Gå til innhold
  • Bli medlem

Simen95

Aktiv medlem
  • Innlegg

    55
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Simen95

  1. Wegerle skrev (På 4.8.2023 den 22.34):

    Jeg har et lignende telt som det tyngste til høyre (en størrelse mindre). Fornøyd bortsett fra at det er tungt 

    Har veldig lyst på et slikt MSR pyramide telt. Hvordan ville det fungert på vidda vinterstid istedenfor Helsport extreme teltet?

    Hei, MSR pyramide teltet er vell det oransje / khaki 4 person teltet? Pyramide telt er veldig bra i sterk vind, men de har også mange ulemper. Det teltet du vil ha trenger du en custom stav, eller knyte sammen to staver for å få det høyt nok.
    Det er ganske stort footprint vs hva du faktisk får plass til. Du MÅ grave det under snøen, eller lage vegger for å ikke få trekk under teltet. 
    I disse tilfellene disse teltene er brukt, er oftest bare som ly for å ha mat telt eller lignende i større ekspedisjoner.
    Ville IKKE anbefalt, gå å rundt med dette teltet, sette det opp i høy vind, grave snø, og knyte sammen staver for å få det opp..
    Jeg har et pyramide telt for 2 pers, jeg syns det er trangt og irriterende å sette opp. Sette staker, få alle sidene til å gå riktig så det står korrekt, ikke treffe staven i midten osv.
    En annen ting for disse er kondensasjon, og den MSR er ett duks, så det vil kunne bli kondensasjon, så du kan bli våt.

    Som sagt, pyramide telt er legendarisk for lav vekt vs hva du får med tanke på styrke i vind, hvis du har sett det opp korrekt. Det er faktisk veldig vanskelig, klungete og du må ha bra grunn. Det finnes flere fordeler, men hvis du vil ha denne type telt ville jeg heller gått for X-Mid Duo med solid innertelt, men vintertid + vidda, vil du nok ha et litt større telt til å røre deg rundt i, lage mat osv :) 

     

  2. Vekt kommer veldig an på hva enkelte veier også. Jeg er en ganske lav og lett fyr. Frakte med 44KG er helt SYKT! Veier du 95+ greit nok. Men veier du noe mindre skriker du å ødelegge knær og ankler as. 

    Gikk Trolltunga med god opprustning, var ca 22kg og og hjemturen med kun høye "trappe trinn" skrek knærne mine etter hjelp. Da brukte jeg til og med staver for å belaste fallet på knærne. Er 28, 170cm og 65 kg. 

     

    Vet mange ikke bryr seg om vekt, men noen av oss gjør det ikke for at vi ikke er pingler altså. Jeg hadde ikke kommet langt med så høye vekter, og hadde ikke hatt en fin tur haha. 

     

    Skal innrømme at jeg skal gå vekk fra bruken min av pyramide telt, er avhengig av frittstående merker jeg. 😅 Er så mange steder med stein bunn og orker ikke lete etter steiner osv. 

    Men hvis man legger merke til hva ting veier, kan man gå ned overraskende mye i vekt bare av å gjøre litt research uten å ofre komfort eller penger. 

    • Liker 3
  3. På Mount Everest og andre basecamps går det nok mye i spons til de ulike teamene der oppe. Ville heller ikke brukt mount everest som et eksempel på et kvalitetstelt, når disse er ekslusivt ekspedisjonstelt. 99.9% av tilfellene trenger du ikke et sånn telt i Norge. Med mindre du skal sove oppe i Nord Norge under en storm? 
     

    Mountain Hardwear lager mye bra dem, men Hilleberg og andre merker er blitt brukt mye i mountaineering dem. 

    Du har også "push" telt, som kun blir brukt en natt på push forsøk som er mye lettere og langt fra like solid. Kommer an på team størrelse. MSR Advance 2 for eksempel. 
     

  4. Lompa skrev (7 timer siden):

    Noe av grunnen til norske/skandinaviske høye priser er at anerkjente merker ønsker å produsere på fabrikker som har gode arbeidsvilkår og åpenhet rundt miljø og produksjon. Jeg lette litt rundt på Durstons side, og de skriver side opp og ned om kvalitet og fortreffelighet, men ingen ting om disse tingene. Det er sikkert gode telt, men når de velger å utelate dette så er det rød lampe for meg. 
    Norrøna eller Fjellreven kunne helt sikkert barbere noen tusenlapper av prisen om de kun valgte billigste leverandør som kunne levere kvalitetssøm. 
     

    Dette er ikke for å argumentere mot manglende innovasjon eller vektfokus, bare for å nevne at det er flere elementer som gjør at prisene blir høyere.. 

    Godt poeng, men en kan heller ikke sammenligne en manns design / jobb til store firma som Bergans og Norrøna. Han har nok garantert sendt produksjon til kina eller Mexico for å levere etterspørselen på teltene. Men han har god garanti og sender nytt med en gang. Men at han er miljø vennlig og bruker god arbeidskraft gjør han nok kanskje ikke :) Men telt generelt er jo blitt dyrt som alt annet, og det du nevner er faktisk en av de tingene som sikkert gjør produksjonen litt dyrere.

  5. GrundeL skrev (36 minutter siden):

    En slags mellomting mellom Zpacks Altamid og X-mid 1. Kult!

    Er litt usikker på hva Durston patenten dekker. Han var jo f.eks. ikke først ute med stenger og møne på diagonalen.

    Finnes også skandinaviske lettvektstelt fra Skalmo https://www.skalmo.se/ (tror de het Sarek Gear før). Noen flere?

    Ja vi har jo Bonfus som er norsk / italiensk.

    Sekkene hans er blitt populære, det er kun de to jeg vet om, men finnes sikkert flere. 

    • Liker 1
  6. Terka skrev (3 timer siden):

    Slike diskusjoner som dette gjøres ofte ut fra eget "ståsted", dvs hva man har erfaring med, hvilket behov man har, hvilke type turer man gjør osv. Det påvirker fort preferanser, som da ikke kommer frem i kommentarene.

    Bildet nedenfor som illustrasjon. Det viser 3 av teltene mine, som alle fint benyttes på vinter for å dekke opp ulike behov/ulike turer.  (Bilder lånt fra nett/produsent og mine).  De gir ulik grad av komfort, og har ulike fordeler, valg avhenger av hva som prioriteres. Letteste og tyngste er 4 persons telt i hht. spec. 

    image.thumb.png.22d680588422c4c1aeee106d626747f5.png

    Oi kult! Jeg prøvde et Rab Latok Summit telt, men det kondenserte som f rundt 0 grader. Skulle ha det til toppturer i nord men er sjeldent minus nesten (kysten) Men elsket teltet, gi lyd hvis du vil kjøpe for billig penge haha:P

  7. Odin1 skrev (1 time siden):

    Jeg tenker at man må bruke det teltet man tenker er riktig for seg selv. Lære å å kjenne teltet/ teltene du har sine sterke og svake sider.

    Jeg kan værer enig med trådstarter at skandinaviske produsenter er litt tradisjonelle. Det hadde ikke gjort noe om de hadde turt å lage noen modeller som er litt annerledes. Hilleberg har forsøkt seg på noe og tatt det bort (Rajd enduks telt). Nå har de Anaris i sortimentet sitt. 

    Det er mye snakk om at det er uforsvarlig å dra på tur med lett telt. Der er jeg litt uenig. Jeg har selv Hilleberg Keron 3 og 4 GT og bruker dem både på sommer og vinter, men har også HMG Ultamid som jeg også bruker på sommer og vinter. Det kommer an på turen hvilke telt jeg velger. Har jeg med meg familie blir det Hilleberg. Det er lunere og koseligere. I de teltene kan vi sitte i undertøyet og spille kort mens primusen går. Drar jeg alene tar jeg HMG Ultamid. Det blir en annerledes opplevelse. Når jeg er inne i teltet sitter jeg som regel i soveposen med dunjakken på. Primusen klarer ikke å varme opp teltet godt nok siden det bare er en duk. På en måte føler jeg at jeg kommer nærmere omgivelsene.

    Pyramideteltet er en velprøvd teltmodell som har vist seg å fungere i de tøffeste omgivelsene. Helt fra Antarktis til Finnmarksvidda, så vær og vind tåler det. Det jeg har opplevd er at det kan være litt utfordrende å sette det opp, men det er Keron 4 Gt også i sterk vind:-). Keron 3 er lettere å slå opp (mindre stoff og bare 3 stenger).

     

    Enig med alt her ja. Alt til sitt bruk, og en kan velge det en ønsker. Men de fleste telt vil fungere vår/sommer/høst. Vinteren er noe annet. Men et pyramide telt er ofte brukt her også. De graver det vell under snøen.
     

    Jeg tror svaret på alt her er hva folk syntes er komfortabelt, og "dont pack your fears" som ofte er diskutert på lettvekt forum osv. Trodde selv jeg trengte / ville ha et telt som tåler masse vind osv, men etter å ha bodd i Lofoten i et halvt år gjennom vinteren føler jeg ikke behov for å ha det lenger. Vind var skummelt før. Er jo sykt kjipt hvis teltet skulle gå til helvete men en kan alltid finne ly. 
     

    Fjellklatrere på svære fjell sover vell i ganske minimalistiske telt de og utenom base camp. Altså uten grupper og push forsøk. Brukte ikke ekspedisjoner før i tider også samme type som Zpacks Duplex og Hilleberg Anaris. Teltene ble vell slått i filler da men funket sikkert 😆

    Jeg pakker alltid med emergency blanket, liker tryggheten med denne skulle noe skje, og bruker det også som bunnduk for teltet. 

    Jeg tror største problemet med utvalg fra norske produsenter er at veldig få norske bruker gåstaver på tur.

     

  8. Tjohansen skrev (14 timer siden):

    Det var jo betryggende :) Men la meg ta noen turer med det først. 
     

    Er sydd inn i selve teltet sånn som SMD og lanshan pro. Fra før har jeg en Locus Gear Khufu med innertelt. Selv om det er et fantastisk telt så begrenses plassen og takhøyden veldig av å ha et innertelt, så jeg ville ha et integrert et. Kunne selvsagt bare kjøpt et SMD, men når man først har fått ideen til et eget design og tegna det så får man lyst til å fullføre. 

    Kult prosjekt! Blir gøy å høre :D Hvordan er du fornøyd med Locus Khufu? Elsker looken på pyramide telt, men syntes Litway Pyraohm min har litt for mye kurver. Skulle ønske jeg kjøpte et mer firkantet pyramide telt.

    • Liker 1
  9. https://lighterpack.com/r/hr5zwq

    Her er mitt tur utstyr, mangler å kjøpe noen av tingene. Men ønsker å bytte ut pyramide teltet, det er veldig lett for størrelsen du får men jeg likte ikke at veggene falt ned som de gjorde, mye wasted space. Skulle gjerne funnet noe lettere også :) 
    Plus sette det opp i skog var ikke det letteste, min målgruppe på telt er liten footprint men stor nok takhøyde. 
    Sykt at hele pakningen er nærmest halv vekt fra de fleste telt. 

     

  10. Flyalf skrev (10 timer siden):

    Mange gode poenger her. Når vi diskuterer så burde vi kanskje diskutere per bruksområde. Så mine kommentarer er for 3 sesong i Nord-Norske høyfjell i all slags vær for fisketurer på 2-7 dager og som globalt reisetelt.

    Slik jeg ser det er nordiske telt ikke egnet til norske forhold, de er alt for tunge, er lagd for ekstrem forhold som kanskje 1% har bruk for, og har ikke utvliktet seg.

    Jeg synes også ditt poeng med "basecamp" er godt. Og vi har en litt annen tur-kultur. Bare ordet "friluftsliv" er vanskelig å finne i andre språk. Det er sikkert flere som kjøper telt for dette.  I mine tidligere år (som var før Interweben :-) ) så gikk jeg på turer med 25 -30 kg sekk og telt for meg eller flere, dvs vi hadde ikke hvert vårt telt. Etter x antall timer satte vi opp en basecamp, og da var vi lite innstilte på å gå videre pga tunge sekker. Nå går jeg / vi med sekker på 12-15 kg og de er så lette at jeg ikke nødvendigvis har en bascamp, men heller går videre til ny camp. Sekken min er lettere enn mange svipptursekker, så om jeg går fra basecamp kan jeg bruke den til korte turer eller bruke en svipptursekk på 30gr. For *meg* har dette økt turgleden betraktelig.

    Jeg bruker et X-Mid P2 som er lettere enn stort sett alle nordiske telt?, og i alle fall lettere i forhold til plass og som har to store fortelt med plass til bagasje i et av fortelt. Forteltene er asymmetriske plassert, slik at det alltid er et som gir le og gir muighet for å ha åpen dør. Vel, dette var dagens reklame :-)

    I norden som ellers er det self "all about the money", men den store kjøpergruppen i norden er nok langt mer konservative og selvtilfredse enn andre. Det er i alle fall ikke slik at vi har behov for ekstreme telt pga dårligere vær enn andre. Det er lenge siden jeg innså at nordiske telt ikke var velegnet for norske forhold og gikk over til UxAnske telt. Dette betyr også at jeg kanskje ikke har fått med meg utviklingen, men fra det jeg ser i felt og på nettet har de ikke endret seg siden de første selvstående kom på markedet. Så jeg skulle virkelig ønske jeg hadde nordiske
    valg som jeg kunne kjøpe til mine behov, men det har vi ikke og det gjør jeg ikke.


    Godt å lese noen andre var enige at mange av teltene er heavy duty :P
    Hvordan er du fornøyd med X-mid? Ønsker den samme, men litt for stort footprint for meg. Driver å designer noe ala det samme.

    Svenske produsenter også lager jo ofte litt heavy duty klær også til tur utstyr, det er garantert en skandinavisk ting.


    Lagde dette i Sketch Up; Noe lignende X-mid men mye smalere. Synd han har laget patent på designet sitt så ingen andre produsenter kan herme haha.

     

    Screenshot_818.png.f89a013431ea47a7c1cd098d5173cfed.pngScreenshot_817.png.9dbd47a6d2304e512058d33c24c0d374.pngScreenshot_816.png.00672acffbec3e49851d3be7d5debaf9.png

    • Liker 2
  11. Gabs88 skrev (56 minutter siden):

     

    Uten tvil, som jeg har sagt i fra starten av så skulle jeg veldig gjerne hatt et X-Mid selv, og ser på ingen måte bort i fra at jeg kjøper det i fremtiden.

     

    Det sagt så fant jeg alle de 3 videoene du linket til før jeg skrev forrige post. For det var storm man snakket om ikke regnvær. (Og ja, jeg vet at den ene videoen viste en skikkelig storm men da var teltet satt opp i en hage, godt skjermet av omgivelsene så den syntes jeg ikke teller.) Og det var jo denne kommentaren (fra deg) jeg svarte på:

     


    De videoene der viser kraftig regnvær, men vinden som man forbinder med en storm er fraværende.

     

    Og ja, den siste videoen var best, og teltet står ganske så utsatt til. Men det er jo gjerne standarden når man er i fjellet? Det er skjelden man finner god ly når man er godt over tregrensen. Bare det å finne en egnet teltplass kan ofte være en utfordring i seg selv.

    Joda, han var vell litt skjermet, men vind var det nok av enn det man vanligvis kommer over tenker jeg :D

    Jepp, jeg sliter i skoger haha.

  12. Marius Engelsen skrev (1 time siden):

    Dette er vel ganske feil, egentlig.

    Det er mye imellom her. I tillegg til mange forskjellige typer aktiviteter. Som eks. havpadlere, klatrere, fjellski med pulk, toppturer, kanopadlere, packraftere, de som drar på langtur, de som drar på familietur, bikepackere, jegere, fiskere, vandrere, løpere, ultralett-pakkere, komfort-pakkere de som vil bruke minst mulig penger og de som har ubegrenset med penger.

    Alle disse gruppene vi ha forskjellige krav til telt. Men har man ett relativt lett telt med ok størrelse (stort nok til å skifte og lage ett enkelt måltid), som har fleksibel lufting og værbeskyttelse nok til normal grad av surt vær og regn, har man ett telt som dekker det aller meste.
     

    Ett ultralett knøttlite telt har ett ganske smalt bruksområde og sesong, selv om det skulle tåle mye uvær.

    Jo, mange grupper der. Men en del av dem går jo litt inn i hverandre. Med tanke på hva dem trenger av telt. 

    Ja grunnene du nevnte er vell det alle burde ha, men er mye variasjon i telt. Vurderte en gang Nordisk Lofoten 1ULW, men å ikke kunne sitte oppreist i et telt må være katastrofe.
    Går fint med bredden for meg, men krype inn og ut tror jeg en fort blir lei. Værtfall hvis det pøse regner, da blir vell alt raskt vått :D 

    Men med alle de ulike typene grupper som trenger telt skulle det vært mer å velge mellom med tanke på størrelser, vært fall solo telt. Eller 1.5, som kanskje er den beste størrelsen:) 

    https://www.wechsel-tents.de/en/tents/zerog-bella-231055-1/?cHash=5569da062d72639e2cbad4c0513247b9&tx_shortcutscookiedisclaimer_main[action]=submit 

    Kanskje det beste teltet jeg har sett så langt, det er for stort for min del med tanke på pakkestørrelse, men 1.4kg og solid innerduk og en kan sette opp begge dukene samtidig er gull.
    Vurderer å gå på innkjøp, alle burde bruke kombinasjon av myggnetting og solidinnerduk, som det Norrøna teltet i forrige tråd. Har blitt mer vanlig nå i senere tid.

  13. uteturen skrev (2 timer siden):

    Jeg brukte i mange år telt fra Decathlon, da med navn Quechua Quickhiker 2 ultralight som nå har blitt Forclaz MT900 ULTRALIGHT. Det ser jo ut som at de bare har byttet ut stangen med staver.

    Riktignok ikke verdens letteste telt, men det faila aldri. Endte vel på mellom 80 og 90 døgn med det teltet. Syns produktene til Decathlon kan være ganske bra i sin prisklasse og kvaliteten er det ikke noe å si på.

    https://www.decathlon.fr/p/tente-tarp-de-trekking-1-place-mt900-minimal-editions-undyed/_/R-p-343262?mc=8771195

    Var det denne? Syntes det designet her var veldig bra, synd euroen er så høy for oss nå, og det er jo helt hvitt... Ellers kjempe telt. 

  14. Må legge til også at jeg selv syntes mange av ultralett teltene i Amerika ikke holder mål, mange av dem er jo bare litt duk på en stang. 
    Men det er svær forskjell i variasjon der ute hvor mange kommer seg ned til imponerende gode vekter.
    Big sky chinook 1p, Trekkertent Saor, Xmid, Bella (first tent made by women) (husker ikke produsent) for å nevne et par.
    DCF holder jeg meg unna også.  :D Forclaz Dechatlon kom nylig ut med et gåstav telt til Frankrike og Italia, der det er testet for 70km vind, under kiloen.
    Masse forskjellige former og typer telt å produsere.

    Jeg er sikkert litt biased når jeg vil ha lavest mulig vekt og pakkevolum. :) Helsport og Barents gjør vell en god jobb å komme seg ned på vekt på materialene vært fall, men Norrøna sin kolleksjon skuffet. 

  15. Gabs88 skrev (21 timer siden):

    Jeg lette nå litt, jeg fant ikke noen videoer hvor X-Mid står i noe hardere enn en vanlig Bergensk gråværsdag. :) Med Hilleberg er det derimot ingen problem å finne noen videoer med skikkelig ruskevær.

     

     

     

     

     

     

     

    Og vannsøylen på 15000mm gjelder bunnkoppen i teltet, det er nok overflødig men også et resultat av et mer solid materiale som tåler noen rifter.

     

    Vi kan også ha langt tøffere vær i Norge enn det man gjerne ser i USA, spesielt med tanke på regn og temperaturer. Så man bør ha minst 3000mm vannsøyle på teltet, 3000mm er minimum for at det skal defineres som vanntett.

    Ja, mange som tar Hilleberg teltene sine på test :) 

    Fant denne: 

     


     



    Denne sist er også bra, her sammenlignes det jo mellom begge :) Han ender vell opp med å slå ned X-Mid teltet for å ikke ødelegge teltet til kompisen sin, men her står han jo veldig utsatt og det var veldig god vind. Teltet holder ganske godt for å være rundt halv kiloen

    • Liker 3
  16. Måssåbjønn skrev (9 timer siden):

    Noe som er relativt "unikt" for Norden, særlig de nordligste delene, er differansen mellom sommer- og vintersesongen. Det "hotteste" teltet du refererer til er jo ikke akkurat beregna på en skikkelig vintersesong, og kan derfor spisses inn mot andre behov.

    Vi var faktisk innom dette temaet på universitetet, i forbindelse med asfalt (ja, litt nisje kanskje, men uansett). At asfalten i Norge kan oppleves som mer oppsprukket enn mange andre land har gjerne en sammenheng med at asfalten her til lands må lages noe "mykere" enn i sydligere strøk som har mer jevn temperatur gjennom året. Enkelte plasser er jo asfalten nærmere betong. Lufttemperaturen i nordlige deler av Norge kan faktisk svinge med så mye som 80 °C gjennom året, fra -50 °C på vinteren til +30 °C på sommeren. I tillegg vil da virkningen av soloppvarming gjøre at differansen i temperaturen i selve asfalten gjennom året kan være mellom 100–150 °C. Materialet må altså hensynta slike ekstreme temperaturvariasjoner med termisk utvidelse og slikt, og dermed kompromisse på andre parametre.

    Det samme kan jo sies om teltkonstruksjoner for nordiske forhold, til en viss grad. De er utvilket for å kunne brukes på varme sommerdager med 30 °C + sol (riktignok er det mange telt som ikke er særlig komfortable i slike forhold) og i alle fall ned til -30 °C på vinteren, i tillegg til kraftige vindkast. Klart, man kan ha ett lett telt for sommerbruk, men da ender man opp med to telt dersom man skal ut på vinteren.

    Jeg synes det er helt prima at vi har nordiske teltprodusenter (Fjällräven, Hilleberg, Helsport, Barents++) som har kjennskap til det klimaet vi utsettes for her, i stedet for noen amerikanske selskaper som ikke har samme innsikt, og som utvikler sine produskter ut fra sitt marked. Og som andre har vært inne på, så er det nok litt ulike kulturer/tilnærminger til friluftsliv/telting i Norden og USA. I sistnevnte har jeg fått inntrykka av at mange slike vandringsruter som særlig ultralight-folka benytter har tilrettelagte camp-områder, og det er vel heller ikke overalt at "wild camping" er tillatt såvidt jeg vet. Bare en slik detalj kan være med å påvirke løsningene som produsentene fokuserer på, og hvilke parametre de velger å optimalisere for. Slike tilrettelagte camper er nok mindre utbredt i klassisk norsk friluftsliv. Nordiske telt er kanskje bedre egnet for å bruke som en "basecamp" eller i forbindelse med en leirplass hvor man oppholder seg et par-tre dager mens man utforsker eller f.eks. fisker i området rundt. Da blir plutselig et fortelt kjekt å ha, med tanke på kokkelering, oppbevaring og som oppholdsrom ved skikkelig drittvær. Det hadde altså ikke falt meg inn å bruke et sånn X-Mid 1 og lignende for en fisketur på 2-3 dager, selv om det selvfølgelig er mulig under gitte forhold.

    Men såklart, det er mye som er mulig. Å lage nordiske telt med Dyneema osv. kan jo være attraktivt for noen, men det blir nok ansett for å være et relativt smalt marked med et lite kundegrunnlag, og dermed et veldig lite stabilt marked å investere masse penger i utvikling inn mot. Da er nok de klassiske markedssegmentene tryggere havner å legge pengene inn i. Det er nok ingen produsenter som velger å legge masse ressurser i et produkt de ikke er relativt sikre på at de kan tjene penger på, uansett hvor bra produktet måtte være rent teknisk. Kort oppsummert, så tror jeg man litt flåsete kan si "it's all about the money" (som det meste annet i samfunnet). De følger nok med på trendene, og jeg tror nok ikke det skjer særlig vridning mot amerikanske løsninger før det har blitt betraktelig mer "trendy" med slike telt. At Helsport nå skal produsere packraft og sykkelvesker for bikepacking/gravel er nok ikke tilfeldig, det har en sammenheng med at disse aktivitetene har økt i popularitet de senere årene.

    Ja, de teltene jeg ønsker er kun for å sove, ikke for å kokkelere og masse annet, der er nok andre telt mye bedre. Du har vell i dag 2 forskjellige grupper som skal på tur, de som vil langt fort og lett og de som tar seg god tid og er ofte på samme stedet over lengre tid.

    Dyneema holder jeg meg unna, dette har jeg skjønt ikke er det beste materialet over lengre tid. Det er visst bra for regn, men skaper lett hull. Sinnsykt dyrt er det også, utrolig lett materiale da. Jeg tenkte mer på minimalistiske telt, som Zpacks Solo Plex. Noe lignende denne typen telt, men også uten Dyneema. 
    Men ja, jeg tror de fleste ville klart seg med et vanlig "ultralett" telt de aller fleste turene i Norge. Klarer man det i Skottland går det fint her og. Der er det hardere vind og mer regn.
    Telt har ikke så mye å si på temperatur syntes jeg, når det er soveposen og liggeunderlaget som gjelder der. Skal en ut på sen sommeren eller vinteren kjøper man uansett et telt med solid innerduk. Du ser jo ingen Norske produsenter gå for noe av de ulike modellene til Hilleberg heller, det er alltid standard tunnel telt eller kuppel.
    En finner veldig gode og lette kuppeltelt i dag, som er sterke og har solid innerduk, under 1.5kg. Jeg camper aldri på vinter og langt ute på fjellvidda i -30, men da skjønner jeg det godt å dra med seg et litt større telt. Det er jo selvsagt viktig. Men mange som drasser meg seg telt til 3kg+ på sommeren. 

    Men det er jo komfort inne i bildet også, selv vært der hvor jeg ville ha stort telt og god plass, men er nå vekke fra det og tar heller lettere kg. På de turene jeg har vært på er det ofte ganske lune steder å sette opp telt også. 

    Hadde bare vært veldig kult å få litt variasjon her til lands også. 

  17. Skal bare... skrev (11 timer siden):

    Eg treng det i alle fall. Eg har riktignok teltet eg treng, så eg skal greie meg om samtlige teltprodusentar brått sluttar å produsere meir.

    Eg er ferdig med amerikanske lettvektstelt, og det gjekk veldig raskt i aller fyrste vindkast. Eg har rett og slett ikkje råd til å prøve og feile med fleire telt av den typen.

    No er det jo heldigvis slik at kvar enkelt kan kjøpe akkurat kva ein vil. Dersom behovet ditt vert løyst med eit amerikansk telt, kan du kjøpe og bruke nettop det. Dersom alle hadde laga bare slike telt du har bruk for, ville det gjort marknaden langt fattigare for oss som har andre behov, utan at det hadde hjelpt deg. Du ville bare fått valget mellom kva logo som var på teltet, ikkje mellom ulike modellar.

    Eg måtte søke opp teltmodellen som du meinte var det hottaste på marknaden. Dersom eg forstod teksten riktig, hadde dei i alle fall fått litt inspirasjon frå nordiske telt, med ikkje sette opp innerteltet fyrst.

    Innerteltet først er utrolig fint, men ja det er geometrien i teltet og størrelsen en får inne i teltet mot vekten som er knall på X-Mid. Pyramide / tipi telt er jo kjent for å være det beste til å kaste vekk vind, og han har en utrolig smart løsning. Du har rett i det med tilbud, men skulle ønske noen i Norge kunne produsere lignende telt uten om å måtte importere 7000kr telt fra Amerika. 

  18. Fjellfilmeren skrev (7 timer siden):

    Det norske markedet er fortsatt dominert av tunge lærstøvler, tunge telt og tunge ryggsekker. Det er 10 år siden jeg gikk over til mer amerikansk utrustning som blir brukt på langdistansevandring som over PCT og Appalachian trail. 

    Duomid tarptelt 500g
    Joggesko 450g
    Luftmadrass 350g
    Dunpose 850g
    Brenner 69g

    Dette er gjerne for spesielt interesserte, da man ofrer bokomfort for gåkomfort. Norge er også i all hovedsak nedbygd. Hver eneste dal og fjord i sør-norge har vei og bebyggelse. Turenes distanse er derfor korte og lette, da er det lettere å bære tungt på gammel teknologi.

    Er i samme båt, men "medium" vekt. Ønsker nå å gå over til fastpacking eller trail running. Bivy kondenserer for mye og skulle gjerne sett mer utvalg i norden på UL telt :) 

    Ønsker heller å løpe eller gå fort til destinasjonen enn å gå med 100L sett og 20kg, prøvde ala samme vekt til Trolltunga og knærne mine var ganske slitne på tilbakeveien dagen etter.

    Etter den turen har jeg alltid på vært på utkikk etter lettere utstyr. Skjønner bare ikke helt greia med tunnelteltene, men jeg har jo helt glemt før jeg poster denne tråden at folk drar for å campe over lengre tid, kanskje flere dager. Jeg kunne aldri tenkt meg å drasse på stekepanne og speilegg, men igjen, glemte denne målgruppen, der kommer jo tunnelteltene fint inn.

    Står på mitt og sier mange telt til 600-1500kg klarer seg nok fint her til lands, hvis ikke er det nok mange steder å søke skjul også. Jeg har alltid med emergency blanket skulle det gå ille ute. 

  19. Fiskepadde skrev (1 time siden):

    Om du vil ha et telt med god plass og lite footprint er Tarptent Rainbow veldig bra. Det kan presses inn på overraskende små plasser mellom busker og trær, som var en av grunnene til at jeg kjøpte det. 

    Ja den er fin, er på utkikk etter noe ala det der! :D

  20. Ja, der var det svær forskjell på vekt og vannsøyle. Men at en trenger 15000mm tror jeg ikke.
    Norske forhold er ikke så ekstreme, kanskje det kan bli litt ille på toppen av Saltfjellet eller på Vidda, men mange av gangene skal det gå helt fint med et vanlig telt.

    Har et NatureHike billig kina telt som jeg har brukt masse, og ble kun våt når det dannet seg en dam under teltet. Det var vell vannsøyle 2000mm.

    Setter man teltet på en OK plass uten høl, så skal det ikke bli vått med 2000mm, og nesten alle telt håndterer det meste av vind. 

    Problemet som Markus sa er hvor lett de er å sette opp i stor vind.

    Sto på toppen av Tjeldbergtind i Lofoten og skulle sette opp pyramide telt uten lys alene når det var mørkt, det tok tid men fikk det opp til slutt.
    Var litt vindfullt men ikke noe ekstremt.

    Det er greit å pakke ned et bra telt, men du dør ikke med et ultralight telt. En finner masse filmer av X mid 1 og mange andre UL telt hvor de står etter en storm. 

  21. @Marius Engelsen Fant endelig teltet, https://www.trekkertent.com/home/home/35-saor.html

    Her er jo en billigere variant av Unna, 1.3kg. 

    Sier ikke denne er bedre, men den er lettere. Og man må selvfølgelig ofre litt. Men med high-end norske merker burde de kunne tilby noe lignende. 

    Unna / Saor modellen er perfekt syns jeg. Dette er jo bare en fyr som lager teltene, så der er det langt fra samme kvalitetskontroll kanskje, men halvpris da. 

    • Liker 1
  22. Marius Engelsen skrev (54 minutter siden):

    Godt poeng.

    Går man Norge på langs vil man med stor sannsynlighet oppleve en god dose drittvær, regn og vind.

    Går man en tilsvarende lang, eller lengre, «trail» i USA kan man trolig forvente en mye større andel varmere og stabilt vær.

    Det stiller jo forskjellige krav til teltet.

    ———

    Sammenligner vi oss derimot med eks. engelskmenn, skotter, svensker og islendere virker det som vi foretrekker temmelig like telt.

    Sant, men ultralight markedet er også stort i England og Skottland. Der kjører de pyramids og andre UL telt. Der er det vell langt verre vær enn her.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.