Jump to content
IGNORED

Trollkyrkja i Fræna


GeezerB
 Share

Recommended Posts

Da kona og jeg var forholdsvis unge, før vi fikk barn, mens dinosaurene fortsatt kunne påtreffes i marka, da var vi på helgetur til Trollkyrkja i Fræna. Som man kanskje forstår begynner dette å bli en god stund siden, og de eneste minnene jeg har om turen er at det var 1) bratt og 2) et godt stykke opp samt at 3) det var rimelig stilig å være inne i den hulen med det marmorbassenget. Nå skal det visstnok være to huler til, som går ned under bakken, men disse fant vi ikke, eller vi fant muligens den ene men syntes det så litt skummelt ut å gå ned dit.

 

Nå sitter man her, betydelig mindre ung, bekymringsløs og trent, og med tre unger i alderen 7 til 14 år. Har en liten plan om å kanskje ta turen til nevnte mål igjen i løpet av ferien i august, og vurderer da enten å ligge på en campingplass i nærheten, for å ta en dagstur opp, eller å rett og slett ta med Wigloen opp dit og ligge over. Ser også at det ligger noen tilsynelatende fine topper ovenfor Trollkyrkja, Trolltindene elns.

 

Mine spørsmål er:

-Er det egnede teltplasser der oppe, feks. like i nærheten av Trollkykrkja, evt i nærheten av vannet der oppe?

-Er det langt å gå fra Trollkyrkja til det vannet, og fra vannet og opp til Trolltindene?

-Er det trygt å ta med unger opp på Trolltindene? Ut fra de bildene jeg har sett så ser det forholdsvis smalt ut der oppe, på den ryggen der.

-Tips til kurant campingplass i rimelig nærhet av målet?

 

På forhånd takk for evt. svar

 

Link to comment
Share on other sites

Trollkyrkja er helt klart et sted som er verdt et besøk. Husk bare å ta med hodelykter.

 

Alle tre grottene er enkle å finne. Det er også satt opp et info skilt med tegninger ved den nederste grotten som viser hvor de andre, og vannet ligger. Turen opp er 3-4 kilometer med stigning, og tar i overkant av en time med noen drikkepauser underveis. Stien opp er godt brukt, og ender ved den nederste grotten. Antar at det er den du mener med marmorbasenget, der fossen kommer ned innerst i grotta. 

 

Den neste grotten ligger bare noen meter lenger opp. Der er stiger og sikringer byttet ut for ikke så mange år siden, så det er en grei sak å komme ned i den i dag. Stigen ned i grotten er en aluminiumsstige lignende brannstiger med sikring.

 

Den tredje grotta er et hull i bakken like etter at du kommer opp på platået. Det virker litt trangt i starten, men blir raskt romslig slik at du kan gå krokbøyd gjennom gangene. Den er ikke fullt så hvit og lys som marmoren i de andre, men har mye spennende struktur i fjellet.

 

Stien til vannet går på platået ovenfor grottene. Det er bare noen hundre meter mot sør, og underveis passeres en liten slette med gres. Der er det noen fine teltplasser som ligger litt isolert om det skulle være litt vind. Forøvrig også et populært sted for sauene i området, så det er fult mulig dere blir vekket tidlig. Ellers mulig å sette opp telt ved vannet, selv om det er mye ujevnt underlag rundt om. Sletta mellom grottene og vannet er anbefalt teltplass.

 

Videre opp til Trolltindane er det en bratt stigning som tar ca 1 time om dere er passe trent. Jeg liker best å gå fra nord mot sør over toppene, men det er også fint å gå opp mot Tverrfjella på sørsiden, og så over toppene. Det er tiløp til merking av sti på sørsiden opp mot Tverrfjella, men ellers så gir veien seg selv. Over selve Trolltindane er det noen luftige partier, men bør være overkommelig for ungene om de er vant med høyde og stødig på beina. Alternativt er turen opp til toppen av Tverrfjella en lett og fin tur med førsteklasses utsikt mot ytre deler av kommunen og Hustavika. 

 

Nærmeste Campingplass er

Hidden Content

i Malmefjorden. Jeg har aldri prøvd plassen selv, så vet ikke hvor bra den er. 

 

Har skrevet om Trollkyrkja og toppene noen ganger på bloggen:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

 

God tur :)

Link to comment
Share on other sites

For å si som den engelske 10-åringen du omtaler: "Wow...". Takk for utfyllende svar, og underholdende tekst og flotte bilder attpå, og litt geologi fikk man med på kjøpet også. Og Trollvann ja, det var jo ikke dumt :-)

 

Kan nevne at i hine hårde dager da fruen og jeg tok turen, så anbefalte alle bøker og brosjyrer om Trollkyrkja at man tok med fakler. Vi kjørte Fræna rundt for å få kjøpt fakler, men overraskende nok (for oss) var det ingen som solgte dette. Heldigvis. Så vi endte opp med en lommelykt, men hodelykt er jo et klart bedre alternativ (var nok ikke allemannseie den gangen, før LED-pærer etc var vanlig).

 

Luftige partier over Trolltindane ja....ikke hovedsaklig bekymret for barna, kanskje mest for fruen, hun er absolutt ikke glad i slikt :-) Tverrfjella kan kanskje la seg gjøre, hvis det ikke krever heftig klatring eller lignende for å komme seg opp.

 

Å bli vekket av sauer om morran er jo koselig (et mye bedre alternativ enn bjørn og dinosaurer, ihvertfall), skjønt enkelte er av den mening at undertegnedes snorking kan komme til å holde mesteparten av dyrelivet på grei avstand.

 

Hvordan er det i det området der i første halvdel av august tror du, er det mye turister/andre fjellfarende?

Link to comment
Share on other sites

Trolltindane kan virke luftig, men turen er ikke krevende, så det bør gå greit. Det er en liten sti det er mulig å følge. Det er bare noen få partier hun må puste rolig og konsentrere seg, ellers grei vandring. 

 

Anbefaler å gå opp i retning Tverrfjella til skaret over mot Trolltindane. Der kan dere vurdere om dere tar turen over tindene, eller går opp på Tverrfjella. Til Tverrfjella er det herken bratt eller luftig. 

 

I juli og august er det mye folk som tar turen, så på helg med finvær kan det være folksomt. Men turister har heldigvis en tendens til å skulle gå midt på dagen, så etter klokka 6 på ettermiddagen bruker det ikke å være så mange. Litt mindre folk midt i uka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy