Gå til innhold

dirdøling

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  49
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om dirdøling

Nylige profilbesøk

684 profilvisninger
 1. Den veilederen til miljødirektoratet ville ikke jeg gitt meg på uten diskusjon, og jeg betviler sterkt at du ville bli dømt for å skyte grågås med 22lr. Opptil betyr komme helt opp, altså helt opptil en hares størrelse, en hare har vekt kan bli opptil 5 kg. Dette er jo et hvilket som helt dyr som veier under 5kg som maksvekt, det må en jo være noe som er en logisk tolkning. Så opptil hare kan en konkludere med opptil 5kg dyr, loven sier du kan skyte alle dyr opptil hare (opptil 5kg) med et unntak som er Hare (men ikke til hare). Store Norske Leksikon; Grågås, fugleart i andefamilien. Veier 3–4 kg Store Norske Leksikon; Fullvoksen kan haren i Norge bli fra 2–5 kg Det er lett å se at en grågås er opptil en hares størrelse (1kg under en hares maks størrelse) som er lov å skyte med 22lr, det er også lett å se den ikke er en hares størrelse (5kg) da den er 1kg under vekta til en hare som det ikke er lov å skyte med 22lr. Jeg betviler sterkt at noen kan domfelle noen for å tolke det slik. Ellers vil jo Ærfugl og Mår som er opptil 2-3kg være tvilsomt da en hare kan være 2 kg. Det logiske er å ta maksvekten og legge seg på dyr som har maksvekt i underkant av dette. Men for all del, om en sier det er ikke lov med gjess generelt vel da er en jo bankers siden Canadagjess veier opptil 6,5kg så noen gjess er like store og noen større (men ikke grågås). Så får folk gjøre som de vil, personlig synes jeg lovteksten i Sverige er langt bedre da den oppgir antall joule for hvert dyr som er jaktbart. Det er noe vi kunne legge inn, det burde også kreve ekspanderende prosjektil synes jeg. Synes det er latterlig at det er lov å skyte grågås med 17hmr med helmantel som garanter vil la den leve veldig lenge såret, men ikke med en 22lr CCI Stinger eller Velocitor som feller ei grågås der den står. Men som nevt en kan tolke det slik en mener er riktig, jeg mener at enkelte gjess er lovlig, toppskarv også da den er mindre enn hare, så får jeg haller ta kampen om det skulle bli nødvendig.
 2. Dette er en veldig gammel tråd men jeg syntes den ble mange forskjellige svar. Problemet samtlige har når det gjelder 22lr loven er tolkningen. Det ville være mye lettere å liste opp viltarter som ikke godkjennes, istedenfor opptil en hare men ikke til hare. Opptil hares størrelse er lov, en Hare veier opptil 5 kilo så dermed ihht loven er alt vilt opptil dette lovlig, men ikke lovlig til hare. Altså unntaket er hare, alt annet er lov. Grågås veier 3,5-4 kilo og er opptil en hares størrelse, men det er ikke en hare og er ihht loven lovlig. Samme gjelder skarv. Kanadagås veier opptil 6.5 kilo og er større enn en hare og ikke lovlig å skyte med 22lr. Problemet med 22lr er at det er antakeligvis det mest rikkosjerende kaliberet som finnes og det spretter rundt på vann o.l. veldig lett. Derfor er sikkerheten vanskelig å bedømme når det gjelder å skyte med 22lr mot vann for eksempel.
 3. Heisann det var ikke dumt med Sphere den virker jo bortimot perfekt, skal sjekke den mot Fenris dun da den er mye billigere, hadde det vært kjekt om den kunne være tingen. Hvis ikke er det sparings til en Sphere. Takker for veldig bra tilbakemeldinger.
 4. Heisann, Jeg er på utkikk etter en sovepose for MC turer, det aller viktigste er pakkvolum da dette er kritisk på MC. Siden det er en typisk sommeraktivitet er det -1 og varmere som er mest relevant, ja det er kaldere på høyfjellet om sommeren men med MC er det ikke vanskelig å kjøre litt til ned I en dal e.l. vekk fra kulden på høyfjellet. Da det er mulig å pakke vanntett er det ok med dun. Har noen her noen gode ideer?
 5. @Eirik78 Nei ikke bagasje kontroll, det er 100% lovlig å ha en slik kniv i lommen på flyplasser og ta ombord inne i flyet. Dette er lov og det er offentlig areal, siden dette er regnet som lovlig og ufarlig å bære på seg som person i et fly kan det heller ikke regnes som farlig inne i andre offentlige plasser. Det kommer aldri noen til å godta som sak, dersom dette er tolket som ikke ulovlig, kan det ikke bli tolket som ulovlig. MEN som mange ikke er klar over ALT er regnet som et våpen i Norge om det brukes mot et annet menneske og skader det. Om du angriper eller forsvarer deg med en binders får du også tiltale ihht loven om "kniv eller et lignede...." Samt at du brukte et våpen mot en annen person i en sak med legembeskadigelse. Altså potensiellt en meget strang straff kontra det å dra til en med en neve uten noe i den. Knivloven i Norge er laget slik at man kan egentligen ta hvem du vil, ingen Politi vil ta en vanlig borger med en liten lommekniv i lommen, men om du er en kjent kriminell kan den tolkes anderledes fordi slike personer regnes som å ville bruke det som et våpen og ikke til et aktverdig formål. Det kommer av at en vanlig lovlydig borger regnes en slik liten kniv som for et aktverdig formål, men en kjent voldsforbryter er det motsatt. Derfor vil en vanlig mann i gaten ikke bli arrestert og fratatt et skrujern, men en kjent forbryter vil bli fratatt dette. Jeg spurte personlig på politistasjonen om min Sveitserkniv som jeg alltid har i lommen var greit, og de sa ja hvorfor skulle det ikke være det. Om du sjekker opp i verdens mest sikkerhetsbevisste sted USA så vil du se du har lov å ha en slik kniv i lommen på flyreiser i USA også. Dersom det var i bagasje, vel der kan du ha med nesten hva søren du vil. Jeg snakker om i lommen.
 6. Her er det mye rom for tolkning i denne loven. Hva er en kniv eller redskap som er egnet til legemsbeskadigelse? Om du skal fly har du lov å ha med en lommekniv eller multitool som ikke er forstøpt, ikke har bladlås, bladet ikke er mere enn 12,5mm bredt og ikke over 6cm langt, det kan ha hvilken som helst tynnhet. Siden dette er helt lovlig å ha med i et fly er det også helt lovlig å ha i lommen uansett hvor du går. Skulle noen diskutere kan en enkelt og greit referere til at det er tillat å ha i lommen på flyet, som er et offentlig sted og derfor også lovlig i lommen ellers. Typisk lovlige saker er endel leathermans tools og Sveitsiske lommekniver dersom de holder bladlengde, bredde og IKKE har bladlås. Alle andre kniver og lommekniver er regnet som egnet for legemsbeskadigelse, og som en pistol eller annet våpen skal være nedpakket ved transport på offentlig grunn (inne i sekken o.l.) men kan da altså tas frem og henges i beltet når en er på jobb hvor det er naturlig å bruke en kniv, ute i skog og mark o.l. Et annet unntak er bunadskniv, ingen Politi vil ta deg for å bære denne som endel av bunaden på f.eks bryllup eller 17. Mai da dette er aktverdige formål.
 7. Tja min favoritt på Laks er jo 40gr gull møresild med sort stripe da, den har tatt mangen laks for meg. Jeg kjører i 900 omdreininger på påhengsen som er vel rundt 3 knop, du ser ikke den farten noe nøyaktig på min båt da den ikke viser noe før du holder omtrent 10 knop. Men en meget god måte er å slenge sluken over siden og studere møresilden, om den går ujevnt i vannet rett før den går jevnt da har du rett fart. Husk at dorging etter laks er kun en eneste ting tålmodighet, tror jeg dorger over 100 timer i året og på et meget godt år drar jeg 20, et dårlig drar jeg 2 - 3 men det er veldig mange timer på rett plass for å si det sånn. Dra langs land, om du ser strømskiller gå frem og tilbake på hver side da laksen ofte står på en side av skillet. Men når du går å dorger ser du jo laks som hopper og det gir jo en god pekepinn på hvor de er. Sjøørret er så nærmed land som du våger med lettere sluker 7 grams er fine, sølv med blå rygg eller de nye fine UV malte slukene til sølvkroken er gode. Legg sluken rett i propellvannet fra påhengsen og gå så fort at det er rett før sluken går jevnt da tar du sjøørret på dorg. Nå er det ulovlig å fiske sjøørret hvor jeg holder til nå så ikke noe i år, men i fjor tok jeg mange på denne måten.
 8. Spørs hva du vil mener jeg. Kraftig redigering og modifisering blir vel egentlig kunst. Men fargeredigering, dodge & burn, horisonter osv er vel helt OK det gjorde jo de fleste med bilder før digitalkameraet også det er jo å rette opp eller bringe fokus innpå hva du vil meddele. Hva jeg er noe lei av er alle de overdrevne HDR bildene ute, om en tar realistisk HDR er det fint da du får frem kontrastfylte bilder. Men slik HDR har blitt i svært mange anledninger synes jeg blir hubba bubba bilder, kunstig møl som hverken er kreativ redigering ala kunst og helt plastikk som er helt urealistisk. Det synes jeg blir søl, men for all del det ser jo ut som svært mange digger dette så det er jo min helt personlige subjektive mening.
 9. Sykt fint bilde der @Aurivilli ble helt gåen for å komme meg ut på tur, veldig inspirerende. Takk for at du delte det med deg
 10. OK jeg må bare dele en artig historie her. Når jeg var en spjole var vi var på hytte til hyttetur med familien samt onkel og tanten min med deres barn. På den ene hytten gikk tante ut og pusset tennene mens vi stod mye lengre oppe i bekken. Hun lurte på hvorfor vi stod der og ikke rett bortenfor hytten. Vel ehh sa vi og pekte på skiltet hvor det stod "nedfall sone fra utedo" nedenfor. Hun ble helt hvit og hadde mageproblemer resten av turen, sikkert mye i hodet men fy søren som vi lo av det lol
 11. Synes sammenligning med Nallo og Superlight blir feil. Jeg tror heller ikke at vanlig bruk med superlight er noe som helst problem, og bruker en hodet hvor og hvordan en slår opp teltet ser ikke jeg noe problem med å stole på superlight. Mange ganger når jeg leser om bekymringer om teltet er tøfft nok lurer jeg på hva folk vil ut på, ja været snur fort men det er alltid le og finne i Norge om en da ikke er ute på vidden i snøstorm. Da ville ikke jeg likt meg i noen telt, hvertfall ikke tunell telt, og ved stormvarsel stikker hvertfall jeg nedover slik at jeg får le. Dersom du absolutt skal ha et telt som er råtøfft da veier det mye, sånn er det da er det ekstremtelt som teller. Nallo er ikke noe ekstremtelt det heller, så ingen av disse teltene er brukende til ekstremturer. Men om jeg skulle på en ekstremtur på vinteren ville jeg bry meg om teltet veide 5 kilo da det ville ligge i en pulk. En kan en jo også tenke på Ringstind light 2 om den settes opp riktig fungerer jo det smertefritt for de aller fleste situasjoner. Det er sikkert dyrere og tyngre telt som er "bedre" men jeg tror ikke på at mange trenger det. Om været blir elendig flytter hverfall jeg meg til en plass hvor jeg kan være i le, det er jo bare å bruke beina. Jeg har lest at dette er "hvertfall ikke noe vintertelt" og det er riktig at det ikke er et bra vintertelt i tungt snøvær, men om du tar med en tarp for de turene er det plutselig ikke noe problem så om en tar hva en har og får det til å fungere for hva en skal ut på. Det er jo endel av planleggingen det, hva skal en ut på hvordan kan jeg få hva jeg har til å fungere til dette? Tror om jeg skulle velge et telt rundt 3 kilo ville jeg gått for Storsylen 2+ ihht Helsport er det 200 gram tyngre enn Nallo GT, står helt av seg selv da det er kuppel, har side utgang til fortelt og er nok helt greit for 4 sesonger om en da ikke skal til Patagonia eller lignende. Da finnes det jo en ekstremversjon for dem som absolutt skal ut på sånt. Jeg er veldig spent på erfaringer med storsylen 2+ og gleder meg til å kunne finne dette. inntil videre er Ringstind light 2 mere enn godt nok for mitt bruk, skal jeg oppgradere vil jeg ha kuppel ingenting står bedre enn kuppel, og storsylen 2+ virker som et meget bra alternativ...
 12. Eller du kan ha med helt vanlig klorin 5 dråper per liter vann ved kaldt vann og vent 2 timer, 3 dråper om vannet ikke er iskaldt i 1 time. En liten flaske med dråpeteller kjøpt på apoteket med bruk av klorin er utrolig billig i forhold til tabeletter. Eller du kan kjøpe Kaliumpermanganat på apoteket, bland inn til rosa farge for drikkevann, rød farge til å desinfisere sår, insektbitt o.l. til lilla farge for å drepe sopp o.l. som ved atelet føtter o.l. Ser litt dumt ut å drikke rosa vann men det smaker helt ok og er trygt å drikke. Dette er billig samt du har med desinfeksjons middel til sår og skikkelig middel til sopp infeksjoner osv. Kjempesak å ha med i sekken, det er meget lett å bære da det er i tørr form. For å blande ut riktig er det bare å drysse oppi vannet til du får den fargen du ønsker.
 13. wow takker for veldig mye respons på innlegget mitt, det er sendt inn til Stortinget så får vi se hva som kommer i retur, jeg skal legge ut svaret fra dem her. Jeg tenkte på å avvente svar fra stortinget, om det er et fornuftig svar får tiden vise men skulle det ikke være fornuftig så skal jeg kjøre igang på oppropet, samt jobbe videre med det da jeg tydeligvis ikke er den eneste som er bekymret over problemet. Da er det jo lett å presse på om en er flere som drar lasset. Det nytter faktisk å sende inn til politikere og Storting, jeg har ved 2 anledninger tidligere fått til en stopp i dumme prosjekter ved hjelp av pennen tidligere så det er absolutt å anbefale.
 14. Kopi av Åpent brev til Stortinget. Dette vil bli lagt ut som åpent brev med deres svar på fjellforum.no Hei jeg vil gjerne rette søkelyset på planene om å digitalisere radionettet i Norge. Per dags dato er det konkrete planer om å legge ned FM og erstatte dette med DAB i Norge. Siden Norge allerede har lagt ned kortbølge og mellombølge sendingene er FM det vi har av analoge medier per i dag. Kravet som er utarbeidet for at FM legges ned er at alle har tilgang på radio, dette trodde nok de fleste mente at DAB skulle være minst like godt dekket som dagens FM samband gjennom sending i luften. Men det stemmer ikke, for når jeg tok kontakt med digitalradio.no fikk jeg beskjed at om en fikk inn radio via; internett, satelitt eller RiksTV så var dette godt nok. Som Stortinget er klar over er radio den metoden som er den eneste som skal nå frem til alle med værvarsler, nødmeldinger, varsler (ras/skogsbrann/flom etc.) og også en viktig måte for sivilforsvaret sender ut meldinger til befolkningen i en beredskaps situasjon. Dersom en studerer DSB sin Nasjonal sårbarhets og beredskapsrapport vil vi fremover være utsatt for risiko av mere ekstremvær, flom, epedemier, og andre samfunns nedbrytende farer. Dermed vil en anta at å opprettholde en kanal som når alle er meget viktig for Norges sikkerhet. I Norge har vi almenkringkastere og per definisjon; Sentralt for alle allmennkringkasterne er at tilbudet skal kunne tas inn av hele befolkningen Digital radio innrømmer at det blir endel hull i sambandet ved DAB, de innrømmer at det ikke vil bli mottak flere steder i Norge dersom en ikke har internett o.l. Et annet problem med DAB er at det sendes ut som 1 tall og nuller, og mister du et 1 tall eller en 0 mister du mye av sendingen da den går helt i stå. Dette er et viktig poeng, da spesielt i fjell landskap med daler skaper forstyrrelser på radiosamband, dette er ikke et problem analogt da det skurrer litt i ny og ne, men ettersom jeg er en av dem som bor i et slik område, hvor nettopp digitalradio påstår det er meget gode forhold, kan jeg ikke motta DAB selv om jeg flytter radioen opp i 2 etage på en hylle og tar antennen opp på loftet. Det bare fryser seg i sendingen og en mottar ingenting annet enn gibberish og uforståelig støy. Selvsagt om jeg går over på FM får jeg inn alt. Jeg bor ved en meget sterkt traffikert fylkesvei hvor vi har snøstormer som blåser igjen veien, vi har steinras hvor det detter ned stein på størrelse med en bil som setter seg midt i veien. Altså jeg bor ved og er en av dem som bruker en høyrisiko veistrekning i Norge, og denne har så dårlig DAB dekning selv om det påstås her er det dekning at du kan ikke bruke den. Om FM kuttes vil dermed omtrent 20 000 biler som kjører opp og ned til hyttefelt på vinteren i helgene ikke få inn livsviktig informasjon om veien. De fleste biler har heller ikke DAB, det finnes adaptere å få men igjen det nytter lite når det er høye fjell og dype daler. I tillegg har vi alle brukerene av fjell og vidde, dekningen her blir dårligere innrømmes det. Når en ferdes på fjellet har alle lært av Severin Suveren at en skal lytte til værmeldingene. Ved å fjerne FM fjerner vi denne muligheten for mange som er på fjellet hvor værmeldinger er viktigere en noen annen plass. For der finnes ikke Satelitt, RiksTV eller internett og nå snart heller ikke radio. Dermed øker risikoen for brukerene, noe jeg og mange finner uansvarlig. Argumentet til DAB er at du får flere kanaler, når du har mottak er det bedre, og de kan rive flere FM sendere som sparer penger. Jeg mener bestemt at dette må bli tatt opp på nytt og da håper jeg at tilbudet ikke blir det vi ser vi ender opp med i dag. Meget bra mottak i byer og tettsteder og null hvor du virkelig trenger å høre på vær og varsler.
 15. Heisann, jeg foreslår. 1. Ta kontakt med Gann skytterlag de holder til på skytebanen på ved Vatneleiren i Sandnes, eller om foreldrene dine er kjekke og kjører deg er Gjesdal skytterlag som ligger ved skurve et bedre valg i mine øyne. Uansett ta kontakt, på høsten er det åpent for ungdommer på Gjesdal hver tirsdag hvor de skyter med salongrifle på innendørsbane. 2. Vær med i laget og se hvordan du liker dette, du kan skyte så mye du bare vil med klubbvåpen 3. Finn ut hvilken rifle du bør kjøpe deg gjennom skytterlaget, du kan prøve ut hva som passer deg og ta et smart valg 4. Ja du kan kjøpe rifle før du er 18 gjennom skytterlaget, da blir den innelåst der når den ikke er i bruk Luftgevær blir ikke brukt i skytterlagene, og du kan ikke møte opp for å skyte med et hos dem. Da må du på en privatbane hvor de synes dette er i orden.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.