marieb Skrevet 18. juni 2020 Skrevet 18. juni 2020 Hei, jeg planlegger langtur og lurer på om noen har tips om tørking av egen turmat. Hva er gode og enkle middager? Oppskrifter på middager, lunsj osv?
martin.m Skrevet 18. juni 2020 Skrevet 18. juni 2020 Hei. Ta en titt på disse søkeresultatene. En del tips der. https://www.fjellforum.no/search/?q="Tørking av mat"&updated_after=any&sortby=relevancy
+Tom42 Skrevet 18. juni 2020 Skrevet 18. juni 2020 Sjekk denne: "Å - det smakte bra" under Mat på tur. Denne publiserte jeg 12 mai 2017, og mange hengte seg på og kom med gode råd. Det eneste jeg ikke kommer til å tørke i fremtiden er kjøttdeig. Det ble noe har de greier. Var på tur her forleden og i den anledning tørket jeg 10 egg. En utfolig vektreduksjon. Burde ha benyttet to ildfaste former, slik at prosessen hadde gått litt fortere. Tørket mat holder seg utrolig bra. Jeg har nå brukt mat som har ligget tørket, også kjøtt, i to år - og jeg lever fortsatt. Men det er ikke alt som bør tørkes - av oss. Ta en turpå suber'n og se hvor mange produkter som allerede er tørket. Et godt tips er også å ta en tur i en Asibutikk. Lykke til
Lofoten-Møring Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 hvor hardt skal det piskes sammen før tørking? er det nok med et halvminutt med visp eller må det mikses mer ordentlig, for eksempel i en blender?
Skogens Stønn Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 Tom42 skrev (På 18.6.2020 den 18.15): Det eneste jeg ikke kommer til å tørke i fremtiden er kjøttdeig Stek den før du tørker den. Det synes i hvert fall jeg ble bra.
Skogens Stønn Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 Lofoten-Møring skrev (2 timer siden): hvor hardt skal det piskes sammen før tørking? Jeg bare rører det sammen med en gaffel til det er godt blandet, omtrent som når man skal lage omelett. For all del, ikke lag eggedosis! 😋
Per Ericsson Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 Stekte flere kilo kjöttdeig (egen kvernet med lav fetthalt) og törket for ett år siden som det ble mye igjen av. Har hatt det i fryseren og det fungerte helt fint kjöttdeigsaus og lasagne hemma ett år senere. Da kan man koka det lenge så vannet trekker in. På tur, not so much... Da blir det litt hardt og kjedeligt.
+Tom42 Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 Skogens Stønn skrev (1 time siden): Stek den før du tørker den. Det synes i hvert fall jeg ble bra. Jeg gjorde det, men det ble noen harde greier. Tror jeg dehydrerte lenge nok også. Men kanskje jeg, på din anbefaling, prøver igjen
Skogens Stønn Skrevet 20. juni 2020 Skrevet 20. juni 2020 Tom42 skrev (3 timer siden): Jeg gjorde det, men det ble noen harde greier. Tror jeg dehydrerte lenge nok også. Men kanskje jeg, på din anbefaling, prøver igjen Jeg sørget også for at kjøttsmulene ble nokså små, som veldig grovt havsalt kanskje, slik at de lettere skulle ta til seg vann. Jeg brukte kjøtt med lavt fettinnhold (5%?), men kan ikke helt skjønne at det skulle bety noe. Under bruk kokte jeg opp retten med kjøttet i, lot det så stå lenge å godtgjøre seg (1 time?) før jeg varmet det opp på ny og spiste det med god appetitt. Kanskje jeg bare hadde flaks med tmrkingen. Jeg skal jammen teste igjen en av dagene. 😉 1
TimoS Skrevet 23. juni 2020 Skrevet 23. juni 2020 Skogens Stønn skrev (På 20. juni 2020 den 17.30): Jeg sørget også for at kjøttsmulene ble nokså små, som veldig grovt havsalt kanskje, slik at de lettere skulle ta til seg vann. Jeg brukte kjøtt med lavt fettinnhold (5%?), men kan ikke helt skjønne at det skulle bety noe. Under bruk kokte jeg opp retten med kjøttet i, lot det så stå lenge å godtgjøre seg (1 time?) før jeg varmet det opp på ny og spiste det med god appetitt. Kanskje jeg bare hadde flaks med tmrkingen. Jeg skal jammen teste igjen en av dagene. 😉 Fettinnhold har mer å si for holdbarhet, enn hvor lett det er å bløtlegge. Over tid vil det oksidere (harskne) i kontakt med luft, og kan reagere på sollys ved langvarig eksponering. Jeg prøvde store brødsmuler når jeg tørket kjøttdeig, det hjalp i retter som ikke kan stå lenge i bløtlegging. Tofu kan funke og, det får konsistensen av kjøttdeig etter å ha vært fryst. 1
+Marius Engelsen Skrevet 19. april 2024 Skrevet 19. april 2024 Plukker opp tråden igjen, i stedet for å starte en ny. En såkalt Air-Fryer er nesten blitt allemannseie nå. Det er en liten og kjapp varmluftsovn. Jeg ser noen modeller har i stilling for tørking av frukt. Programmet betyr bare X grader i X tid, så selv den enkleste Air-Fryeren bør kunne tørke like bra. Disse maskinene er ganske mye raskere enn stekeovnen. Muligens på grunn av kraftigere sirkulasjon, og mindre volum. Noen som har forsøkt å tørke kjøtt, grønnsaker og frukt i en slik sak? 1
+Espen Ørud Skrevet 6. juli 2024 Skrevet 6. juli 2024 (endret) Marius Engelsen skrev (På 19.4.2024 den 19.46): Plukker opp tråden igjen, i stedet for å starte en ny. En såkalt Air-Fryer er nesten blitt allemannseie nå. Det er en liten og kjapp varmluftsovn. Jeg ser noen modeller har i stilling for tørking av frukt. Programmet betyr bare X grader i X tid, så selv den enkleste Air-Fryeren bør kunne tørke like bra. Disse maskinene er ganske mye raskere enn stekeovnen. Muligens på grunn av kraftigere sirkulasjon, og mindre volum. Noen som har forsøkt å tørke kjøtt, grønnsaker og frukt i en slik sak? Nei, mest fordi jeg har en billig dedikert sopp- og urtetørker med 7 etasjer som fungerer utmerket og tar større volum av gangen. Til under halve prisen av en airfryer. .., men dersom man likevel har en airfryer og har behov for tørke små porsjoner av noe og den lar seg stille ned til 50-70 grader så fungerer det helt sikkert. Jeg tror alle jeg kjenner som har begynt med testing av tørking i f.eks stekovn har endt opp med en dedikert dehydrator. I dag ble 30 bananer omgjort til 960 gram med turklar niste. Pakket 2 og 2... Endret 7. juli 2024 av Espen Ørud 1
+Espen Ørud Skrevet 7. juli 2024 Skrevet 7. juli 2024 Jeg tror hovedulempen med airfryer er volumet. Jeg ser nå at uansett hva jeg tørker så ønsker jeg å ta så stort volum som mulig av gangen for å slippe å holde på dette for ofte og bruke mer tid ute. Men jeg tror også det kan være en fin innføring til tørking av frukt/kjøtt/grønnsaker til turmat eller tilskudd til turmat. Og så evt oppskalering når man ser at dette er genialt. Jeg har spist min dose med Real opp gjennom og også vært gjennom det aller meste av andre varianter. Og selv med Real/Gilde som jeg anser som de mest brukbare (Gildes trenger noe ekstra krydder bare) så synes jeg porsjonene blir litt små etter f.eks 14 timer på beina på støkkjakt etter fjellrype på høsten. Det er da suverent å fylle på en porsjon med et par tørkede gulrøtter, sjalottløk, beef jerky, sopp osv. Trenger bare kjøre litt ekstra vann og la det trekke litt lenger. Anbefales. Tilbake til trådstarters opprinnelige spørsmål: Du finner mange gode oppskrifter nedover her med et forholdsvis enkelt søk: https://www.google.com/search?q=tørket+turmat+oppskrift&oq=tørlet+turmat+op&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgBEAAYDRiABDIGCAAQRRg5MgkIARAAGA0YgAQyCggCEAAYgAQYogQyCggDEAAYgAQYogQyCggEEAAYgAQYogTSAQgzNDM3ajBqOagCDrACAQ&client=ms-android-samsung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
Flyalf Skrevet 11. juli 2024 Skrevet 11. juli 2024 Espen Ørud skrev (På 7.7.2024 den 11.49): Jeg har spist min dose med Real opp gjennom og også vært gjennom det aller meste av andre varianter. Og selv med Real/Gilde som jeg anser som de mest brukbare (Gildes trenger noe ekstra krydder bare) så synes jeg porsjonene blir litt små etter f.eks 14 timer på beina på støkkjakt etter fjellrype på høsten. Det er da suverent å fylle på en porsjon med et par tørkede gulrøtter, sjalottløk, beef jerky, sopp osv. Trenger bare kjøre litt ekstra vann og la det trekke litt lenger. Anbefales. Hei, Litt OT svar. For oss som er både late og sultne; ta med en ekstra neve hurtigris + hvitløk + krydder og tilsette i real posen . 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå