Gå til innhold
  • Bli medlem

Svalin

Aktiv medlem
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Svalin

  1. 21 timer siden, fjellbekk skrev:

    Da er jaggu meg G-stove ovn med diverse tilbehør bestilt! Husker du hva du betalte for den? Synes den ser genial ut i forhold til den bakefunksjonen den har. Vil du kanskje utdype litt mer om dine erfaringer med den? Tenker da litt på hvor trygg den er, om den er forholdsvis enkel å rengjøre og vedlikeholde osv..

    Rundt 3000,- med ekstra pipelengder. Skal prøve å summere opp erfaringene.

    Det er en ovn i rustfritt, med en "stekeovn" Den brukte vi med ett toastjern med stort hell. Vanntanken med tappekran er funksjonell, men det kunne vært en større åpning for fylling med snø. Støttebeina under er lave, men det oppleves som fordel med lav varme. Derfor er det greit med noen forholdsregler med en helle under slik at bunnduk/gress ikke blir skadet eller tar fyr. Jeg kjøpte en sveiseduk med alufolie på den ene siden. La den under med alufolie opp. Dette er en duk som brukes for å beskytte omliggende gjenstander mot sveisesprut. Den tåler høy temp. Bare lag den stor nok til å dekke under ovnsdør i tilfelle noen glør skulle falle ut. Fin å pakke ned i baggen som følger med.

    Det er en bunnrist inne i ovnen som veden skal ligge på under. Jeg har brukt ovnen med og uten, men du får mer ved inn uten. Veden må uansett splittes i noen mindre deler en hva som er normalt. En "standard" kubbe ble kvøyvd i rundt 4 deler. for å få plass inne i ovnen. Dette er ett kompromiss med "stekeovnen" som stikker noe ned inne i ovnen. Dog ikke merket noen forskjell i trekk med eller uten rist. Døra er lett å håndtere og justere trekk. Trodde at ringen ble varm, men det gikk greit. Skulle ønske det var en mulighet å legge en pakning der slik at døra ble tett. Piperørene er tynne, og skarpe så bruk hansker ved montering og nedmontering. Anbefaler at du tar en fil og fjerner gradekanter på endene av rørene når ovnen ankommer deg. Lettere å montere rørene sammen. Burde kanskje vært gjort under produksjon? Jeg forlenget også gjennomføringen i toppen for bedre tilpassning og sikkerhet. Det ble gjort med ett skjøtestykke og spirorør som passet perfekt sammen. En blikkenslager har dette, bare fjern gummi pakningen i skjøtestykke. Liker at gjennomføring kommer så høyt at det ikke er noen mulighet for topphatt på utsiden kommer i kontakt med pipa ved vindfulle dager. De kombinerte bære håndtak og siderist fungerer bra. Fine til sette flere kjeler der, eller varme noen pølsebrød eller lignende, men ville vært forsiktig med å bruke det til å tørke sokkene. Kan fort bli for varmt. Tørkestativet kunne med fordel hatt litt lengre kroker, men fungerer fint til å feste pipa til teltstang. Og i å med Varanger har ett eget tørkestativ, fungerer det for meg. Det er ingen gnistfanger i toppen av pipa og har heller ikke opplevd at det kommer gnister ut, men på sikt ønsker jeg å få til en løsning der.

    Selve fyringen gikk bra, men om jeg heiv inn for mye ved, kunne det bli meget varmt i teltet. (6 minus på utsiden). Og det ble fort kaldt når veden ble brukt opp, så den som har ansvaret for ovnen må nok regne med litt jobb med justering, etterfyll av ved, osv. Den ble ganske så varm, og man kunne ane en rødfarge i metallet, og veldig synlig i mørke. Derfor er sikkerhet absolutt prioritert. Det går sinnsykt fort å få brannsår om en skulle være så uheldig kommer bort i pipa eller ovnen.

    Oppsummert er dette en ovn med gjennomtenkte ideer, og fungerer utmerket til å varme opp en 8 - 10 manns lavvo. Matlagingen gikk som en lek, og med vann som koker raskt i tanken. "Stekeovnen" har sin misjon, men er vel for liten til å utføre de helt store kulinariske kunststykker. Men med ett pizzastykke, brødskive med ost, eller som jeg gjorde brukte ett toastjern, fungerer den. Vekt og pris havner vel sånn litt over midtpunktet skulle jeg mene.

    Kan være at produsent har endret noe siden jeg kjøpte min ovn, og det har jeg ikke sjekket.

    Har prøvd å få med meg det meste, og skulle du trenge noe mer info fjellbekk, så ikke nøl med å ta kontakt på PM. Så kan jeg legge igjen mitt tlf. nummer om ønskelig.

    • Liker 1
  2. Har selv samme telt med bunn og innertelt. Vi bruker ved ovn av typen G-stove. En ovn som jeg synes er bra med flere funksjoner, dog som noen påpeker lenger oppe, en ovn er vanskelig å holde varmt hele natten uten brannvakt. Derfor er god isolasjon fra bakken helt grunnleggende enten ved ett godt liggeunderlag, eller ved en feltseng. Feltseng har jeg selv testet vinterstid og hadde det meget komfortabelt. Feltseng er litt mer plasskrevende enn ett liggeunderlag og bør ha ett liggeunderlag på toppen for best komfort. Selv ville jeg valgt ett godt liggeunderlag, samt reinskinn og en god sovepose. En god sovepose er gjerne ett personlig valg, både med tanke på pris og kvalitet. Men min prioritering ville vær isolering fra bakken. Tepper, filleryer, reinskinn, etc. Da oppnår man best resultat. Det er min erfaring.

  3. 1 time siden, dsk skrev:

    Det ser ut som om de har fått opp kvaliteten igjen etter et par eierskifter.

    Klarer meg egentlig bra med det jeg har, men jeg har sikla litt etter den der. Har du testet med parafin, og svak varme?

    dsk

    Kun brukt renset bensin og standard gass..foreløpig. Den ser ut til å fungere bedre med Polardawg hva regulering gjelder. Har testet med både Polardawg og uten. Opplever at det er enklere å regulere varmen med enn uten. Jager mer uten Polardawg. Tror heller ikke at Polardawg endrer noe på effekten, men nå bry ikke jeg meg om hvor lang tid det tar å koke opp vann, da det er så mange faktorer som spiller inn, høyde, kulde, drivstoff, etc.

    Skal teste med parafin på ett seinere tidspunkt.

  4. Jeg siklet tidligere på en Hennesy eller Exped til jeg ble gjort oppmerksom på Amok Draumr. Og jeg må si at den frister mer og jeg kommer til å anskaffe meg den. Hva vekten angår, har jeg så mye til overs på kroppen at det er rom for å gå ned noen kilo, og dermed bryr jeg meg ikke så mye om utstyret veier noen hundre gram for mye.... :D​ Er vel totalvekten som teller? :ahappy: 

    • Liker 2
  5. lurte på og lage meg en slik lavvodisk til varanger camp 4-6 hvor lang skal snora være? altså korekt avstand fra senter til plugg?

     

    Slik jeg ser det ut ifra Helsport sine sider så er bredden 380cm. Det betyr at ved forenklet utregning er "hjørnene" på en radius 380/2=190cm. I og med at lavvoen er 8 kantet er det også enkelt å lage en lavvodisk.

    Jeg ville prøvd meg på 190cm fra senter og se hvordan telte står, øk om nødvendig. Prøv å finne en tau som ikke strekker seg nevneverdig.

  6. ENDELIG! Efter ca. 30 mails frem og tilbage har Helsport fundet ud af hvad der er galt. OG DER ER EN FEJL I TELTET - for pokker hvor har jeg brugt lang tid på det efterhånden. Jeg er glad for at fejlen er fundet :-)

     

    Jeg er dog ikke super glad for løsningen. At jeg selv skal lime eller sy - eller sende teltet til reperation hos dem. For 7000 kroner (som jeg ca. gav for teltet) havde jeg virkelig håbet på en lidt anden kvalitet og service. Er der andre der har stået i samme situation?

     

    Er det helt forkert at spørge om at få teltet ombyttet til en model uden fejl?

     

    Hei igjen Simon!

     

    Jeg har fått tatt mål og sjekket flere serieproduksjoner av lavvoen. Det ser ut til at du har vært uheldig og fått en serie hvor det båndet som går langs døren er kuttet for langt (ca 10cm). Som nevnt før så er dette egentlig ikke noe problem. Selve lavvoen er likevel identisk. Det betyr bare at når du setter opp lavvoen, så må du ikke stramme de ytre hjørnene ved døra slik at båndet blir helt stramt. Du må altså la båndet være litt slakt. Resten av lavvoduken vil likevel være stram og fin, akkurat som den skal. Om du vil, så kan du jo i tillegg korte inn båndet noen centimeter, så går det raskere å sette opp lavvoen neste gang. Det gjør du enkelt selv ved å for eksempel sy det selv om du har en symaskin som takler litt kraftig søm, evt kan du også bruke superlim (enten ved å brette båndet, eller kutte det og legge det med litt overlapp). Alternativt kan vi selvfølgelig fikse dette for deg, men det vil jo nødvendigvis ta noe lengre tid. Jeg beklager virkelig at dette har tatt så lang tid og at du har vært uheldig og fått en feilprodusert vare. Feilen skyldes at det på en tidligere utgave var justering på dette båndet, men da dette ble fjernet så ble ikke lengden på båndet også kortet ned for å ta høyde for dette. Dette har vi nå rettet opp i, slik at båndet har riktig lengde.

     

    Ser at Helsport ikke sier noe om hvilken produksjon dette gjelder, eller hvor lang den i utgangspunktet skal være. Sa de noe om dette? Skulle gjerne ha sjekket min egen lavvo. Har lagt merke til at den reima er litt slakk når pluggene er satt "riktig" og bunnduken er lukket.

     

    Jeg takker for at du deler dette.

  7. Mange tak for den grundige beskrivelse svalin! :)

    Har du oplevet samme problem som jeg med bunden - altså før du begyndte at bruge en disk?

    Jeg plejer at sætte teltet op meget groft med kun 4-5 pløkker og så justere og flytte pløkker indtil det står helt symetrisk... Det fungerer ganske fint... Men måske det ikke er præcist nok i forhold til bunden... Det er bare underligt at jeg rammer præcis samme fejlopstilling hver gang - bunden opfører sig på helt samme måde hver gang...

    Jada, om jeg ikke er meget nøye med å montere pluggene riktig så vil det bli en "split" i bunnduken, selv med disk. Det er derfor jeg skulle ønske at Helsport hadde laget bunnen med ett litt større slingringsmonn.

    Og så er det dette med bunnforhold da. Ofte så må man flytte pluggene fordi en treffer en stein eller rot, og da er jo problemene der. Noen ganger er splitten stor, og noen ganger er den ikke der. Klarer vel aldri å sette lavvoen helt likt hver gang. :-)

  8. Jeg har forsket litt på dette, da jeg selv har Varanger Camp 8-10.

    Det jeg gjorde var å finne lengden fra senter og ut til teltplugg. For Varanger Camp 8-10 er det 235cm.(470/2) Målene finnes på nettet. Deretter ble pluggene satt i en 8 kantet konfigurasjon ved hjelp av en "lavvodisk" i senter som har en 8 kantete inndeling. Siktet langs graverte linjer på "lavvodisken" og plasserte en plug ved knuten på tauet, som er festet i senter. Tilsammen 8 plugger.

    Metode 1. Testet

    Du trenger:

    1. Lavvodisk.(Vist i videoen lenger oppe) Enkel å lage, ca 10-15cm i diameter og inndelt i 8 deler som ett kakestykke og med ett hull i senter til å plassere en plugg. Fungerer også godt som base for teltstang etter at pluggene er satt.

    2. Ett tau med løkke i den ene enden og en knute på tauet som representerer målet for den aktuelle lavvo, for Varanger 8-10 er det 235cm (470/2)

    La teltet over tidligere satte plugger, strammet teltinnfestning til 25-50% og monterte teltstang korrekt til vindfanget. Etterpå var det teltstangen sin tur. Inn med stanga og plasserte den over lavvodisken, som en bonus havnet i senter. Lukket alle glidelåser i teltet, og festet vindfang(ikke barduner). Gikk rundt og strammet alle innfestninger til teltet så mye som mulig. Åpnet vindfang og myggnetting. Monterte bunn med slakke reimer i de øverste innfestninger. Etterstrammet reimer fra utsiden. Litt knot å stikke armen innunder teltet og finne reimene. Og skulle du sett bunnen passet helt perfekt.

    Metode 2. ikke testet

    Du trenger:

    Ett tau med løkke i begge ender og med en knute som viser avstanden der pluggen skal sitte.

    Start med en senterplugg, og sett den første pluggen ved knuten(235cm for Varanger Camp 8-10)

    Så tar du andre løkken og trer over den første satte pluggen, plugg 1. Dette målet fra plugg 1 til knuten representerer avstanden mellom pluggene(korden) i en 8 kantet konfigurasjon. Den er, så langt jeg kan finne ut av 156.6666cm(470/3) avrundet for enkelhet til 156,5cm med forbehold om regnefeil. Stram tauet og sett plugg 2 ved knuten. Flytt løkken til plugg 2, stram opp tauet og sett plugg 3. Fortsett til du har kommet rundt. Fortsett deretter med å sette opp teltet på samme måte som i metode 1.

    Skal på ett seinere tidspunkt teste metode 2 fordi denne metoden vil sette pluggene i en mer nøyaktig posisjon enn "siktemetoden" med lavvodisk.

    Konklusjon til metode 1.

    Det var litt problematisk å sikte etter en kort linje på lavvodisken og få dette helt korrekt, så noen etterjusteringer måtte til(flytting av plugger). En oppdagelse jeg gjorde meg var at det å starte fra senter medførte en fordel ved at man kunne finne ut om teltet på ett tidlig tidspunkt ville lande på en stein, rot, tre, eller ett annet telt for den saks skyld.Det er lettere å flytte en plugg enn ett delvis oppsatt telt. Jeg la også merke til at alle storm matter kom helt ned mot bakken. At bunnen passet og ikke hadde noen glipe, forteller meg at viktigheten ved å sette pluggene i korrekt avstand og posisjon er grunnleggende for at bunnen skal passe. Dog skulle jeg ønske at Helsport hadde vist noe større slingringsmonn hva bunnen angår.

    Lavvodisk er ett hjelpemiddel og samtidig en fot for teltstang så den er kjekk å ha, og samtidig enkel å lage. Tar liten plass og veier lite(aluminium). Dette er jo et base camp telt eller telt du har i kano, bil, motorsykkel, etc. og derfor er ikke vekt det store problemet.

    Jeg ser at en kombinasjon av metode 1 og 2 er å fortrekke, og det er noe jeg ønsker å gjøre.

    Når det gjelder målene så bør de sees på med noen justeringer i forhold til bunnforhold og ikke minst regne feil fra min side. Under testen ble teltet satt opp på en nyklippet helt flat plen. Og det er sjelden kost i villmarken. Hovedpoenget er uansett å starte fra senter for best plassering.

    • Liker 1
  9. Flott artikkel @Svalin!

     

    "Men det er forskjell på gryter. Ulvang og Aasheim hadde brukt en Primus EtaPower-kjele med varmeveksler. Denne kjelen sørger for en stor reduksjon i drivstofforbruket, men FFI påviste at den samtidig økte kullosutslippet 10-20 ganger i forhold til en vanlig, flatbunnet kjele."

     

    "Dersom du ikke har pålitelige målinger på ditt system bør du ikke bruke kjeler med varmeveksler inne i teltet!"

     

    Nyttig info å ta med seg..

    Takk for det @Ekspedisjonsmann

     

    Ja det var det jeg mente med forskjellig konstruksjoner. Og det overrasket meg at de kjeler med varmeveksler produserte mer kullos tiltross for at forbruket var mindre. Hvem hadde trodd det?

     

    Jeg har, må jeg innrømme, kokt og stekt mat inne i ytterteltet til Svalbard Camp 3. Dog ikke med Eta power, men med tradisjonell kjele. Uansett en wake up call.

  10. Skal si jeg ble overrasket av denne. http://www.friluftsliv.no/images/pdf/kullos.pdf

     

    Dog var jeg klar over at det å koke inne i ett telt med mangelfull lufting ikke alltid er like smart, men at konstruksjonen på kjelene hadde en stor effekt på produksjonen av kullos, det var jeg ikke klar over.

     

    Dette er så viktig i mine øyne at jeg velger å dele den her da en flott tur fort kan bli katastrofal.

     

    PDF dokumentet tar opp flere typer brennstoff, og brennere.

     

     

    Svalin

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.