Gå til innhold
  • Bli medlem

nettz

Passivt medlem
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av nettz

  1. Til rypemiddag ute i felten er det veldig godt med rosenkål, men de tar mye plass. Er det noen som har forsøkt å tørke rosenkål? Bør jeg da evnt. koke de før jeg tørker de? Går det også ann å tørke saus? Altså, lage en god vitsaus hjemme, for så å tørke denne og/eller på annen måte lage "tørrposesaus" som man igjen kan koke opp med vann/vikingmelk ute i felten?
  2. Hei, Vi er en gjeng som skal opp for å fiske på Hardangervidda (Berunuten Vest) fra 19.-21. oktober. Siden dette er helt i overgangen mellom sommer og vinter der oppe har vi noen spørsmål: 1) Vi kan risikere at den første snøen har kommet og at det er ordentlig ruskevær 3. helgen i oktober. Hvordan er det å gå der oppe for å fiske da? Det er to av oss som skal jakte, resten er med for å fiske (og selvfølgelig uansett ha en fin tur), men er tidspunktet fryktelig galt? 2) Vi skal til Berunuten Vest, og fortrinnsvis Smerheller. For å komme dit må vi ta båt over Songavatn. Det er ca. 7km over vannet i båt, og vi kommer til å være oppe ved Songavatn ca. kl. 15:00. I løpet av 30-45 minutter bør vi ha sjøsatt båten og være klare til overfarten kl. 16. Med full båt kommer ikke dette til å gå stort mer enn 7-8km/t, så vi må regne 1 time over. Vi kan risikere at vi må kjøre to turer og klokken vil da bli ca. 18:00 før vi er tilbake til start og har da en ny time over vannet. Jeg ser at solen går ned ~17:56 når vi har kommet til 19. oktober. Risikerer vi da at det blir ordentlig mørkt før kl. 19:00? Og at vi kanskje ikke har mulighet til å ta oss trygt over i båt? Vi må regne med at det kan både snø, blåse og at vi må passe oss for grunner. 3) Er det noen som kjenner til om noen driver båttransport på Songavatn? Kanskje kunne vi slippet egen båt. Snøscooterkjøring er det nok for tidlig for. Noen andre som har tatt tilsvarende tur i samme tidsperiode? Alle tips mottas med takk.
  3. For å oppklare et par ting her i en gammel tråd Nubuk-lær er ikke "snudd lær", da dette kalles reversert lær. Det er faktisk 3 navn på samme type lær: 1) Glatt lær, kalles også vanlig lær eller bare lær. Dette er glatt på oversiden og gir en glatt flate som er lett å holde ren, ser pen ut (syntes noen) og er så godt som helt tett dersom du behandler det riktig. Ulempen er dårlig pusteegenskaper og blir fort slitt (utseendemessig). 2) Reversert lær, det som er henvist til over her. Dette er ikke det samme som nubuk, men rett og slett akkurat det samme som over, bare den glatte siden er brukt inn og "baksiden" av læret er brukt ut. Dette gir det samme tette sjiktet og dårlige pusteegenskapene, som jo kan være bra til noen ting, men ikke akkurat til fjellsko. Reversert lær brukes ofte der det er ønskelig med så tett lær som mulig, men man ønsker et litt "røffere" utseende. 3) Nubuk-lær. Dette er også akkurat det samme læret som de to over her, men her er igjen den glatte siden brukt ut (som i 1), men overflaten er børstet opp slik at overflaten ikke lenger er glatt. Dette gjør to ting med læret, det puster bedre og det blir sterkere i form av at læret ikke ripes opp så lett og det "holder seg lenger" av den grunn. Dette er to egenskaper som man gjerne vil ha i en fjellstøvvel. Det at læret puster bedre gjør også at det ikke lenger holder mye fuktighet ute og derfor brukes det ofte i kombinasjon med Gore-Tex, eller andre Tex-materialer under. Det er likevel viktig å impregnere Nubuk-læret, siden det har beskyttende egenskaper på fjellstøvlene. Så... når det gjelder impregnering: Det er ingenting i veien for å impregnere nubuk med bivoks. Det som er ulempene er at man ødelegger noe av essensen i nubuksen, nemlig den børstede overflaten og pusteegenskapen. nubuken blir ofte glattere (dette kan børstes litt opp igjen) og dermed også mer vanntett. Så dette er noe man nesten må bare finne ut av selv etter hva man ønsker. Mitt tips er: a) Fjellstøvler i kun/mye nubuk-lær som brukes en del: behandle disse med egnet Nikawax-impregnering og dropp bivoksen for å beholde pusteegenskapen. Kjøp nye når dette ikke lenger er nok. Fjellstøvler i kun/mye nubuk-lær som brukes en sjelden gang: Drit i pusteegenskaper siden du mest sannsynlig bruker disse kun til dagsturer, bruk bivoks og ha støvlene til de faller sammen c) Fjellstøvler med teknisk tøystoff og kun beskyttende detaljer og "ramme" av Nubuk: Bruk godt med bivoks på nubuken og børst forsiktig opp røffheten igjen. Impregner tøystoffet med god og egnet Nikawax og behold pusteegenskapen i dette stoffet.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.