Gå til innhold
  • Bli medlem

Dusteforbundet

Aktiv medlem
  • Innlegg

    6
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om Dusteforbundet

  1. På samme måte som det er mange i klatreforbundet som ikke klaterer men utgir seg for å være klatrere, er det mange i dusteforbundet som ikke er duster men utgir seg for å være det. Du burde derfor ikke ta en henvendelse fra dusteforbundet så tungt. Mer relevant er det at en klatrer omkom nå i juli 2009, i USA, Seneca Rocks, på ruten La Bella Vista 5.10a, etter at tauet røk. Han klatret på et 9,4 mm heltau på egne sikringer.
  2. Da er jeg med, greit å vite at vi snakker om samme ting Synes forresten at det er et aldri så lite paradoks at vi kjøper sydde slynger for så å lage knuter på dem ... Noen dynamiske alternativer til statisk kuhale som personforankring for de som er interessert: Laget av vanlig klatrestash som vi alle har: Purcell prusik, scroll litt ned på siden for å se illustrasjon og animasjon. Spesialprodusert: Beal Dynaconnexion Noen som bruker annet enn kuhale f.eks ved rappell? Synes purcell prusik ser ut som et ok alternativ siden den lages av utstyr vi allerede har og lengden er enkel å justere uten å åpne noen karabinere.
  3. Nei det høres da ikke særlig trygt ut å sikre fra selen med kuhale til standplass! Dersom leder faller før første mellomforankring er det bare kuhalen, med ankerstikk som du sier svekker slyngen, som alene skal holde belastningen av faktor 2 fallet. Dersom kuhalen ryker vil det ikke lengre være noe som holder klatrerne fast i fjellet!? Hva mener du med personforankring? Er følgende eksempel fall i selvforankring, eller fall i personforankring? La oss si at leder tar førstemannsfall i en kile på cruxet rett før toppen av en taulengde, flere taulengder over bakken. Andremann kommer opp til denne siste sikringen på taulengden, som sitter godt fast etter fallene, og har problemer med å få den løs. Siden den sitter på cruxet må andremann henge i tauet for å jobbe med kilen og han klipper tauet løs fra kilen. I prosessen ber andremann om å bli senket litt ned for bedre å kunne banke kilen oppover med nøttepirkeren eller lignende. På standplass har leder rigget en reverso i guidemodus og har kuhale som forlengelse (personforankring?) til standplass. Reversoen henger ideelt i hodehøyde og er nå låst siden andremann henger i tauet. Som vi vet, må han nå vippe reversoen for å fire ut tau, fortrinnsvis ved hjelp av en slynge fra reversoen, gjennom en karabiner høyere opp på standplass. Dersom han må klatre oppover standplassen i prosessen og faller, vil han utsette den allerede belastede(!) standplassen for et statisk fall i kuhalen. Etter hva vi vet om belastninger ved relativt korte statiske fall, kan resultatet bli alt fra en sår rygg og en kuhale som er umulig å knyte opp, til standplasskollaps og katastrofe for begge klatrerne. Eller er personforankring for eksempel innfesting ved rappell, eller innfesting i standplass for tredjemann i et taulag?
  4. Slik andre tidligere i tråden sier, er du nødvendigvis koblet til standplass med en forlenget selvforankring når du bruker reverso i guidemodus. Vær imidlertid oppmerksom på at selv om anbefaling av kuhale til nybegynnere som alternativ forlengelse til standplass er hugget i stein, er en slik statisk slynge ikke konstruert for å dempe fall, i dette tilfelle fall i egen selvforankring. Klatretauet (eller annen dynamisk løsning) som forlengelse av selvforankring til standplass, er mer i tråd med hva utstyret er konstruert for.
  5. Du anbefaler verken det ene eller det andre og gir følgende begrunnelse: Bedre med to halvtau. Bedre med to halvtau. Definitivt bedre og mye sikrere med to halvtau. Er det noe som taler for bruk av et enkelt tau på naturlig sikret fjellklatring som gjør at du ikke gir en klar og tydelig anbefaling?
  6. Selvfølgelig "må" man verken det ene eller det andre, du kan klatre disse rutene helt uten tau om du vil. Dersom du på den andre siden "må" gi råd om taubruk ved fjellklatring over flere taulengder på egne sikringer, bør du kanskje nevne at: Taukutt forekommer ved fall på led, enten fra skarpe kanter eller at tauet er skadet av alder, feil bruk, slitasje eller kjemikalier. To tau gir dobbelt så mye tau å hjelpe seg med ved kameratredning. To tau gjør at man kan benytte etablerte rappellruter eller rekker fra standplass til standplass ved rappell. To tau gir mindre taudrag og faren for at sikringer dras ut og løsner blir mindre. Bruk derfor to tau på Stetind og Presten, Lars. Noen små kiler til den tynne passasjen på Presten kan komme godt med. God tur!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.