Gå til innhold
 • Bli medlem

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 884
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  77

Innlegg skrevet av REs

 1. På 1980 tallet planla min kones bror og noen venner en ferietur med dykking som hovedtema. De skulle kjøre fra Grimstad til Kirkenes, korteste vei, og ta kysten sørover. På hjemturen skulle de besøke dykkerklubber, ta opp film og bilder, men det var bare et problem. De var studenter og manglet penger.

  De klarte faktisk å fullfinansiere turen pluss at de fikk låne en hel del dykkerutstyr fra Viking gummi i Stavanger. Da de kom hjem var dessverre Viking gummi i Stavanger konkurs og da de skulle levere tilbake utstyret så møtte de bare en vaktmester som ikke hadde noe firma som kunne ta imot utstyret. Han ba dem komme tilbake hvis Viking gummi ble startet opp igjen, men det ble det aldri noe av.

  Det burde være mulig, selv i disse korona tider, å få sponsorer til et friluftsstunt, men alle som sponser slike ting forventer å få noe tilbake. Det må nok være litt mer enn en egotripp med svak økonomi.

 2. Allemannsretten gir deg lov til å telte i inntil to døgn i utmark og på fjellet, men på Miljødirektoratat sine sider kan du lese. "Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i lokale bestemmelser."

  I verneområder kan andre regler gjelde

  Du er velkommen til å nyte friluftslivet i verneområdene. Allemannsretten gjelder også her. Noen aktiviteter kan likevel være unntatt i områdets verneforskrift, særlig i naturreservatene. 

  Drikkevannsforskriften og vannressursloven kan også legge restriksjoner på aktiviteten i et område. Sjekk med kommunen hvis du er i tvil.

  Er jeg i et verneområde?

  Slik finner du ut om du er i et verneområde:

  Last ned mobilappen til Miljøstatus kart

  I appen - trykk på det aktuelle området i listen over verneområder og trykk så på lenken til verneforskriften

  Verneforskriften lister opp hvilke aktiviteter du ikke kan gjøre

   

  (Logg inn for å se skjult innhold)

   

 3. Jeg har brukt et gammelt vaffeljern av støpejern på primus. Det tok veldig lang tid å få det varmt og så måtte jeg snu det ofte for at ikke oversiden skulle bli kald. Men så kjøpte jeg et nytt tur vaffeljern i aluminium og opplevde det samme som trådstarter. Noe av årsaken ligger nok i røra. Pannekakerøre fra pose er nesten umulig å steke pannekaker av ute på tur og jeg kan godt tenke meg at det samme gjelder for vaffelrøre fra pose. Jeg lager ofte pannekaker når jeg er ute på tur, spesielt hvis det er barn eller andre lite turvante folk med., men røra lages hjemme fra bunnen av. 

  Forsøk å varme jernet godt opp hjemme og sett det godt inn med f.eks. rapsolje. La det stå på varmen og trekke og gi det en god dose olje. Da metter du porene i metallet og det legger seg en tynn hinne utenpå. Dette pleier å hjelpe. Jeg bruker en del jerngryter hjemme, og de blir  vasket som andre gryter. Derfor må de ofte "kokes inn" med olje for ikke å ruste og for at ikke maten skal sette seg fast. 

 4. Anders P skrev (26 minutter siden):

  Eg har tenkt å ligge i Nordmarka så eg veit ikke om eg då risikerer at rev, jerv eller andre dyr kjem og byrjar å fikle med sekken min ?

   

   

   

   

   

   

  Du kan kanskje risikere at en rev slenger innom i løpet av natten, men den er kun ute etter mat. Jerv eller andre dyr kommer nok ikke og fikler med sekken din, men kanskje du får besøk av en jerv hvis du har en jerven duk lett tilgjengelig.

  Fra spøk til alvor. De det er størst fare for at vil fikle med sekken din er andre folk som er ute, dyra holder seg oftest langt borte. (Piss litt oppetter trestammene i nærheten så er du ganske trygg for dyr.)

 5. Jeg er litt engasjert i et prosjekt som er et samarbeid mellom Stavanger Turistforening og flyktningetaten i kommunen og på onsdag var vi ute og lærte litt om kart og kompass. Da ble det også laget mat ute på primus / stormkjøkken og den som tok seg av, eller lærte bort matlaging ute, var en dame som heter Hilde Grøtte. Hun har også nylig gitt ut en bok om matlaging på tur som er av et slikt format og er laget slik at du kan ta den med ut, den tåler vind og vær uten å bli ødelagt. Et interessant tilskudd til boksamlingen. 

  (Logg inn for å se skjult innhold)

  121651436_10158398894370923_445970918085589639_n.jpg

  121593574_10223066432389854_3723267030726951260_n.jpg

 6. Jeg vet ikke sikkert, men jeg vil tro at det er viktig å beskytte den mot UV lys. Jeg har fått ødelagt en dykkerdrakt og et par nye gummistøvler som ble lagret slik at lys fra vinduet  traff dem. Ikke sollys, bare dagslys. UV lys produseres også i lamper med lysrør. Om en Ally rulles sammen eller lagres montert betyr sikkert ikke så mye, men hvis den lagres sammenrullet så bør den nok oppbevares i romtemperatur. Plast og gummimaterialer som lagres sammenrullet og utsettes for kulde har en tendens til å miste elastisiteten og da kan du få bretter eller huller i materialet.

 7. Nå har jeg endelig fått tid til å se de to første episodene, men jeg må si jeg er litt overrasket over hva slags folk de tar med seg til fjells. Kaffelatte generasjonen, folk fra en asfaltjungel som ikke en gang klarer å holde soveposen tør. De griner og spyr og forstår ikke en gang at man må fylle på med mat når energien er brukt opp. Lurer på om de forstår at man må fylle bensin på bilen når tanken er tom?

   

 8. Jeg pleier å få med meg minst en ukestur i løpet av sommeren, men i år ble det  ikke noe av. Dette viruset som folk plent skal drive på med ødela mye for turer som innbefatter overnatting på hytter. Jeg kunne jo bruke telt, men det er jo litt stas å komme inn på en hytte etter en dagsmarsj i fjellet, sette seg i en god stol, lage litt god mat og sove i en seng. Litt luksus må man vel kunne unne seg når man er blitt så voksen som meg.

 9. Det er fint inne på Blåfjellenden nå om høsten, og nå lengter jeg til fjells. I år har jeg bare hatt en snartur in til Viglesdalen med ny brannstige til den nye hytta, men ellers ingen ting. Hadde beregnet en høsttur, men så fikk jeg nærkontakt med en sirkelsag og nå har jeg gått en stund med bandasje og gips på høyre hånd. Da stoppet arbeidet med å renovere et bad opp og det eneste jeg kan gjøre er å gå å se på at høsten går mot vinter og at badet og gangen utenfor ser ut som et anleggsområde.  Men det blir vel en ny mulighet får vi håpe. 

 10. Hvis man har sett ei hulder så har mann sette ei hulder, det er det vel ingen tvil om. Jeg så ei hulder ved Langevann en gang, dvs. jeg kan ikke være helt sikker, for jeg kunne ikke se om hun hadde hale, men en høyreist kvinneskikkelse med klær og hår fra en helt annen tid enn vår. Hun var så tydelig at jeg spurte om det kom folk så sent, men så ble jeg oppmerksom på klærne og skjønte at det ikke var en fjellvandrer av dagens modell. Så forsvant hun i løse luften, eller ned i bakken, jeg vet ikke.

  Men tror jeg virkelig at det var ei hulder? Vel, hva kunne det ellers være? Hvis man mener at alt man ikke kan bevise bare er tull og overtro så beveger man seg raskt over i en diskusjon om religion etc. og det trenger vi ikke gjøre her. 

 11. Jeg har et Hilleberg Akto telt som ble kjøpt inn for en ukestur fra Haukeliseter til Lysebotn. Det veier 1.2 kilo. 

  Når jeg anbefaler telt som skal bæres så pleier jeg å si at et telt for en person ikke bør veie over 1,5 kilo, og for hver person som kommer i tillegg blir det + 1.0 kilo.  Teltet bør ha plass til bagasjen utenfor soveseksjonen og hvis det er plass i åpningen til å fyre en primus så er dette bare et pluss. Det kan være greit, hvis værgudene ikke spiller på lag, å kunne lage seg litt varmt til frokost uten å måtte gå ut av teltet.

  Husk at et kilo ekstra i sekken ikke betyr så mye, men et kilo overvekt i sekken vil kunne bli som en stein i skoen på litt lengre turer.

 12. Var innom en bekjent som hadde storopprydning i garasjen og der dukket det opp et par gamle ski. Skiene var ikke så interessante, men den ene var brukket, og brekker man en ski så må man selvfølgelig reparere den, og har man ikke tilgang på passende verktøy og lim så får man ta hva man har. I dette tilfellet ble det en tom hermetikkboks som hadde inneholdt erter Kjøtt og Flesk. 

  DSC_0629.JPG

  DSC_0630.JPG

  DSC_0631.JPG

 13. lars p skrev (På 27.7.2020 den 14.44):

  Hvis pris ikke er største hinder så kjøp Simms bukser. G3 guide er knall og Simms flyweight sko er veldig gode i utgaven med gummistøvler. 

  Jobber som elvevakt nå i sommer og har 12 timer i de skoene hver dag nå. 

  Buksene finnes i alle størrelser og med forskjellige lengder i bein og livvidde. Prøv dem på en bra sjappe hvis du har mulighet. Sitter de bra holder de også mye lengre 

  Takk, Den skal jeg sjekke ut.

 14. Vrimmel skrev (På 8.5.2015 den 8.55):

  Det er interessant at alkohol har så forskjellig effekt på folk. Jeg blir stort sett bare svimmel og kvalm, og da etter store mengder alkohol ettersom jeg har en høy naturlig alkoholtoleranse. Jeg får riktignok også den følelsen av varme som kommer av utvidede blodkar.

  Ja alkohol har forskjellig virkning på forskjellige mennesker og toleransen avhenger også av korpsmasse og tidligere eksponering. Folk som drikker mye tåler ofte mer enn folk som drikker lite. Det er litt det samme som f.eks. morfin. Morfin brukes som smertestillende middel, og noen føler de får englevinger av et skudd morfin, men jeg blir kvalm og uvel og ved litt større doser så er det kvalme og oppkast. (Jeg blir nok aldri en god narkoman.)

 15. Jeg har en ABU vadebukse, svart neoprene, men den er lagt ut for salg. Nå skal jeg kjøpe ny, men er litt usikker på om jeg bør kjøpe med løse eller faste sko.  Jeg vil ha en av den typen som er laget av Gore-tex eller lignende stoff. Jeg lånte en sånn vadebukse på en fisketur til Trysil, og det var en helt annen opplevelse å vade med den enn med min neoprene bukse.

  Jeg tar gjerne imot råd om buksetype også. 

 16. Aurejeger skrev (9 timer siden):

  Hei

  Jeg har sett ørret og sjøørret bli skremt av Fireline lina jeg bruker, derfor bruker jeg alltid en stanglengde eller to med mono fortom som er mer usynlig.

   

  Hvordan vet du at det er Fireline som skremmer fisken?

  Fiskerens oppførsel på fiskeplassen skremmer ofte fisken mer enn det du fisker med. Jeg arrangerte en gang et fiskekurs for Turistforeningen og første dag ute ved et fjellvann hadde jeg en artig opplevelse. Vi stod et stykke fra vannet og så ned på den aktuelle fiskeplassen. Årsaken var at jeg forklarte hvordan man ser seg ut en god plass og hvordan man oppfører seg når man kommer ned til vannet. Mens vi stod der kom det to andre personer som også skulle fiske. De gikk ned til vannet et  stykke til siden for der vi hadde tenkt å fiske, hoppet ut på noen steiner som lå i vannet og begynte å fiske. 

  Min kommentar var da at de personene får ingen fisk siden de skremmer fisken bort før de begynner å fiske.

  Vi gikk da forsiktig ned til vår fiskeplass, og i skjul bak en stor stein som lå like ved vannet kastet jeg mitt første kast. Det endte med en fin ørret, på første kastet. Så ventet vi litt før nestemann forsøkte seg, fremdeles gjemt bak en stor stein. 

  Vi fisket der i ca 20 minutter og det ble landet 5 ørret av 8 fiskere. Personene som stod på steinene ute i vannet fikk ingen ting.

  Mange er ikke klar over at fisken ser fiskeren når han kommer ned til vannet og spesielt i fjellvann med klart vann kan fisken være veldig sky og rømmer vekk når den ser folk bevege seg ved vannkanten.

  Fiske.JPG

 17. Jeg har brukt mange timer på å vase opp snøre og reparere snella til min sønn  bare fordi jeg var litt gnien på prisen. Kjøpte et sett med innebygget snelle og det ble bare kluss.

  Senere har jeg anskaffet litt bedre utstyr og det holder. Det er bedre å betale litt mer for utstyr som fungerer enn å sitte halve fisketuren og reparere og vase opp sen på barnas fiskestenger, og bedre blir det ikke når barna blir sure fordi de ikke får fisket.

   

 18. RoyN skrev (På 29.8.2019 den 18.56):

  Vindmøllene ved Åfjorden i Trøndelag er vel dessverre stort sett synlige om du kommer opp i høyden over det meste av Fosen. Det vil si milevis unna.

  Det er ikke bare det visuelle som er problemet, men alt det arealet som ødelegges for å få bygget disse anleggene. Jeg beklaget meg en gang over at vegetasjonen i våre nære turområder ble pleiet som i en park eller en hage og at det resulterte i at fuglene ikke lenger finner verken mat eller hekkeplasser. Svaret var at da kunne de bare fly til andre plasser som ikke ble behandlet på denne måten. Veldig enkelt, men problemet er bare at slike områder blir det mindre og mindre av og de som er vil allerede være opptatt av andre fugler. Slik det er i dag så ødelegger vi naturen bit for bit, men arealet vi har å ta av vokser ikke. Det blir bare mindre og mindre og til slutt er det ikke mer igjen, og da er det for sent.

   

 19. Lars Stenseth skrev (På 17.4.2020 den 5.49):

  Undersøk litt i sykkelverden etter hansker. Google ‘’thin waterproof cycling gloves’’ så får du opp masse tester. 
  Av en eller annen grunn så får jeg ikke lenger kopiert og limt in her fra iPaden lenger??? Så du/dere må nesten Google det selv, men fikk opp masse forslag/ tester ved å Google det😉

  Jeg har prøvd en del sykkelhansker, både dyre og billige, som skulle være vanntette, men det var de altså ikke. Jeg har også drevet en del med dykking og i den forbindelse har jeg vert med på noen arkeologiske utgravninger av gamle skipsvrak. Dette sliter veldig på hanskene, og det jeg har endt opp med både til sykling og dykking er rett og slett tynne ull hansker med oppvaskhansker utenpå. En billig, enkel og god løsning.

   

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.