Gå til innhold
  • Bli medlem

BSD

Passivt medlem
  • Innlegg

    22
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av BSD

  1. Untitled-2.jpg.b36a911a1b17ddea8cb7e677ebe5eaec.jpg

     

    Skal jeg være helt ærlig så er det nok Alive-delen som er mest interessant :)
    Er det noen som vet hvem dette er? Jeg traff vedkommende på Dovrefjell i 2016, og da jobbet han på Kiwi.
    Jeg skylder han et glass vin ;)

     

    Untitled-3.jpg.1528999de988d8fc0700b1beaff94d81.jpg

    • Hehe 3
  2. @Mareng
    Takk for forslag til telt. Jeg har tidligere tittet på Abiskoen, og landet av en eller annen grunn ikke på den. Skal kikke litt på den senere igjen. Jeg er helt enig i at et trygt telt er verdt en kilo ekstra hvis man klarer å holde den totale vekta på sekken innenfor rimelighetens grenser.

    @whistler
    Flott at du nevner dette med muligheten for lekkasje i sømmene den første gangen teltet blir vått, for det  lærte jeg først for et par måneder siden :) Teltet har kun blitt brukt til fem overnattinger, tre i Rondane og to på Hedmarksvidda. Jeg har hatt to overnattinger med regn. Den første natten med kun litt regn gikk greit, mens den andre natten hvor det regnet over lengre tid bydde på lekkasjer i begge forteltene. Jeg var noe usikker på om det kunne skyldes mye regn og vind, og testet derfor teltet i hageslangen en uke senere. Jeg festet hageslangen slik at den spylte av seg selv i 30-60 minutter, med svak bred spredning, og en vinkel som gjorde at vannet kom oven ifra og mer eller mindre traff hele teltet. Det ble ikke spylt direkte på sømmer eller glidelåser. De første 20-30 minuttene så det veldig bra ut, men deretter opplevde jeg etter hvert den samme lekkasjen som nevnt tidligere (se bilde lenger ned). Jeg sendte noen bilder til Helsport, og de ba meg om å sende inn teltet slik at de kunne teste det. Kort tid senere fikk jeg nytt telt i posten, men uten noen forklaring, så jeg er usikker hva lekkasjen skyldtes. Helsport var både hjelpsomme, fleksible og raske, noe jeg setter stor pris på.

    @Knappetelt
    Jeg la bevisst ikke med noen bilder på forumet ettersom jeg ikke ønsker å henge ut Helsport mer enn nødvendig, og det er mye mulig at jeg har vært uheldig med akkurat mitt telt, og at Reinsfjell Superlight normalt sett holder tett. Noe annet ville jo egentlig vært merkelig. Ønsket ditt skal du selvfølgelig få oppfylt, så under ser du et bilde fra hageslangetesten etter ca. 45 minutter. Nå er det sikkert forskjell på regn fra en hageslange og naturlig regn, men det er sannsynligvis en god grunn til at Helsport sendte meg et nytt telt uten videre spørsmål.

    IMG_3956.JPG.3c006b1963347bf6da4c9ceb35053319.JPG

    Jeg beklager hvis jeg har tråkket noen Helsport-tilhengere på tærne, men som folk flest liker jeg å ha tørr bagasje og tørre støvler når jeg våkner. Dere må gjerne diskutere saken videre, men for min del stopper diskusjonen her.

    • Liker 2
  3. Reinsfjell Superlight 3 ble etter mange timer med lesing av tester, forum og sammenligning av teltspesifikasjoner, det valget mitt falt på. Jeg har virkelig sansen for teltet – både størrelsen, takhøyden, vekt, og det å ha to dører og fortelt. Men hvis jeg skal være helt ærlig vurderer jeg nå å selge teltet av flere grunner.

    1. Mitt telt lekker som en sil i begge forteltene. Vi snakker ikke om noen dråper på footprinten, men små vanndammer. Bagasjen blir deretter. Mye mulig jeg bare var uheldig med mitt telt

    2. Det har blitt hull i teltduken der de to stengene møtes (gjelder begge sider av teltet), noe som oppsto etter få overnattinger. Tipper det enten skjer når stengene tres i raskt og det skapes friksjon, eller at stengene ganger mot hverandre når det blåser. Jeg har vært veldig forsiktig med teltet

    3. Bunnduken er såpeglatt, noe som har resultert i at jeg har måttet «beise» hele liggeunderlaget mitt med Aquasure for ikke å bli liggende i hjørnet av innerteltet og få våt sovepose. Aquasure eller silikon løser problemet fint

    4. Bunnduken tåler lite, men har du footprint er ikke dette noe problem. Et godt alternativ til å kjøpe footprint er kanskje å kjøpe et litt tyngre og mer solid telt.

    5. Jeg har prøvd teltet i liten kuling, og selv om teltet i følge test skal tåle en vindstyrke på 25-30 ms, vil jeg helst ligge i et annet telt neste gang :) Kanskje jeg bare er pinglete

    6. Forteltene er på grensen til for små med 62 liters sekk

    Helsport har velvillig byttet ut teltet, noe jeg setter stor pris på, og noe som viser at de er en usedvanlig seriøs aktør. Jeg sitter derfor nå med et nytt og ubrukt telt, og lurer på om jeg heller skal selge det, fremfor å gi det en ny sjanse. Man får jo mer penger når man selger noe nytt, og jeg kan ikke helt se hvorfor det nye teltet skal være noe mer vanntett.

    Jeg lurer rett og slett på om jeg må senke vektkravene mine noe... Velger man et telt som er litt mer solid og har en bedre bunnduk kan man jo kanskje droppe footprinten. Orion-teltene ser ut til å være mer solide, og ser ikke ut til å ha den samme stangproblematikken, da det kan virke som de er forsterket i de områdene. Bunnduken på Orion skal være langt mer vanntett enn på Reinsfjell, men det ser ut som teltduken ikke går helt ned til bakken. Det gir sikkert god lufting, men også mygg og trolig regnsprut om du setter opp teltet på hardt underlag som fjell eller svaberg. 

    Mulig jeg kupper tråden nå (beklager)... Selv er jeg på jakt etter et tremannstelt for vår, sommer og høst, som i all hovedsak skal benyttes på fjell og vidde, men kanskje også på noen fisketurer i skogen. Det må tåle det været man ofte kan oppleve i fjellet, slik at man kan føle seg relativt trygg, selv når værmeldingen ikke stemmer helt. Jeg ønsker meg et selvstående kuppeltelt med to dører/fortelt. Takhøyden må være 105cm eller høyere, samtidig som 105cm egentlig er høyt nok. Jeg ønsker at innertelt og yttertelt, og eventuelt footprint kan slås opp samtidig, slik som det kan på Reinsfjell-teltet. Det ser ut som det kanskje finnes flere muligheter om jeg går ned fra ned tre- til tomannstelt, noe som kan være aktuelt, selv om det ikke ville blitt spesielt populært. Ny maksvekt har jeg i grunn ikke grublet så mye over, og det er vel der utfordringene dukker opp.

    Alt i alt begynner jeg å bli litt mett på å lete etter et passende telt, og kjøper snart en slik en. Da holder jeg meg i alle fall tørr. Den er jo også fin for oss som ikke får dratt ut så ofte på tur :)

    ddasumi-bed-tents-25627.jpg.b4bd1c18945307c4592aefaa4b1c91f9.jpg

    • Liker 2
  4. Et greit utgangspunkt er å starte på ut.no for å få oversikt over hvor de ulike fjellområdene ligger, og hvilke som ligger nærmest der du bor. Derfra kan du klikke deg rundt for å se på de ulike rutene, med informasjon om lengde, forventet tidsbruk, gradering, terreng mm. Jeg er som regel selv avhengig av kollektivtransport, og må derfor legge turene etter hvor bussen og toget går.

    Oversikt.thumb.jpg.170c0fe0851f58eb1a1949898a260dad.jpg


    Rondane:
    Toget fra Hamar til Otta tar drøye to timer. Fra Otta kan du ta buss til Spranget, og gå eller sykle de siste 6-7 kilometerne inn til Rondvassbu. Sykler leier dere når dere kommer frem.

    Tidene for buss finner du på http://www.opplandstrafikk.no/
    Otta – Spranget:
    09:44 – 10:40
    11:59 – 12:55
    15:29 – 16:15

    Spranget – Otta:
    10:45 – 11:20
    13:05 – 13:40
    17:00 – 17:50

    Mitt forslag er:
    Ta båten fra Rondvassbu over Rondvatnet og gå de ca. 22 kilometerne til Bjørnhollia, hvor dere overnatter. Det hørtes jaggu langt ut, men den er merket som blå rute (middels) og skal ta seks timer. Pauser kommer i tillegg, og det samme gjelder for alle andre ruter jeg nevner her. Fra Bjørnhollia går dere de 12-13 kilometerne til Rondvassbu via Illmanndalen. Dette er en rød rute (krevende) som skal ta fire timer. Fra Rondvassbu går eller sykler dere tilbake til Spranget for å ta bussen ned igjen til Otta. Jeg har ingen erfaring med de ovennevnte rutene, og har kun gått andre ruter i Rondane. Jeg vil råde deg til å booke rom på Rondvassbu ettersom det er et veldig populært område. Det var helt fullt for et par dager siden. Selv sovesalen ble etter hvert fylt opp, men i verste fall finner de alltid en løsning.


    Dovre:
    Toget fra Hamar til Hjerkinn tar drøye tre timer. Fra Hjerkinn kan dere hoppe på bussen inn til Snøheim. Bussen går fra Villreinsenteret Hjerkinnhus, 200 meter øst for Hjerkinn stasjon, og har fem avganger pr. dag. Infoen finner dere under Snøheim på ut.no.
    Hjerkinnhus – Snøheim:
    08:30
    09:45
    13:00
    16:50
    19:00

    Snøheim – Hjerkinnhus
    09:00
    10:15
    15:30
    17:30
    19:45

    Et annet alternativ til å ta bussen tilbake er å gå de 15 kilometerne fra Reinheim til Kongsvold, hvor dere kan ta toget hjem.

    Mitt forslag er:
    Første dagen går dere fra Snøheim til Snøhetta, og i stedet for å gå ned igjen til samme hytte, kan dere gå til Reinheim, hvor dere overnatter. Turen tar ca. fem og en halv time, og er ca. 12-13 km lang. Dette er en rød rute (krevende), og jeg har ikke prøvd denne ruta selv. Alternativt går dere fra Snøheim til Reinheim, men det er en veldig kort tur på ca. 4,5 km (6 km i følge kartet...) som tar ca. to timer og er en blå rute (middels). Turen fra Reinheim til Kongsvold er visst gradert til rød rute, men da går de ruta i motsatt retning med stigning, som er en del tyngre. Turen for deres del går i lett terreng med svak helling, og det er gode muligheter for å se moskus på denne strekningen.


    Litt av utfordringen for deres del er å finne et område hvor det går kollektivtransport, hvor rutene er T-merket og har blå eller grønn gradering, ikke er for lange og hvor det er hytter underveis. Det er mye røde og svarte ruter i fjellet, men selv om de er røde, kan man jo bruke lengre tid enn hva som er estimert på ut.no.

    Uansett hvor turen går, kos dere :)

    • Liker 1
  5. 3 hours ago, annaerbest said:

    Såå nydelig! DNT tur eller fritt valg?

    Ruta vi gikk er en av to varianter av "Rondane på langs" som du finner her https://www.ut.no/tur/2.2746/
    Turen var ikke i regi av DNT, men vi fulgte ruta relativt slavisk. Jeg gikk over Rondhalsen, mens kameraten min tok båten over Rondvatnet til Rondvassbu, med et skranglete kne. Dagen etter gikk (les: løp) vi fra Rondvassbu til Spranget (navnet er i alle fall passende) for å rekke bussen ned til Otta. Man kan like gjerne leie sykler på hytta og sykle den 6-7 km lange strekningen fra Rondvassbu til Spranget.

    Det fine med hele ruta er at man kan ta toget til Hjerkinn, rusle gjennom fjellheimen, sykle til Spranget, hoppe på bussen til Otta, og ta toget hjem, hvor enn det er. Lignende kollektivmuligheter har man man også på Dovre, og sikkert mange andre steder som jeg ikke kjenner til.

    Jeg skulle ønske jeg hadde muligheten til å redigere tidligere poster når jeg oppdager skrivefeil. Det er ikke så kult å se dyslektisk ut :) Samtidig forstår jeg grunnen til at muligheten for å redigere en post etter hvert forsvinner, ellers kunne det jo blitt fullstendig kaos.

    • Liker 1
  6. 2 hours ago, Elisabethsk said:

    Godlidalshytta har jeg en stor plan om å få kommet meg til jeg også, men her gang jeg legger plan om å dra dit så skjer ting som gjør at den endres. Men må få kommet oss dit en gang. Var det flere enn dere der eller fikk dere hytta helt for dere selv?

    Nærtur i dag. Begynner å bli tørt og greit å gå til fots i skogen. :D

    18892880_10155243220701153_6208876575953327318_n.jpg.360de3dcf5ceffaa2524ad83149492cb.jpg

    18892983_10155243220886153_6687362516011653518_n.jpg.058318cd414bbf51cdd11b944ed7f158.jpg18920146_10155243221031153_3087480873074695101_n.jpg.9622cc93756b27fd2f85a9d83828bc57.jpg18951502_10155243221231153_4106704411128054318_n.jpg.3e1bf2afadde016372ee5e370c86b02b.jpg

    Vi fikk Godlidalshytta for oss selv den kvelden. Dagen før hadde det vært en mor og ei lita jente på hytta, mens før der igjen var det ca. tre uker hvor hytta sto helt tom. Det kan kanskje skyldes at det hverken var føre for ski eller gåing, og at vi er midt mellom to sesonger. Det står på ut.no at hytta har fire sengeplasser, men jeg ville nok heller sagt fem, eller fem og en halv. Tror de har gjort et forsøk på å lage en sofa der, men det er kort og godt en seng, da den ikke har annen rygg enn veggen. Jeg tok livet av 10-12 edderkopper på bestilling, så dere burde være relativt trygge nå ;)

    • Liker 3
  7. Når jeg åpnet en flaske vin i går fikk jeg en idé. Naturkorken som ofte benyttes til vin bør jo være veldig lik korken på en fiskestang, og da klarte jeg selvfølgelig ikke å dy meg. Jeg pusset litt på korken med sandpapir i størrelse 150 og 60 for å få en ålreit blanding mellom fint og litt grovere.
     

    IMG_3622.thumb.JPG.8efc4d123380053f02117ff09bfc6046.JPG


    Deretter smurte jeg sprekken med korkfettet til saksofonen, la på en god haug med korkblanding fra bildet over, og masserte det hele inn i korken på fiskestanga. Resultatet ble veldig bra, som dere kan se under. Heretter går jeg under navnet korkdoktoren!

    IMG_3623.thumb.JPG.9c5fc6ef96b7a5b3a2900fa0de30b3a8.JPG

    Jeg mener at produsenter av fiskestenger rett og slett burde velge et annet materiale enn naturkork dersom de ikke klarer å levere stengene uten feil i korken. Det finnes et hav av andre materialer å ta av der ute, men nå skal jeg slutte å mase om den der korken :)

    Ser at det er en feil i overskriften på innlegget mitt, ingen krise, men finnes det ingen mulighet for å korrigere denne feilen i ettertid?

     

    • Liker 5
  8. 4 hours ago, REs said:

    Jeg er enig med deg. Når du kjøper en ny stang så skal du ha en ny stang, og helst feilfri. Sprekken i korken er kanskje ubetydelig, men det blir kanskje som å kjøpe nye sko, og så er det en stein i den ene som du ikke kan ta ut. Ubetydelig, men den er der hele tiden og miner deg på at produktet ikke er perfekt.

    Jeg sier det igjen: Skal du fiske eller skal du bare få fisk. Hvis du liker å fiske, liker følelsen av en perfekt balansert stang og en snelle som nesten går av seg selv, så betyr det noe at den nye stanga ikke er perfekt. Jeg ville sendt den tilbake selv om du kanskje må utsette en fisketur eller ta denne turen med gammelt utstyr. Det kommer mange turer etter dette og da slipper du den lille sprekken som vil være der hver gang og mine deg om at du kanskje skulle returnert stanga og heller endt opp med en perfekt stang.

    Hva om du hadde kjøpt en helt ny Porsche og så var det en ripe i lakken. Ubetydelig, men den vil jo være der hver eneste gang du ser på bilen din. Ingen ville akseptert dette på en bil så hvorfor skulle du akseptere dette på din nye fiskestang.

    cartoon-guy-cuddling-with-his-car-by-ron-leishman-2779.jpg

    Som den tvangspregede perfeksjonisten jeg er, er det vanskelig for meg å tenke annerledes enn at nytt betyr nytt, og at nytt betyr feilfritt, noe som da også innebærer kosmetiske feil. Det gjør rett og slett litt vondt i kroppen når jeg mottar produkter med feil på. Jeg har stor glede av kvalitet og strøkent utstyr, og behandler derfor alt jeg eier med forsiktighet. Da varer tingene lengere og blir lettere å selge når den tid kommer. Når det er sagt må det ikke gå så langt at man omtrent ikke kan bruke utstyret sitt fordi man er redd for det. Jeg har forresten en Osprey sekk hvor underdelen av glidelåsen er en centimeter lenger enn overdelen. Dette plaget meg også litt, men jeg bet i det sure eple og lot det gå. I utgangspunktet tenkte jeg at dette kun var en kosmetisk feil. Har senere ved bruk av sekken oppdaget at akkurat denne glidelåsen på hoftebeltet har en tendens til å åpne seg av seg selv, noe som er litt uheldig siden GPS har pleid å ligge der. Skal nok likevel en del til for at åpning blir så stor at noe ramler ut av lomma på sekken.

     

     

    On 19.5.2017 at 10:28 AM, tberg4 said:

    Smør den inn med syrefri vaselin, fisk og vær glad!

     

    Et lite øyeblikk der var jeg usikker på hva det var du ville jeg skulle smøre inn med syrefri vaselin, men regner med det fortsatt var fiskestanga du snakket om :)

    Jeg har ikke vaselin på lur, og om jeg hadde hatt, hadde det nok vært den gule kløvervaselinen. Usikker om denne er syrefri. Har forstått det slik at man kan få hvit syrefri vaselinen på apoteket. Kom plutselig på at jeg har en fettstift til saksofon liggende. Denne bruker man jo til å smøre inn korken før man setter på munnstykket, og tenke at denne burde gjøre susen.

    Resultatet ble jeg mektig imponert over. Det første bildet er kanskje ikke så imponerende, da det gir et noe feilaktig inntrykk av sprekken. Jeg må faktisk så nærme som 10 cm for å kunne finne igjen sprekka i korken, og noen ganger lurer jeg på hvor den har blitt av.

     

    IMG_3618.thumb.JPG.bcd75d63eaf4fa4fea63bf07eb1d0408.JPG

    IMG_3620.thumb.JPG.0533dd5587988d054cc75926f2a8492c.JPG

    Fettet tok ikke bare knekken på sprekken (fysj, det rimer), men gjorde også korken fin i fargen, slik at den ikke ser blek og kreftsjuk ut lenger.

    Tusen takk for godt tips tberg4!

    Og som dere sikkert kjønner har jeg lagt perfeksjonisten til side i dag også, og beholder stanga.

     

    Edit: forbedret leseligheten og fjernet en skriveleif. Får faktisk ikke alt i samme skrifttype uansett hva jeg velger av font.

     

    • Liker 1
  9. Jeg har gått til innkjøp av en ny fiskestang, og etter hinsides lang ventetid (mer om det i en annen post), dukket den endelig opp. Fikk ikke engang tatt av plasten før jeg oppdaget at det var en real sprekk i korken på 1,4 cm. Er dette normalt og noe jeg ikke skal bry meg om, eller bør jeg sende stanga i retur og be om ny? Jeg tenker jo at når man kjøper noe nytt som koster litt, så skal det se nytt og helt ut. Men når det er sagt kjøper man jo PC-skjermer med pixelfeil, så ikke vet jeg.

    Beholde eller sende i retur og be om ny stang?

    Eneste ulempen er at jeg hadde tenkt meg på fisketur på torsdag... og som sagt har jeg allerede ventet en hel evighet på den.

    Meg og karma...

     

    IMG_3614.thumb.JPG.8669d5b51d6533dafafe4af1fc4959f2.JPG

  10. tubbs:
    Nasci 1000 FB ser ganske spennende ut den. Snella er greit priset, ser snasen ut og har Hagane hoveddrev. Den veier litt mer enn jeg ønsker meg, men det er vel ikke verre enn at jeg legger igjen en sluk hjemme, så er den vekta spart inn. Ser den kommer uten ekstra spole, noe jeg ikke har bestemt meg for om spiller noen rolle eller ikke ennå. En ekstra spole kan man jo sikkert også få kjøpet ved en senere anledning, til en liten formue. Snella er uansett et godt forslag.

    Snelle fra Harris blir vel kanskje dyrere enn 1100kr når man må ut med frakt, moms og Postens tollgebyr, eller har du alt lagt det til?

    TomasF:
    Vet du hvilket år den Technium-snella ble lansert?

    Jan Erik Hansen:
    Jeg skal ta en titt på utvekslingen på den andre snella mi når jeg kommer hjem. Er kanskje ingen dum idé at de har samme utveksling. Er ikke alltid like lett å vite hvor man bør legge lista prismessig, og som du sier, pengene man ikke bruker kan man jo legge i noe annet, noe som selvfølgelig er en bonus :) Tenker likevel at man ikke kan gå helt feil med en Shimano-snelle så lenge men legger litt penger i den.

    Takker og bukker for alle svar så langt!

  11. Snelle

    Senekapasitet

    Ekstra spole

    Kulelager

    Vekt

    Produksjonsår

    Rimeligst / veiledende pris

    Ultegra FB 1000

    170m

    Nei

    4+1

    200g

    2017

    2250 / 2799 kr

    Stradic FK 1000

    145m

    Nei

    6+1

    195g

    2015

    2199 / 3099 kr

    Biomaster 1000 FB

    170m

    Ja

    7+1

    205g

    2012

    2199 / 4399 kr

    Aernos 1000 FB

    170m

    Ja

    5+1

    200g

    2015

    1299 / 2299 kr

    Technium 1000 FD

    170m

    Ja

    3+1

    210g

    ???

    1099 / 2199 kr

    Jeg er på jakt etter en ny snelle i størrelse 1000 til ørretfiske i skog og fjell, men sliter med å velge (alternativene ser dere over). Er i utgangspunktet kun åpen for sneller fra Shimano, da det å åpne opp for andre produsenter ikke hjelper nevneverdig på valgsproblematikken :P Ønsker meg en snelle med frontbrems, da det er dette jeg har fra før. Har sett for meg en snelle til under 2000 kr, men lurer litt på om det er å kaste en tusenlapp ut vinduet når jeg ser på alternativene. Jeg fisker ikke spesielt mye (håper det snur i år), men er glad i kvalitet – det gjør også noe med fiskeopplevelsen.

    Det medfølger ikke ekstra spole til to av snellene. Planen er uansett å bruke multisene med mono/fluorofortom til alt fiske, men det kan kanskje være en fordel å ha en spole med mono til fiske i elv hvis jeg har forstått det rett, eller klarer jeg meg med kun en spole med multi og fortom?

    Stradicen er den eneste som «kun» har 145 meter senekapasitet. Spørs om det spiller noen rolle, for jeg har nok aldri brukt opp 145 meter på noen tidligere fisketur.

    Biomasteren har jeg prøvd i butikken og den føles veldig bra, og så oppdaget jeg senere at den er fra 2012 eller tidligere. Begynner den å bli i eldste laget, eller spiller ikke dette noe rolle? Vi er tross alt i 2017 nå, og jeg håper da inderlig at det har vært en utvikling på fem år :)

    Jeg synes 2200kr er en del penger for en snelle, i alle fall for en amatørfisker som meg. Har derfor fundert litt på om Aernosen til 1299kr er et godt kjøp, ettersom den har en veiledende pris på 2299kr. Ser man bort i fra prisen, den korte senekapasiteten, og kun en spole, frister Stradicen også. Det samme gjør Biomasteren, men jeg er skeptisk til 2012... Tror i all hovedsak det er disse tre snellene det står mellom for min del. Usikker om jeg trenger å bry med nevneverdig om utveksling og line retrieve?

    Er det noen som har erfaring med noen av de ovennevnte snellene, eller noen som har gode tips og råd til en vinglete snellekjøper? Det kan jo være fare for at fiskesesongen er ferdig før jeg får en snelle i hus, så jeg setter pris på alle svar :)

    Samtidig ønsker jeg å gi alle medlemmer av forumet en enormt stor og ydmyk takk for alt dere har svart på og delt av kunnskap de siste årene. Jeg har fulgt med forumet et års tid, dog uten å poste noe. Dere har gjort mitt friluftsliv så ufattelig mye enklere – eller, det er vel mer korrekt å si at dere har bidratt til at jeg har fått et friluftsliv, noe som i mange år kun har vært en drøm. Dette betyr alt for meg. Tusen takk alle sammen!

    • Liker 2
  12. Både Peru, Bolivia og Chile er alle fine land med flott natur og fristende fjell. Selv har jeg kun vært der som ordinær turist, og har derfor få fjellrelaterte reisetips. Det er lett å reise rundt i disse landene, og du finner fantastisk gode busser hvor du kan få en god natts søvn for en billig penge. Her snakker man om busser med kun tre seter i bredden og hvor hele setet kan legges ned (gjelder kanskje ikke i alle landene). Dette er vel verdt de 30 kronene ekstra :) Vil råde deg til å rusle nedom busstasjonen for å ta en titt på hvilke selskaper og busser du ønsker å reise med, slik at du får en mest mulig behagelig tur om du skal kjøre lange strekker. Enkelte busser har visstnok også ha med oksygen dersom noen skulle bli dårlige.

    Som Rismyhr sier så er ikke høydesyke noe å tulle med, og det er ganske ubehagelig. Jeg har selv fått erfare dette på stusselig 3300 moh. Det vanskelige med høydesyke er at det er veldig individuelt, og det er nærmest umulig å spå hvem som vil bli påvirket. Min reisepartner hadde erfaring med høydesyke fra tidligere, og tok derfor Diamox (tabletter mot høydesyke) allerede fra 2000 moh. Vedkommende merket ingenting på 3300 moh, selv om hun tidligere har opplevd problemer med høydesyke på lavere høyder, mens jeg gikk litt i kjelleren. Det tok ikke lang tid før jeg fant frem Diamox-pillene fra sekken for å si det slik :) Diamox kan du få fra fastlegen din, men du kan oppleve at de ikke har hørt om det, eller at det kan brukes mot høydesyke, da det normalt sett brukes mot grønn stær og epilepsi. Du kan også få kjøpt Diamox eller Acetazolamid, som er virkestoffet, reseptfritt på apotekene i Sør-Amerika.

    Enkelte er allergisk mot Diamox, og jeg råder deg derfor til å prøve det hjemme før avreise. Da får du også erfaring med de litt underlige bivirkningene som mange opplever. Prikking og stikking i ansiktet er ikke uvanlig, og litt smaksforandringer følger gjerne også med. Man kjenner ikke lenger kullsyren i brus og jeg har erfart at eplesmak rett og slett smaker røyk. Noen venter med å ta Diamox til de kjenner symptomer på høydesyke, mens andre tar det så fort de setter seg på flyet til Sør-Amerika. Så langt jeg vet har det ingen effekt før man når 2000 moh. Jeg kjenner også enkelte som alltid har Diamox i sekken, men som aldri har sett seg nødt til å bruke det. Selv kommer jeg i alle fall aldri til å vente med å ta det igjen, da følelsen av høydesyke er ganske jævlig, og jeg vet nå at jeg takler høyden dårlig, selv om jeg til slutt var på 5000 moh ved to anledninger.

    Doseringen er ganske omdiskutert, og min fastlege ba meg ta to piller til frokost, noe jeg ikke vil anbefale. Det kan godt hende det bare er psykisk, noe jeg tviler sterkt på, men jeg opplevde at effekten av pillen forsvant mot kvelden. Man sover også ganske dårlig når man er påvirket av høydesyke, og kan våkne av at man gisper etter luft. Ting føles uansett rart. Jeg gikk derfor over til å ta en pille på morgenen, og en på kvelden, med 12 timers mellomrom. Etter hvert gikk jeg ned til å ta en halv pille to ganger daglig, før jeg til slutt kuttet de helt ut. Bivirkningene blir kraftig redusert ved å ikke ta alt om morgenen, og som nevnt ovenfor blir effekten bedre fordelt utover de 24 timene. Mange bruker coca te som eller coca blader som CarlHenrik nevner, men ha i bakhodet at 4-6 kopper coca te tilsvarer en stripe med kokain, og slår dermed trolig ut på kokaintest, uten at jeg vet noe om hvor lenge kokain kan spores i blod eller urin. Jeg skal ærlig innrømme at det ble noen kopper coca te på meg også.

    Noen siste tips i forhold til høydesyke må være at du ikke lander på de høyeste stedene i landet, men jobber deg gradvis oppover i høyden. Stigningen bør ikke være på mer enn 300-500 meter pr. dag (sovehøyde), og en ekstra natt av og til har man heller ikke vondt av. Jeg har hørt om flere som har landet på 4000 moh. i La Paz og kastet opp umiddelbart. Jeg traff også på en kar fra Brasil på 4000 moh. som så alvorlig syk ut grunnet høyden. Har dessverre også hørt om enkelte turister som har dødd i disse høydene, men om det kun skyldtes høyden eller noe annet vet jeg ikke. Drikk mye vann, hold deg unna alkohol og andre vanndrivende drikker, og for guds skyld gi deg selv en del hviledager rett etter at du har landet, hvis du lander på et høyt sted. Det tok overraskende lang tid for meg å venne meg til høyden, og selv om man mentalt sett føler at man kan peise på, får ofte ikke kroppen nok oksygen, noe som gjør at selv de enkleste oppgaver som f.eks. en tannpuss, blir slitsomt. Ha også i bakhodet hvor høyt bussene kjører. Selv økte jeg høyden fra 4000 moh. til 5000 moh. i løpet av en time, og fikk et realt trykk i skallen i tillegg til hodepine, som ikke ga seg på noen dager, selv med Diamox, som skal sies å kunne ta knekken på mye av hodepinen.

    Jeg ser at det nesten ble en avhandling om høydesyke, noe jeg ikke skal skryte på meg at jeg vet noe særlig om, bortsett fra det lille jeg har fått erfare selv i Sør-Amerika. Hvis du tar turen nedover dit så ta høyden på alvor, og gjør litt research. Legg en plan og følg den, selv om andre du treffer på bryter alle høyderegler du kjenner til.

    Flere av disse fjellene har jeg siklet på siden jeg så de for et par år siden, og jeg tipper du får en fantastisk tur :)

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.