Gå til innhold

Roddyblom

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  13
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Roddyblom

  Gore-Tex, Eit fantasi produkt ?

  Jeg oppfattet at utgangspunktet var gore-tex produktet som membran. Første innsender nevner f.eks produkter som hansker, gamasjer og sko, og ikke skall-jakker spesielt.
 2. Roddyblom

  Gore-Tex, Eit fantasi produkt ?

  ROGERS TAR FEIL! Det finnes faktisk produsenter av vadere som til og med påstår at lagene av Gore-Tex er laminert til hverandre for å hindre fukt mellom lagene. Rogers tar utgangspunkt i konstruksjonsprinsippene for skallplagg som ikke beregnet å være konstant under vann slik deler av vaderne vil være under bruk. Mitt poeng var at ett lag Gore-Tex over tid ikke vil være vanntett og illustrerte dette med ovenforstående eksempel. Det er et generelt problem på forumet at innsendere uttaler seg veldig bombastisk ut fra sitt eget erfaringsgrunnlag og sine egne kunnskaper. Noen ganger kan det faktisk være at det f.eks. finnes konstruksjonsmetoder og prinsipper som man selv er ukjent med.
 3. Roddyblom

  Gore-Tex, Eit fantasi produkt ?

  For å si det sånn; jeg driver litt med fluefiske. Og jeg registrerer at mange vadere har alt fra ett lag og opptil fem lag med Gore-Tex iflg. spesifikasjonene for vaderne. Dersom Gore-Tex membranen hadde vært vanntett, skulle det jo holde med ett lag! Greit nok at det kan bli slitasje på knær og rompe, men allikevel trekker jeg den slutning at ett lag Gore-Tex ikke er vanntett etter noe tids bruk. Produsentene har løst problemet med mange reklamasjoner med istedet å bruke flere lag med membran. Da går det noen år avhengig av bruken før vanngjennomtrengning blir et problem. Da velger nok kunden å investere i ett nytt produkt. Altså; dersom ett lag Gore-Tex hadde vært vanntett, hvorfor utstyrer da produsenter av vadere produktene med flere lag membran. Jeg tror svaret sier seg selv.
 4. Roddyblom

  Å elske i fjellet

  Yes, dersom en har med på fjelltur ekte- eller uekte felle, så krydrer det turen med en hyrdestund når det passer seg sånn. Men, dersom en ikke har kjæreste allerede, så må en være merksam på at det er forskjell på byfrøkner og fjell-jenter! Så hvis du er på sjekker'n for å leite opp ei jente fra dalstrøka innafor, så husk: For å unngå å komma i bissmi, eller få ei kald åksle, så er det slik at kvende og kara har litt ulikt for seg. Kommer du bort i ei god-låten jente, er det ingen sak. Då kan du spørre om kjakji, selv om du er en stæmpil... Det vil lønne seg å pjåtre litt om vær og vind før du blir nekjin. Og pass nå for all del på at du ikke ændæ-feta`kvende som om du skulle ha ho te nons! Det er lurt å kunne aga seg, og i alle fall ikke ajære som tulling. Prøv deg litt fram. Kanskje med litt rolig pust i nakjin. Kil henne litt rundt bembilen. Stryk henne over våmbe, for så å kjærtegne litt på tatten. Dersom hun fremdeles er slasen, ja da bør du kansje svalle litt rolig inn i øret om noe spennende. Og så gjelder det å ikke oppføre seg som en tusul. Da kanskje blir kvende raiug. Og så! Kanskje får du june på fjellet Helsing Roddyblom.
 5. Vurderer å kjøpe en "Fisherman" fra "Kajakk & Fritid" Noen som har erfaringer med "sit on top" kajakker? Tenker å bruke den til fiske og forøvrig rekreasjon/turer på vann og evt. rolige elver.
 6. Fant nå det jeg lette etter. I en undersøkelse ble 3.777 personer med høyt aluminiuminnhold i drikkevannet fulgt opp gjennom en periode på åtte år. Det viste seg at de hadde ca dobbelt så stor risiko for å få Alzheimer som befolkning med lavt innhold av aluminium i drikkevannet. Ser at "lommelegen" og andre mener en slik undersøkelse er for lite til å trekke bastante konklusjoner. Flere undersøkelser må dokumentere risikoen for at dette kan fastslås vitenskapelig. Mattilsynet hevder også på noen av sine sider at salte og sure matvarer bør unngås i aluminiumskokekar og har regler på at produsentene skal merke kokekarene om mulig fare ved bruk.
 7. Roddyblom

  Anbefaling av soft shell jakke

  Har kjøpt en Bergans Magnetic softshell jakke. Synes passformen er veldig god til meg som er slank. Figursydde ermer og god bevegelighet. Designet faller også i min smak. Ermene er forholdsvis lange i forhold til størrelsen. For meg er det perfekt, da jakken ikke glir opp når jeg beveger armene ved aktiviteter. Vil imidlertid tro at personer med korte armer bør sjekke dette før kjøp. (det er borrelås-strammere ved håndleddene, men stoffet vil antagelig "bulke" på underarmen.) Bra m.h.t. vindtetthet. For tidlig å si noe om slitasje. Denne tror jeg vil bli mye brukt da jeg fortrekker å gå med ledigere plagg enn skalljakker når været og forholdene tillater det. Bruker ull-trøye under nå i den kalde årstiden.
 8. Roddyblom

  Ykk glidelåser.

  Ykk har vel tidligere vært kjent for å være noe av det beste på markedet m.h.t. glidelåser. Er dette i ferd med å endre seg? Har i det siste hatt følgende dårlige erfaringer med glidelåsene deres: Kjøpte en Helly Hansen dunjakke i desember 2005. I går røk Ykk glidelåsen på denne. For en uke siden røk en Ykk glidelås på en av mine fleece jakker. I desember røk en Ykk glidelås på en annen tilsvarende fleecejakke. I oktober kjøpte jeg en Fjellraven vidda bukse. Tror det var en Ykk glidelås på denne. Den røk første uken i januar. Den ble erstattet med en ny Ykk glidelås. For to år siden røk "glideren" på en av mine Ajungilak soveposer. det var også en Ykk. Fikk ny glidelås gratis av produsenten. Er det jeg som er maks uheldig , eller hvilke erfaringer har dere andre med disse glidelåsene?
 9. En annen sak er hvorvidt det er sunt å lage mat i aluminiums-kokekar uten nonstick-belegg el. lign. Mener det var en diskusjon her på Fjellforum tidligere om dette. Du kan selv prøve å gni aluminiumskaret mellom tommel- og pekefinger noen minutter og erfare at aluminiumen smitter over på fingrene som blir grå-svarte. Aluminiumskaret avgir metallet til maten. Jeg har selv en kamerat som er lege med spesiell kompetanse på kosthold/ernæring/forebyggende medisin. Han har anbefalt meg aldri å bruke kokekar av aluminium. Heller ikke f.eks. deodoranter med aluminium. Veldig mange roll-on deodoranter inneholder aluminium som tas opp i blodet via huden. Dette kan du sikkert selv finne ut mer om i medisinske leksikon og på internett.
 10. Tom har visstnok kommet på bedre tanker. Og han er ydmyk nok til å bekjentgjøre det. I motsetning til enkelte andre som ikke alltid innrømmer at de har tatt feil. Godt gjort etter alle hans innlegg her på Fjellforum.
 11. Yardbird; "Mod" har også slettet mitt svar til deg. Derfor gidder jeg ikke fortsette innlegg på dette emnet. Jeg gjør som Tom; legger mine fjellturer til steder hvor det hersker en "nasjonal-romantisk" ånd. Jeg skal ikke spesifisere nærmere hva jeg legger i begrepet.
 12. Til Yardbird: Du sier du vurderer å flytte til Sjodalen med familien Du har ikke vurdert å ta med deg dine ikke-norsk-etniske slektninger for å bosette deg i et av deres hjemland da? Hvis svaret er nei- hvorfor ikke? Ellers har jeg hørt at det også skal finnes fjell-områder i Pakistan og Iran. Kunne det være et alternativ? Du kan jo si du er svensk.......
 13. Mange engasjerte innlegg her nå! La oss være litt konkrete med hensyn til hvordan vi kan tenkes å oppleve innvandrere på fjelltur: La oss si at dere er to venninner i tjue-årene som drar til fjells fredag etter lunsj. Den ubetjente turistforeningshytta ligger vel en times gåtur fra hovedvei/parkering. Vel ankommet hytta setter dere over noe hermetikk fra hyttas lager til middag. Inn døra kommer fem menn i førti-årene. De presenterer seg på dårlig norsk, da de ikke har lært seg språket ennå. Dere oppfatter at de er fra Irak og Pakistan, noe også klesdrakten indikerer. To av dem har tydeligvis lånt noe utstyr av nordmenn, mens de tre andre har turban på hodet og en kjolelignende sak som antrekk. Dere signaliserer om de også skal ha mat, de ser på hermetikkboksene og tegner en gris med et kryss over for å signalisere at de ikke ønsker mat av svin. De ser på armbåndsurene sine, og plutselig går de ned på kne med hodet mot Mekka. Det er "fredagsbønnen". På et for dere uforståelig språk mumles, og ropes det. Dere spiser ferdig. Etter bønnen er det de nye gjestenes tur til å spise. De har medbrakt gryte og de setter seg til bordet som det ser ut til at de har tenkt å bruke resten av kvelden. Etter maten tar de en røyk. Dere forsøker å forklare at det ikke er tillatt å røyke inne på hytta. De forstår ikke, eller kan det være at de ikke er vant til å motta instrukser fra det motsatte kjønn som attpå til er tjue år yngre enn dem selv? Etter litt ankommer den ny familie. De snakker godt norsk. De er vietnamesere og driver restaurant på Grønland i Oslo. De har tatt med seg de fire barna på fjelltur. De har også med seg en høne i bånd. Dere ser gjennom vinduet at mannen i familien kapper hodet av høna ute på tunet, mens blod og fjær flakser. Kona har lagt ut seks oppblåsbare sitteputer utover gulvet og er igang med å varme vann i en stor kjele. Dert kuttes opp hvitløk, chilipepper, og tas fram flere sterke krydderier. Her skal det bli hønsegryte til alle som vil ha. De er gjestfrie og insisterer på at alle må delta i måltidet. Selv sitter dere i overkøya da de først ankomne tar opp problemstillingen om at menn og kvinner må skifte til natt-tøy adskilt. Det ene kjønn må gå ut av hytta mens de andre skifter og motsatt. Det begynner å bli mørkt ute. Hva gjør dere? Ser dere på dette som et fargerikt fellesskap som krydrer tilværelsen, eller ble ikke oppholdet på selvbetjeningshytta slik dere hadde tenkt? Hva gjør dere neste gang dere skal på fjelltur? Tar med telt? Fjellforum-deltakere som går i fjellet- hva hadde dere gjort? Jeg har ikke sagt noe negativt om hverken muslimer, vietnamesere eller noen andre, jeg stiller bare noen spørsmål.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.