Gå til innhold
  • Bli medlem

bst

Aktiv medlem
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av bst

  1. Hei. Kom over en bok om Elbrus her om dagen. Sier litt om sikkerhetssituasjonen og hvor en evt kan søke for oppdatert info, deriblant nevner de http://www.landsider.no/land/russland/. Boka er en reiseguide om alt du trenger å vite om du reiser på egenhånd eller med operatør. Har selv planer om turen på sikt og syntes jeg fikk mye og god info om det meste jeg trengte. I tillegg er den på norsk... Den heter Elbrus på ski - Europas høyeste topptur.
  2. Det var trist. Møtte han i sommer og snakket om høye fjell. Hyggelig kar.
  3. Var der nå i sommer, vår første tur i høyden. Vi valgte å dra "tidlig" i sesongen med tanke på "renna" opp mot Gouter, dvs. siste uke i juni. Vi gikk over renna sent på dagen og så ikke antydning til steinras. Vi var også heldige med været i forkant av vårt opphold da det hadde snødd tett i flere uker, slik at alle bresprekker var nedgravd og uten betydning for oss. Vi var 7 personer, hvorav 2 ikke hadde klatreerfaring og valgte derfor Gouter ruta fremfor traversen fra Aguille du Midi som innebærer en lengre etappe, klatring opp en kort "isvegg" samt raspotensialet opp Tacul. Tacul er kjent for variable forhold med tanke på ras. Vi hadde ikke guide. Vi hadde ikke bestilt overnatting på Gouterhytta, men prøvde daglig å ringe de dagene vi var i Cham. uten hell. Anbefaler dette hvis man ikke satser på bivi el. telt. "Sjefen" på hytta var kjip og streng. Holdningen til å få nødovernatting er langt fra det du vil møte i den norske fjellheimen. For å få plass til "nødovernatting" inne på hytta må du vente til spisearealet er tømt, dvs. kl 20-22, slik at man kan ligge på gulvet i et par timer før man starter. Dette koster ca 200,-nok. Vi var heldige og møtte en haug med jenter som hadde medfølelse og lot oss sove på gulvet i hytten (dvs. gangen mellom sengene). Anbefales ikke, men er klart bedre enn stålplatået utenfor hytten. Ut på ettermiddag kan det ofte blåse opp og det er ingen steder man kan ligge/sitte i le og lage mat utenfor hytten. Vi hadde planer om å bruke flere dager på akklimatisering (som selvsagt anbefales) ved å ta banen til Aguille du Midi og gå på breen. På grunn av dårlig værvarsel ble det kun 1 dag på breen før vi valgte å prøve oss. Dette førte ikke til annet enn at noen av oss fikk kraftig hodepine på vei ned fra toppen. Vi møtte andre på vei opp som snudde pga. symptomer på høydesyke, så det er helt reelt. Folk reagerer forskjellig på høyde og det anbefales derfor å bruke noen dager i forkant på akklimatisering. Vi møtte noen på veien som overnattet på Tete Rousse og gikk opp ned til Gouter som akklimatisering. Se forøvrig turbeskrivelsen en av gutta skrev: http://kaasin.no/?artid=109&aar=2008&tema=Tur&tittel=P%C3%A5%20Mont%20Blanc,%204808%20moh
  4. www.fieldtouring.com arrangerer turer for under $10 000, uheldigvis gikk dollaren opp forrige uke. Glad jeg rakk å kjøpe sovepose før det. Lyngve www.distantpeak.com brukte dette selskapet, sjekk på hans side om erfaringer. Hørt at de er gode. Vedr. www.ecoexpeditions.no så skal jeg til Aconcaua med min kjære til jul, så jeg satser på at det går bra. Traff 4 nordmenn på Kilimanjaro i september som brukte eco, de var storfornøyd. Vi reiste på egenhånd men hadde guide fra den samme operatøren som eco og det var en av de største og mest erfarne der nede. Regner med at det er slik de også arrangerer Cho Oyu og eks. Aconcagua. De fleste selskapene bruker uansett lokal logistikk, også Hvitserk (men de er dyre fordi de i tillegg må lønne kontormedarbeiderne i Oslo). Vedr. egen guide til Cho Oyu så går det an å kontakte den nepalesiske guiden som er på Juvass, han organisert en annen norsk eksp. i 2006 med godt hell. Tror han heter Dawa Sherpa.
  5. Jeg er ingen ekspert, men jeg går selv med vage tanker om å ta meg en tur, muligens blir det med et selskap. Jeg har sjekket litt rundt med folk som har vært der og tidspunktene de forskjellige selskapene bruker, og de fleste reiser ned august slik at de kan toppe ut i månedsskiftet sepember-oktober. Som det står på summitpost så er det fordeler og ulemper med tiden før- og etter monsoon, men når de fleste selskapene, deriblant www.himex.com (eies av Russel Brice) velger tiden etter monsoonen så er det sikkert med god grunn.
  6. Sjekk denne: http://www.summitpost.org/mountain/rock/150294/cho-oyu.html Mye og god info. Hvorfor våren?
  7. Finnes bare ett alternativ: Dynafit støvler og bindinger. Vridningsstive som f.., ekstremt lette og svært gode å gå på flatmark med. Har prøvd fritchi og div., men der vrir bindingene seg om du drar på skikkelig. Marker Duke er gode, men svært tunge å gå med før nedkjøringa starter. Jeg er superfornøyd og de har fungert feilfritt til topptur i Romsdalen, Jotunh., Oppdal, løssnø og skareføre, samt langtur med pulk Krossbu-Leirvassbu. Kan bruke fatski og smalere ski. Dynafit har støvler som er alt fra svært myke til like stive som alpinstøvler (120-140). Har aldri fått gnagsår på flatmark. Innerstøvlen customtilpasses med varme.
  8. Teflon er et belegg som påføres ved varmebehandling. Belegg vil pr. def løsne over tid ved bruk i sterk varme og med friksjon fra diverse kjøkkenredskaper. Vi har vel alle hatt erfaring fra dette med stekepaner til hjemmebruk. Uansett hva de lover og pris, det går av etter noen år. Har hatt MSR Alpine Classic Cookset i snart 10 år. http://oslosportslager.no/produkt/msr-alpine-classic-cookset-kjelesett-6743.aspx Svært lett og solid. Lett å vaske selv hvis det svir seg.
  9. Mange som assosierer fælt her. Tilbake til spørsmålet, her er noen teltstangprodusenter på nett: www.polesforyou.com, www.questoutfitters.com/Lightweight.htm www.shelby.fi i Finland selger også stenger ut fra Hillebergs dim., men kan mod'es.
  10. Mange som assosierer fælt her. Tilbake til spørsmålet, her er noen teltstangprodusenter på nett: www.polesforyou.com, www.questoutfitters.com/Lightweight.htm www.shelby.fi i Finland selger også stenger ut fra Hillebergs dim., men kan mod'es.
  11. bst

    Arc'teryx Alpha

    Heisann. Har Alpha SV og brukt den hardt i 1 år. Det er en solid jakke med gode løsninger. MEN, jeg har mange erfaringer ifht. bruksområder, som i stor grad gjelder stoffet, Gore-Tex: 1. Jakken er laget til vinterbruk, puster dårlig og er tung, lite egnet til sommer og høst. Gore-tex puster gen. dårlig ifht. svært mange andre tilsv. tekniske stoff. Har Patagonia bukse (Stretch Element) som jeg har brukt paralelt, og egenskapene i stoffet er ekstremt bra i forhold. Hadde Element jakken passet meg ville jeg aldri kjøpt Alpha. 2. Jakken må vaskes og impregneres jevnlig om du bruker den mye da den puster dårlig og membranen tettes raskt når du svetter. Impregneringen holdt 1 uke på bre i fjor sommer, etter det ble det gjennomslag til ytterstoffet. Dette fører igjen til at membranen puster dårligere. Patagoniabuksen er reimpregnert kun 1 gang på 1 år. 3. En studie foretatt av det amerikanske forsvaret (http://www.shelby.fi/tips/breathability.pdf) gjennomgikk pusteegenskapene for forskj. tekniske stoffer i varierende fuktighet (med stabil temp.). Bla. testet de e-vent, dermizax, schoeller, marmot, epic, patagonia, sympatex, gore-tex (standard og XCR, ikke den nye pro-shell) mm. De fant at pusteegenskapene til gore-tex varierte med fuktighet (dårligst i tørt, puster bedre i fuktig vær). E-vent hadde stabilt særdeles gode pusteegenskaper, uavhengig av luftfuktighet. I dag har svært mange tekniske klær gore-tex membran, fordi gore-tex sitt moderselskap Gore har et ekstremt stort markedsbudsjett og kan pøse ut penger og skaffe seg gode avtaler med eks. Arcteryx. Andre mindre produsenter som e-vent er ikke i nærheten av å ha råd til tilsvarende markedsføring, og folk tror derfor at mengde (antall jakker solgt) = kvalitet. Det er fullstendig feil. Skal du ha en jakke som puster bra og er godt vanntett, ikke kjøp gore-tex. Skal du ha en jakke som først og fremst tåler mye bruk, og pusteegenskaper er mindre viktig. Ja da spiller det liten rolle hva du kjøper så lenge jakken er solid med gode løsninger. Og ut fra de kriteriene kan jeg anbefale Alpha SV så lenge du kjøper den i US. Den er for dyr i Norge.
  12. Har prøvd å gå gjennom forumet, men ikke funnet info om når og hvor man kan bestille hytter på rutene opp Mont Blanc. Hører at det i juli kan bli trangt om plassen og at det er lurt å være tidlig ute. Min fransk er dårlig og har brukt altavista Babelfish og oversatt noen franske sider om temaet, men finner ikke noen nettsider som sier noe om bestillingstider. Noen som har kjennskap til dette? På forhånd takk.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.