Gå til innhold
  • Bli medlem

Trulsdd

Aktiv medlem
  • Innlegg

    11
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Trulsdd

  1. Hiver meg på her med noen spørsmål. Jeg har ikke behandlet skoene særlig fint de første årene, og de har sprukket litt opp i læret og i gummien foran ved tærne. Har blitt litt flinkere på å rengjøre dem helt etter tur (med børste og vann, har ikke gidde å kjøpe såpe), og smører dem inn med Alfa sin "leather wax". Er det noe poeng i å smøre dem inn med skokrem også? I så fall; finnes det et rimeligere alternativ som er vel så bra som de 200kr + frakt Alfa skal ha?
  2. Hei! Jeg har noe erfaring med å gå i fjellet og på ski, men mer dagsturer enn lange marsjer - og mer i fjell enn på ski. I fjor gikk jeg over Myklebustbreen med familie, og det ga mersmak. Planen den gang var Josten, men guiden gjorde en vurdering av forholdene og mente det var skredfare. Den vurderingen er grunnen til at vi leide guide, og det er kunnskap jeg gjerne skulle tilegna meg på egenhånd. Noe kommer åpenbart med erfaring, men hvor mye vil jeg få ut av et 3/5/7-dagers kurs? Ser at både Bre.no, DNT, Breogfjell.no og en rekke andre har kurs i brevandring med mer. Vil det være nok til at jeg kan dra med gamlefar og søsken over Josten? Eller må det flere turer med guide til før jeg bør sette av gårde aleine? På forhånd takk for svar!
  3. Okey, så for å få det inn med teskje her. Før jeg drar på hytta: 1. Jeg finner ut hvor festesonen er ved hjelp av et A4-ark. 2. Jeg pusser festesonen lett med sandpapir. 3. Jeg smører på litt Swix Polar i festesonen (anbefalt på Asnes.com) (https://www.swixsport.com/no/skismoring/festevoks/v05-polar-hardwax--12-25c-43g/) 4. Jeg varmer det inn med smørejern, og da har jeg grunnvoks nok for hele sesongen (må jeg skrape litt av igjen med sandpapir?) 5. Impregnerer fellene med voks (https://www.fjellsport.no/asnes-colltex-natural-skin-ski-wax-25g-oc.html?nosto=nosto-page-category1-loyal) 6. Jeg varmer inn litt glider i glidesonen (https://www.intersport.no/swix-lf8-rod--4-c-4-c-glider-vintersport-rod/ino.swix.lf08x-18.001.html) Når jeg er på hytta og det er -5 grader gjør jeg dette like før skituren: 1. Jeg bare drar på med litt Swix Blå i festesonen (https://www.fjellsport.no/asnes-colltex-natural-skin-ski-wax-25g-oc.html?nosto=nosto-page-category1-loyal) 2. Jeg smører på litt flytende glider i glidesonen (https://www.xxl.no/swix-hs6-liq-blue-4c-12c-125ml-20-21-flytende-glider/p/1177892_1_style) Hvis jeg skal bruke feller (altså om det er 0-føre eller varmere): 1. Smører på litt flytende impregnering på fellene (https://www.skaugsport.no/produkt/swix-fellerens/) 2. Smører på litt flytende glider på fellene (https://www.xxl.no/swix-hs6-liq-blue-4c-12c-125ml-20-21-flytende-glider/p/1177892_1_style) Som nevnt ovenfor går jeg som regel i oppkjørt løype/spor, iallfall på hytta. Jeg trekker også som regel pulk med ungen bak. Det er kupert terreng, litt opp og litt ned. Har jeg forsått dette riktig? Og må alt dette gjøres, eller har jeg rett og slett lest for mye på forum? Nå er det nesten som om jeg angrer på at jeg ikke bare gikk for smørefrie, hehe...
  4. Jeg tillater meg å poste på en gammel post med lignende spørsmål. Jeg har kjøpt med Åsnes Amundsen. De siste 10 årene har jeg gått med et par smørefrie ski hvor stålkanten til slutt røyk. Min bruk er: 80% på dagsturer (2-6 timer) i preparerte løyper, som regel med ungen i pulken bak meg. Da går jeg sammen med kona, og det går i passe treigt tempo. 20% topptur/langtur med sekk (muligens pulk). Til sistnevnte bruk har jeg kjøpt 45mm syntetiske langfeller. På tross av at jeg har stått på ski stort sett hele livet har jeg aldri smørt et par ski. Jeg har heller ikke brukt noe annet enn stålkanter siden Fischer-skiene da jeg var 12 år. Her er jeg altså totalt grønn, men har blitt litt klokere av å lese på forumet. Tre spørsmål jeg sitter igjen med er: 1. Til hverdags, når jeg er på tur med kona og ungen i preparerte løyper og tempen er mellom -5 og 0 grader - bør jeg da går for mohair kortfeller på 45mm, eller smøring? I så fall, hvilken smøring? 2. Er det noe vits å "preppe" skiene med glider og hele den greia hos XXL for 500kr før førstegangsbruk? Eller er det litt perler for svin hos meg? Jeg har forøvrig også strykejern hjemme og tendens til å overvurdere egne evner, så om nødvendig kan jeg prøve på å varme inn glideren hjemme. 3. Jeg leser meg grønn om smørning, glidere, smøresoner og det som verre er. Kan noen lenke til en flytende glider som jeg bør ha med på tur som jeg kan påføre direkte på kortfellene dersom de ikke glir så godt? 4. Burde jeg bare kjøpe smørefrie!? Her syns jeg svarene spriker så voldsomt. Jeg hadde nemlig i utgangspunktet en bestilling på smørefrie, men det tok så fryktelig lang tid med levering, at når Fjellsport i dag kjørte tilbud på Amundsen så slo jeg til på "smøreski". Hvis du har et produkt du liker godt - så tar jeg gjerne i mot tips. Har skjønt at jeg bør ha blå Swix og en felleglider(?) og vanlig glider til fremme og bak på skiene. Er det andre tips jeg bør ta til meg? Jeg har forsøkt å lese meg opp på forumet, men ikke blitt helt klok på disse tre.
  5. Her var det mange gode svar (og noen som nesten gjorde meg mer bekymret ), som jeg definitivt skal sjekke ut! Nå blir det mest tur med ski på beina de neste ukene, men skal eksperimentere litt både med strammere/slakkere lisser, nylonstrømpen og la føttene få litt luft underveis på turen. Og kjøre på med litt fuktighetskrem med en gang etter dusj ved hjemkomst. Det kom kanskje ikke godt nok frem i innlegget, men det er altså ganske høyt oppe, ca. de siste 5cm på skoen at det virkelig klør, selv om hevelsen gjerne kan gå så langt som 7cm ned fra toppen. Nytt fra forrige paret med sko er at jeg også har gått opp en størrelse, så det skal iallfall ikke være for trangt i de nye, og gnagsår er jeg fint lite plaget med. Heldigvis!
  6. Hei! Jeg er nå på mitt andre par med Alfa King, og storfornøyd med skoen. Det eneste problemet jeg har er at etter hver eneste tur på mer enn 6-7 timer så hovner jeg litt opp, blir rød og klør fælt i området over ankelen! Jeg har tenkt at det kan skyldes at jeg strammer for mye (men det er begrensa hvor hardt du klarer å stramme de skoene), eller sokkene jeg bruker (100% ull til vanlig), og har forsøkt å variere litt her - uten hell. Google gir meg ingen definitive svar, men mistenker at det kan skyldes svette- eller varmeutslett. Er det noen som har erfaringer med lignende? Og gjerne noen tips til forebygging eller hva som bør gjøres etter turen? Jeg klarer stort sett å la være å klø i våken tilstand, men på dag to eller tre etter turen våkner jeg som regel med oppklort ankel og enda mer irritert hud...
  7. Hei! Driver og planlegger litt julegaveinnkjøp, men sliter noe voldsomt med å finne en god regnbukse til samboeren. På herresiden har vi etterhvert begynt å få "long"-utvager av en del bukser og jakker, men det ser ut til at det ikke er like mye å velge mellom hos damene - iallfall ikke i turverden! Den eneste buksa jeg har funnet er Breheimen 2L W, men den er ikke å oppdrive i medium long. Er det noen lange damer på forumet som har en regnbukse å anbefale? Må helst ha 20k+ søyle. Breheimen er litt i overkant av hva jeg hadde sett for meg å bruke, men må man så må man...
  8. Hei! I stedet for å starte ny tråd så hijacker jeg denne. Håper det er i orden. Nå er lenken Bjørn postet over her død, men jeg har lest side opp og side ned for å finne ut hvilken stang jeg skal gå for. Hadde aldri sett for meg at det var så mange variabler å ta hensyn til bare for å fiske litt. :P Jeg skal primært stå på et stupebrett på hytta og fiske torsk, sei, lyr og hva enn som biter på. Samtidig har jeg noen ambisjoner om å gå litt turer og kanskje få fiska litt i fjellet etter hvert - men det er i så fall bare en bonus. Jeg ønsker å kjøpe en stang som kan kaste et lite stykke, og ikke knekker hvis det kommer en god torsk på kroken. Hadde i utgangspunktet sett for meg en teleskopstang, men har forstått på dere mer erfarne at det er haspel som gjelder for min bruk. Budsjettet er på max 1000 kroner. Noen vil kanskje skyte kaffe ut nesa når de ser at jeg linker til Biltema, men det er altså der nivået (og ambisjonene) ligger. Her er det jeg har funnet frem til foreløpig: https://www.biltema.no/fritid/fiske/fiskesett/fiskesett-haspel-eksklusiv-2000034891 https://www.biltema.no/fritid/fiske/fiskestenger/haspelstang-24-t-carbon-2000040039 Her må jeg kjøpe snelle til i så fall - har noen noe å anbefale? https://www.biltema.no/fritid/fiske/fiskestenger/fiskesett-haspel-adventure-2000034970 https://www.skittfiske.no/shimano/217584/shimano-combo-fx-allround-fx2500-plus-fx-xt-spinning-240m-10-30g https://www.xxl.no/abu-garcia-abu-trout-tele-combo-7-fiskesett/p/1161540_1_style https://www.xxl.no/solvkroken-solvkroken-kombo-sjofiske-9/p/1123276_1_style Som dere ser er to av de jeg har lenka til allikevel teleskop. Er det så ille som noen skal ha det til? Og er 10 fot med 10-30g best for meg? Hva tenker dere som har peiling om utvalget? Noen som skiller seg ut til min bruk?
  9. Tusen takk for all hjelp! Jeg prøvde jakker massevis av jakker uten å finne noen som var like lange og passa like godt som Theta AR. Etter to måneder med leting var jeg i ferd med å gi opp og bare kaste penger på problemet, men en litt tilfeldig tur til Ålgård Outlet hvor jeg gikk innom Bergans-outletet (litt motvillig; jeg hadde jo prøvd alle jakkene hos MX Sport, Intersport, Platou og G-sport i hele Stavanger) men der fant samboeren en Bergans Myrkdalen nedsatt til herlige 1500kroner! Så til de som har havnet her gjennom søkefunksjonen på forumet: Bergans Myrkdalen er lang både i armer, bak og fremme!
  10. Herlig, tusen takk for gode svar! Da skal jeg prøve noen Bergansjakker og se om det kan være noe for meg, og Arcteryx hvis den kommer på tilbud. Til andre del av spørsmålet; er det nødvendig med en skalljakke for mitt bruk, eller holder det med en bommulsjakke og evt. poncho over? Til turen over Josten blir det ryggsekk på noen kilo.
  11. Hei! Jeg er ikke erfaren på tur i fjell, men har gått til innkjøp av et par gode fjellsko og KEB-buksa til Fjellreven. Den siste måneden har jeg forsøkt å finne en jakke, men uten hell. Har lest en del på forumet og diverse tester, men føler meg fortsatt ikke helt sikker på hvilken jakke jeg skal gå for. Tenker at nå med Black friday og tilbud rett rundt svingen burde jeg få fingeren ut. Har prøvd på litt forskjellige jakker, men mange av dem blir for korte. Falketind, som jeg ser har blitt litt anbefalt, er alt for kort foran. Jeg er 200cm og har en helt normal slank kroppsbygning. Er det noen som har noe å anbefale her? Jakken skal først og fremst brukes på kortere dagsturer og helgeturer i fjellet, også skal jeg gå Josten på langs i sommer, så den er nødt til å være vind- og vanntett. Ellers hadde det vært fint om det var en jakke jeg kunne brukt litt året rundt også (bor på vestlandet, og her blåser og regner det jo en del...).
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.