Gå til innhold
  • Bli medlem

Kent Rino

Aktiv medlem
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kent Rino

  1. Hei, jeg ser etter bokanbefalinger med Finnmark eller Lappland som tema. Jeg er på utkikk etter noe skrevet for lenge siden(helst før andre verdenskrig) slik som "Finnmark, Russisk lappland og Nord-Karelen." av J.A.Friis, eller "Anteckningar under min vistelse i Lappmarken" av Jacob Fellman.

    Etnografi, reiseskildringer, sakprosa eller faktabøker er av interesse. 

    Alt som gjør romantiseringen av en mørkelagt og snødekt region enklere mottas med varme takk. 

  2. Det svenske kartet jeg har viser at det går en "markerad sommar- och vinterled"  over fjellet forbi Storviglen og sørover mot Ljøsnåvollen. Det er sånn ca 5km i luftlinje fra Muggsjølia. Kartet sier at stien fra Ljøsnåvollen til Muggsjølia kun er "markerad sommarled". 

    Det går vistnok også en "markerad sommar- och vinterled" fra Tanndalen og sørover mot Skredbrostugan. Følger du denne ruta så er du 3km luftlinje fra Øvre Muggsjøn.

    Jeg har aldri vært i dette området, bare så det er sagt.

  3. 30 minutes ago, Jøgga said:

    Hei, jeg har samme planen, men leter på nettet etter GPS spor av skutertraseene, hvis noen har en link så hadde det vært fint, men en håndtegning duger også. Kjøres det skuter vanligvis oppover Langtjønna også? Vi hadde tenkt å starte ved Fjølburøsta for å få en ekstra dag å gå, men det er kanskje krøkkete mhp traseene?

    Hei, disse kartene har merket av både skuterspor og skispor. Jeg har brukt disse i femundsmarka(på både norsk og svensk side)
    De har også en app der man kan laste ned disse kartene om man ikke vil bruke papirkart, men har aldri gjort dette.

    https://www.naturkompaniet.no/no/p/calazo-grovelsjon-and-rogen-150000-20466175/

  4. 31 minutes ago, Veidemannsblod said:

    Vil anbefale deg å ta kontakt med Jan-Eilert Pedersen, som har gitt ut boka "Nord i Villmarka". Han har svært mye erfaring fra vinterfriluftsliv i de nevnte områdene. Boka hans kan du også kjøpe fra Randulf Valle / www.randulfvalle.no

     

     

    Morsomt at du anbefaler akkurat han :) Jeg hørte på uteliv podkasten til Valle her om dagen og endte med å ta (skriftlig) kontakt med han. Likte godt energien til fyren og det var lett å bli enda mer inspirert.

    • Liker 1
  5. On 9/23/2020 at 10:06 AM, Ikigai said:

    Basert på bilder jeg har sett så ser det ut som de brukte en eldre versjon av Petzl Duo. Kanskje noen andre vet nøyaktig modell? Den kan ta AA-batterier. De hadde 120 AA-batterier hver og brukte omtrent halvparten.

    "Vi brukte Petzl. Vi hadde tre lykter som heter Duo, som var hovedlykter. Vi fikk beskjed at de var en videreførelse av de vi brukte i 2006, og de var minst like bra lys- og energimessig, men to av dem sluttet å virke underveis. På slutten av turen brukte jeg stort sett en liten Petzl lykt som heter Actik, en liten modell hvor du bruker tre AAA-batterier eller oppladbart batteri. Jeg hadde flere batterier jeg ladet om kvelden, og det fungerte heldigvis nesten like bra som de store lyktene. "

    https://www.helsport.com/no/oppdag-helsport/inspirasjon/qa-med-borge-ousland/

    • Liker 1
  6. 11 hours ago, Aleksander Jacobsen said:

    Jeg har brukt disse støvlene i temperaturer ned mot -30 uten å fryse nevneverdig. Mine er i den størrelsen jeg vanligvis bruker, str 43, uten plass til ekstra sokker utover det jeg ellers bruker.

    Ah tusen takk! Bruker du liner er kartanker?

  7. Hei, jeg trenger erfaring fra noen som inne som har brukt skoene fra -20 og kaldere.

    Jeg kjøpte linere(str 45)  og har ca 1 cm å gå på fra stortåa og ut til der lineren begynner når jeg bruker tykke ullsokker. 
    Støvlene er to størrelser større enn lineren. Jeg føler at jeg kan bevege godt på tærne inne i skoa med dette opsettet.

    -Burde jeg kjøpe størrelse større for å ikke fryse?



     

     

  8. On 10/5/2022 at 10:33 PM, Luesveis said:

    Jeg har vært på 3-4 teltturer i Reinheimen, det er noen år siden, så jeg husker ikke alle detaljer om hvor mye eller lite stein det er hvor.    

    Om jeg var deg, tror jeg at jeg ville gått gjennom Skarvedalen og så mot Dørtjønn og langs Spongi mot Torsbu.  Teltet en gang litt nord for vann 1442 helt øst i Skarvedalen, det var en god teltplass der, mener det var på gress.    Regner med at du finner brukbare teltplasser på strekningen Skarvedalen-Dørtjønn-Spongi-Torsbu, men jeg ville tatt med ekstra og gode teltplugger, Y-plugger, og ekstra tau/barduner sånn at du har flere festemuligheter.

    Den ene gangen jeg brukte en del tid før jeg fant teltplass var på bildet nedenfor, mellom Benkehøa og Trollkyrkja.   Slet med å få festet teltpluggene, men da hadde jeg telt med stormmatter, som jeg la stein på, det hjalp.   (Dagen etter fant jeg en bedre teltplass noen hundre meter unna..)

    P7240061.thumb.jpeg.90c5e40bf562ab288e9e191c88140712.jpeg

    Ellers tror jeg @Anders Eriksen er lokalkjent i området.  Han har noen fine turrapporter fra Reinheimen.

    Takker!

  9. Hei, er det noen her inne som er godt kjent i området på ved vedlagte bildet? Vi snakker østlige delen av Reinheimen. Jeg har sett litt på bilder på nettet men vil få litt bedre oversikt;
    hvordan er det med teltplasser om jeg er interessert i å gå fra Lordalen og improvisere en rute til Pyttbya? Er det steinete i store deler av dette området eller ligner det på landskapet rundt Rundvassbu og Skarvedalshytta?

    Screenshot 2022-10-05 at 14.53.04.png

    • Liker 1
  10. 2 minutes ago, Skogens Stønn said:

    Du kan si at det nok er det beste du får (så vidt jeg vet i alle fall) med mindre du finner foto på instagram eller lignende. På norgeibilder er det ikke satellittbilder, det er flyfoto. Flyfoto har bedre oppløsning enn det Hvermannsen får tilgang på av satellittfoto.

    Du vil nok lett se om det er sand eller stein. Titt litt på områder av forskjellig karakter som du allerede er kjent med, så kanskje du ser hvilke tegn du skal se etter.

    Du vil i det minste lett se om et område kan ha mye ur eller ikke, men du kan ikke se hvorvidt du vil måtte hoppe fra stein til stein eller kan følge en rimelig jevn sti gjennom ura (synes en sti i fotoet er den nok som oftest nokså grei å gå også, i grov ur vil det sjelden danne seg en sti, helle rikke vil det bli sti der det er såpass vanskelig å gå at alle ikke går samme sporet, rett og slett fordi det ikke er noen "naturlig vei" å gå). Du kan sammenligne det litt med myr. Du kan se om det er mye myr i et område eller ikke, men du kan ikke se hvor våt myra er. Skal du ha så detaljert informasjon må du ha foto fra bakken eller snakke med kjentfolk. Det kan tenkes du får svar her inne hvis det er et spesifikt område du tenker på. For toppturer kan turrapporter på peakbook.org gi mye nyttig informasjon. Ut.no kan også ha informasjon. Men stort sett vil sånne steder først og fremst gi inntrykk av hvordan det er langs mye brukte ruter, ikke terrenget generelt.

    Ellers så er det jo litt av utfordringen med å være på tur i ukjent lende da, at man ikke helt vet hvor tungt det er å gå.

    ;-)

    Veldig kule tips. Takk!

  11. Jeg merker at jeg blir nysgjerrig på hvordan dere klarer å tolke et flyfoto hvorvidt det man ser er steinrøys, sand med småsteiner eller fjell. Mulig jeg har her noe å lære. 
    Grunnen til at jeg startet tråden er fordi jeg er interessert i å bevege meg større distanser og er interessert i fremkommeligheten i terrenget. Må jeg hoppe fra en stein til en annen eller er det mulig å gå mer eller mindre vanlig. Hvordan klarer dere å tyde det på et satellitt-bilde? 

  12. Hei, jeg har i lengre periode spist ulike varianter av real turmat, turmaten til gilde og (til nød) den frysetørkede maten til Monsen. Jeg synes at de to førstnevnte alternativene fungerer greit med tanke på vekt, energi og plass, men jeg synes det koster litt i meste laget. Det blir liksom vanskelig å hele tiden belage seg på tilbud. Jeg har kjøpt flere av variantene til Monsen på tilbud, men disse måtte jeg virkelig jobbe med å få ned. De mangler i alle fall ikke salt, får å si det sånn...

    De gramjegere som jeg har sett på youtube kjøper inn varer som ikke er tilgjengelig her i Norge. Men hva finnes av billige, lette alternativ her i Norge? 

    PS. Jeg går ofte lange distanser og har ikke tid til å prøve fiskelykken.

  13. Hei, finnes det noe måte å lese av om område man vil ferdes i har mye steinur FØR man kommer seg ut av døra? Jeg vet at svenske Tyvek-kart har disse merket av, men kan man undersøke terrenget hjemmefra på noen annen måte, feks via garmin? 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.