Gå til innhold
  • Bli medlem

Tor-Ivar Bertheussen

Passivt medlem
  • Innlegg

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av Tor-Ivar Bertheussen

  1. 20 minutter siden, tubbs skrev:

    Hva som er "hassele" kommer vel helt an på hva foreldrene mener er det? ?
    En kompis og kona hadde vandrertur en 10 dagers tur  på Hardangervidda med en 10mnd gammal gutt for få år siden.
    De storkoste seg.   Mor gikk med pjokken i en Oprey bæremeis + småtteri i den og far bar resten.
    Kommer jo an på innstilling, erfaring og hvor bra man er trent :)

     

    Helt klart, og hvor løsningsorientert man er. Nå skal det sies at vårt barn er ikke så mye utfordringer med, ellers hadde vi nok ikke begitt oss ut på en slik tur. :)

    • Liker 2
  2. 7 minutter siden, Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev:

    Kjempefin film! Synes dere fint har greid å skjule hvor mye "hassle" det er å ha med små barn på tur... :-)

    Tusen takk. Tja. En ting er vel at når det er som værst, så er det vanskelig å filme. Det var helt klart med strevsomt i begynnelsen. Etter noen dager der vi fant løsninger på utfordringer som: La Signe sitte sammen med mor fremme, slik at jeg kan padle alene om hun må underholdes og sovingen i hengekøya gikk kom i gang; så var det kun sovingen på kvelden som var slitsom. Det avsløres muligens i kommende episode hvordan vi også løste det, slik at hun sov like godt og enkelt som hjemme. Så lenge vi ikke oppholdt oss for mye i teltet, så var også hun mer fornøyd. Vi blir alle fort urulige i teltet. Da vi skjønte disse tingene, som vi gjorde ganske raskt, så var det helt ærlig ikke særlig "hassle". Vi koste oss, og hadde slett ikke lyst til å reise hjem når turen var over. 

    • Liker 2
  3. Hei, alle sammen. 

    Jeg har fått meg en Evotec Cast 590-4MF og driver å undersøker hvilket fluesnøre jeg burde ha. Hovedsaklig så tenker jeg at jeg skal fiske med tørrfluer og nymfer i skogsvann, men jeg har lite peiling på hvilket snøre som egner seg. Har dere tips? 

  4. Hei, Det skulle være muligt at få utstyr til 2 uker ned i en 95 liter sek. Jeg har været på 10 dages tur over 4000 meters højde med alt utstyr og mat i en 55 liters sekk, havde dog underlaget uten på. 

    For at få dette til skal man dog være extremt opmerksom på hvad man har med sig. Mit telt var et Akto fra Hilleberg og min sovepose var en Ultralite fra Western Mountaineering. Dog var min brender en optimus nova+ som flyder en del og vi havde ikke frysetørret mat med men vanlig mat. Noget som selvsagt fylder og vejere en del. De første dagene skulle alt lægges i sekken på helt ret måte for at få plass til alt men derefter gik det bedre. 

    Og den gamle regle om at man fylder den sekk man har gelder forsat, hvor irriterende det end kan være

    Skjønner at jeg blir nødt til å prøvepakke i den gamle Trollveggensekken min.

  5. Så utrolig bra at du skal på lang tur! Kjenner jeg blir litt misunnelig, må dessverre dele opp mine tre uker på to turer.

    Du nevner ryggproblematikk. Har du tatt takhøyde å gå korte etapper i begynnelsen, for så å øke på etterhvert? Kan også være lurt å trene mye mage før en slik tur.

    Dette vet du sikkert, men kan ikke la være å nevne det. Husk ekstra hoftebeltespenne og repkit til sekken. Får du problemer med sekken er det en stor utfordring.

    God tur, og gleder meg til en fyldig turrapport!

    Nikke.

    Ja, det blir utrolig spennende. Jeg har oppfølging av manuellterapeut frem mot avreise, og har trent en god del for å bedre ryggproblemene. Om det er nok, det vil vise seg. Det blir nok å gå kortere etapper i begynnelsen for gå meg i form og bli vant til påkjenningene. Tusen takk for tipsene. :D

  6. Jeg er ute etter å skaffe meg en fiskehåv. I all hovedsak ørret og røye i ferskvann håven skal benyttes til å lande. 

     

    - Lav vekt

    - Kompakt

    - Kvalitet

     

    Dette er vel helt enkelt mine krav. Hva bruker dere og hvilken erfaringer har dere med dette? 

  7. Sjekk ut Arcteryx Bora 95, den har alt du ramser opp, men kun en sidelomme (som forsåvidt ikke er på siden men bak på sekken). Brukt den over flere dager med en totaltvekt på 37-38kg noe som går helt fint. Topp bærkomfort og med gode pakkemuligheter.

    Jeg har en Bergans 95-liter Trollhetta fra før. Den synes jeg er for liten med sine 5800 cubic inches. Boraen ligger på rundt 6000 CI, og det blir nok dessverre litt lite synes jeg.. 

  8. Jeg har problemer med å velge en sekk som kan passe til mitt formål, og har i grunn for lite kunnskap om hva som finnes på markedet. Jeg skal være på tur i 30 dager, og trenger en sekk som tåler vekt opp mot 30 kg. Tror dere at det holder med en sekk på 95 liter, eller må jeg opp i størrelse? Jeg skal tross alt ha med meg mat for 14 dager i slengen, fiskeutstyr (sluk og flue), telt og alt som følger med av kokeapparat osv, klær for snaufjellet osv. 

     

    - Sekken bør ha sidelommer

    - Sekken må enten ha avtagbare sidelommer eller topplokk

    - Jeg er 191 cm på strømpelesten. 

    - Jeg har historie med ryggproblemer, så bærekomfort er viktig. 

    - Jeg er slank, og har hatt problemer med gnagsår på hoftekammene etter ryggsekk, stiller altså krav til komfort på hoftebeltene. 

    - Åpning i top, foran og i bunn er å foretrekke. 

    - 2-delt hovedrom? 

    - Jo lavere egenvekt jo bedre. 

    - Bør tåle vekt opp mot 30 kg. 

     

    Jeg er åpen for mange forslag, og takker for all hjelp jeg kan få. 

  9. Jeg har akkurat kjøpt nallo 4gt til ca samme bruk som deg dvs primært 3 season bruk. (2 voksen og 2 barn)

    Men det telte her har mindre lufte mulighet enn fjellheim teltet,det mangler en høy ventil og til vinterbruker det her nesten noe man "må" ha,jeg vet ikke hvordan det går i praksis men jeg tror det er noe man fort kan savne ved vinter bruk.

    jeg kjøpte i tilleg "mesh" innertelt http://hilleberg.se/sv/product-family/mesh-innert%C3%A4lt det tror jeg er veldig kjekt da det fort kan bli varm på sommertid.

    Videre så tror jeg nok du til vintertur att det er greit med hver cm du kan få,ofte er det veldig vansklig og få unytta lengden på telte da det ofte ikke er så lett og "stramme" telt duken hvor man har beina,så bli ofte att man akuratt får nok plass,er greit med rett vegger til vinterbruk. (helsport har 230 vs 220 på hilleberg)

     

    jeg ville nok godt får fjellheimen superlight,hvis penger ikke er noe spørsmål,grunnen til jeg valgte nallo var størelsen (det er større enn superlight telte hvis ikke hadde jeg kjøpte det) i tilleg  får dama veldig fort klaus når det er varmt så Mesh telt var og bonus ;)

     

    Tror ikke du skal henge deg så mye opp i rivestryke eller vannsøyle så lenge du bardunere korrekt og ikke prøver og få mest mulig storm på telte går det nok bra (uten att jeg kan nok om det her)

    fant nettopp en test, som konkluderte med at superlight var vindstabil opp til 60 km/t, altså Stiv kuling. Kan fort risikere å treffe på kraftigere vinder enn det.. 

    • Liker 1
  10. Hei. Etter lange og grundige undersøkelser, ser det ut til at teltvalget koker ned til nettopp disse to telttypene. Jeg kan begynne med å si noe om behovet mitt og bruken. Hovedsaklig ønsker å kjøpe ett nytt telt, pga. av en mnd. ekspedisjon på Saltfjellet og Sulitjelma i sommer, men teltet skal såklart benyttes mer enn til dette formålet. Hovedsaklig ønsker jeg et 3-sesongstelt, med mulighet for noen turer om vinteren (men dette er ikke viktig). Det må kunne tåle kraftig vind og regnskyll på snaufjellet. Jeg ønsker i utgangspunktet ikke at teltet veier mye mer enn 2.5 Kg. Pris er ingen hindring, og jeg er villig til å strekke meg langt for det riktige teltet. Selv er jeg 193 cm, og det gjør at jeg krever litt ekstra plass i teltet. Teltet må også kunne egne seg for å ligge værfast i. Det vil si at jeg må kunne lage mat i forteltet samtidig som at jeg har lagret en del utstyr der. Sjekk vedlegget for specs på teltene. 

     

    Oppsummering

    - Tåle kraftig vind og regn på snaufjellet

    - Romme en person på 193cm

    - Egne seg til å ligge værfast

    - hovedsaklig 3-sesongstelt

    - Pris ingen hindring

    - Helst ikke mer enn 2.5 Kg, men er fleksibel.

     

    I tillegg har jeg et par praktiske spørsmål om matrialer. Hva er praktiske forskjellen på en vannsøyle på 3000mm vs. 4000mm? Hva er praktiske forskjellen på rivestyrke 8/12/20 kg? Skjønner at det tåler mer vann og at det skal mer til før det revner, men er det overkill med 20 Kg? holder 12 eller 8 Kg i storm? 

    post-12455-0-66127900-1367088794_thumb.p

    • Liker 1
  11. Jeg har tildels lang erfaring med flere av disse selv:

     

    * Helsport Ringstind Light 1 og 2: Ringstind Light 2 er mitt foretrukne telt på soloturer utenom høyfjellet. Vekktforskjellen er såpass liten at jeg valgte "2" i stedet for "1", fungerer ypperlig som solotelt på lange turer i variert terreng. Da har man god plass, også til matlaging inne om været er veldig dårlig en dag. Men, jeg stoler ikke helt på teltet i virkelig sterk vind på snaufjellet. Teltet er veldig raskt å sette opp, men det kan være litt problematisk å få fotenden stram. Løsningen her er å strekke bardunene i fotenden helt ut, og eventuelt bruke et par pinner for å støtte opp inederst i hjørnene. jeg har også et Ringstind Superlight 1-2, og selv om det veier ned mot halvparten så foretrekker jeg den gode plassen i Ringstind Light 2. Alt i alt så er dette det teltet jeg liker aller best for soloturer, og jeg har vel nåe slikt som 70-80 døgn i det til sammen

     

    * MSR Carbon Reflex 2: Jeg har selv Carbon Reflex 3, og det er identisk bare litt større. Det er et veldig godt sommertelt, er luftig og fint da det har netting innertelt, og det står godt i vind. Hovedproblemet med dette er at man på typisk amerikansk vis må sette opp innerteltet først, for så å feste ytterduken. Da risikerer man fort at innerteltet blir søkkvått om man setter opp teltet i regnvær.

     

    * Hilleberg Unna: Har ingen erfaring med dette teltet selv men det har ikke noe som helst fortelt og det er i mine øyne diskvalifiseringsgrunn.

     

    Hilleberg Soulo: Dette er mitt førstevalg for turer i høyfjellet vår og høst, fungerer vinterstid også. Ulempen er at det er litt lite (spesiel vinterstid), men teltet er så solid og har grei plass til bagasje i yttertelt at det for meg oppveier den ulempen når det er fare for ekstremt mye vind. Teltet er selvstående og ekstremt raskt å sette opp. Bruker også dette når jeg er på tur med kajakk da det er veldig raskt og enkelt å sette opp på f.eks. et svaberg.

     

    * MSR Carbon reflex 1: Er jo nærmest identisk med Carbon Reflex 2/3/4 bare mindre. Men du har nok fått oppgit feil vekt, Carbon Reflex 1 er garantert ikke tyngre enn Carbin Reflex 2.

     

    * MSR Hubba HP: Vet at mange er fornøyde med dette teltet, men det har samme ulempe s0m Carbon Reflex, nemlig at innerteltet må settes opp først. Det er en veldig stor ulempe når det regner, som det jo ofte gjør i norge.

     

    * Hilleberg Akto: Har ikke erfaring med dette selv men det likner jo veldig på Helsport Ringstind i konstruksjon, men en del mindre. Og det er jo enda litt mindre enn Hilleberg Soulo.

     

    Et telt jeg også ville vurdert var Helsport Fjellheimen Superlight, det kommer jo i en 2-manns utgave som er veldig lett i forhold til størrelsen. Har selv brukt Fjellheimen X-Trem 3 mye, både sommer og vinter, og om lettvektsutgaven er i nærheten kvalitetsmessig så er det et supert telt. Her får du et stort og fint solotelt som jeg vil tro tåler det meste av vind også. Selv ville jeg nok kunne erstattet både mitt Ringstind 2 og Hilleberg Soulo med dette teltet, bortsett fra de gangene jeg er på padletur i skjærgården. Da er det veldig praktisk med et selvstående telt.

     

    Edit: Så først nå at du var nesten 2 meter. Er selv 1.85 og da er Hilleberg Soulo stort nok, men for deg så blir det nok litt i minste laget. Du skal også være borte lenge, da ville jeg kjøpt et telt jeg fullt og helt kan stole på i all slags vær. Jeg tror nok jeg selv ville valgt Helsport Fjellheimen Superlight 2. Selv om det er litt mindre enn den "vanlig" utgaven så får du her et telt med veldig god plass, både til deg selv og bagasje, og du kan fint ligge "værfast" i dette i noen dager. Hilleberg har flere alternativer også, men de veier en god del mer og jeg vil tro at vekt er viktig på en såpass lang tur.

    Ser at rivestyrken i Fjellheimenteltet er 8 kg, og at nallo har 12. I tillegg har nalloen 5000 i bunnduken, og fjellheimen har 4000. Vet ikke hva dette hvil si i bruk? Hvor mye mindre vind tåler det, og har vannsøylen (forskjellen) noe å si for å holde seg tørr? 

  12. Jeg har tildels lang erfaring med flere av disse selv:

     

    * Helsport Ringstind Light 1 og 2: Ringstind Light 2 er mitt foretrukne telt på soloturer utenom høyfjellet. Vekktforskjellen er såpass liten at jeg valgte "2" i stedet for "1", fungerer ypperlig som solotelt på lange turer i variert terreng. Da har man god plass, også til matlaging inne om været er veldig dårlig en dag. Men, jeg stoler ikke helt på teltet i virkelig sterk vind på snaufjellet. Teltet er veldig raskt å sette opp, men det kan være litt problematisk å få fotenden stram. Løsningen her er å strekke bardunene i fotenden helt ut, og eventuelt bruke et par pinner for å støtte opp inederst i hjørnene. jeg har også et Ringstind Superlight 1-2, og selv om det veier ned mot halvparten så foretrekker jeg den gode plassen i Ringstind Light 2. Alt i alt så er dette det teltet jeg liker aller best for soloturer, og jeg har vel nåe slikt som 70-80 døgn i det til sammen

     

    * MSR Carbon Reflex 2: Jeg har selv Carbon Reflex 3, og det er identisk bare litt større. Det er et veldig godt sommertelt, er luftig og fint da det har netting innertelt, og det står godt i vind. Hovedproblemet med dette er at man på typisk amerikansk vis må sette opp innerteltet først, for så å feste ytterduken. Da risikerer man fort at innerteltet blir søkkvått om man setter opp teltet i regnvær.

     

    * Hilleberg Unna: Har ingen erfaring med dette teltet selv men det har ikke noe som helst fortelt og det er i mine øyne diskvalifiseringsgrunn.

     

    Hilleberg Soulo: Dette er mitt førstevalg for turer i høyfjellet vår og høst, fungerer vinterstid også. Ulempen er at det er litt lite (spesiel vinterstid), men teltet er så solid og har grei plass til bagasje i yttertelt at det for meg oppveier den ulempen når det er fare for ekstremt mye vind. Teltet er selvstående og ekstremt raskt å sette opp. Bruker også dette når jeg er på tur med kajakk da det er veldig raskt og enkelt å sette opp på f.eks. et svaberg.

     

    * MSR Carbon reflex 1: Er jo nærmest identisk med Carbon Reflex 2/3/4 bare mindre. Men du har nok fått oppgit feil vekt, Carbon Reflex 1 er garantert ikke tyngre enn Carbin Reflex 2.

     

    * MSR Hubba HP: Vet at mange er fornøyde med dette teltet, men det har samme ulempe s0m Carbon Reflex, nemlig at innerteltet må settes opp først. Det er en veldig stor ulempe når det regner, som det jo ofte gjør i norge.

     

    * Hilleberg Akto: Har ikke erfaring med dette selv men det likner jo veldig på Helsport Ringstind i konstruksjon, men en del mindre. Og det er jo enda litt mindre enn Hilleberg Soulo.

     

    Et telt jeg også ville vurdert var Helsport Fjellheimen Superlight, det kommer jo i en 2-manns utgave som er veldig lett i forhold til størrelsen. Har selv brukt Fjellheimen X-Trem 3 mye, både sommer og vinter, og om lettvektsutgaven er i nærheten kvalitetsmessig så er det et supert telt. Her får du et stort og fint solotelt som jeg vil tro tåler det meste av vind også. Selv ville jeg nok kunne erstattet både mitt Ringstind 2 og Hilleberg Soulo med dette teltet, bortsett fra de gangene jeg er på padletur i skjærgården. Da er det veldig praktisk med et selvstående telt.

     

    Edit: Så først nå at du var nesten 2 meter. Er selv 1.85 og da er Hilleberg Soulo stort nok, men for deg så blir det nok litt i minste laget. Du skal også være borte lenge, da ville jeg kjøpt et telt jeg fullt og helt kan stole på i all slags vær. Jeg tror nok jeg selv ville valgt Helsport Fjellheimen Superlight 2. Selv om det er litt mindre enn den "vanlig" utgaven så får du her et telt med veldig god plass, både til deg selv og bagasje, og du kan fint ligge "værfast" i dette i noen dager. Hilleberg har flere alternativer også, men de veier en god del mer og jeg vil tro at vekt er viktig på en såpass lang tur.

    Veldig nyttig svar. Må sjekke ut Helsport Fjellheimen Superlight camp 2. Virket veldig lovende. Hvordan tror du det takler sterk vind? Hva tror du om de lette pluggene som følger med?

     

     Vurderer også Hilleberg Nallo 2, har du noe erfaring med dette? 

  13. Hey, er i samme bås som deg:)

    Er også på utkikk etter solotelt.

    Planlegger tur fra Haukeli og til egen hytte på sletterust(Tyin)

    Har sett på Hilleberg sine Akto, Allak og Unna+tarp.

    Blir vel eit av dei so fort det kjem eit for salg.

    Hvordan funker det med tarp, når man ikke er i skog? 

  14. Jeg planlegger en mnds ekspedisjon til sommeren. Nærmere bestemt Saltfjellet og Sulitjelma. I den forbindelse planlegger jeg innkjøp av et enmannstelt, eventuelt et lett tomannstelt. 

    Mine krav er som følgende

    - Bør tåle kraftig ruskevær over tregrensa

    - Bør ikke veie mer enn 2 kg. 

    - Bør være over 100 cm takhøyde

    - Bør være minimum 220 langt (Jeg er selv nesten 2m)

    - Åpen for både kuppel og tunnel

    - Minimum 70 bredt innertelt (har liggeunderlag som er 65cm)

    - Det bør helst ha plass til en del utstyr, da jeg skal være borte i 30 dager. 

     

    Jeg har sett på flere telt, som dere ser på bildet. Har vel omtrent lagt bort de fire nederste teltene, og står igjen med de fire øverste, men hva tenker dere? Hovedsaklig skal teltet brukes sen vår, sommer og tidlig høst, men kjenner jeg Saltfjellet rett, så kan man oppleve flere årstider, selv i Juni/Juli. 

    Hovedspørsmålet her er vel: Hvilke erfaringer har dere med teltene? Tåler de ruskevær? Plass til utstyr? Om de passer til målene og slikt, det kan jeg selv vurdere. Er det fordel med selvstående på snaufjellet? 

    post-12455-0-32574000-1366468639_thumb.j

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.