Gå til innhold
  • Bli medlem

peik

Aktiv medlem
  • Innlegg

    543
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    14

Innlegg skrevet av peik

  1. thomas christensen skrev (2 timer siden):

    De brukte sikkert ikke Raptor Ultra heller 😄

    De gikk nok barbeint og med skinnmokkasiner med halm i om det var kaldt ... Jo tyngre og stivere sko jo mer gnagsår. Man blir også fortere sliten av å gå med blylodd på beina. Interessant at de som går ekstremt langt i dager, uker og måneder foretrekker lette terrengjoggesko uten Goretex. Jeg startet Appalachian Trail med Alfa Kvist GTX. Det regnet i dagesvis i strekk og støvlene tørket ikke opp. De ble lagt i en hiker box (gjenbruksboks) på et motell etter 150 km. De neste 1550 km ble tilbakelagt med terrengjoggesko (Altra Lone Peak) uten goretex. Jeg startet med to helt ulike skotøy for å se hva som fungerte best

    • Liker 2
  2. Norwegian_tarzan skrev (På 17.4.2025 den 15.08):

    Dag 104, 2026 km. Jeg har kommet i mål! En helt utrolig tur, I et ufattelig vakkert landskap. Patagonia anbefales på det sterkeste!

    Ellers har jeg masse gode anbefalinger på fantastisk tur utstyr jeg har brukt i veldig krevende terreng!

     

     

    20250402_094820.jpg

    Gratulerer! Håper at du har tenkt til å lage en youtube-serie denne gangen og 😊

  3. Krut skrev (1 time siden):

    Bjørnespray er vel delvis ulovlig i enkelte områder. Svartbjørn skal være mulig å skremme unna uten. Blir å ha maten i dcf-posen store deler av turen, og bear canister i Sierra og kanskje deler av Washington (mange rare regler).

    Takk for det :)

    Jeg møtte 10 svartbjørner på Appalachian Trail sist sommer. Jeg hadde bjørnesprayen klar 3 ganger ved nærgående bjørner, men jeg slapp å bruke den. Det holdt å rope og å opptre dominerende. Ved leirplassene var det obligatorisk å henge opp matposen eller legge den i bjørnesikre bokser som var satt ut på noen leirplasser. Jeg ble god på PCT bear hang etterhvert 😊

    • Liker 1
  4. Zel skrev (19 timer siden):

    Takk for nok et godt svar. Har du noen tips til hvordan tjukkere ullsokk du tenker på? En raggsokk eller noe midt i mellom det og ulvang? Ser for meg at det kan bli trangt med raggsokk i joggesko..

    Jeg tenker på Ulvang eller Darn Tough ullsokk, altså ikke veldig tjukk. Jeg brukte mye Injinji tåsokker på langturen på 1700 km ifjor, både i ull og kunststoff. Jeg har god erfaring med å bruke tåsokker mot gnagsår og blemmer på tærne

    • Takk 1
  5. Zel skrev (På 22.3.2025 den 23.04):

    Etter å ha lest flere av de gode turbeskrivelsene til @ketilring har jeg plutselig (etter om lag 10 år i Crispi Kongsvoll jaktstøvler ol.) fått øynene opp for at jeg kanskje kan bruke de langt letere løpeskoene mine på tur (Altra Timb 5 el). Planlegger en 14 dagers solo-tur til Børgefjell til sommeren og har noen sko-spørsmål i forbindelse med det:

    Hvordan er det å gå med sko uten ankelstøtte med sekk på om lag 18kg, er dette uproblematisk? Har ingen historikk med ankelproblemer tidligere, men har som sagt alltid gått med høye sko i fjellet.

    Har noen erfaring med så lette sko og kalde dager i fjellet? Kan det bli problematisk?

    Tror dere vibram sålene her funker bra på blokkmark og i steinete partier, er den stiv nok?

    Takker på forhånd for evt svar.

    Det går helt greit med 18 kg sekk og lette sko. Om det er kalde dager  kan du ta på en tjukkere ullsokk. Det er stort sett når det er regn og og ned mot 0 grader jeg har vært kald på føttene, ikke når det er godvær og -5 grader

    • Liker 2
  6. GrendelRaptor8 skrev (22 timer siden):

    Beklager, liker ikke å skrive slike negative ting om folk eller innlegg, men dette er det dummeste jeg har hørt på lenge, lenge. Og det inkluderer Trumps påfunn.

    Det er omtrent slik det er i Trump-land. Jeg var innom både Smoky Mountain National Park og Shenondoah i fjor, begge i fjellkjeden Appalachian. Mitt inntrykk var at de fleste som ferdes der har langt større respekt for naturen enn den gjennomsnittlige nasjonalparkvandrer i Norge. Avføring graves ned eller oppsatte utedoer benyttes, søppel medbringes ut av parken, jakt er strengt forbudt, det skal kun teltes på anviste steder, hunder er forbudt eller holdes i bånd, man skal mange steder kun ferdes på merket sti etc. Registrering og betaling skjer på nett i forkant. I Smokey Mountains måtte man medbringe to eksemplarer av kvitteringen, én ble lagt i en boks ved inngangen til parken og den andre måtte man ha med for eventuelle kontroller. Det var flere rangere ute som informerte om forholdene og reglene. Man kan gjerne si at det er overformynderi, men med mye folk i naturen må man på et tidspunkt begynne å ta hensyn til naturen og den slitasjen det medfører
    https://www.nps.gov/shen/index.htm
    https://www.nps.gov/grsm/index.htm
     

    • Liker 5
  7. knaper skrev (1 time siden):

    Man trenger minst 2000-2500 kcal per dag for å leve, avhengig kjönn, alder og muskelmasse. Selv forbruker jeg nok ca 4000 om dagen om jeg er ute å går med sekk i 7-8 timer. 

    Potetmos, havregryn, pasta o.l. har vel en tetthet på ca 300-450 kcal/100g. Olivenolje 900 kcal. Smör 7-800 kcal. Torkat kött ca 300 kcal. Choklad 560 kcal. 

    Det spörs vilken mix mellom näringstyperna man önsker seg; om man vill ha mye fett med höy tetthet som kroppen trenger lenger tid/lav intensitet for å bruke, eller mye sukker/karbohydratter som muskler fort kan ta till seg. Og så trenger man selvfölgelig en del protein.

    Men kanske en fornuftig miks skulle kunna tilsvare ca 400-500kcal/100g, og da blir 2500 kcal minst 500 gram. Så 500 gram mat om dagen höres lite ut om man ska förflytta sig uten å fiske. 

    Ska man gå mye og ikke har törket selv eller bare drytech så kan det jo lett bli opp mot kiloet. 

    Helt enig. På Appalachian Trail bar jeg stort sett på én kg mat per dag og provianterte ca hver 5. til 7. dag. Det ble for lite, og jeg gikk ned 15 kg totalt eller 200 g per vandredag. Jeg burde sikkert ha spist mer nøtter og proteiner. På en tre ukers i Femundmarka hadde jeg satset på å proviantere underveis på turisthytter og på butikken i Elgå

  8. Gabs88 skrev (8 timer siden):

    Var det jeg endte opp meg også, 2 manns kano, fremste sete var rett fremfor midten, så da ble det like greit å snu setet og padle baklengs i stedet med lang kajakkåre. :)

    Ja, det er en robust og enkel kano med litt spring som gjør den brukbar både i elv og på innsjø.

    Jeg vurderte lenge denne som finnes i ulike varianter:

    https://www.westsystem.no/produkt/old-town-discovery-119-solo-sportsman/

    https://oldtownwatercraft.johnsonoutdoors.com/us/shop/canoes/recreation/discovery-119

    https://oldtownwatercraft.johnsonoutdoors.com/us/shop/canoes/discovery-119-solo-sportsman

    Tror at også Next produseres fortsatt. Det er vel kun Westsystems som har tatt dem ut sortimentet pga for lite salg. Kanskje du kan finne en pent brukt på finn.no

  9. nem skrev (På 14.2.2025 den 11.03):

    Hehe ja, det var jeg som var i den andre tråden der du anbefalte sportspal :)

    Jeg har vært i kontakt med West Systems nå, og denne NEXT kanoen er utgått. De kan få tak i fra restlager til rundt 20000kr men det er ikke aktuelt for meg, da kan jeg like gjerne kjøpe noe annet tenker jeg.

    Så min søken etter den perfekte solokanoen er fortsatt pågående..

    Jeg har en Mad River TT Explorer. Den er fin å padle alene med kajakkåre eller kanoåre. Når man padler alene bruker man det forreste setet og padler andre veien, slik at man sitter nærmere midten av kanoen

    • Liker 1
  10. Grevling sovepostrekk er en fin løsning for å få det varmere i posen, men det er jo det motsatte av det du trenger. Jeg har noen veldig luftige telt og Grevlingen skjermer da godt. Mer lufting, sove kun i trusa og kanskje ta med en kaldere pose og kaldere underlag. Ellers kan mye fuktighet på utsiden av posen komme av dårlig lufting av teltet og konden som renner av på innsiden av duken og ned på posen (om føttene ligger inntil duken)

  11. Jeg har oppgradert min opppakning siden i fjor med lettere lykt, liggeunderlag, vannfilter og powerbanker og ender på basisvekt på 6,8 kg. Jeg er 1,93 m høy og veier 97 kg, noe som gjør at klær, sovepose, liggeunderlag, mat etc er tyngre enn for en person som veier 73 kg (sannsynligvis også kortere enn meg😊). Det er litt varierende hva folk regner som basisvekt. For min del regner jeg med det meste untatt shorts, t-skjorte, joggesko og cap.
    Det er fortsatt mer å hente med f eks mindre sekk, f eks 55 L sekk, og mindre gryte (0,7 eller 0,9 L), lettere og kaldere sovepose, kun tarp, legge igjen mobil og powerbank ... 😄

    image.thumb.png.db6183a4c8593e86cf27e7f848b4a049.png

    Fjorårets pakkliste:
    image.thumb.png.41eebe136a84bb9dfa5606c19a4aa26b.png

    • Liker 2
  12.  

    Har du sett på denne tråden? Her er det noen pakkelister. Stort sett det samme man trenger om man går to uker eller 4 måneder. Planlagte dagsetapper ser ganske realistiske ut om ikke sekken er alt for tung. Et vannfilter kan være en idé i områder med dårlige vannkilder. Jeg har brukt Katadyn 3 l som er praktisk om man ikke ligger i telt rett ved en vannkilde. Da har man vann både til å drikke, til frokost og middag på en vannledning.

    https://www.fjellsport.no/merker/katadyn

    • Liker 1
  13. Jeg brukte staver 1700 km på Appalachian Trail i fjor. Jeg var skeptisk, men så nytten av det. Gir mer skyv i oppoverbakkene og avlaster hofter og knær nedover. I USA bruker nesten alle staver. Jeg hadde med meg et superlett telt der stavene fungerte som stenger. Jeg brukte dem også på Jotonheimstien i fjor høst. Jeg gikk fra Gjendesheim og 80 km sørover på 3,5 dager, dvs til ca 15 km sør for Liomseter.

    Turrapport Jotumheimstien:

     

    • Liker 2
  14. Ole Kristian Krane skrev (På 22.1.2025 den 11.38):

    Min marmot tungsten 3p UL står veldig greit sålenge jeg setter det skikkelig opp 😊👌

    Lite kondens, god lufting. Høvelig fornøyd uten om bittesmå kjipe plugger.

    Enig, jeg har 2p og det står fint i vind. Praktisk og fint telt

  15. Ligget i nesten det samme Marmot-teltet (Tungsten UL 2p) i sterk vind og det gikk bra. Enig i at det så som det manglet bardunering mot vindretningen. Kanskje pluggen var for dårlig satt ned? Jeg har vært fornøyd med teltet. Jeg brukte det på en femdagers tur i Valdres og Vassfaret.

    I første episode i Pasvik brukte han et telt fra Big Agnes med inngang på kortsiden. Jeg tror det heter Fly Creek. De lager bra telt som er populære til langturer i USA

    • Liker 2
    • Takk 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.