor interesse for turer i den den norske naturen etter en helgetur på Ustaoset. Jeg har bestemt meg for å ta en norgesferie med kjæresten neste sommer og begynt smått å planlegge. I den anledning trenger jeg litt råd angående hvor stor tursekk jeg bør kjøpe. Litt om hva den skal brukes til: Helgeturer på våren (2 - 3 netter) Hardangervidda på tvers (regner et sted mellom 10 og 14 dager, grovt altså inkludert hviledager) En litt kortere tur (7 - 10 dager) et annet sted i landet, tenkt litt på både Lofoten området, Senja eller Sunnmørsalpene. Backpacking. Usikker hvor lenge og hvor, men hvis jeg får det som jeg vil snakker vi ca. 8 måneder (Asia, Afrika, Sør-Amerika). Hvis det ikke blir som jeg tenker nå snakker vi mindre enn 8 måneder med alle eller noen av nevnte verdensdeler. Litt av problemet jeg har med å bestemme meg for en størrelse er at jeg ikke har særlig perspektiv på hvor mye som må pakkes til turene ovenfor. Har en viss anelse altså, men kan ikke si jeg har erfaring med slike turer. I tillegg vet jeg ikke helt om det er kun snakk om DNT sine hytter, hytter og telt eller kun telt. På hardangervidda blir det hvertfall hytter (betjent og selvbetjent/ubetjent). Tar nok inn på full pensjonat en natt eller to, og ellers blir det soving og gjerne etterforsyning med mat på selvbetjente/ubetjente hytter. På f.eks Senja og i Sunnmørsalpene har jeg ikke undersøkt så mye om hvordan det er med hytter, men jeg liker tanken med å sove i telt alle stedene egentlig. Jeg vet det er vanskelig å si ettersom alle har egne preferanser på å hvor mye de pakker, men håper noen kan komme med litt råd. Jeg vet hvertfall at jeg ikke har lyst å være en av dem som pakker absolutt minimum, men heller ikke en av dem som pakker altfor mye og ender opp med en veldig tung sekk.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.