Gå til innhold
  • Bli medlem

varmtvann

Aktiv medlem
  • Innlegg

    602
  • Ble med

  • Dager vunnet

    12

Innlegg skrevet av varmtvann

  1. 19 hours ago, TomasOH said:

    Om jeg er i samme kategori som deg mtp svai er jeg litt usikker på (Jeg har også en del svai, men kanskje ikke like mye). For min del har jeg truffet godt med Osprey Xena 85 (Faktisk damemodellen ja). Osprey sine sekker legger jo mye av poenget i å flytte sekken ut fra ryggen med airflowteknologi eller hva de kaller det samt kraftige hoftebelter. 

    Ikke sikkert de passer deg, men jeg ville sjekket de ut :)

    +1

    Er 172 og har veldig kort rygg (de strakk ut beina og trøkte sammen overkroppen). Osprey 100 l funker ganske bra for meg. 

  2. On 2/11/2024 at 10:30 PM, Tessatroll said:

    Ville sett på Åsnes Gamme. Ok spenn, noko løft I front så artig å køyre, ei god allround ski. Nok breidde og spesifikasjonar til å takle litt snø, smal nok til å vere grei å få på kant og gå i løyper med.

    Rottefella BC eller xplore, alt etter kva sko som høver foten din og kor mykje peng du ser føre deg å bruke :)

    Jeg fulgte Tessatroll sitt råd da jeg hadde samme spørsmål for tre år siden og kjøpte Gamme. Har ikke noe sammenlikningsgrunnlag, da, men jeg har vært fornøyd. Bruker dem mest på pulkturer i terreng som er relativt snilt. 

    • Liker 1
  3. Gratulerer med et flott telt! Jeg er veldig fornøyd med mitt Unna og kommer nok aldri til å selge det. Tåler mye vær, enkelt å sette opp og tar liten plass når det er vanskelig å finne teltplass.

    Når jeg er på tur har jeg ofte med meg en liten fjellduk og da bruker jeg den til å legge sekken og litt andre ting under. Da blir det plass til mer i "forteltet".

    Jeg har alltid vært en fan av kuppeltelt men i det siste har jeg også blitt glad i tunnel når det er skikkelig ruskevær. Kjøpte nylig et Nallo GT2 som er for tungt for dine spec men har også hatt Abisko Shape som noen anbefalte ovenfor. Velger mellom Unna og Nallo basert på værmeldinga og om det er skau eller fjell.

    Akkurat nå er jeg med Unna i Trillemarka: 

    IMG_2702.thumb.jpeg.27c9a663a068273fb9a2e0889a8dbeab.jpeg

     

     

     

     

  4. Røyk på et Jannu på finn.no og nå gleder jeg meg til det kommer i posten 😊 har siklet på det teltet lenge og denne lå ute til en hyggelig pris. Var riktignok rødt som jeg ikke er så glad i men synes ikke grønn eller sandfargen er verdt 2000 kroner og mer. 

    • Liker 8
  5. Begynte å gå på ski igjen for noen år sida etter et avbrekk på ca 20 år og tenkte først at jeg bare skulle klare meg med fjellski. Opplevde ganske fort at fjellski ikke er spesielt inspirerende i Oslomarka. Skaffet meg et par rimelige felleski for løypa og det er ti ganger bedre. Så er jeg veldig fornøyd med fjellski når jeg skal på fjellet med pulk.

    Kort sagt: støtter alle innspillene om to par. Jeg tenkte først det var unødvendig men nå er jeg overbevist. 

  6. 5 hours ago, MosseKråka said:

    @varmtvann Hvordan er plassen i neutrino ?, har sett litt på den i det siste. Liker litt tumleplass i posen, er den veldig tight?

    Tror jeg ville sagt medium ca. Ikke tomleplass, sånn relativt tight. Er på vei på tur nå men kan dobbeltskjekke når jeg er tilbake (begynner å bli et år siden forrige bruk). Jeg er relativt spinkel 172 og ca 60 kilo med smal benbygning).

    • Takk 1
  7. 2 hours ago, Espen Ørud said:

    Høy sekk og høy last er en smakassak eller vanesak og kommer også an på hvor robust kjernemusklaturen er og hvor du skal ferdes. Fant bare igjen et bilde av "medium høyt lastet Bergans Alpinist" fra 90-tallet en gang fra tur på Hardangervidda i @Tom42 sitt rike. Har også pakket den så høy at jeg slet med å komme gjennom døråpningen (uten stenger). Dette går helt fint så lenge man pakker smart og har kjernemusklatur og balanse i orden. OG det er dermed veldig individuelt. 

    I skogen er KAN det være litt mer trøbell avhengig av veivalg, stier osv...

    Herlig, takk for innspill. 

    Merker at jeg gjerne vil at dette skal funke, for hadde ellers et veldig godt førsteinntrykk av sekken :) (kan vel ikke akkurat skryte av den beste kjernemuskulatoren, men jeg driver og bygger den opp så det er litt work in progress). 

  8. 5 hours ago, elgen said:

    Hei

    De gamle Fjellreven rammesekker var jo bra og høye den gang i forrige århundre! Men prøv den, når du har muligheten!! Skog er som nevnt utfordringen. Balansen er nok mer en vanesak. Poncho over sekken kan også bli litt spesiellt, men ikke umuligt.

    Bruk evt. vandrestaver. Det avlaster uansett knærne!

    Elgen

    Liker "balansen er mer en vanesak" :).

    Har prøvd ut poncho på tur men konkludert at jeg er mer fornøyd med regnjakke og bukse, så akkurat det er greit.

    Bruker som regel en vandrestav, har et kranglete kne (og generelt litt dårlig balanse...). Gjør en stor forskjell. 

  9. On 6/14/2021 at 2:56 PM, ostenxx said:

    Takk for svar og gode råd. 

    Det ble en Kajka 100 liters sekk i forrest green. Ut fra rygglengde skal denne funke like fint til min høyde som 85 literen. Uansett tenker jeg å benytte angreretten om jeg ser den blir for stor eller uergonomisk. 

    Jeg gir en oppdatering når den er i hus. 

     

    Hei, har du noen erfaringer å dele? Lurer litt på om sekken blir for høy til meg (ikke i rygglengde men over hodet). 

  10. 3 hours ago, Boggabogg said:

    Å gå med sekk som er høyere enn deg selv vil i første rekke gi utfordringer i skog der du vil feilvurdere avstand til greiner du skal under. Noen skjønner dette fort og lærer av første snøfulle grein som tømmes ned i nakken, andre er meir tungnemme og setter seg fast i kjerr stadig vekk…

    Nettopp, det er et godt poeng. Bruker mest storsekk over tregrensa, men ikke utelukkende. 

  11. 55 minutes ago, sneakyowl said:

    Kajkaene er høye av natur siden de også er smale. Har du vurdert 85-literen? Jeg synes den er stor nok i massevis for lange eventyr.

    Ellers er det jo lurt å ikke pakje alt det tyngste helt øverst, vil jeg tro.

    Har en 85l (Osprey) som jeg er fornøyd med. Liker å ha en 100-liter på lengre turer...

  12. Jeg har tenkt lenge at jeg skulle teste ut Fjällreven Kajka 100 da det går an å leie sekken fra Fjällrevenbutikken i Oslo. Jeg var innom butikken for et par uker siden for å teste passformen. Jeg fikk finjustert den til ryggen min, og det var jeg fornøyd med siden jeg har kort rygg og smale skuldre så det er ofte det ikke funker helt med store sekker. Men etter de justeringene endte sekken opp å rave relativt høyt over hodet mitt, og jeg begynte å lure på hvor dumt det er. Skjønner at jeg da må passe på å ikke pakke for tunge ting helt øverst. Men sånn utover det lurte jeg på om det blir trøblete, f eks at det blir letter å miste balansen i kupert terreng. Bergans 100 liter som jeg har brukt de siste årene sitter lavere på meg og så blir det mer volum i bredden. 

    Tenkte uansett jeg skulle leie et eksemplar og teste på turen som er planlagt i september, men hva tror dere her inne? Er det noen her som er lave/har kort rygg som har erfaring med dette? 

     

     

  13. 13 hours ago, northern_fov said:

    Nallo bli enda litt tyngre igjen ser jeg. Anjan dukket forsåvidt også opp som et alternativ, men noe dyrere og 3 sesongs.

    Veide begge på kjokkenvekta nå og fikk en forskjell på 318 gram, men da tror jeg kanskje det er noe rep-kit med i fjällreven-teltet (har ikke pakka det ut på en stund). 

    Jeg kikket også på anjan men strøk det av lista fordi det kun er myggnetting i døra. Da blir det fort kaldt når man er over tregrensa, synes jeg. 

  14. 5 hours ago, JohannesF said:

    Ah, knirking. Hater det.

    Knirking kommer av at to materialer beveger seg mot hverandre og har akkurat nok friksjon til at de "henger litt igjen". Litt som jordskjelv når to kontinentalplater beveger seg mot hverandre. Løsningen er enten å sørge for at de ikke beveger seg (øke friksjonen) eller at de beveger seg helt fritt (redusere friksjonen). Så det virker egentlig som et problem som skulle være enkelt å unngå, men det er  veldig komplekst.

    I ryggsekker er det flere overflater som kan foråsake knirking, men stort sett er det enten at en ramme glir mot et stoff, eller at skummet inni skulderremmer eller hoftebelte glir mot et stoff. Problemet kan oppstå - eller ikke - tilsynelatende helt tilfeldig, som gjør prøblemsøking vanskelig. I noen tilfeller har den ene flaten "polert" den andre nok til at den uheldige friksjonen oppstår -i andre tilfeller kan det være f.eks at belegget på baksiden av stoffet har tatt opp litt fuktighet eller blitt slitt akkurat "nok". Vi mistenker også at pulverlakk/oljer fra produksjon av rammer "tørker ut" over tid og kan bidra til at friksjonen økes. (Man skulle tro at løsningen var å lage dønn statiske sekker som ikke beveget seg, men splitterny forskning tilsier at noe bevegelse i en sekk absolutt er å foretrekke. Det kommer mer om dette temaet senere når forskningsrapporter publiseres)

    Noen mener at problemet kommer oftere på nyere sekker som bruker mer miljøvennlige materialer og overflatebehandlinger. Vi testet ut veldig mange overflatebehandlinger da vi gikk fra C8 til C6 på impregneringen for mange år siden, og noen gav veldig mye lyd, så det var mye arbeid før vi kunne lage sekker med C6 impregnering. (Heldigvis var det ikke like lyd-problematisk å gå fra C6 til C0/PFC-free)

    Problemet er velkjent hos alle produsenter i alle prisklasser, og jeg kan forsikre om at alle hater det, og alle prøver å unngå det. 

    Hvis man søker på "backpack squeak" ser man at man ikke er alene om knirk, og at de fleste anbefaler (som @Fjellfant) en spray for å redusere friksjonen. WD40, silikonspray, voks og "dry lube" spray (f.eks for sykkelkjeder) er alle velkjente problemløsere. Noen av disse vil nok lage flekker i stoffet, så ha det i bakhodet når det applikeres.

    Utviklingsavdelingen vår eksperimenterer faktisk med disse løsningene nå, med målet om å kunne komme tilbake litt utpå høsten med en anbefaling på noe som fungerer bra. 

     

    Ingen bedre løsning enn @Fjellfant sin altså, men kanskje litt kunnskap om bakgrunnen.


    -Johannes // Bergans

     

    TUSEN TAKK! Setter stor pris på så grundig og detaljert svar. Jeg får prøve den sprayen og se hvordan det går. Litt uklart for meg akkurat hvor jeg skal spraye men jeg får bare prøve meg fram. Bytter gjerne knirkelyden mot noen flekker hvis det hjelper... og gleder meg til forskerne og designerne finner en løsning 🙂 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.