Jump to content

Galexon

Aktiv medlem
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

Reputation

7 Neutral

About Galexon

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det viktigste når det gjelder utstyr er i hvert fall at det passer for deg og ditt behov. Andres gull kan være din gråstein, holdt på si. Spesielt sekk og sko ville jeg prøvd fysisk i butikk før kjøp. Ellers er et tips som aldri kan gjentas for ofte å pakke vanntett, selv om sekken din måtte ha regntrekk. Kjør gjerne enkle overnattingsturer i starten, ikke fryktelig langt hjemmefra eller fra bilen. Da har du alltid muligheten til å gjøre retrett om alt skulle bli kjipt. Å tvinge seg gjennom ei kjip natt kan gi avsmak. Så kan man heller øke distansene og ambisjonene etter hvert.
 2. Nysgjerrigheten for min del bunner ut i at jeg på forrige tur hadde med hjemmelaget biffgryte som hadde langtidskokt i 3 timer, sånn at kjøttet var utrolig mørt. Men da hadde jeg det med i en tupperware-boks, som jo blir noe knotete. Ikke kan du komprimere den når du har spist opp maten heller. Så om jeg kan lage slike retter og vakuum-pakke dem, da hadde jeg vært godt fornøyd. Akkurat det er jo ikke helt sous vide. Men jeg kunne veldig gjerne tenke meg å lære meg sous vide også, til andre ting.
 3. Jeg tenkte nok først og fremst på ferdiglaget mat, men det hørtes slettes ikke dumt med nystekte biffer 🤩 Tenkte litt på noe ala Fjordland, bare ikke Fjordland men hjemmelaget. Men nå tror jeg søren meg at vi må prøve biff også en gang.
 4. Det har du nok rett i, at Vibram kan variere. Det er Vibram-såle på jegerstøvlene fra Alfa som jeg fikk utdelt i Forsvaret, og de skoene er helt rå på fotfeste. Det burde de nesten være, skulle jeg kjøpt dem selv måtte jeg ha punget ut med rundt 3500,-. Jeg har nok ikke brukt Hoka-skoene lenge nok (og variert nok) til at jeg kan si at de er noe alle bør satse på. Men så langt har de innfridd, de gangene jeg ikke har sett syn på tunge jegerstøvler.
 5. Vi er sjelden ute i mer enn et par døgn av gangen. Så da høres det jo lovende ut.
 6. Slettes ingen dum arbeidshest. Kom forresten til å tenke på at nå har jo Sony kommet med A7C også. Et enda mer kompakt medlem av A7-serien, men fremdeles med fullformat og avanserte funksjoner. Ser slettes ikke dum ut. Men prisen blir kanskje litt i overkant stiv om man bare tenker turbruk. Da tror jeg rett og slett en gull god sovepose står høyere på lista hos meg.
 7. Her er jeg helt enig. Det er veldig synd når de store naturopplevelsene melder seg at man ikke har den samme muligheten til å foredle bildene om de er tatt med telefon. Men klart; om man bruker bildene utelukkende til Instagram osv så ser jeg absolutt at en mobiltelefon kan være god nok. Til mye. Ikke til actionfylte bilder av fugler og dyr naturligvis, men kanskje mer enn bra nok til landskap og stemningsfylte stunder rundt bålet.
 8. Om man ikke er spesielt redd for litt vekt, kan jeg varmt anbefale Nikon D500. Skuddtakt på 10 bilder i sekundet og et vanvittig buffer (80 RAW-bilder på SD-kort, 200 RAW-bilder på XQD) og har samme autofokus som Nikon D5. D500 begynner å dra på årene (2016), men er like fullt et råskinn av et APS-C kamera. Rett og slett fordi det tar noen helt vanvittig flotte bilder av fugler og dyr, og med APS-C sensor (crop sensor) får man litt brennvidde med på kjøpet i tillegg til det linsa leverer. Nikon D500 er rett og slett et APS-C hus i proffsegmentet. Men som sagt, Nikon D500 med ei linse veier fort litt. Men den er værtett da, skal sies.
 9. Jeg har aldri hatt problemer med å få godt fotfeste med Hoka-skoene. De er utstyrt med vibram-såle som jo skal være ganske bra på akkurat det. Men hvis jeg ikke vet hva slags underlag som møter meg så velger jeg stort sett alltid Alfa-støvlene. De er klare for alt. Bare litt varme om det er sol og godvær når du kommer frem.
 10. Noen erfaringer fra både friluftsliv og flere år i Forsvaret: Pakk alt tøy i plastpose/drysack. Selv om sekken din er vannavstøtende er det fort gjort at vann kommer seg inn. Pakk fyrstikker/lighter i en pose med knute/zip lock. Sats på ull, ikke «superundertøy». Ull holder på varmen selv om det blir vått. Aldri ha bomull som innerste plagg. Da fryser du. Et unntak er nettingundertøy. Bruker du ikke nettingundertøy innerst, er det ull mot huden som gjelder. Når du går med oppakning vil du svette. Har du bomull inntil huden vil du bli våt, og da vil du fryse. Aldri undervurder gode sko og gode ullsokker. Fryser du på bena så fryser du på resten av kroppen også, om du er aldri så tørr ellers. Skinnsko? Smør dem godt og gi dem kjærleik. Det har du mye igjen for. Ikke vær redd for å kjøpe brukt. Sko bør du derimot kjøpe nytt, og gå dem godt inn før du legger ut på langtur. Skal du ha tung og stor sekk så kan det være lurt med høye skaft på støvlene, gjerne også med god støtte i skaftet. Om du skal bruke mye penger på noe, utenom gode sko; soveposen. Til syvende og sist er det i soveposen du skal lade batteriene dine, få energi til neste dag. Sørg for at du har en behagelig sovepose med rette de rette egenskapene. Sørg også for at du lufter den godt før du pakker den ned igjen når du kommer hjem. Ellers, god tur! ;D
 11. Til lette turer har jeg kjøpt Hoka TOA GTX. Knallgod demping, og har enda ikke greid å få dem gjennomvåte. Til alt annet er det Alfa sine jegerstøvler jeg fikk utlevert i Forsvaret som gjelder.
 12. I kompisgjengen har vi vært noe bortskjemt med at vi har tatt med oss regelrette gourmet-måltider på tur. Vi er ikke akkurat «gramjegere», men nå skal vi tenke bittelitt i de baner. Etter 4 års tjeneste i Forsvaret er jeg mildt sagt møkk lei feltrasjoner/Real Turmat. Da har vi snakket litt om å lage ordentlig mat hjemme, porsjonere det ut til personlige rasjoner og vakuumpakke maten «sous vide style» og ha med boil-in-bags med ris å ha til. Da trenger vi jo ikke så mye mer enn varmt vann over primusen. Er det noen som har prøvd dette før, som har noen erfaringer å dele?
 13. Jepp, kvaliteten er helt strålende! Jeg har nok mine 5.11-sekker livet ut, eller så lenge kona tillater at jeg har disse «røffe» sekkene. 😂 Nå har jeg både Rush12, Rush 24, Rush 72 og Rush 100. Men Rush 100 erstatter 72, så sistnevnte er allerede lovet vekk til en i familien.
 14. Det er helt klart et godt poeng at bare fordi man har avansert utstyr så blir ikke bildene nødvendigvis bra. Og faktisk, i jobben min som fotojournalist, er det av og til at jeg tyr til mobiltelefonen. For eksempel i løpet av koronapandemien, de gangene folk har stått veldig spredt på gruppebilder. Da er autofokusen på iPhone ganske genial. Men jeg har likevel aldri greid å få de skikkelig eventyrlige turbildene med en mobiltelefon. Det er vel litt fordi jeg har en forkjærlighet for både fullformat, lang lukkertid og bokeh. Det er en egen sjarm med å knipse med manuelle innstillinger. Synes jeg da. På tur er det Sony A7II som er følgesvenn. Knøttliten fullformat-kompis.
 15. Mener Bergans har vært en av leverandørene til den nåværende feltsekken, altså ikke pakkrammen men den lille feltsekken. Selv har jeg lagt min elsk på 5.11 Tactical-serien og bruker henholdsvis Rush 24 i tjeneste og Rush 100 til turer i fjell og mark.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy