Jump to content

PPe

Aktiv medlem
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by PPe

 1. Takk igjen for svar! Og til Lompa - du har nok rett! Kan bli litt lei av å se på div ski også, så det ble så jeg bare kjøpte VTA 98. De testene jeg leste hadde testet 184 cm så det ut til, utført av bl.a. testere på 176 cm. Så da valgte jeg 184 cm jeg også. Kanskje noe langt, men etter å ha prøvd noen ski på 176 cm noen år tilbake, er jeg litt ekstra redd for for korte vinglete ski. Blir vel bindinger også etter hvert.
 2. Takk for mange gode svar, og takk for henvisning til gode tråder! Vanskelig dette, og jeg tar meg selv i å titte på bredere ski for hver dag som går. Så er jeg ikke rutinert nok til å se hvordan disse millimeterforskjellene i bredde her og der påvirker flyt, gjennomslag osv. Bland rocker og taper oppi dette, så er kaoset fullstendig... For meg blir det litt sånn at jeg blir undrende over hvilke forskjeller jeg egentlig vil kjenne på for eks. disse skiene: VTA 98, Wayback 96, Atomic Backland 95 og BC camox freebird. Alle i ca 177-180 lengde. Her er det jo millimeterforskjeller (sikkert større utslag med taper og rocker osv), og hvor mye påvirker det det hele? For meg er ikke flyt i pudder det aller viktigste, det viktigste vil nok være å unngå følelsen av at skia under foten bryter for mye igjennom når snøen er litt tung og litt vanskelig. Noen som har prøvd disse og kjenner store forskjeller? En av grunnene til jeg spør om dette er blant annet prisforskjeller, og det at det for meg ser ut til at "testvinner"-stempelet fra f.eks. FriFlyt påvirker veldig hvor populære disse skiene er. Har hørt selgere si at både wayback 96 og freebird gir vesentlig bedre flyt enn VTA 98 selv om de er smalere, og at dette skyldes rocker i front. Så - her er det mye jeg lurer på
 3. Ikke så mye futt i denne tråden Kanskje mener folk at dette temaet er diskutert mye tidligere? Ja, jeg har lest en del, og kanskje skulle jeg spisset spørsmålet litt. Vil en ski med midtbredde ca 96 mm være ok, eller blir det sånn at jeg om et år sitter her igjen å tenker på om jeg heller bør gå for noe enda breiere? Hva er erfaringene til dere som har gått litt den samme løypa som meg. Blir det slik at man bare vil ha bredere og bredere ski, også til allround bruk? Eller bør jeg heller stille spørsmål om vekt. Ca hvor tung ski (inkludert binding) mener dere er grensa for bruk, hvis man ser for seg lange dager i fjellet, både opp og ned og opp og ned på neste fjell. PS: Vet det ikke er noe fasitsvar
 4. Hei alle sammen! Selv om jeg har kjørt ski både oppover, bortover og nedover i mange år, så er jeg som en nybegynner å regne som når det gjelder toppturutstyr med techbindinger og slikt. Jeg har noen spørsmål jeg håper noen kan hjelpe meg med. Har i mange år kjørt på en K2 Hardside med midtbredde 98mm m marker rammebinding (lengde kroppshøyde + 5 cm) , både heisbasert kjøring i og utenfor løypene + noen toppturer. Skia har fungert godt, stabil, enkel, ikke begrensende for mine aktiviteter bortsett fra tungt oppover da... Så klinket jeg til med dynafit tlt sko, lett binding og lett ski da jeg har lest meg til at dette skal være bra . Midtbredde 89 mm. og vekt ca 1300-1400 gram, ca 5 cm lenger enn kroppshøyde. Spretter jo oppover fjellet uten prob, og skiene gjør jo jobben, spesielt når føret er lett. Men har etter noen turer tenkt at dette ikke er nok "allround" nok for mitt bruk. Det blir litt for lett og ustabilt for meg, og kanskje litt lite flyt. Jeg må nok ha en bredere ski. I ettertid har jeg prøvd å lese, se og lære litt mer, og har kanskje kommet frem til at jeg trenger en ski med midtbredde ca 95-100 mm kanskje? Så her ønsker jeg tips, hvilken ski anbefaler folk som ei god allround ski. Hadde Hardsiden vært lettere enn 1900 gram så hadde jeg nok valgt den for min alpinist 9 bindinger. For jeg ønsker en ski som er lett nok til å gå også lange turer. Så - så blir jeg veldig forvirret av råd på ulike sider. Mange anbefaler toppturski som er kroppshøyde eller lavere. Jeg blir nesten satt ut av dette, da jeg er redd dette gjør alt veldig ustabilt nedover? Bruker folk virkelig så korte ski? Eller er det mange der ute som velger litt lengre ski? Så oppsummert: Vil en ski med mål på ca 130-96-120 med vekt ca 1500-1600 være noe som folk synes duger til det meste? Jeg er ca 175, så tenker ca 177-180 lengde. Tar gjerne i mot mange anbefalinger om ski eller andre råd. På forhånd takk!
 5. Takk for svar! Ja ovn ja, tenker du på en slik du fester til midtstangen (metallbøtte) eller en med rør ut (pipe). Skeptisk til begge?
 6. Men ser jo nå at det finnes mange andre alternativer som kunne ha fungert! Trenger man egentlig innertelt,eller vil all kondens forsvinne hvis man har en bunnduk?
 7. Hei! Skal kjøpe inn et telt/lavvu som skal kunne brukes av hele familien på 5 + hund. Bruken vil bli fordelt mellom campingplasser, i skogen og fjellet både sommer og vinter. At lavvuen/teltet blir dratt med mange mil ut i ødemarka er vel neppe sannsynlig, til det er vekten uansett for høy. Så, de alternativene jeg står igjen med er: Bergans Wiglo 6-10: [Hidden Content] Eller Helsport Vanranger 8-10 Camp: [Hidden Content] Begge vil bli brukt med innertelt. Hvis du har erfaring med noen av alternativene, så del de gjerne her. Hvis du ikke har erfaringer, men klare meninger om hva DU hadde valgt, så argumenter gjerne her. På forhånd takk!
 8. Nope... Men ser poenget med mindre avstand mellom dukene. Jeg skal ta en nærmere titt på hvor stor avstand det egentlig er mellom dukene før jeg begynner. Lurt! Skal prøve det. Takk for tipset!
 9. Hei! På mitt tunneltelt oppstår det en ganske stor glippe fra telkant og ned til bakken. Denne glippen blir jeg ikke kvitt uansett hvor mye jeg strammer stangkoppene. Ettersom det er stangkopper kun på den ene siden, oppstår denne glippen så å si bare på denne siden. Denne glippen er vel og bra sommerstid da den i tillegg til ventilene sørger for god utlufting. I sterk vind synes jeg kanskje det kommer vel mye trekk inn under duken, noe som bidrar til mye lyd i teltet. Konklusjonen er at glippen er unødig stor. Jeg har sett litt på hvordan dette kan løses, og jeg har vel kommet fram til at dette kan løses ved å kutte teltstangene noen cm. Det er vel unødig å si at bordet fanger i denne sammenhengen, og jeg tenkte derfor å høre om det var noen her inne som har prøvd noe lignende. Høres dette ut som en god ide?
 10. Skal montere klessnor eller nettinghylle i teltet mitt. Hva er mest praktisk, hylle eller snor?
 11. Ok, men hvordan fungerer teltet? Noen erfaringer du vil dele? Er det f.eks. nok med to stk ventiler, og kan disse lukkes effektivt?
 12. Hei! Tenkte jeg skulle slå til på Bergans sitt compact light 3-pers. [Hidden Content] Teltet ble kåret til ”beste kjøp” i testen som villmarksliv gjennomførte. [Hidden Content] Hvis man sammenligner dette med Helsport Fjellheimen 3-camp og Hilleberg Nallo 3GT, Nammatj 3GT så kommer Bergans-teltet ganske godt ut i med tanke på størrelse og vekt. Duken er sikkert svakere, og stengene tåler sikkert ikke like mye. Er det imidlertid noen her inne som har erfaring med dette teltet? Ser at det bare har to skt. ventiler, har noen prøvd å sy på ventiler selv?
 13. Jeg har nyeste modell av Alpinist II (samme sekk, men rommer "bare" 110 liter). God og solid sekk som tåler mange kilo. Da jeg skulle kjøpe sekk i sommer, prøvde jeg mange forskjellige sekker. I butikken lastet jeg sekkene med div. telt slik at vekten skulle komme opp i 20-30 kilo. Alpinist-sekken var en av de sekkene som passet meg best. Den får også pluss for stor åpning sånn at det er lett å få inn sovepose og annet volumiøst stæsj. Drikkesystem følger ikke med, men det er ordnet løsninger for dette. Ring Bergans så får du sikkert vite hvor store sidelommene er.
 14. Tror jeg går for denne! Men fra spøk til alvor. Jeg har en pose som ikke er vannavstøtende, og dermed forsterkes nesten problemet. Jeg ser at Ajungilak tyin Winder 5-ses, har en vannavvisende overflata i området rundt hetta. Har dette noen effekt, eller vil fukta trenge inn allikevel?
 15. Har noen problemer med kondens rundt soveposeåpningen når jeg overnatter ute på vinteren. Dette skjer også når jeg sover i telt. Det som skjer er at soveposen blir våt i hele området rundt åpningen. Soveposen blir ikke våt innvendig, men utvendig blir det til tider svært vått. Fuktigheten kommer nok av at jeg puster gjennom nesen når jeg sover (jeg har nesen utenfor poseåpningen) Er dette normalt? What to do?
 16. Takk for gode tips. Ser noen tipser om telt som kryper godt opp mot 3 kilo. Ikke det at noen gram her og der utgjør det store, men siden dette i alle hovedsak vil bli et solotelt så går min vektgrense rundt 2,5-2,7 kilo. En plass må man sette strek. Ser at bl.a. Etsvends tipser om Nallo, skal ta en titt på det. Du sier at Unna ikke egner seg for 2 eller hund. Nei, tenker ikke å kjøpe teltet for at det skal brukes til 2. Tanken er vel i såfall at det skal kunne brukes som krypinn for 2 i pent vær. Skjønner nå etterhvert at Unna ikke egner seg til det siden 110 cm / 2 = gir 55 cm på hver noe som kanskje er noe lite. Litt ironisk er det imidlertid at Helsport sitt ekstremtelt Svalbard 3, gir 175 cm / 3 = 58 cm til hver person, og det er på det bredeste... Flott at Helsport kan sy om ventilene, jeg skal se mer på Rondane III og Nallo.
 17. Selv om vi ikke er så veldig store, så har du nok rett, et Ringstind blir nok for lite. Monster Lite er nok ute av bildet, fant en liten sak som sier at dette teltet ikke egner seg i regn og sommerstid. Rondane III har vært/er en kandidat, men da kanskje mer som et allsidig telt for vår sommer og høst. Kan det imidlertid konkurrere i vindstabilitet med Unna som har kuppel? Vil et Rondane III kunne fungere vinterstid for meg og hunden? I utgangspunktet var jeg ute etter et solo-telt som kunne brukes som krypinn for to på sommeren. For turer med 2-3 tenkte jeg å handle et større telt. Kanskje Rondane III seiler opp som en grei allrounder?
 18. Hei! Det jeg søker råd om er et telt som kan fungere som et solotelt for meg + en fuglehund som ligger i innerteltet. Dette teltet skal kunne fungere hele året, men jeg dropper nok å ligge på de øverste toppene midtvinters. Dette teltet tenkte jeg også skulle fungere som et lett telt for madammen, meg og bikkja, når vi vil tenke gram når det er sommer og pent vær, mer som et lite krypinn. Selv har jeg kommet fram til at det står mellom Hilleberg Unna 2 kilo, Helsport Ringstind II 1,7 kilo, Helsport II 2,4 kilo (billig-telt, har sett det på fjellet, faktisk overraskende solid!!), Ferrino Monster Lite II 2,3 kilo, Ferrino Monster Lite III 2,5 kilo. Mest aktuelle er Unna og Monster Lite-teltene. Ser ut til at det er disse som tåler mest. Hadde Unnaen vært noe bredere innvendig hadde det ikke vært noen tvil, da hadde jeg valgt dette. Samtidig frister Monster Lite-teltene. Imidlertid finner jeg veldig lite om disse modellene. Mitt kjennskap til éndukstelt er også minimal. Teltet vil nok brukes mellom mars og november, men mest mellom juni og oktober. Hvordan vil en slik duk fungere på sommeren med varmt vær? Kan noen ta et valg for meg?
 19. Hehe, joda skjønner hva tallet bak sier . Tanken bak innlegget var som du er inne på, at en Bergans 95 liter kanskje ikke er like romstor som en annen 95-litersekk av at annet merke. Ettersom jeg ikke har prøvd eller sett en Bora 95 eller en Whitney 95, så lurer jeg litt på hvor store de egentlig er.
 20. Hei! Skal kjøpe sekk usett (og uprøvd for den del) fra Amerika. Sekker som mange skyter av, og som er aktuelle for meg er Bora 80 og 95, Gregory Palisade 80 og Whitney 95, Osprey Crescent 85 og Argorn 85. Alle disse er i utgangspunktet aktuelle, men jeg er noe usikker på størrelsen. Det er jo en kjent sak at 95 liter ikke akkurat tilsvarer 95 liter hos alle merker. Hvor stor er egentlig disse sekkene i forhold til sekker som disse? Bergans Trollhetta 95 L Bergans Alpinist 110 L Norrøna Nansen 100 L Hvilken størrelse og evt. modell bør jeg gå for for å få en sekk som er på størrelse med Nansen 100 L? (den er vel et hakk større enn Trollhetta 95)
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy