Gå til innhold
  • Bli medlem

Fiskepadde

Aktiv medlem
  • Innlegg

    744
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    7

Innlegg skrevet av Fiskepadde

  1. At den passer kroppen er viktig, blant annet rygglengde, utforming av hoftebelte og fasong og avstand mellom skulderstroppene. Men husk og å kjøpe en sekk som tåler det du skal ha i den. Bærer du 70 liter med murstein til fjells må du ha en annen sekk enn om du bærer 70 liter med fjær. Så var det budsjett og da! 

  2. 7 hours ago, Ørn said:

    Etter testing av mine gamle liggeunderlag er det klart at jeg trenger et nytt. Kunnskapene mine om liggeunderlag stopper med den tradisjonelle skum-matta og en Artiach Skinmat fra en halv mannsalder tilbake. Både penge- og vektbudsjettet er blåst, så det bør koste neste ingenting og være nær vektløst... 😛 

    Jeg har sammenlignet Pajak og Nortent liggeunderlagene, og de er ikke de samme. Pajak har sterkere(?) stoff, lavere vekt og nesten dobbel pris av Nortelt sin :

    Pajak Expedition : 70D, 685g
    Nortent Torv : 20D, 840g

    Alle andre oppblåsbare liggeunderlag jeg har sett på har fra 40D til 70D stoff, så det er det punktet jeg er usikker på. Ser også at det noen steder anbefales et liggeunderlag av skum under de oppblåsbare - er de så skrøpelige at det er nødvendig, og er da 20D helt marginalt? Hadde håpet at et slikt underlag trygt kan brukes utenfor teltet også(?)

    Kanskje ikke optimalt med 11cm høyt liggeunderlag i dagens telt med skrånende bakvegg, men det er en annen sak.

    20D er tynnere enn hva jeg ville brukt uten skum under, men sikkert fint med skum i bunn! Dura greiene til expend med 170D i bunn burde fungere greit uten skum :) 

    • Liker 1
  3. 19 hours ago, Navigatøren said:

    Jeg må for sesongen bytte ut sena på flere ørretstenger og begynte å tenke "Hvilken mono er egentlig best?" Tidligere

    har det gått en del i sufix duraflex og sufix super 21. Har du eventuelt en annen favoritt å anbefale? 

    Jeg liker veldig godt duraflex men advance er hakket fastere i fisken og fremdeles veldig slitesterk. Anbefale å prøve hvis du synes det kan være mye strekk i førstnevnte. 

    • Liker 1
  4. Lettere utstyr er fint, men bytt ut sekken sist! Jeg ligger vel på rundt 5 kilo før mat og drikke, og er fornøyd med det og klarer meg ned til noen grader under frysepunktet om natten. Så spesielt mye dyrere enn vanlig kvalitetsutstyr er ikke det ultralette, MEN, du må jo kjøpe det meste på nytt så det er jo en kostnad der. Tarptent moment (li) er for eksempel et ganske idiotsikkert telt, hvis man vil ha noe som er enkelt i oppsett. 

    • Liker 1
  5. 9 hours ago, Solbjørg Olsen said:

    Jeg er litt usikker på 10-årlngen. Hun har tidligere gått lett turer på 10km men tror humøret kan variere litt så vi vil ikke ha dårlig tid eller press på oss. Men la oss si max 10 km lørdag og søndag, litt kortere mandag siden vi skal nå et tog. Fredag bare en time eller to siden det allerede har blitt kveld.

    Kan og nevne at hvis dere begynner fra Lægreidstølen må dere gå ganske langt opp på Monsbuhæe for å komme skikkelig bort fra rv7 siden du ser ned på den. Med taxi til Tuva ser dere ikke flere biler. Og hvis dere ikke må gå DNT ruter er det et hav av stier sør for Tuva som er mulig å gjøre en rundtur av med retur ned til Ustaoset. 

  6. Hvor mange km vil dere gå? Enkelt og fint (og tørt) terreng mellom Tuva og rv7. Taxi skal gå bra, og så går det noen busser der men de treffer du kanskje ikke med toget på kvelden. Et annet alternativ kan være tog til Geilo, taxi til Tuva og så gå ned forbi Heinseter og ta båten Halnekongen tilbake (som jeg mener korresponderer med buss til toget). Litt kostbart men mer variert både terreng og transport. Båten tror jeg begynner å gå første helgen i juli, men lurt å sjekke med de.

  7. Varm nok pose er lurt. T-Comfort er når jeg personlig våkner av å være kald, og det er når posen er tørr. Så 5 graders margin er ofte lurt når man planlegger pose til en tur, synes jeg da. Et underlag kan gjøres noe varmere ved å legge et billig nødteppe (aluminiumsteppe) mellom det og bakken. Å kombinere oppblåsbart med skum er også lurt. 

  8. 8 hours ago, Skaubjønn på truger said:

    Ifjor sommer gikk jeg på en ukeslang tur med 4 kammerater og vi (les "de", jeg var i mindretall) landet på å sove i et 5-mannstelt hvor vi fordelte vekten mellom oss. Etter ett ukeslangt mareritt, hva søvn og privatliv angår, har jeg sverget aldri å sove i telt med andre igjen. Én snorker, mens en annen breier seg ut med beina godt inne på mitt liggeunderlag, en annen skal pisse om natta og vekker meg utilsiktet på vei ut... :(

    En uke føltes som ett år!

    Temaet aktualiseres imidlertid på nytt fra tid til annen da jeg har en søster som gjerne vil dra på telttur sammen, men hun er redd for å sove alene, dvs igjennom ett telt jeg eventuelt låner henne for anledningen. Det holder ikke å sette opp teltene i relativ nærhet til hverandre, nei, felles telt eller turfall. Sukk! 

    Tror jeg er nødt til å kompromisse skal det bli tur, men det sitter langt inne må jeg innrømme. Denne problemstillingen reiser et genuint spørsmål: er jeg en raring som egentlig nekter å sove med andre i teltet mitt, eller er det vanligere enn man kan få inntrykk av? 

    Til to voksne på langtur hadde jeg ikke villet sove i noe mindre enn vært Tarptent Hogback som er 220x220 eller deromkring. (Bruker det selv på tur med to unger) Veier under 2 kilo så er et helt akseptabelt telt på tur så lenge det ikke er meldt storm. Da er det plass til å bygge vegg i midten, så blir det litt triveligere. Eller du kan jo alltids sy deg en gardin? Hehe! Men med mannfolk på tur sover jeg alltid i eget telt.

    • Liker 1
  9. 15 hours ago, kmlugg said:

    Nybegynner her, så forbehold om at jeg overdriver utfordringen. Men vil altså ligge tørt med teltet åpent for å nyte omgivelsene fra teltet også i regnvær.

    Lurer derfor på tips om UL telt (1-2p) med løsning for å skjerme for regnet? Har nå Hilleberg Enan og Soulo. Da må jeg ha tarp. Tenker evt å kjøpe et mindre tarp for å spare vekt. Lurer på om RAB Siltarp 1 blir litt knapp? Den er 1,5x2,4. Men veldig lett, da! Men genialt om det var et godt UL telt som hadde løsning for å nyte utsikten også når det bøtter ned.

    Jeg har har en MLD Monk tarp i dcf, veier knappe 100 gram med tau. Grei til skjerming, eller minimalistisk tarp-soving. Men det er jo UL telt som gjør seg greit i regn og forsåvidt, om det er ren kokeplass du vil ha? Bare å gå opp i størrelse på teltet, hekt av innertelt eller brukt et mid-telt med halvt innertelt. Jeg bruker stort sett Tarptent og MLD, men mye bra på markede nå til dags.

  10. 9 minutes ago, Elias Larsen said:

    Jeg svetter sjennerelt veldig lite, og tror ikke jeg svetter mye på natta heller.

    soveposen er veldig varmt, så kanskje litt ekstra i soveposen, jeg prøver å ha så lite klær såm mulig inne i soveposen.

    Kun netting baselag

    Du kan og prøve å sove med posen åpen som en dyne om natten hvis den kjennes for varm.

  11. Svetter du i posen, blir det vått. Jeg ville prøvd å unngå svetting, samt legge et tynt fleece pledd på oversiden av posen for å prøve å trekke ut fukt. Fest det løst og midlertidig så ser du om det har noen effekt. Svetter du mye når du sover hjemme? 

  12. 10 hours ago, Bryggekar said:

    Om soveposen: Jeg planlegger å bruke min elskede Mountain Equipment Helium 800, med comfort-temperatur -8 grader. Jeg er som sagt en skikkelig fryspinn og liker å være sikker på at jeg ikke blir kald om nettene. Jeg har vært veldig glad for denne på sommerstid i lavlandet før, og blir det for varmt, er det jo bare å åpne helt opp og bruke den som dyne på bare halve meg.

    Men den veier 1300 gram. Finnes det lettere poser nå som er like varme eller ikke langt unna, og som ikke koster en månedslønn?

    1300 er helt ok, du skal bruke en del penger på å spare noe nevneverdig vekt tror jeg. En 0C quilt kan spare deg en liten halvkilo, men dyrt er det! Effektiv bruk av vannfilteret kan spare deg vel så mye vekt ved å stoppe og filtrere et par ganger ekstra om dagen.

    • Liker 2
  13. 5 minutes ago, Bryggekar said:

    Lettere telt er dyrt, så det vet jeg ikke om jeg har råd til, men jeg skal se hva jeg får til. Det kan også hende jeg ikke trenger å ha med meg kart over de områdene jeg kjenner godt nok og/eller der det er god mobildekning. Evt. vurdere 1:100k kart ... Kan også vurdere å droppe hele gryta og koke rett i koppen. Jeg får skrive ned hvor mye vekt jeg kan spare for hvor mye penger på hver ting, og se hva som er flest gram per krone!

    Lette telt er ikke nødvendigvis superdyrt, diverse kinatelt fra 3ful og Naturehike ligger på rundt kiloen. Jeg bruker mest tarp, og gjerne et halvt bretteskumunderlag, veier nesten «ingenting». Ps. Mer effektivt å drikke av gryta enn koke i koppen, med tanke på gass. 

    • Liker 1
  14. Telt med  footprint og underlag kan du lett spare 2 kilo på, men koster potensielt penger. Skumunderlag og tarp er selvsagt billigst, men ikke så superkomfortabelt. 
     

    En enkel Trangia gryte kan spare deg nesten 200 gram og kanskje 50 gram på vindsjerming hvis du bruker en bit alu folie. Kartpakken virker veldig tung? Ellers ser det bra ut! 

    • Liker 1
  15. 51 minutes ago, ivarm said:

    Ok. Men det er egentlig den punkteringsbiten jeg er redd for, og som tydeligvis er Akilles' hæl i det hele så jeg antar dette med valg av overflaten man velger er av betydning, og reparasjonskit er nok et must. Har sett på skumunderlag og samtlige har volum/dimensjoner som dessverre gjør de helt uaktuelle så jeg er nok nødt å velge oppblåsbar.

    Antar at ekstra "bunnduk" er evt løsningen om man er litt paranoid eller vil ikke våkne på flat madrass.

    Et Exped Dura 5 skal en del til for å punktere, tykt 170d stoff. Lettere underlag bruker ofte ned i 20d stoff. 

  16. 30 minutes ago, ivarm said:

    Ja, den lufte/lagringsbiten er forståelig. Men er det ellers noe vesentlig forskjell mellom selvoppblåsbar og "manuelt oppblåsbar" utenom der at den selvoppblåsbare blåser seg opp selv? Isolerer sånne bedre enn de vanlige? Eneste jeg kan i alle fall se er at de som ikke er selvoppblåsbare er betydelig mindre pakket sammen, f eks Ultrasphere 4,5 ser jeg kan pakkes ned til 19 x 9 x 9 cm = 1539 cm² / ~1,5 L 

    Det er en annen komfort på selvoppblåsbar enn luft, da det er fylt med skum og kan oppleves mer stabilt. Men for å få samme tykkelse som på luft må man naturlig nok enda lenger opp i vekt og volum. Jeg bruker de fordi det er lett å åpne ventilen på dagtid så verken unger eller varme tar livet av underlagene om de ligger i teltet en dag eller to. Og hvis de punkterer er det fremdeles litt nytte i de.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.