Jump to content

SkogensMann

Aktiv medlem
 • Posts

  49
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by SkogensMann

 1. Brage: Du har selvfølgelig rett i det, og det er bare å beklage. Det gikk litt fort i svingene her. Men du har rett: Jeg er en såkalt ung mann, i noenlunde god form. Hverken distanse eller vekt bør være noe problem sånn sett. Det jeg er mest nysgjerrig på, er egentlig elvekryssingene. Men hvis det stemmer at broene er på plass til midten av september, så burde ikke det være noe problem. Jeg har vært på vidda før, men da på vinterstid. Hvor godt er stiene der oppe merket? Har tidligere sett snakk om folk som klager over "T-forurensning", så jeg regner med at det er flittig og god merking overalt? Jeg kan bruke kart og kompass, og har i tillegg GPS, men på kosetur syns jeg det er best å bruke dette minst mulig - og heller bare nyte utsikten. Er det forresten noe vits å ta med stang, eller slapper fisken for det meste av der oppe i september?
 2. Heisann, Jeg innser at det fins ørten tråder om denne turen allerede, men jeg har noen spørsmål som jeg ikke helt har funnet svar på. Satser derfor på at dere tåler en til! Tanken min var å ta denne turen alene i starten av september. Hvor avansert er denne turen på denne tiden av året, når man går alene? I utgangspunktet hadde jeg planlagt en "kosetur", det vil si bo på hytter og uten telt etc. Jeg er likevel litt småskeptisk til å dra rundt på tur alene uten telt, i tilfelle drittværet skulle kommet midt mellom to etapper. Det kan jo også være kaldt på høyfjellet på denne tiden av året. Er det rett og slett en dårlig idé å ta turen alene uten telt? Hva (annet) utstyr må jeg eventuelt ha med, for å være tryggest mulig? Selv om jeg helst vil ha kosetur, så vil jeg heller bære litt ekstra hvis det har mye å si for sikkerheten. På sommerstid er det også mye vann i elvene der oppe. Hvordan er disse kryssingene på denne tiden av året? Mindre vannføring og enklere, skulle jeg tro?
 3. Hei igjen. Hvordan er disse turene på ski? Må man være Lasse Kjus for å komme seg ned til Kinsarvik med helsa i behold?
 4. Takk for alle innspill. Det er for så vidt ikke nødvendig for meg å ha ski på beina på en eventuell tur, men jeg vil jo helst slippe å slite meg over elver alene og ta unødvendige sjanser. Jeg får følge med på temperaturen og snømengden utover våren, og høre med dere når det nærmer seg juni. Når det gjelder tid, så er det heldigvis noe jeg har plenty av - faktisk nesten en måned til fri disposisjon - så litt omveier hadde ikke gått utover jobb e.l., men kanskje humøret...
 5. Takk for svar! "Du bør ha meget stor erfaring, sikringsmidler og være flere før noe slikt vil være tilrådelig." Hva vil det si? At man generelt bør holde seg unna Hardangervidda i denne perioden, med mindre man er erfaren fjellmann? Å holde meg unna vann har jeg ikke noe problemer med, men som du sier kan vel kanskje elvekryssinger bli problematiske hvis det er veldig mye vann. Det ser ut til at snømengdene varierer litt fra år til år, og det er vel ikke godt å si hvordan våren og sommeren blir etter årets vinter. Det er vel muligens helst temperaturen som har vært ekstrem i år, og ikke selve snøfallet?
 6. Heisann, jeg lurte på om dere erfarne fjellfolk kunne hjelpe meg litt. Hvor lenge pleier snøen å holde seg mellom Finse-Haukeliseter og i Setesdalsheiene? Er det nok snø i disse traktene i begynnelsen av juni til at man kan gå hele turen på ski? Hvor langt sør kommer man før det sier stopp?
 7. Tusen takk for bra forslag! Da ser det ut til at det blir å gå enten fra Finse, eller muligens Dyranut hvis værmeldinga for neste uke er deprimerende. Jeg har aldri vært såpass langt nord på vidda som Finse på denne tida av året, så hva slags vær kan man vente seg hvis man er max uheldig? Litt snø, eller er det for tidlig?
 8. Vi planlegger en tur over deler av Hardangervidda neste uke, men vi er litt usikre på hvor vi bør starte av ovennevnte alternativene? Og hvor mange dager bør vi sette av for sikkerhets skyld, så vi ikke ender opp med å sitte fast i fjellet når vi egentlig skulle vært tilbake på jobb? Jeg har egentlig en del forskjellige spørsmål, men det er vel greit å starte med det mest vesentlige først.
 9. Anbefaler Gerber Suspension. Du kan finne mye slikt billig på Ebay forresten!
 10. Jeg får ta en titt på kartene når jeg kommer hjem, men takk for tipset! Jeg syns også at Osterøy så interessant ut, men jeg er litt usikker på hvordan det er med snø der? Slipper vel unna uansett hvis man holder seg unna de høyeste plassene?
 11. Heisann, jeg lurer på om det er noen bra steder å labbe rundt med telt til fots i Bergensområdet på denne tida av året? Ryktene sier at Bergsdalen er full av snø, så det bortfaller. Er det i det hele tatt noen steder som er lave nok og "øde" nok til at man får seg en fin tur uten ski? Jeg fikk et lite tips om Lindås, men det ser jo ut som om dette også er temmelig høyt over havet, og sannsynligheten er vel derfor stor at det er snø i området. Kanskje noen vet noe mer konkret om det eller har andre forslag? På forhånd takk
 12. NRKs programmer kan man se på NRK nett-tv hvis man har en god nok internettlinje, og det har nok de fleste i disse dager. Veldig grei tjeneste hvis man ikke får med seg programmene når de sendes på tv. Tilbudet gjelder bare på programmer som NRK selv står bak, såvidt jeg vet.
 13. Bergen Turlag ligger ikke så veldig langt unna togstasjonen, og de burde ha miljøbensin inne.
 14. Ingen som vet når jeg kan finne fram skiene og ta meg en tur?
 15. Jeg syns Bergsdalen er et fint område å gå i sjøl, men jeg vet ikke åssen det er med snø i området for tida. Det kan kanskje andre si noe om...? I så fall kan dere feks ta buss til Eikedalen og gå derifra. Eventuelt kan dere ta tog til Vaksdal eller Dale (og buss opp til Lid feks), og gå oppover i fjellene derifra.
 16. Heisann! Som ny Bergensstudent har jeg brukt fjellene i området til diverse turer til fots, men jeg kunne tenke meg å gå litt på ski også hvis forholdene ligger til rette for det. Derfor er jeg nysgjerrig på når jeg kan forvente at det er skiføre i Bergsdalen, eventuelt i områdene rundt Voss...? Jeg så noen bilder i en annen tråd fra juni, og selv om det ikke var skiføre, så så det ut til å være litt snø igjen selv da. På forhånd takk.
 17. Jeg har en Primus Omnifuel jeg også, og har bare gode erfaringer. Enkel å "mestre", og bra effekt.
 18. På grunn av en avtale har jeg muligheten til å kjøpe Bergans-tøy til en redusert pris, og jeg vurderer derfor å kjøpe meg ei jakke. Planen er ei jakke som kan brukes til "alt", det være seg seilturer, skogsturer, fjellturer, turer til butikken i drittvær osv... Man må jo selvsagt inngå noen kompromisser hvis man skal bruke noe til alt, men skalljakker er jo stort sett ganske fleksible i utgangspunktet. På grunn av farge/design har jeg sett meg ut tre stykker (jeg er ingen stor fan av de "fancy" greiene som en del av Bergans-tøyet har), og jeg er usikker på hvilken jeg skal velge av disse. Jeg har spurt butikkfolk om råd til hva jeg skal velge, men de har stort sett gitt meg lite informative tips. Derfor spør jeg her. Jakkene jeg vurderer er disse: -Oppdal (3-lags) -Stranda (2-lags) -Dynamic (3-lags) For meg, som ikke vet stort og ikke har fått bra tips i butikk, er valget helt åpent og prisforskjellen er også minimal. Hva burde jeg velge, og hvorfor? På forhånd takk!
 19. Jeg har tenkt å prøve Monsen-trikset med kun én kaffekjele med på tur, men jeg er da på utkikk etter en som jeg kan stappe Omnifuelen inni. Jeg kunne selvsagt tatt med meg brenner fra butikk til butikk, men jeg ville spørre her først, for jeg tenkte som så at jeg nok ikke er den eneste på bruket som har prøvd dette. Jeg har sjekket et par (uten at jeg husker størrelsen på disse kjelene i farta), men der var det i hvert fall ikke plass. Har dere noen bra tips til kjeler med litt volum og stor nok åpning til at jeg får stappet brenneren oppi?
 20. Beklager hvis dette er litt malplassert, men det virker som om trådstarter er temmelig oppdatert når det kommer til Helge Instad Jeg lurte rett og slett på om man vet hvor Ingstads leirplass på tundraen er? Da tenker jeg altså på plassen hvor han bor det siste året i Pelsjegerliv - det lille dalsøkket hvor det er litt grantrær.
 21. Neppe, og tror ikke man får gjort så mye med det heller.
 22. Våt blir man uansett, enten det regner eller ikke. Skalltøy oppå sekk i fortelt er "trikset" jeg bruker.
 23. Vet bare om denne sjøl: www.forsvarsbrukt.no
 24. Det kan vel diskuteres hvor mange som egentlig trenger for eksempel tre-lags Gore-tex, men for mange som er mye ute er det utvilsomt en bra løsning med tanke på "vanntetthet" og vindtetthet, samt at noe fuktighet slipper ut. Dersom man har et normalt friluftsliv med litt turer her og der, og man er ute etter fullt brukbart og bra tøy, så trenger man ikke Gore-tex til fem tusen pluss. Skal du på fjellet, så er det viktigste at yttertøyet er vindtett. Har man i tillegg et enkelt og greit regntøy i sekken, så klarer man seg fint. Når det er sagt, så er det veldig lett å la seg rive med av blant annet reklame eller hva venner eller butikkansatte anbefaler. Misforstå meg rett, Gore-tex er bra det og, men de aller, aller fleste ville klart seg fint uten. Poenget mitt er rett og slett at mange, sikkert inkludert meg selv, bruker mye mer penger på klær enn hva som strengt tatt er nødvendig.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy