Gå til innhold
 • Bli medlem

Mjølrakk

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  17
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Jada, som flere har sagt fra før, det er ingen restriksjoner mot telting på Spranget. Krokutbekkhytta er ikke fjellstyrebu, men i privat eie. På høyre side av veien, noen hundre meter fra parkeringsplassen og noen 100-metringer til oppover mot Illmannhø, ligger Illmannbua. Denne er fjellstyreeid og står åpen under reinsjakta som starta i dag. Her går det jo an å søke ly dersom det ikke er fullt av jegere her. Akkurat nå regner det i området. Under reinsjakta er dyra stadig på flukt, og trekker flere ganger over veien og Ula like innenfor nasjonalparkgrensa. Prøv å slå leir nærmest mulig park
 2. Sist torsdag var Storsmeden og Sagtind helt snødekt. Nå er det varmt, så noen dagers godvær gjør nok vei i vellinga.
 3. Riktignok tviler jeg på at folk som besøker dette nettstedet har det, men rundt i dette landet - jo faktisk Europa - så finnes det mye folk som har Vinjerond som mål. Det er en ypperlig tur, med utsikt mot både Storrond og Rondslottet. Dessuten er det en nydelig tur framover mot Svartnuten. Her har du utsikt utover Rondvatnet, mot Smedene og nordover til Bergedalen og Dørålen. Ta en avstikker ned til Styggbotn. Her er det fine grassletter, et lite vann og aldri folk. Slipper du deg ned i slukta, er du nede ved Rondvatnet på null og niks. Herfra er det vanskelig å ta seg fram til fots både nord
 4. Turen mellom Storsmeden og Veslesmeden er luftig, men enkel å gå. Om en skal følge terminologien til enkelte av debattantene her, så er det heller ikke smalt. Dvs. over fortaus bredde. Ellers vil jeg generelt fraråde all form for klatring i Rondane. Dette fjellområdet er en eneste stor steinur. Dersom klatring er av interesse, så finnes det altfor mye fjell i Norge der dette er helt utmerket å bedrive.
 5. Hvorfor har du ikke vært på Vinjerond, når du har vært på Rondeslottet? Du sier at du har hytte i Rondane. Regner da med at den ligger i Mysusæter eller Høvringen-området. Dersom du er en topp-samler, så hadde det vært mest effektivt å ta Vinjeronden i samme slengen. Det er ingen fin tur mellom Vinjerond og Storronden. Bandet er smalt og fullt av løse steiner, akkurat som Rondane forøvrigt.
 6. Jeg kjenner atkomsten til Rondane fra Gudbrandsdalssida, vest, nærmere bestemt Sel kommune. Tar du av fra E6 rett sør for Otta sentrum, er det 12 km til Mysusæter. Dette er offentlig vei og gratis. Fra Mysusæter går Tjønnbakkvegen inn til Spranget, som også er grensa for nasjonalparken. Tjønnbakkvegen er privat eid og det avkreves et sted mellom 10 og 20 kr i bompenger. Veien er kun åpen sommerstid, og har ikke åpna ennå. Blir som regel først åpna til toppen av Tjønnbakken. Siste biten (2 km) inn til Spranget er vel åpen slik ca. fra 10. juni. 5 km nord for Otta sentrum, på Selsverket, kan d
 7. Kjære Fosfor, gravide og alle andre som har planer om å ferdes i Rondane. Våren er sein, været kaldt og vått, det er ikke hyggelig i disse traktene for et par uker ut i juni. Akkurat nå pågår reinskalvinga. Da er det en fordel at de som strengt tatt ikke er nødt til å oppholde seg der, holder seg unna. Derfor er f.eks. sjølbetjeningshytta i Rondvassbu stengt i denne perioden. La reinen få tid på seg til å gjøre ferdig kalvinga. All tråkking i området fra Haverdalsseter mot Høvringen/Dørålen er tabu i så måte. Vi sees i Rondane til sommeren, Norges mekka for fjellvandring!
 8. Dersom en ikke kan ta inn over seg at Oslo er en stor utgiftspost og en belastning for landets øvrige befolkning, er det tydeligvis et vepsebol det må ryddes i. Jeg kan nok alltids tåle en del vepsestikk, uten at det skal kunne fremkalle noen form for anafylaksi. Men husk fjellvettregelen: Vend i tide, det er ingen skam å snu. Kanskje noe en urbanist mer enn noen annen burde ta inn over seg.
 9. Vi er uenige. Byene burde ligge nærmere fjellet, og derfor flyttes. Derimot kan det vel diskuteres hvorvidt vi har byer, i hvertfall storbyer, i dette landet. I litt større målestokk dreier det seg om husklynger. Men fjell, det har vi. Og det har folk levd av i uminnelige tider. Byene, da spesielt Oslo, er og blir en eneste stor utgiftspost.
 10. Eksotisk? Ok. Det er noen få av oss som fortsatt verdsetter et liv utenfor urbane strøk. Muligheten for å opprettholde denne tilværelsen ser etter hvert ut til å bli marginal. Det er kanskje derfor vi graver oss ned/inn litt oftere enn det som strengt tatt er nødvendig. Dersom noen vil tre støttende til, slik at de av oss som ønsker kan få bo litt nærmere enn timevis på bilvei, for å komme høyt til fjells, så snakk vår sak blant urbanister og andre livsreisende!
 11. Er det noen som kjenner til Vågåfjell? Er det bare et oppkonstruert navn i markedsføringsøyemed? Har det i såfall noen spennende topper? Noen som har turer å anbefale der?
 12. Har akkurat kommet innomhus etter en fantastisk måneskinnstur i Rondane. Tror ikke det er noe annet fjellområde som tar seg så flott ut i måneskinn som Rondane. Gikk opp Glamourdalen, grov meg ca 2,5 meter inn i bakken, pakket ut Jerven-duken, skrellet en clementin, pakket sammen og labbet videre. Fantastisk! Lurpus: Jakka mi kan du få til odel og eie. Syr du inn en skredsnor, er den fullkommen til all type bruk.
 13. Jeg har vært med på å plukke opp igjen alt for mange som har vært uredde for uvær. Problemet er ikke at de mangler utstyr i sekken. De kan rett og slett ikke å bruke det, og har et heller distansert forhold til fredelig sameksistens med imponerende men ofte ugjestmild natur. Derfor lar jeg meg sjelden imponere av de som jabber om å ha besteget både den ene og andre 2000-meteren, og samtidig beskriver andre fjellområder som tamt, flatt og kjedelig.
 14. Vet ikke hva det kommer av, men oppklesk-folka fra kavaleriet har et særegent behov for å markere hvor ekstremt barsk deres tjeneste er. Nok om det. Ingen her er tydeligvis kjent i oppmarsjområdene til Rondane nasjonalpark. Verst var jo innleder som ville starte på Spranget. Hit har det aldri i løpet av siste 57 år vært brøytet vinterstid, og vil heller aldri bli det. Endestasjon er og blir Mysusæter, dersom du tar av E6 på Otta. Her er det parkeringsmulighet på 4 ulike p-plasser. Alle er kontinuerlig oppbrøytet, og tar til sammen 1500-2000 kjøretøyer. Vi snakker tross alt om en av Opplands
 15. Mjølrakk kan vanskelig svare på hva "lomssyndromet" er, sålenge det er første gang jeg hører uttrykket. Muligens har det noe med 17 mai-syndromet som Peer Gynt nevner i et annet innlegg. Det er i hvertfall ypperlige forhold i Rondane nå. Forstår at både Gjest og Gynt liker seg best i preparerte løyper. Kan da anbefale biltur opp til Rondane SPA. Preparert løype langs med veien til Letruds parkering. Derfra rød løype og bratt oppstigning til Mysusæter Fjellstogo. Dette er en fin tur. Obs. nedrenningen kan oppleves bratt. Da er det muligheter for å gå veien rundt, selv om denne er litt lengre o
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.