-
Posts
5,343 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
121
Content Type
Profiles
Forums
Artikler
Interview
Store
Community Map
Posts posted by Marius Engelsen
-
-
grand sport 66 skrev (10 timer siden):
Hei har dere vurder å fylle madrassene med foreksempel argon, som isolerer bedre en det meste ? Kjenner folk som dykker og bruker helium i puste mixen, og i drakta, de sliter med at det gir dorlig issolasjon og ein blir fortere kald, omvendt burde funke, bruke ein tung gass som Isolerer godt
Skal du ha med en argon-flaske på tur?
-
Langfeller er et absolutt must i mange tilfeller.
Langfeller i Mohair glir bedre, og lugger mindre, enn syntetiske kortfeller.
Svaret er at man går med kortfeller i mohair så mye man kan, og skifter til langfellene om man trenger, eller om man mister en kortfell.
Når jeg gikk hardangervidda på langs i fjor ble langfellene brukt mer enn kortfellene. Snø som gav dårlig grep, pulk og brutal motvind, gjorde selv den minste stigning umulig uten fiskebein.
- 1
-
elgen skrev (2 minutter siden):
Hei det finnes "løse" borstoppere som det går an å monterer på bor med en setskrue. Biltemea har visst nok. Virker OK med en forsiktig og stødig hand. Jeg har selv montert og om- en god del bindinger g beslag til ski som meie på sprint hundslede. + PU lim! Med epoxy/araldit blir de nesten umulige å skru ut.
Elgen
Synes borstopperne fra biltema var vanskelig å få montert nøyaktig, og slik at de ikke flytter seg etter noen hull.
Men finner man noen som funker, er det en god løsning.
-
(Spinkle) tech bindinger har vist seg å være det mest solide, så vidt jeg har fått med meg.
Synd de ikke tar dette velprøvde patentet og overfører til fjellskistøvler.
Xplore er jo en slags etterligning, men med noe svakheter.
-
Jeg har brukt 3,5mm bor fra ett biltema-sett, og PU-trelim på skruene. Fungerte fint det også
Den spesialboren var veldig dyr+frakt. Særlig når man har en 3,5mm liggende i garasjenBare vær forsiktig å ikke bor for langt med en vanlig bor. Den går plutselig veldig raskt ned i skien. Jeg målte hvor langt skruene stakk ned gjennom bindingen, og brukte teip og stødig hånd.
Borret først med en litt mindre trebor med spiss.
NB! Det står ofte påstemplet på skien hvilke bor som skal brukes.- 1
-
Kristoffer Sandnes skrev (1 time siden):
Har sett forskjellige repkit og løsninger til BC sko som feiler.
Kom over denne løsningen som skrues fast i sålen om uhellet skulle være ute. Muligens en av de bedre løsningene om en trenger en slik fix på tur.
Tenker den enkleste måten å lage et slikt repkit er å bruke BC binding som mal. Stangen som sitter i BC skoa måler eksakt 5mm.
Rustfristang 5mm, plate som bøyes rundt stangen(3-4mm rustfri skulle holde), sveis sammen med tig, bore og forsenke hullene.
Det er to muligens problemer med løsningen, finne egnet skruer som biter godt nok i sålematrialet samt ikke er for lange. Platen under skoa bygger noe så det er muligens smart å lage en plate i samme tykkelse til hæl og midt under skoa om det må brukes en lengre periode.
Hvor får man kjøpt dette?
Jeg har alltid med et par små uåpnede tuber superlim. (Biltema selger pakker med 3 grams tuber).
Så jeg tenker at man kan slå opp teltet, få opp litt varme, rubbe sålen og vaske med rødsprit (som man har med til forvarming), lime disse på plass, og deretter ta superlim på skruene og skru de inn.
Kanskje 5minutter epoxy er bedre, det henger ihvertfall godt på gummi. Locktite sine små sprøyter er ganske gode til engangs-bruk.
——————
Når det er sagt. Hvis man fjerne snø når man merker det pakker seg under tåpartiet på støvelen, så slipper man vel de største «brekk av kreftene» på bøylen, og da burde man kunne forhindre at dette skjer. Regner med at man kan oppdage minst en dag før at bøylen begynner å bli løs.
Jeg opplevde at det pakket seg is når det var sol og føyket langs skaren bakfra i fjor. Fokksnøen smeltet da den traff den svarte plasten på bindingen som ble oppvarmet i solen, og dette ble til hardpakket is en gang i minuttet. Jeg tok av skiene og hakket løs en gang i minuttet til tider, men heldigvis holdt det ikke på i mer enn ett kvarters tid før vindretningen forandret seg. Den harde isklumpen under tåpartiet gir store krefter på bøylen når man trakker ned.
- 1
-
foroll skrev (54 minutter siden):
Nå skal jeg kanskje gå imot strømmen her. Jeg synes det er hensiktsmessig å skille mellom hva som er "kostbart" og hva som er "dyrt". De dyreste snøpluggene jeg har hatt var fra Aliexpress. De kostet lite men tok ikke lange stunden før de var bøyd alle som en.
Kanskje jeg er vel slem mot de men jeg gidder ikke dalle med snøplugger. Når de er tilstrekkelig gravd opp til at de kan røskes løs gjør jeg det, og kan jeg få de nedi med litt tramping gjør jeg også det.
Jeg har også hatt Helsport sine og noen jeg ikke husker merket på.
Nå har jeg gått over til Hilleberg sine, etter noen tilbud på Fjellsport. De er de mest kostbare jeg har hatt, men ikke de dyreste, for der har jeg foreløpig ikke ødelagt én eneste en.
Jeg har hatt helsport, og standard røde fra aliexpress.
Helsport sine var myke som sølvpapir, tykke, tunge og full av skarpe kanter. Finnes mange tråder om disse.
Ali pluggene var uten skarpe kanter, tynnere, lettere, og mye sterkere. Dønn lik andre dyre typer (sikkert samme fabrikk).
Finnes kanskje andre typer da, men jeg skjønner ikke hvordan man ødelegger disse under normal bruk.
-
Renta skrev (På 9.1.2025 den 11.43):
Hei.
Min sønn på 13. år har fått randoneeski. Jeg tenker at han er for ung, men jeg har ingen kunnskap om temaet. Han er vant med langrenn og slalom. Hvor kan han ferdes trygt? Og hva bør han starte med som ung og uerfaren?
På ingen måte for ung, men man må selvsagt begynne i godt vær, i trygt og kjent terreng, og ikke gå alene.
Som med alt annet, begynner man i det små.
-
Skal du ha korte snøplugger langs teltduken, er det beste kjøpet røde snøplugger fra Aliexpress/ebay. Topp kvalitet, topp pris.
Om du finner hos norske forhandlere som har en akseptabel pris, så kjøp der.
Til endefestene mot/fra vindretningen bør man ha lengre plugger, eller bruke ski/staver.
Til bardunene er det ingenting som slår små snøanker som eks. swiss Piranha snøanker, med en liten karabinkrok i ringen (små alu-kroker kjøper du også på aliexpress/ebay). Lett å sette ned, lett i vekt, og holder MYE bedre enn plugger.
-
Omnilite skrev (25 minutter siden):
NAO er kjapp, men det er innmari guffent å møte en med lykt som går motsatt vei i en nedoverbakke på ski.. da blir det mørkt.
Det er ikke en lykt for veldig stor fart. Da må du ha mer lys og større lykt.
Eller du holder på beyteren i mer enn ett sekund, så går den over på vanlig konstant lys.
-
langen skrev (44 minutter siden):
Hvor raskt reagerer denne?
Jeg har gamle NAO og litt mindre gamle NAO+.
Førstnevnte er meget kjapp og god, sistnevnte er så kjapp at du ikke merker det.
Bruker denne, sammen med en Olight Javelot lykt. Hodelykten er fint til alt av nær og medium distanse. Mens lommelykten har en svært smal lysstråle som rekker nærmere enn kilometer, og overgår alle hodelykter i verden når man skal orientere seg og finne stier og varder i terrenget.
- 1
-
ingen87 skrev (36 minutter siden):
Den er tynn i den forstand at det blåser gjennom stoffet. Så blir fort kald dersom det blåser.
Kanskje samme stoff som Bergans Microlight da.
Norrøna Svalbard Cotton light har veldig lignende stoff, men mye bedre vindtetthet. Jeg tror ikke det er å få tak i lengre, dessverre.
-
ingen87 skrev (18 minutter siden):
Yes, og siden det var lite informasjon andre steder, var Fjellforum min "go-to"-side for mer informasjon
Burde kanskje formulert meg annerledes, mente selvfølgelig membranjakke. Altså skalljakke med membran.
Jeg har ei Norrøna Narvik-jakke som jeg bruker på våte vinterdager. Dette er vel egentlig en skijakke, og den kan bli litt tett under aktivitet. Jeg har liksom ingen jakker jeg synes er skikkelig behagelig i kulden og i aktivitet. Bomullsanorakken jeg har blir for tynn. Narvik-blir for tett. Dunjakka blir for varm. Det er kanskje den gode bomullsjakka jeg "leter etter".
Mon tro om denne kunne vært noe? https://arrakoutdoor.no/trek-anorakk-herre-oransje?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4fi7BhC5ARIsAEV1YiYDPrY_rzxEhG0UcJqJLHRfdzCbXgz54XhKj33vPkQN6svh_zdibToaAvrTEALw_wcBJeg synes bomull blir for tungt og vått til høyaktivitet. Men fin til lavinsensitet.
Type tynn microfiber, som eks. Norrøna Svalbard Cotton Light (som er mest syntet egentlig), synes jeg er best.
Lett, tørt, vindtett, puster bra, stille, mykt og blir ikke tungt når det blir vått. Men tåler ikke regn.
Bergans microlight jakken synes jeg er litt for kort, og litt lite vindtett til vinterbruk. Men fin til sommerbruk.
-
David S. skrev (1 time siden):
Dette fikk jeg i svar fra Exped. Kanskje greit å påpeke at jeg sendte ikke inn noe reklamasjon, kun en tilbakemelding på hva jeg hadde erfart.
Vi som norsk distributør av bla. EXPED har fått din henvendelse fra EXPED og skal prøve å hjelpe deg etter beste evne.
Det som har skjedd med dine dunliggeunderlag kan høres ut som downshift.
Det er viktig å vite at samlingen av dun, også kjent som 'downshift', ikke er å anse som en reklamasjon. Dunfylte produkter trenger regelmessig vedlikehold, noe som ikke alltid er godt formidlet. Dun vil naturlig forflytte seg inne i hver lukkede kanal, og det kreves litt assistanse for å jevnt fordele det på plass igjen.
Nederst og øverst på liggeunderlaget er det sveiset fast en skumgummilist som har til hensikt å hindre dunet i å forflytte seg mellom kanalene. Mange tror dette er dun, men det er faktisk ikke tilfellet.
EXPED har utarbeidet en kortfilm som demonstrerer hvordan dette gjøres. Du kan se den her:
https://www.youtube.com/watch?v=luAfJa0jtKY&list=PL4ssbCbHLhZOi5xUJWfkCRxIVB1-V5oAH&index=2
Det er viktig at oppbevaring av spesielt dunliggeunderlag gjøres på en tørr plass, gjerne oppblåst liggende under sengen eller annen egnet plass. Dette er anbefalt med tanke på at dunet skal få ekspandere seg mest mulig for å bevare best mulig isolasjonsevne. Liggeunderlag som blir oppbevart i pakkposen vil ha mer komprimert dun som forflytter seg enklere inne i liggeunderlaget og "cold spots" / dårligere isolasjon vill oppstå (slik som på dine liggeunderlag). Hvis du følger instruksjonene på vedlagt film og oppbevarer dem som beskrevet vil du få minimere områder uten dun. Men, det er viktig å presisere at dunet kan bevege på seg. Ønsker man et isolasjonsmateriale som fyller 100% av liggeunderlaget må man velge syntet som er sveiset fast på innsiden av liggeunderlaget og som ikke forflytter seg eller skum som å ikke er flyttbart.Svaret hadde vert akseptabelt om ett nytt underlag hadde vert fylt med nok dun til at det kunne dekke hele underlaget.
- 1
-
Hvis du lyser inn i ventilen på synmaten din, ser du hvordan fyllet er.
Det er en del forskjell i UL og vanlig synmat.
-
Foret i synmat er limt til både oversiden og undersiden av liggeunderlaget. Så dette blir strukket ut når man blåser opp.
-
David S. skrev (9 timer siden):
Jeg lagde og pakket en del havregrynsgrøt tidligere. Tørrmelk var ikke så tilgjengelig, så jeg endte opp med å bruke NAN morsmelkerstatning. Enkelt å finne i butikken, men om det er noen fordeler med det vet jeg ikke. Kanskje litt annet næringsinnhold?
Jeg har prøvd NAN også. Smaker helt forferdelig sammenligner med Nido tørrmelk.
-
KjartanE skrev (16 timer siden):
Sikkert dårlig formulert av meg. Det jeg mente var at reklamasjonen måtte via butikken, så tar de det til importøren.
Joda, jeg skjønte det
Men som forbruker kan du med rette klage direkte til tidligere salgsledd, og velge fritt hvem du retter klagen til. Som eks. direkte til produsent.
Men jeg vet forskjellige merker praktiserer dette ulikt. Eks. Garmin og Norrøna vil behandle klager direkte, og man skal ikke gå vi forhandler.
Uansett enklest å bare gjøre som man får beskjed om
-
Helge G skrev (1 time siden):
Takk for god tilbakemelding. Ser at Hestra også har en goretex-utgave av hansken, vurderer å heller kjøpe den. Greit å ha utskiftbar/tørkbar innerhanske.
Hanskene mine har membran/goretex, men ikke teipede sømmer.
-
sneakyowl skrev (1 time siden):
Har du sjekket denne muligheten? https://www.xxl.no/service/skoservice/pigging-sko?srsltid=AfmBOopFpxDQ9cmsLvcUUkbSxTgBNcVx4YkktNPQBc0SD8yDdgnCylOD
TLDR; Pigging av hvilke som helst sko. Ikke prøvd selv, men hørte bare om det nylig.
Blir nok akkurat det samme som jeg skrev over:
Marius Engelsen skrev (2 timer siden):Akkurat det blir nok ikke aktuelt. Ingen av terreng-joggeskoene jeg har hatt hard nok gummi rundt mønsteret til at piggene vil sitte. Piggsko skal ha hard gummi, slik at de biter bedre i hard snø og piggene sitter bra.
Samtidig må man ha en viss såletykkelse, og mine terrengsko har tynn og myk såle. Så nye sko må til uansett.Dessuten, så ødelegger man ett par barmark-sko, for å lage noen middelmådige piggsko. Skjønner ikke helt vitsen med det. Da må man kjøpe nye barmarkssko
-
Takk for alle tips folkens
Prøvde salomon Spikecross, og den avbildete Icebug modellen: https://icebug.com/no/product/pytho6-m-bugrip
Icebug satt veldig bra, og hadde flest pigger. 16 stk. Synes også at det var «passelig» mengde sko og såle (om det gir mening), siden jeg ikke liker de mest minimalistiske løpeskoene
-
Gabs88 skrev (7 timer siden):
Tenker det beste er å installere egne pigger i sko du allerede liker.
Jeg hadde i alle fall slitt med å finne nye sko som er tilsvarende komfortable som jeg kunne pigge manuelt.Akkurat det blir nok ikke aktuelt. Ingen av terreng-joggeskoene jeg har hatt hard nok gummi rundt mønsteret til at piggene vil sitte. Piggsko skal ha hard gummi, slik at de biter bedre i hard snø og piggene sitter bra.
Samtidig må man ha en viss såletykkelse, og mine terrengsko har tynn og myk såle. Så nye sko må til uansett. -
KjartanE skrev (26 minutter siden):
Du må nok via dem du kjøpte av,
Rart. Man har rett til å reklamere direkte til tidligere salgsledd.
- 1
-
Helge G skrev (2 timer siden):
Endte du opp med Hestra + innerhanske i ull? Fornøyd? Vurderer både Norrønna og Hestra her selv.
Endte opp med Hestra ja.
Jeg er fornøyd, og har gått med ullfór på en hånd, og syntetfór på en hånd, noen sesonger.
Akkurat like varmt, men passformen på syntetfóret er best.
Synes dog hanskene har blitt kaldere, så jeg bytter ut fóret nå. Praktisk å slippe å kjøpe nye hansker.
Om ikke uttagbart fór er viktig, tror jeg faktisk at norrøna hanskene er ett hakk bedre. Men der kan man ikke skifte ut fóret når det blir slitt. Men om fóret i Norrøna holder bedre, aner jeg ikke.
Vanntettheten er dårlig på Hestra. Ingen teipede sømmer, og vannet kommer relativt fort inn. Men raskere å tørke da.
Myk flaske som tåler varmt vann til tørking av sko og sokker
In All other equipment
Posted
Tørker skiskoene i kulden? Hvor bra funker det?